Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Skullcandy Crusher ANC 2 review: totaal onge-bass-anceerd

Laura Jenny
Laura Jenny
17 december 2024, 20:00
7 min leestijd
Skullcandy Crusher ANC 2 review: totaal onge-bass-anceerd

Lees verder na de advertentie.

4.0

Reviewscore

Als je van een flinke bass houdt, dan heb je dit jaar een heleboel opties gekregen. Eerder dit jaar reviewden we al de Sony ULT Wear met extra bass, nu is de Skullcandy Crusher ANC 2 aan de beurt: is deze bass beter? 

Skullcandy Crusher ANC 2

Skullcandy is een merk dat je onder andere kunt vinden bij de grote online elektronica-warenhuizen. Het bedrijf komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en maakt sinds 2003 allerlei soorten audioproducten. Het begon ooit met vooral snowboarders en skateboarders, maar inmiddels is het merk veel breder beschikbaar en bekend. In eerste instantie meer in de budgetmarkt, maar inmiddels maakt het steeds meer producten met een premium-prijskaartje. Zo ook de Skullcandy Crusher ANC 2. Is alleen het prijskaartje premium, of ook het geluid?

Lees verder na de advertentie.

Skullcandy Crusher ANC 2: de pluspunten

Zit comfortabel

In eerste instantie had ik het idee dat de oorschelpen niet helemaal lekker op mijn hoofd aansloten, maar na wat gefrunnik en het uitdoen van mijn oorbellen had ik daar meer vertrouwen in. Vervolgens kon ik er makkelijk uren mee op kantoor zitten of in de trein en merkte ik eigenlijk niet dat ik ze op had. De schelpen zitten erg comfortabel en ook al is de hoofdtelefoon enigszins zwaar met 332 gram (Sony ULT Wear is 255 gram en Sonos Ace is 312 gram), het is toch een comfortabele headset en dat is belangrijk.

Veel knoppen

Ik denk niet dat ik ooit een hoofdtelefoon in mijn handen heb gehad met meer knoppen. Daar kun je als het om design gaat wel iets van vinden, maar het is nu eenmaal heel handig voor wie graag veel controle heeft. Controle over de actieve noise cancellation en welke nummers er afspelen bijvoorbeeld. Bovendien zijn het ook allemaal heel voelbare knoppen en dat is fijn, want daarmee kun je ze blind gebruiken. Wil je ze liever een andere functie geven, dan kun je dat allemaal regelen in de app. Wat dat betreft heb je dus erg veel controle en kun je de hoofdtelefoon helemaal naar jouw wens instellen.

Goede app

Het zal je dan ook vast niet verbazen dat de app goed is. Het is erg rechttoe rechtaan met allemaal knoppen naast elkaar en felle kleuren, maar dat is niet storend. Je ziet het hieronder: je kunt zelfs de bass instellen met de app. Dat is namelijk ook waarom deze hoofdtelefoon Crusher heet: Crusher is de bass-ervaring die Skullcandy te bieden heeft. Daarover later meer, maar in de app kun je in ieder geval alles regelen. Wel is het wat suf dat Skullcandy twee apps heeft: Skullcandy en Skull-iQ. Maar je hebt vooral Skull-iQ nodig voor deze hoofdtelefoon en die app stelt zeker niet teleur.

Maakt makkelijk connectie

Je kunt met deze koptelefoon meteen connectie maken: je hoeft niet eerst de app te downloaden. Je ziet het apparaat gewoon via Bluetooth en kunt hem daarna meteen gebruiken. Wil je echter meer mogelijkheden -en dat wil je- dan kun je de app alsnog downloaden en wordt de hoofdtelefoon ook snel door de app gevonden. Dat is in ieder geval mijn ervaring steeds geweest. Lekker eenvoudig dus, zonder dat er eerst apps hoeven te worden gedownload, wat bij andere hoofdtelefoons soms wel het geval is.

Skullcandy Crusher ANC 2: de minpunten

Geluid is ondermaats

Ja, we komen inderdaad nu al aan bij de minpunten, want die zijn er helaas legio. Het grootste minpunt dat een hoofdtelefoon kan hebben is natuurlijk dat het geluid niet goed is. Ik heb in jaren geen hoofdtelefoon opgehad die een geluidservaring als deze biedt. Misschien ben ik verwend, maar het geluid is echt ontzettend slecht. Het lijkt ook wel alsof het niet goed en vol door de de ruimte tussen de speaker en je oor heengaat. Het klinkt bijna blikkerig en dat is erg jammer. Je went er wel aan, maar dat maakt het geluid helaas niet beter. Het klinkt goedkoop en dat zou zeker in de prijsklasse waartoe Crusher 2 behoort niet het geval moeten zijn.

Lees verder na de advertentie.

Bass trilt apparaat van je hoofd

In het verlengde van dat geluid is er natuurlijk die bass. Die bass is zo snel zo hevig, dat de hoofdtelefoon bijna van je hoofd trilt. Ook neemt de bass de muziek zodanig over, dat je het niet meer goed kunt beluisteren. Veel te veel, maar vooral: veel te heftig uit balans. Het is zo overweldigend, dat zelfs als ik de Crusher op de helft zette, ik het eigenlijk nog te veel vond, terwijl ik wel de persoon ben die de bass altijd meteen op zijn zwaarst zet, dus ik ben wat gewend en ik verwacht in mijn muziek ook meer bass (ik luister ook muzieksoorten die vrij bassgeoriënteerd zijn). Dit was echter misselijkmakend.

Voelt goedkoop aan

Het apparaat mag dan vrij zwaar zijn en veel knoppen hebben, het voelt wel wat goedkoop aan. Vooral de kussens in de band voelen erg eenvoudig aan en sommige knoppen zijn ook niet erg mooi weggewerkt in het ontwerp. Soms zitten er flinke kieren tussen de knop en de hoofdtelefoon zelf. Het voelt al met al allemaal niet zo luxe aan. Ook het apparaat zelf voelt erg plastic fantastic en om die reden dacht ik ook dat deze hoofdtelefoon veel minder prijzig was dan hij uiteindelijk blijkt te zijn. Je ziet het ook aan het lichtknopje bij de aan-knop, dat volledig door de behuizing heenschijnt en de audio die uit de oorschelpen wegsijpelt naar de rest van de trein om mee te luisteren: het is het allemaal net niet.

Geen IP-rating

Als een hoofdtelefoon van 80 euro gebruikt, dan zou daar wat mij betreft al een IP-rating op moeten zitten, of in ieder geval een statement of de waterdichtheid van het apparaat, maar dat kun je bij deze hoofdtelefoon vergeten, terwijl deze stukken duurder is. Dat is erg jammer. Je zal deze hoofdtelefoon niet snel opzetten op de fiets of tijdens het hardlopen, maar wel als je naar het station wandelt, of tijdens de lunch een blokje omgaat. Er zal dan maar net een regenbui op je hoofd vallen. Ook als je uit sporten komt en je bezweet bent, dan kun je deze hoofdtelefoon beter niet op je hoofd zetten, want je weet niet hoe hij reageert op nattigheid. Het is gewoon jammer, want het maakt de hoofdtelefoon een stuk minder bruikbaar.

Lees verder na de advertentie.

Fiks prijskaartje

Dan komen we toch aan bij het tweede grootste probleem van deze hoofdtelefoon na zijn matige geluidskwaliteit: zijn hoge prijskaartje. Ik probeer altijd zo lang mogelijk niet te weten wat een apparaat kost wanneer ik het review, zodat ik eerst een mening vorm op basis van de ervaring en die mening dan pas naast de kassabon leg. Ik verwachtte dat deze hoofdtelefoon 80 euro, misschien 100 euro kostte, maar dit apparaat heeft een adviesprijs van 229 euro. Schrikbarend. Nu is de hoofdtelefoon nu in de uitverkoop voor 149,99 euro, maar dat is mijns inziens nog steeds erg hoog. 

Alternatieven

Dat prijskaartje in combinatie met de ervaring met de Crusher ANC 2 stroken wat mij betreft niet. Ik zou in ieder geval liever wat geld bijleggen en voor 189 euro een Sony WH-1000XM4 kopen. Of geen geld bijleggen en voor de Sony ULT Wear kiezen, die momenteel 129 euro kost. Daarmee heb je een beter uitgebalanceerde audio-ervaring die bovendien de muziek waar artiesten hun ziel inleggen goed overbrengen. 

Lees verder na de advertentie.

Conclusie

Skullcandy zou ik dit apparaat niet noemen, meer Skull-pijn noemen, want de bass vibreert zo hard dat je er bijna hoofdpijn van krijgt. De hoofdtelefoon is enorm uit balans en hiermee scoort het merk geen punten. Zeker niet als je kijkt naar het prijskaartje. Dat is deze hoofdtelefoon met zijn goedkope feel simpelweg niet waard. Is er niets om van te houden, zeker niet: we zijn erg te spreken over de app en de knoppen, en in het algemeen de wijze waarop je veel controle krijgt, maar hoezeer je ook schuift aan de vele knoppen die je hebt, de audio-ervaring wordt simpelweg niet goed. 

Pluspunten

  • Zit comfortabel
  • Veel knoppen
  • Goede app
  • Maakt makkelijk connectie

Minpunten

  • Geluid is ondermaats
  • Bass trilt apparaat van je hoofd
  • Voelt goedkoop aan
  • Geen IP-rating
  • Fiks prijskaartje

Skullcandy Crusher ANC 2 kopen

Skullcandy Crusher ANC 2 heeft een adviesprijs van 229 euro, maar is inmiddels voor in de 100 euro verkrijgbaar.

Bekijk Skullcandy Crusher ANC 2 bij Bol

Bekijk Skullcandy Crusher ANC 2 bij Amazon

Goed om te weten: dit artikel is redactioneel. Het bevat enkele gesponsorde linkjes waarvoor Androidworld eventueel een financiële vergoeding ontvangt.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

18 december 2024, 10:58

Leuke uitgebreide review, ik heb zelf vorige week ook de Sony koptelefoon opgehaald. Bevalt me tot nu toe heel goed, nu gebruikt ik hem alleen voor het sporten. Hij is een stuk lichter dan mijn oude Scully Candy Crusher koptelefoon.