Google Pixel 9a: nu scherp geprijsd!

Shokz OpenSwim Pro review: geschikt voor wie kopje onder gaat

Laura Jenny
Laura Jenny
6 juli 2024, 19:00
7 min leestijd
7.8

Reviewscore

De Shokz OpenSwim Pro reviewen, dat klinkt als een uitdaging. Ik ben bepaald geen pro-zwemmer, maar ik neem op reis graag een duik in de zee. Normaliter is dat zonder muziek in mijn oren, maar dat wordt met de Shokz OpenSwim Pro even wat anders: hoe bevalt dat, zwemmen met deze oordopjes?

Lees verder na de advertentie.

No human is limited

Voordat we de review induiken, eerst een kleine anekdote. Toen Shokz tijdens zijn eigen evenement aan de pers vertelde over de oordopjes, liet het ook weten dat het met Eliud Kipchoge een samenwerking heeft. De marathonloper is ambassadeur van het merk en dat werd aangeduid met een quote van de sporter: “No human is limited”. Laat daarna echter iemand het podium oplopen die Limit Lee heet. De verkoopmanager van Shokz Benelux maakte er zelf een grapje van: “Humanity is not limitless, here I am!” Toen was het ijs wel gebroken. Toch fijn als je het over water wil hebben. Dit is hoe ik de OpenSwim Pro-oordopjes heb ervaren.

shokz openswim pro

Shokz OpenSwim Pro pluspunten

1. Echt waterdicht

We horen natuurlijk bij veel oordopjes dat ze tegen een spatje water kunnen, maar Shokz OpenSwim Pro is van een heel ander niveau. Deze oordopjes zijn gemaakt om in het water te gebruiken en daarbij wordt niet alleen gedacht aan bronwater. Ook in het chloorwater in het zwembad en in de zee kun je deze oordopjes gebruiken. De IP-rating is IP68 en je kunt twee meter diep voor 2 uur. Het is zelfs mogelijk om te bellen dankzij waterproof membraanmicrofoons. Je hebt al deze waterpret te danken aan een waterproof laag van silicone, die ook meteen lekker zacht aanvoelt. Je kunt het ook makkelijk schoonmaken.

2. Botgeleiding blijft magisch

Botgeleiding vind ik een vreemde manier van muziek luisteren: in principe luister je hierdoor niet zoals traditioneel met je oren, maar op een heel andere manier (wel alsnog met je oren, natuurlijk). Het is een vreemde gewaarwording dat muziek via beenderen wordt overgebracht. Het voelt bij de oordopjes ook alsof iedereen dan kan meegenieten van de muziek, maar dat is dus helemaal niet het geval, ondanks dat ze een open structuur hebben en dus niet met dopjes in je oor prikken, horen mensen om je heen de muziek niet omdat er botgeleiding wordt gebruikt. Niet dat ik zo’n fanatieke zwemmer ben, maar je kunt er door een nieuwe vorm in de boog ook makkelijker bochten mee maken zonder dat de oordopjes verschuiven.

3. Geluid onder water écht goed

Ik had de oordopjes in eerste instantie vooral ‘op het land’ gebruikt en toen was ik er nog niet echt kapot van. Het geluid is oke, dat zeker, maar ik was bang dat het in het water echt wat slechter zou worden. Niets is minder waar. In het water klinkt het geluid juist stukken beter en ook nog eens best luid. Je kunt hierdoor tijdens je zwemsessie prima naar een podcast luisteren of alvast naar de muziek van het festival waar je later die dag naartoe gaat. Ik was enorm verrast door de kwaliteit van het geluid: het is natuurlijk niet vergelijkbaar met het geluid dat uit de beste in-ears voor landrotten komt, maar er leek onder water een betere bas te horen en de vocalen leken ook veel sterker: geweldig. Je kunt het EQ via de Shokz-app aanpassen, waarbij je voor de speciale zwemmodus kunt kiezen. Doe je dat echter niet, dan is het geluid alsnog heel prima.

shokz openswim pro

4. Je kunt er 8000 nummers op kwijt

Over het algemeen zwemmen mensen meestal niet met hun telefoon in de hand, dus die zal je op de kant moeten laten liggen. Wil je toch nog luisteren, dan kun je echter MP3’tjes op deze oordopjes zetten. Je kunt er dankzij 32 GB opslaggeheugen 8000 nummers op kwijt en je hebt maar één minuut nodig om 225 nummers over te zetten. Zo kun je net zo ver zwemmen als je wil: je hebt geen telefoon nodig om de muziek te kunnen beluisteren. 

5. Fysieke knoppen

Zeker als je onder water bent, dan wil je niet dat het water op de aanraakknoppen van je oordopjes duwt. Het is dan ook fijn dat Shokz heeft besloten een fysieke knop toe te voegen. Je vindt die gemakkelijk met je hand zonder dat je het apparaat af moet zetten. Je kunt de knop lang indrukken om te horen hoe je batterij ervoor staat. De batterijduur had ik meer verwacht, maar is 9 uur. Er is natuurlijk in die band meer ruimte voor een accu dan bij losse oordopjes zoals de in-ears die we vaker reviewen, maar alsnog is 9 uur meer dan genoeg: wie gaat er nou 9 uur zwemmen? We heten niet allemaal Maarten. 

Shokz OpenSwim Pro minpunten

1. Geen USB-C-oplader

De reden dat deze review niet eerder kwam, is omdat ik de oordopjes al eerder mee had om in de zee te gaan zwemmen, maar toen ontdekte dat ze leeg waren. Even opladen was geen optie, want ik had op dat moment alleen de USB-C-oplader van mijn smartphone en laptop bij me. Helaas heeft Shokz OpenSwim Pro een eigen lader, waardoor je die niet moet vergeten mee te nemen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. 

shokz openswim pro

2. Geen ver bereik

Om de oordopjes te testen en foto’s te maken had ik mijn telefoon even meegenomen in de zee, maar omdat ik er ook echt even mee wilde zwemmen, gaf ik mijn telefoon aan iemand op de kant. Toen diegene 10 meter bij me vandaan was kon ik nog luisteren, maar daarna was het bereik wel echt meteen weg: geen muziek meer dus. Mocht je banen willen trekken in het zwembad, dan verwacht ik dat streamen wel een probleem wordt, al is daar dus, zoals je bij de pluspunten kunt zien, op te lossen. Overigens is het Bluetooth 5,4, dus als je wel bereik hebt, dan is dit enorm stabiel, ook als je het water in bent: alleen moet de telefoon dus toch wel in de buurt blijven.

3. Wie heeft er nog mp3’s?

Het is een minpunt dat meteen in het hoofd schoot toen Shokz aankondigde dat je er 8000 nummers op kwijt kunt: wie heeft er anno 2024 nou nog mp3’tjes? Natuurlijk is er wel aan te komen, dat zeker, maar in een wereld waarin we eigenlijk al jaren op streaming zijn overgeschakeld is het niet vanzelfsprekend dat je zo wat mp3’s klaar hebt staan om over te zetten. Dit kan potentieel dus wel voor wat gedoe zorgen, maar dat de optie er is, en dat deze nu is uitgebreid met Bluetooth, zorgt dat je meerdere manieren hebt om aan je muziek te komen en dat is een plus.

4. Draagmanier is even zoeken

Het is soms zoeken geblazen naar hoe je de oordopjes goed kunt dragen. De nekband stak bij mij best wat uit naar achteren, waardoor het soms even zoeken was hoe ik ze nu precies op mijn oor moest zetten. Het is dankzij de hogere golven wel duidelijk waar ze om je oor moeten, maar verder niet helemaal hoe hoog die ‘nekband’ op je achterhoofd hoort te zitten. Soms neigen ze bij mij net de andere kant op te staan, al kon ik dat met een knot op de juiste hoogte in mijn haar wel redelijk oplossen. Toch is het echt even zoeken hoe je nu precies het meeste uit deze oordopjes haalt.

Conclusie

Shokz OpenSwim Pro zijn geweldig voor het doel dat ze dienen: zwemmen. Ik vond het echt een bijzondere ervaring om muziek te luisteren in het water en daarbij is vooral het verschil tussen muziek luisteren boven en onder water enorm. De batterij gaat lang genoeg mee, het materiaal voelt stevig aan en hoewel het even zoeken is naar hoe je ze nu precies moet dragen en waar je dan toch mp3-bestanden vandaan gaat halen, is het duidelijk dat Shokz zich met deze oordopjes specialiseert in iets wat andere merken nog niet gedaan hebben. Botgeleiding is even wennen, net als het niet in je gehoorgang hebben van oordopjes, maar zodra je kopje onder gaat, merk je dat het werkt als een trein. Je kunt gekke koprollen in het water uitvoeren, of ineens weg moeten zwemmen voor Jaws: de oordopjes blijven gewoon zitten. 

Shokz OpenSwim Pro kopen

Shokz OpenSwim Pro zijn verkrijgbaar in de kleuren grijs en oranje en bieden multipoint paring. Ze zijn nu te koop voor een adviesprijs van 199 euro.

Pluspunten

  • Echt waterdicht
  • Botgeleiding blijft magisch
  • Geluid onder water écht goed
  • Je kunt er 8000 nummers op kwijt
  • Fysieke knoppen

Minpunten

  • Geen USB-C-oplader
  • Geen ver bereik
  • Wie heeft er nog mp3’s
  • Draagmanier is even zoeken

Shokz OpenSwim kopen bij Belsimpel

Goed om te weten: dit artikel is redactioneel. Het bevat een gesponsorde link waarvoor Androidworld eventueel een financiële vergoeding ontvangt.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

14

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

Plaats een reactie
18 juli 2024, 19:32

Heb zelf de gewone Shokz (OpenRun) en stream de muziek m.b.v. de Spotify App vanaf mijn Garmin sporthorloge via Bluetooth. Werkt perfect, dus dat neemt het aspect van beperkt bereik en wie heeft er nog mp3’s waarschijnlijk ook weg voor de OpenSwim versie met een waterdicht sporthorloge.

8 juli 2024, 7:54

Prima apparaat.
Enkele opmerkingen.
1. Je moet met je hoofd boven water zwemmen anders werkt de Bluetooth niet.
2. Je kan het apparaat kwijtraken met golfslag. (Even vastmaken aan je zwembril dus)
3. Je kan niet switchen tussen mappen in de mp3 modus. Ik vind dat stom voor zo’n duur apparaat. De gewone openswim (zonder Bluetooth) kan dat wel.

8 juli 2024, 7:49

Hallo

7 juli 2024, 15:32

Deze de volgende keer maar eens bestellen, ik gebruik de normale versie zakelijk en tevens thuis voor het luisteren van een podcast. Dit bevalt mij beter dan dat ik iets in mijn oor moet stoppen.

De beugel is alleen wel eens lastig met een kraag of een hoofdsteun.

7 juli 2024, 13:54

@LauraJenny: zitten die dopjes in je oor of voor je oor? Ik ben totaal geen zwemmer, maar ben wel al een tijd op zoek naar een manier om m’n smartphone buitenshuis te gebruiken, zonder dat ie uit m’n tas gehaald hoeft te worden. Maar als ik stokloop, moet ik zoveel mogelijk de oren vrij houden. Een regenhoedje of kap over het hoofd is al een probleem.
Hoe zit het trouwens met de geluidskwaliteit als je een opname zou maken of telefoongesprek zou voeren? Klinkt je stem dan zuiver of juist vervormd?
Bedankt voor deze info.

6 juli 2024, 21:47

Klinkt als een interessante optie. Ik wil gaan trainen voor mn eerste triatlon en een muziekje tijdens het zwemmen klinkt me als muziek in de horen ?
Ik heb al een Garmin Epix dus kan zodoende Spotify gebruiken via Bluetooth.