De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Review: Samsung Gear 2, de beste smartwatch met een té hoge prijs

Dimitry Vleugel
Dimitry Vleugel
24 april 2014, 12:00
7 min leestijd
Review: Samsung Gear 2, de beste smartwatch met een té hoge prijs

Lees verder na de advertentie.

Samsung Gear 2

De nieuwe versie van het slimme horloge van Samsung is op veel punten verbeterd en doet zelfs ondertekende is er enhousiast over. In deze review lopen we door de sterke en zwakke punten van het horloge heen.

Design

De Gear 2 heeft net als de eerste Gear een rechthoekige en metalen kast waar het OLED-scherm in ligt. Aan de onderkant van het scherm zit de homeknop die net als bij de smartphones van Samsung ook bij het horloge een prominente plaats heeft. Aan de kopse kant zit nu de camera, deze zat verwerkt in de band bij de eerste uitgave van de Galaxy Gear. Het is een enorme verbetering dat de camera in de kast zelf zit, want het geheel wordt er iets slanker van en de band kan nu ook vervangen worden door een andere. Bij de Galaxy Gear zat de band vast aan de behuizing en kon je hem niet verwisselen.

De achterzijde heeft een sensor voor hartslagmeting waar we later op terugkomen en de aansluiting voor het laadapparaat. De sluiting werkt perfect en zit niet in de weg. Wij hebben de kleur Golden Brown getest, maar de Gear 2 is ook te koop in Charcoal Black en Wild Orange. Over het algemeen komt de Samsung Gear 2 minder ‘groot’ over dan zijn voorganger en heb ik hem met veel plezier gedragen.

Scherm

Zoals we van Samsung gewend zijn, ligt er een Super AMOLED-scherm in de Gear 2. Op de telefoon vinden we de kleuren soms een beetje overdadig, maar dat maakt op de Gear 2 niet uit. De kleuren spatten werkelijk van het scherm en alle informatie is zeer goed af te lezen van 1,63 inch, 320 x 320 pixels grote scherm. Ook de kijkhoek is prima, maar dat is minder relevant op een horloge als de Gear 2. 

Het scherm reageert heel erg goed op de aanrakingen van de vinger. Er is weinig tot geen vertraging te merken wanneer je naar een ander scherm veegt. Je merkt wel dat je even moet wennen aan de plaatsing van de vinger om de functie te activeren. Dat is logisch: het scherm is ook kleiner dan een smartphonescherm.

Specificaties

In het horloge ligt een dual-core-chipset met een werkgeheugen van 512 MB en een geheugen van 4 GB. Dat is meer dan genoeg voor dit apparaat en het loopt, zoals eerder gezegd, ook heerlijk soepel. 

Foto en video

Je waant jezelf wel een beetje in een James Bond-film als je met je polshorloge probeert een foto te maken. Aan de ander kant heeft het ook wel iets heel stiekem wanneer je bijna onopvallend een foto kunt maken. Niet helemaal onopgemerkt, want er is zoals altijd een hele harde toon die verraadt dat je een foto neemt en dat is misschien maar goed ook.

Naast foto’s kun je met de Gear 2 ook video’s opnemen, deze zijn maximaal 15 seconden lang. Zowel de foto als de video worden automatisch gesynchroniseerd met je Galaxy S5, zodat je ze daar verder kan versturen wanneer dat nodig zou zijn. Verwacht niet al teveel van de kwaliteit, want er zit maar een 2 megapixel-camera op de Gear 2, de video-opname is wel in HD (1280 x 720).

 

De foto’s van de Gear 2 in de buitenlucht zijn prima, maar wanneer je binnen en bij weinig licht een foto neemt dan is het snel van mindere kwaliteit. Dat is ook niet zo heel gek natuurlijk.

Videotest Samsung Gear 2

Ook de video is aardig, maar je mag natuurlijk niet al teveel verwachten van een camera in dit soort configuraties. Nogmaals het heeft iets stiekems wanneer je met de camera van de Gear 2 aan de slag gaat en je vraagt je af waarom je zoiets zou willen hebben. Maar er zijn wel een aantal use-cases te verzinnen waarin het nuttig zou zijn, al was het alleen maar om snel ergens een foto van te kunnen maken.

Systeem

Het verwijderen van het voorvoegsel ‘Galaxy’ verraadde het al: de Gear 2 draait niet meer op Android maar op Tizen. Samsung gebruikt de naam ‘Galaxy’ exclusief voor apparaten die op Android draaien. Tizen wordt actief ontwikkeld door Samsung en de eerste smartphones worden later dit jaar verwacht. Tizen blijkt het prima te doen op de Gear 2 als besturingssysteem, het werkt snel en vooral soepel wat wel belangrijk is voor een scherm met zo een klein oppervlak. Later dit jaar zal Samsung ook met een smartwatch komen die op Android Wear draait, een door Google speciaal voor smartwatches gemaakte versie van Android. 

Om het horloge in te richten heb je Gear-applicatie nodig op de Androidtelefoon. Met deze app kun je aangeven van welke apps je de notificaties wilt weergeven op de Gear 2. Dat gebeurt zonder het extra downloaden van apps, wat bij de Sony Smartwatch 2 wel moet. Het mooie van dit systeem is dat het snel werkt en dat ook de iconen worden meegenomen naar het scherm. De notificaties geven een gedeelte van de tekst weer en met een druk op een knop kun je de app op je telefoon openen. Helaas werkt de Gear 2 alleen met een aantal Samsung-toestellen.

Verder heeft de Gear 2 nog een stappenteller en een sportapplicatie voor onder andere het hardlopen. Deze kan weer gebruikt worden met de hartslagmeter die in de Gear 2 is gebouwd. Met deze hartslagmeter kun je incidenteel je hartslag opnemen of deze tijdens een activiteit laten meten. Deze gegevens worden gesynchroniseerd met de telefoon en de S Health-applicatie.

Verder kun je de televisie bedienen vanaf je pols, wel erg basic maar zeker ook leuk om eens te proberen. Ook kun je ook gebruik maken van S Voice en de spraakmemo. Maar het meest prettige van de Gear 2 vond ik toch wel het bellen.

Bellen

Ik was een groot tegenstander van een belfunctie in een smartwatch. Die Kitt-manier van bellen slaat nergens op, maar sinds de Gear 2 ben ik daar anders over gaan denken. Samsung heeft dit heel erg goed onder de knie gekregen. In de testperiode heb ik vaak gewoon door kunnen werken terwijl ik aan het bellen was. De andere kant kon mij goed verstaan en de luidspreker is ook zeer goed te noemen in de Gear 2. Ook tijdens het autorijden heb ik een aantal keren de Gear 2 gebruikt om te bellen. Wanneer je een stille auto hebt, dan kun je gewoon je handen aan het stuur houden. Prima!

Accu

Accuduur is een hekel punt bij een wearable. De Gear 2 voldoet aardig aan mijn verwachtingen, tijdens de derde dag moet ik hem weer aan de lader leggen en dan krijg ik wel veel notificaties binnen en bel ik zeer regelmatig. Overigens het laden is ook netjes opgelost met een soort kastje dat je er aan de achterzijde op klikt. Het is misschien een leuk idee om een standaard te maken waar je zowel je telefoon als je Gear 2 op kunt zetten en laden. Nu ligt alles kris-kras door elkaar.

Conclusie

De Gear 2 heeft me positief verrast op een aantal punten en ik kan concluderen dat de Gear 2 een goed bruikbare smartwatch is.

Wanneer je een Samsungtoestel hebt en je krijgt de kans om dit horloge aan te schaffen, of bij een bundel te krijgen dan zou ik je dat aanraden. Wanneer je hem los moet kopen, kijk dan wat er nog meer komt want met een prijs van net geen €300 moet je wel diep in de spreekwoordelijke buidel tasten. Ik vraag me af of Samsung zich hier nu niet mee uit de markt prijst. Een alternatief zou de Samsung Gear 2 Neo kunnen zijn: die is 100 euro goedkoper, maar dan nog steeds moet je flink betalen. Maar het is een feit dat Samsung met de Gear 2 een product heeft neergezet dat met kop een schouders boven de concurrentie uitsteekt. 

Positieve punten
→ Bellen gaat fantastisch
→ Scherm is erg mooi
→ Bandje sluit goed

Negatieve punten
→ Zie nog niet het nut van alle opties (maar is algemeen probleem van smartwatches)
→ Werkt alleen met Samsung Galaxy-toestellen(!)
→ Stevige prijs 

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!