Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Samsung Galaxy Tab S6 Lite: dit zijn de plus- en minpunten

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
2 mei 2020, 21:30
12 min leestijd
Samsung Galaxy Tab S6 Lite: dit zijn de plus- en minpunten

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

In het aankondigingsartikel van de Galaxy Tab S6 Lite kwam de extreem lange naam van deze tablet alvast ter sprake. Samsungs nieuwste toevoeging aan de Tab S6-serie bevat tevens een S Pen, wat de tablet volgens Samsung ‘uitermate geschikt maakt om notities op te maken’. Het 10-inch scherm van de Tab S6 Lite heeft een WUXGA+-resolutie; daarnaast betreft het een lcd-paneel, in plaats van het OLED-paneel op de Tab S6.

Samsung zegt dat de tablet uitermate geschikt is voor studenten, young professionals en gezinnen. Uit de plus- en minpunten die ik op zal noemen, moet blijken of de Tab S6 Lite geschikt is voor de specifieke doelgroepen. Onder de motorkap vinden we de Exynos 9611, 4 GB-werkgeheugen en een 7.040 mAh-batterij. Tezamen met Android 10 en One UI 2.0, zal dat de algehele ervaring bepalen.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite – de pluspunten

1. Meegeleverde S Pen

Elke Samsung Galaxy Tab S6 Lite krijgt een S Pen meegeleverd, wat mij betreft een must bij tablets. Het maken van notities is erg gemakkelijk met de Tab S6 Lite, zeker met de mogelijkheid om direct te beginnen met schrijven zodra het scherm is uitgeschakeld. Zodra de tablet herkent dat je de S Pen gebruikt, wordt het scherm ingeschakeld. Uiteraard kan je de S Pen ook gebruiken zodra het scherm wel aan staat: je krijgt dan ook een hoop meer mogelijkheden, waaronder het slim selecteren van je scherm.

Veel andere functies, zoals ‘Live berichten’, zijn ook aanwezig op de Galaxy Tab S6 Lite. In principe is de S Pen qua functionaliteit vergelijkbaar met de S Pen van de Galaxy Note-serie. Let wel, de pen van de Tab S6 is passief. Er is geen batterij in de pen aanwezig, waardoor de slimme (draadloze) trucjes van de Note 10-reeks niet werken op de Tab S6 Lite. Wat verder positief opvalt aan de pen, is dat hij erg fijn in de hand ligt. Juist doordat de pen iets dikker en langer is, is het fijner om met deze pen te werken, dan met de kleinere S Pen van de Note-serie.

Net zoals bij de Tab S6, biedt Samsung geen interne plek om de S Pen op te bergen. Er zijn magneten in de tablet geplaatst om de S Pen op de zijkant weg te bergen. In de praktijk liet de S Pen in de tas vaak los van de zijkant, waardoor ik vervolgens op zoek moest gaan naar de tekenpen. Samsung wist ook een Book Cover mee te leveren: wat mij betreft een echte aanrader voor deze tablet. In de Book Cover is een uitsparing vrijgelaten voor de S Pen, waarin de pen met magneten vastklikt.

2. Android 10 en One UI 2.0

De tijd waarin Samsung-telefoons en tablets het moesten stellen met TouchWiz, is inmiddels voorbij. Bij de plus- en minpunten van de Samsung Galaxy A71, complementeerde ik Samsung voor de komst van One UI 2.0. Hoewel het geen stock-Android is, ziet de interface er goed uit. Voorheen waren de icoontjes nogal kinderlijk; One UI heeft daar een oplossing voor gebracht. Met Android 10 kreeg de schil van Samsung een systeembreed thema. Hoewel de Tab S6 Lite een lcd-scherm bevat, biedt het alsnog een oplossing tegen gesmolten ogen in de avond.

Samsung heeft daarnaast flinke stappen gezet in zijn updatebeleid. Zo zal de Samsung Galaxy Tab S6 Lite vermoedelijk elke drie maanden één beveiligingspatch ontvangen. Hoeveel Android-upgrades de tablet zal ontvangen, is nog onbekend. Samsung geeft aan dat het aantal Android-upgrades af zal hangen van de toekomstige vereisten bij het ontwikkelen van een Android-update. Wat betreft de beveiligingspatches geeft Samsung ons een duidelijk beeld: zulke updates worden voor ten minste twee jaar uitgerold. Gezien de recente verbeteringen in het updatebeleid van de fabrikant, acht ik het aannemelijk dat het zich aan deze belofte zal houden.

One UI ziet er een stuk frisser uit, dan het verlaten TouchWiz-schip uit het verleden

3. Aluminium behuizing

Bij sommige midrange tablets voel je direct aan dat het om een goedkoop apparaat gaat: bedrijven zijn snel geneigd om te besparen op de behuizing. Samsung heeft daar gelukkig niet voor gekozen en besloot de Galaxy Tab S6 Lite een aluminium behuizing mee te geven. Over de gehele achterzijde is de tablet voorzien van aluminium, die fijn is afgerond bij de hoeken. Daardoor ligt de tablet ook fijn in de hand – ik heb nooit het gevoel gehad dat de tablet ‘in mijn hand stak’.

Mijn specifieke variant van de Galaxy Tab S6 Lite bevat een 4G-module; daarvoor zijn extra antennes op de achterzijde van de tablet aanwezig. Ze zijn weliswaar zichtbaar, maar doen verder niet af aan de bouwkwaliteit – of het gevoel in je hand – van de tablet. Als je van plan bent om een hoesje om de tablet te doen, dan zal je de antennestrepen sowieso niet (meer) tegenkomen. Een hoesje helpt ook om de vingerafdrukken op de achterzijde te voorkomen. Zonder hoesje zitten er al snel vegen op de achterkant, die je er ook niet vanaf krijgt door er met je vinger overheen te vegen. Een nattig doekje verhelpt (gelukkig) het probleem.

Aan de voorzijde van de tablet is uiteraard gebruikgemaakt van een glazen paneel. Wat opvalt is dat de randen om het 10-inch scherm van de Tab S6 Lite relatief dun zijn, waardoor de kijkervaring niet wordt verpest door zwarte balken om het scherm. Daarnaast zorgt het ervoor dat de tablet relatief klein is voor het 10-inch diagonaal van het lcd-scherm. Een kleinere rugzak, of zelfs een handtas om de tablet in te vervoeren? Dat zal geen enkel probleem zijn.

4. Voldoende opslaggeheugen

Samsung levert de Tab S6 met 4 GB-werkgeheugen en 64 GB-opslaggeheugen. Daarmee staat de Tab S6 Lite gelijk met de Tab S5e, de voorganger van deze tablet. In principe voorziet de tablet daarmee in de vraag naar meer opslaggeheugen in tablets. In tijden dat telefoons steeds vaker met minimaal 64 GB worden afgeleverd, is het fijn om dezelfde stap terug te zien op tablets. Mocht het nog niet voldoende zijn, dan biedt de tablet ook ruimte aan een microSD-kaartje van maximaal 1 TB (1000 GB).

Samsung Galaxy Tab S6 Lite – de minpunten

1. Scherm blijft erg dim

Smartphoneschermen worden elk jaar iets helderder; recente high-end telefoons weten ‘1.400 nits’ aan te tikken: een serieuze bak licht. Juist omdat de schermen zo helder zijn, is het gemakkelijker om de telefoons in direct zonlicht te gebruiken. Het zijn overigens niet alleen high-end telefoons die elk jaar een stapje vooruitzetten; steeds meer midrange-telefoons krijgen een scherm mee dat twee of drie jaar geleden niet had misstaan in een high-end telefoon. Bij tablets loopt de ontwikkeling niet zo’n vaart – zeker als het aankomt op de lcd-schermen.

Hoewel ik zeker niet ontevreden ben over het 10,4-inch scherm van de Tab S6 Lite – de kleuren zien er immers prima uit – krijgt de tablet er ook geen bonuspunten voor. In direct zonlicht is het immers erg lastig, zo niet onmogelijk, het scherm af te lezen. Zeker met de zomervakantie in de achtertuin in het vooruitzicht, is het jammer dat je haast niks ziet met direct zonlicht. Voor binnenshuis voldoet de tablet uiteraard prima; ‘s avonds vind ik de tablet zelfs erg fijn, omdat het scherm behoorlijk dim gaat – geen gesmolten ogen in de avonduren.

Onder de streep vind ik het wel jammer dat Samsung niet gebruikmaakt van een AMOLED-paneel op de Tab S6 Lite. Hoewel de kosten van zo’n OLED-scherm hoger liggen, levert het over het algemeen een betere kijkervaring op. Bij het kijken van films en series is de kijkervaring juist heel belangrijk. Er is uiteraard ook een keerzijde van zo’n OLED-paneel. Enerzijds is het duurder en anderzijds bestaat de kans op de slijtage (burn-in) van pixels. Je kan beargumenteren dat een goed lcd-paneel als een vervanging voor een OLED-scherm kan dienen. Helaas heeft de Tab S6 Lite niet zo’n goed scherm.

2. Camera’s zonder details

Foto’s maken met de Galaxy Tab S6 Lite gaf mij het gevoel van een Chinees in het Keukenhof – een van de bekende tentoonstellingen van bloemensoorten. Chinezen gaan vaak op pad met tablets en maken in het Keukenhof foto’s met hun tablet. Vreemd ziet het er wel uit; gelukkig zal je niet zo snel geneigd zijn om met de Tab S6 Lite een foto te maken.

Binnenshuis zijn de foto’s ronduit rampzalig; er is enorm veel ruis aanwezig en details zijn zo goed als afwezig. Foto’s die je buitenshuis maakt, in goede lichtomstandigheden, kunnen prima zijn, maar hebben vaak last van het slechte dynamische bereik van de camera’s. Zo kan een deel van de foto erg licht zijn, terwijl het andere deel van de foto juist erg donker is. Meestal weet de Tab S6 Lite hier niet echt balans in te vinden en vaar je op puur geluk.

Voor de selfiecamera is de kwaliteit niet veel beter, daar draagt een resolutie van 5 MP ook niet aan bij. Als je een selfie wil maken voor social media, dan is de camera meer dan geschikt. Foto’s zijn op de juiste plekken scherp en in principe heb ik niks te klagen over de kleurbalans van de Tab S6 Lite. Wel heeft de camera, net zoals de 8 MP-hoofdcamera achterop de tablet, last van een tegenvallend dynamisch bereik. Onder de streep moet je de tablet niet kopen voor zijn camera’s, gelukkig zou ik het ook ‘nooit’ aanraden om met een tablet foto’s te maken.

3. Geen biometrische ontgrendeling

Als je de tablet een week vasthoudt, ga je ondertussen mee in een tijdscapsule: terug naar 2014. Een telefoon zonder biometrische ontgrendeling zou anno 2020 direct worden afgeschreven, maar als het op een tablet aankomt, wordt daar plots geen rekening mee gehouden. Samsung wist de Tab S6 Lite van een vingerafdrukscanner in het scherm te voorzien, maar de Tab S6 Lite moet het stellen zonder biometrische ontgrendeling.

Het scherm gaat gelukkig wel automatisch aan met de Book Cover van Samsung

Daardoor ben je verplicht om je pincode of patroon in te voeren bij het ontgrendelen van de tablet. In eerste instantie keek ik er niet van op, maar na een weekje vroeg ik mij toch echt af waarom deze tablet geen vingerafdrukscanner bevat. Omdat het een relatief groot scherm is, zit je altijd weer een beetje te hannesen om een patroon of pincode in te vullen. Lang duurt het niet, en misschien ben ik gewoon ongeduldig, maar ik hoop volgend jaar geen pincode of patroon in te hoeven vullen.

4. Geen snelheidsmonster

Samsung gebruikt voor deze tablet een Exynos 9611-chipset, afkomstig uit september 2019. Toch is de chipset onderhuids niet zo nieuw; hij is immers gebaseerd op de Exynos 9610 uit 2018. Claudia is eerder dit jaar als eerste aan de slag gegaan met de chipset, toen nog in de Galaxy A51. Ze gaf aan dat de processor niet razendsnel is en ‘haperingen laat zien’ bij de zwaardere taken; daarnaast is de chipset niet geschikt voor zware games ‘zoals Fortnite’.

Toen ik aan de testen begon voor de Tab S6 Lite, was ik niet zo te spreken over de prestaties van de tablet. Alles voelde sloom aan: zelfs bij het schakelen tussen applicaties, vertoonde de tablet vaak haperingen. Na een software-update voor de tablet, was dat direct opgelost. Snel is de tablet zeker niet – dus voor zware taken moet je hem niet kopen, dat kan hij simpelweg niet aan. Voor het kijken van een Netflix-serie, het browsen van websites, het lezen van boeken, is dit de perfecte tablet. Wat is dan de reden dat het een minpunt is?

Wat mij betreft vanwege de prijs-tot-prestatieverhouding. Samsung gebruikt in principe een chipset uit 2018 in een tablet die zo’n 379 euro mag kosten, en dat anno 2020. Er zijn weinig tablets om de Tab S6 Lite mee te vergelijken, wat het ook lastig maakt om de prestaties te vergelijken. Kijk je naar telefoons, dan kan je echter een hoop prestaties verwachten voor (bijna) 400 euro, en dat zie ik niet terug in de Tab S6 Lite. Natuurlijk is die vergelijking niet helemaal eerlijk, want een telefoon bevat ‘n kleiner scherm, maar desondanks mag je het nodige verwachten. Zeker omdat de tablet lijnrecht tegenover zijn concurrent is gepositioneerd: de Apple iPad, die toch een stuk sneller aanvoelt.

Conclusie

Samsung lanceerde in 2019 de Tab S6 – een high-end tablet, tegen high-end tabletprijzen. Inmiddels is de Tab S6 Lite, een goedkoper broertje van de Tab S6, gelanceerd. Wat opvalt is dat de tablet veel wegheeft van de Tab S5e. Wel wisselde Samsung de Qualcomm Snapdragon 670-chipset in voor de Exynos 9611-chipset uit eigen huis. Een wijze beslissing? Niet als je het vanuit de consument zou bekijken. Een snelheidswonder is de Exynos 9611 niet, terwijl de Tab S6 Lite niet bepaald goedkoop is.

Wat verder negatief opvalt is dat het scherm van de Tab S6 Lite erg dim blijft, waardoor het lastig is om het paneel in direct zonlicht af te lezen. Over de kleuren en resolutie van het scherm heb ik niks te klagen, al was het leuk geweest als Samsung was overgeschakeld naar een AMOLED-scherm.

Is er nog iets anders te melden over het scherm? Ja: Samsungs Tab S6 Lite wordt standaard geleverd met de S Pen. Wat mij betreft een onmisbaar deel van deze tablet; zeker als student komt de S Pen goed van pas. Ben je een student? Dan raad ik het aan om de Book Cover mee aan te schaffen, daar kan je de S Pen makkelijk in kwijt – fijn als je deze tablet in je rugzak mee naar colleges toeneemt. In principe geldt het advies voor iedereen, maar het is toch wel het handigst gebleken als je veel met de tablet moet reizen.

Tezamen met de fijne One UI-skin op de Samsung Galaxy Tab S6 Lite en de aluminium behuizing, is het een fijne tablet om dagelijks mee te werken. Toch vraag ik mij af hoe Samsung de Tab S6 Lite zal positioneren. Met een adviesprijs van 379 euro is de Tab S6 Lite geen goedkoop apparaat en zit hij precies in het vaarwater van de Apple iPad. Aan een vergelijking met de iPad ga ik mijn handen niet branden, maar je ziet het al aankomen: naast de S Pen, is er geen specifieke reden om de Tab S6 Lite te kopen. Zeker omdat het eigenlijk een Tab S5e is, uit 2018, maar dan ‘on steroids’.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite kopen

Prijzen van de aanstaande Samsung-tablet beginnen bij 379 euro voor het model met wifi-ondersteuning. Het model met ondersteuning voor 4G-netwerken gaat in de verkoop voor 439 euro. Je kan in de Benelux kiezen uit een tweetal kleuren: blauw en grijs. In Nederland is de tablet verkrijgbaar bij Bol.com, Coolblue en de MediaMarkt.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!