Een smartphone-fan is iemand die eigenlijk niet zonder kan. De telefoon als beste vriend ziet, waarmee dagen gevuld worden en nachten worden gedeeld. Een smartphone als maatje voor het leven, onafscheidelijk. Kan de Galaxy S23 Fan Edition dit gevoel opwekken? Welkom bij de review van de Samsung Galaxy S23 FE.
Samsung Galaxy S23 FE
Sinds 2020 brengt Samsung speciale edities van hun high-end smartphones op de markt. Deze zogenaamde Fan Edition-toestellen zijn goedkopere versies van de vlaggenschepen uit de Galaxy S-serie. Zo’n drie jaar geleden introduceerde het merk de Galaxy S20 FE, anderhalf jaar later de Galaxy S21 FE en nu is het tijd voor de Galaxy S23 FE. Deze telefoon is dus een goedkopere – en uitgeklede – versie van de ‘gewone’ S23.
Hiermee zou je ook meteen de review kunnen eindigen. Op ieder punt is de S23 FE namelijk net iets minder sterk, krachtig en goed dan zijn duurdere broertje. De camera’s zijn net iets minder goed, de processor minder krachtig, het scherm minder fel, de accuduur minder lang en het design minder luxe afgewerkt. Hiervoor betaal je dan ook minder. Althans, nog niet echt maar daar kom ik later op terug.
Het gaat bij de S23 FE echter om meer dingen die opvallen waardoor je merkt dat het toestel net geen echte high-end smartphone is. Deze kleine, maar merkbare aspecten, licht ik graag voor je uit in deze review waarin de plus- en minpunten van de telefoon met je doorneem
Specificaties
Samsung Galaxy S23 Fan Edition | |
Gewicht | 209 gram |
Behuizing | Aluminium rand, glazen voor- en achterkant (Gorilla Glass 5) |
Scherm | 6,4 inch AMOLED, 1080 x 2340 pixels |
Processor | Exynos 2200 |
Werkgeheugen | 8 GB |
Opslaggeheugen | 128 GB / 256 GB |
Camera’s | |
Ultragroothoekcamera | 50 MP |
Groothoekcamera | 12 MP |
Telelens | 8 MP |
Selfiecamera | 10 MP |
Accu | 4.500 mAh, 25W opladen |
Software | Android 14, One UI 5.1 |
Updatebeleid | 4 Android-upgrades en vijf jaar lang beveiligingsupdates |
Kleuren | Mint, Purple, Cream en Graphite |
Extra’s | IP68, 5G, Bluetooth 5.3, stereo speakers |
Wat zit er in de doos?
- Toestel zelf
- USB-C-kabel
- Handleiding en garantie
De unboxing van de S23 FE vind je hier.
Samsung Galaxy S23 FE: de pluspunten
1. Lekker kleurtje
De paarse variant van de S23 FE welke ik ontvangen heb voor deze review vind ik er echt heerlijk uitzien. Het is apart en kleurrijk genoeg voor mensen die houden van een bijzondere kleur voor hun telefoon, maar ook chique wat weer past bij de prijs en bij mensen die liever een minder opvallende smartphone kopen. Bovendien vind ik het paars in combinatie met het grijze aluminium erg fraai. Het is een besparing om het aluminium niet mee te kleuren met de achterkant van het toestel, ondanks dit pakt het wat mij betreft positief uit. Wel voelt de telefoon vrij scherp aan door de uitstekende rand.
Daarnaast is de S23 FE in feite een Galaxy A54 met een aluminium frame. De smartphones zijn ongeveer even groot, hebben dezelfde dikke schermranden, beschikken beide over een selfiecamera inclusief zilver lichtgevend – ietwat irritant – randje en hebben allebei het zogenoemde Floating Camera Design meegekregen. Door het aluminium frame en de glazen voor-en achterkant voelt de S23 FE daarentegen een stuk luxer aan dan de A54.
2. Updatebeleid is top, toch?
De S23 FE kan rekenen op maar liefst vier Android-upgrades en vijf jaar lang beveiligingsupdates. Op papier zou dit betekenen dat het toestel tot en met Android 18 ondersteund wordt. De S23 FE komt echter alleen in Europa uit met Android 14, in andere delen van de wereld is dit Android 13. Het is dus niet helemaal bekend tot welke Android-versie de telefoon ondersteund gaat worden. Ik heb Samsung hiervoor benaderd, als ik meer weet zal ik dit artikel updaten.
3. Uitgebreide software
Ik weet dat er op onze site ongeveer net zoveel fans als haters zijn voor One UI, de schil die Samsung over Android gooit. Zelf hang ik een beetje in het midden, maar neig ik wel steeds meer de fan kant op te gaan. Ondanks de vele voorgeïnstalleerde apps, die je overigens kunt verwijderen, is One UI enorm uitgebreid, stabiel, aanpasbaar en goed vormgegeven. Je kunt onder andere de indeling van je startscherm aanpassen, routines maken, je vergrendelscherm bewerken, verschillende batterijbesparingen doorvoeren, stickers maken, functies toevoegen aan de notificatiebalk, taalinstellingen en het schermformaat aanpassen, etc. etc.
Met andere woorden: je kunt de gehele look and feel van je Samsung-smartphone aanpassen. Bovendien werkt de spraakrecorder goed en vind ik de galerij-app van Samsung door zijn talloze functies echt top. Je kunt immers onder andere foto’s uitsnijden/knippen, storende objecten verwijderen, kleurtonen aanpassen en heel eenvoudig stickers maken.
4. Degelijke camera’s
De Galaxy S23 FE beschikt over drie camera’s op de achterzijde. Het gaat over een 50 MP hoofdcamera, een 12 MP groothoeklens en een 8 MP telelens met 3x optische zoom. Hiermee beschikt de telefoon over een uitgebreid camera-eiland met drie bruikbare lenzen. Voor de hoofdcamera gebruikt de S23 FE de Samsung S5KGN3 sensor. Dit is dezelfde sensor als degene die Samsung in de S23 en de S23+ gebruikt.
- 50 MP hoofdcamera, 1/1.57’’, diafragma f/1.8 (Samsung S5KGN3)
- 12 MP groothoeklens, f/2.2
- 8 MP telelens, f/2.4
Hoofdcamera
In het algemeen kun je zeggen dat de S23 FE prima kiekjes maakt. Foto’s zijn detailrijk, het dynamisch bereik is hoog, het contrast goed en de kleuren zijn krachtig. Naar mijn mening zijn de foto’s wel iets te verzadigd. Dit merk je vooral bij het vastleggen van gras. De software wil er dan als een soort kind met een fel groen kleurpotlood overheen. Dit kun je mooi en kleurrijk vinden, maar ik vind het allemaal net iets teveel van het goede.
Banana Blur
Van het bekende Banana Blur probleem van de S23-serie heb ik gelukkig geen last gehad. Het probleem lijkt dus voornamelijk in de software te zitten en niet in de hardware.
Slechte lichtomstandigheden
Bij slechte lichtomstandigheden weet de hoofdsensor nog best veel licht op te vangen. Om die rede blijft er genoeg detail in stand. Wel zie je dat de camera het lastig heeft met bewegende objecten. De camera heeft moeite met het vastleggen hiervan en bewegende mensen of dieren zijn al gauw bewogen.
Groothoeklens
Bij de groothoeklens zien we dat de verzadiging daarbij nog verder wordt opgeschroefd. De kleur groen wordt bijvoorbeeld steevast fluorescerend gemaakt waardoor het lijkt alsof er een groep gifkikkers zich in het gras verschuilen. Je kunt het zien in de afbeeldingen hieronder.
Bij slechte lichtomstandigheden holt de kwaliteit van de foto’s achteruit. De kleine sensor weet weinig licht te vangen en de foto’s komen met veel ruis.
Telelens
Gek genoeg heeft de telelens hier minder last. Ook bij slechte lichtomstandigheden weet deze lens namelijk nog best veel op de foto’s krijgen. Wel geldt hetzelfde als wat voor de hoofdsensor geldt: bewegende objecten zijn lastig vast te leggen.
Met de telelens kun je overigens 3x optisch zoomen, zonder kwaliteitsverlies. Dit is uit te breiden tot 30x zoom. Na de 3x zoom wordt er digitaal gezoomd wat de kwaliteit niet ten goede komt. Door goede software en een sterke stabilisatie zijn foto’s tot 10x zoom bruikbaar, tot 20x acceptabel en bij 30x is het leuk dat het kan.
V.l.n.r. 3x (optische) zoom, 10x zoom, 20x zoom en 30x zoom
Irritatiepunten
Ik heb niettemin twee kleine irritatiepuntjes. De eerste is het feit dat de camera’s vrij ver uitsteken. Dit in combinatie met het feit dat de camera’s in een hoek geplaatst zijn, resulteert erin dat de telefoon veel beweegt als je deze liggend op een tafel gebruikt.
Het andere punt speelt zich af bij het zoomen. Je kunt onderin (portrait) of rechts (landscape) drie brandpunten selecteren (0,6x, 1x en 3x). Als je kiest voor 3x, dan krijg je meteen de mogelijkheid om 10x, 20x en 30x te selecteren. Stel je kiest hier voor 10x en wil vervolgens naar 20x. Dan moet je eerst nog een keer op 10x klikken, dan ga vervolgens terug naar 3x en dan pas kun je 20x selecteren. Waarom moet ik eerst steeds terug naar 3x Samsung?
5. Kleurrijk beeldscherm
Deze foto’s kun je vervolgens bekijken op het 6,4 inch 120 Hz Full HD+ AMOLED-paneel. Dit beeldscherm ziet er goed uit en is helder genoeg, al tipt het qua helderheid niet aan de ‘gewone’ S23, de S23+ en de S23 Ultra. Al met al een mooi beeldscherm, maar dit kun je tegenwoordig over vrijwel alle smartphones in deze prijsklasse zeggen.
Samsung Galaxy S23 FE: de minpunten
1. Trilmotor valt tegen
Iets kleins wat ik toch even benoemd wil hebben, de trilmotor op de S23 FE valt mij een beetje tegen. Deze is immers niet heel krachtig waardoor de haptische feedback beperkt is. Zelfs als je in de instellingen de trilmotor op maximaal zet, valt de terugkoppeling die je krijgt tegen.
2. Batterij, oohh oohh de batterij
De Galaxy S23 FE beschikt over een 4500 mAh accu welke kan worden opgeladen met een vermogen van 25W. Nu is 4500 mAh geen al te lage capaciteit, maar ondanks dit houdt de S23 FE het niet heel lang vol. Met gemiddeld gebruikt haal ik een schermtijd van zo’n vier tot viereneenhalf uur en hiermee haal je het einde van de dag, veel meer zit er daarentegen echt niet in.
Vooral de Exynos 2200-chipset lijkt de boosdoener te zijn. Deze chipset die is geproduceerd door Samsung zelf gaat nou eenmaal niet heel efficiënt om met zijn energie. Iets wat we overigens iets vaker bij chipsets van Samsung zien. De 2200-chip werd ook in de S22-serie in Europa gebruikt en ook bij deze toestellen zagen we matige batterijprestaties. Deze telefoons werden daarbij ook vrij warm, dit issue heeft de S23 FE minder.
3. Exynos-chip
Om even voor te borduren op deze Exynos 2200-chip. Dit is een chipset uit het begin van 2022 welke toen al niet de snelste was, zo’n twee jaar loopt de chipset nog verder achter op de concurrentie. Nu is de S23 FE op geen enkele moment traag, hapert het toestel amper en draaien ook zware games vrij soepel. Er zijn voor dit geld echter krachtigere smartphones te koop met snellere processoren.
Conclusie: heb nog even geduld
De Samsung Galaxy S23 FE is geen speciale telefoon, geen baanbrekend toestel in smartphoneland, blinkt nergens in uit en is daarbij (nog) zeker niet goedkoop. Zit ik dus met een Samsung sjaal te juichen voor dit toestel? Nee zeker niet. Scandeer ik op mijn bank meermaals de naam van de S23 FE? Ook niet, nee, nee nee.
Maar waar kan ik dan wel fan van zijn bij de S23 FE? Het mooie luxe design? Het uitgebreide camera-eiland? De software? Of misschien wel het updatebeleid?
Nee, het geen waar ik fan van ga worden is de prijs. Bij deze S23 FE gebeurt namelijk exact hetzelfde als bij de S21 FE. De smartphone wordt te laat op de markt gebracht, is hierdoor te duur en geen kooptip te noemen. Als we de reputatie er vervolgens bij pakken betreft de prijsdalingen van Samsung-smartphones, dan durven we wel te voorspellen dat deze S23 FE binnen nu en twee maanden flink is afgeprijsd. We denken dat je de telefoon in maart rond de 500 euro op de kop kunnen tikken. En als dit – net als bij de S21 FE – het geval is, dan kan het zomaar zijn dat de S23 FE lang in onze koopgids te vinden zal zijn. Heb dus nog even geduld, want als het klopt dat het toestel voor om en nabij de 500 euro te koop is, dan haal je voor dit geld een enorm goede telefoon is huis.
Pluspunten
Minpunten
Alternatieven
Als je voor nu per se een Samsung-smartphone wil kopen van om en nabij de 600 a 700 euro, dan raden we de ‘gewone’ S23 aan. Deze telefoon is (nog) luxer, veel sneller, zuiniger en beschikt over een betere zoomcamera. Voor dit geld kun je bij andere merken ook enkele pareltjes tegenkomen. Denk dan bijvoorbeeld aan de Nothing Phone (2), de Pixel 7 Pro, de OnePlus 11 en de Xiaomi 13T Pro.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Het is geen fan edition meer, maar een uitgeklede versie!
Zelfs de S23 is nu goedkoper verkrijgbaar.
Pas als deze telefoon onder de 500 kost dan wordt ie interessant.
Ik snap SS niet dat ze telkens deze telefoons uitbrengen vlak voor het uitfaseren van de echte S.
Zou het een manier zijn om overtollige onderdelen te dumpen?
Ik had hem al van mijn lijstje geschrapt als opvolger van mijn S20FE (wat een heerlijk toestel is). Denk dat ik voor de normale S23 ga aangezien die behoorlijk in prijs is gezakt en waarschijnlijk nog verder gaat zakken als de S24 uit is.
Kleiner maakt eigenlijk niet uit omdat ik thuis standaard mijn tablet gebruik en onderweg mijn phone niet zoveel meer gebruik (muziek streamen en in mijn pauzes wat nieuws lees).
De accu mede door de chip veroorzaakt is voor mij de reden om er niet voor te gaan.
Ik vermoed (hoop) dat de s23 rond de 600 uit komt als de s24 uit is.
Helemaal met je eens want ik heb zelf ook een S20 FE die nu beetje betreft accu laat afweten en geen Android updates meer krijgt, maar wel altijd perfect heeft gewerkt.
Waar ik vooral niet blij van wordt bij de S23 Fe is de accu wat niet alleen in dit artikel maar ook in andere rewiews als heel matig wordt beschreven.
Ik zal daarom ook even wachten op de S24 serie release en waarschijnlijk de S23+ kiezen die juist heel erg goed scoort betreft batterij en stuk goedkoper zal zijn.
Maak van minuten maar min punten
Bij de review van de 23 Fan