Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Samsung Galaxy S20 Plus 5G review: de middelste is de beste?

Mathieu van Sluis
Mathieu van Sluis
15 juni 2020, 19:30
14 min leestijd
Samsung Galaxy S20 Plus 5G review: de middelste is de beste?

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy S20 Plus 5G

Het is alweer vier maanden geleden dat de Samsung Galaxy S20-serie aan de wereld voorgesteld werd. De 2020 high-end smartphoneserie van Samsung bestaat uit de Galaxy S20 (899 euro), Galaxy S20 Plus 5G (1099 euro) en Galaxy S20 Ultra (1349 euro). Van de Samsung Galaxy S20 Ultra heb je al een uitgebreide review van Claudia op Androidworld kunnen lezen.

Dit keer is het de beurt aan het “kleinere” maar niet noodzakelijk minder interessante broertje: de  Samsung Galaxy S20 Plus 5G. Zeker als je weet dat de Plus-versie wereldwijd de derde bestverkochte telefoon van dit voorjaar was, en de meest succesvolle uit de S20-reeks. Je leest hier mijn bevindingen.

Behuizing

Als we kijken naar wat aan het design en behuizing in de S20-serie gewijzigd is ten opzichte van de S10-reeks zien we een aantal wijzigingen. Aan de voorzijde zien we dat scherminkeping voor de selfiecamera is verhuisd  van de rechterbovenhoek naar het midden bovenin. Daarnaast zien we dat de sterk gebogen watervalranden in de S20-serie behoorlijk zijn ingekort. Over het scherm later meer. Tevens zijn de Bixby-knop en 3,5 mm headphone jack in de S20-serie ten opzichte van de S10-serie verdwenen.

Respectievelijk de S20 Plus naast de grotere Ultra

Waar op de achterzijde van de S10 de camera’s naast elkaar horizontaal hoog geplaatst waren, zien we dat het camera-eiland op de S20 verplaatst is naar de linker bovenhoek. Deze opstelling zagen we eerder terug op de Samsung Galaxy S10 Lite van begin dit jaar, maar zelfs nog eerder op de iPhones en Google Pixels van vorig jaar. Dus wat dat betreft weinig verrassingen en weinig origineel. Het camera-eiland ligt bovenop de glazen achterzijde waar al snel vingerafdrukken op terug te vinden zijn.

De achterzijde is bovendien heel glad en het is daarom jammer dat er door Samsung geen siliconen hoesje wordt meegeleverd. Het is dus aan te raden om zo snel mogelijk er zelf een te bestellen bij aankoop van de Samsung S20 Plus, want voor je het weet glijdt hij uit je handen of van de bank af. Het toestel is 161,9 mm hoog, 73,7 mm breed, 7,8 mm dik en weegt 186 gram. Ondanks afmetingen en gewicht is het nog een handzaam toestel en ligt lekker in de hand.

Aan de rechterzijde vinden we de power-knop en volumeknop terug: stevige knoppen die uitstekend te bereiken en bedienen zijn. Aan de linkerzijde vinden we helemaal niets, ook geen Bixby-knop. Aan de bovenzijde van het toestel zit de slede waar plaats is voor twee simkaarten of één simkaart en een microSD-kaart. De opstelling met één  simkaart en een micro SD-kaart zal je misschien wel nodig hebben aangezien het toestel alleen te krijgen is met 128 GB intern geheugen. Al is voor mij persoonlijk 128 GB voldoende en ik gebruik al twee simkaarten in de slede.

In de bovenrand aan de voorzijde zien we nauwelijks zichtbaar nog een kleine speaker weggewerkt en aan de onderzijde hebben we de USB-C poort, speaker en microfoon en vinden we dus geen 3,5 mm koptelefoonaansluiting terug.

Dit Samsung vlaggenschip heeft daarnaast een IP68-certificering meegekregen, wat inhoudt dat hij stof- en waterdicht is. Het toestel is te verkrijgen in de kleuren Cosmic Black, Cosmic Grey, Cloud Blue en sinds vorige maand ook in het Aura Blue.

Als is alles binnen beschouwing neem, vind ik dat de Samsung Galaxy S20 Plus er mooi en hoogwaardig uitziet. De bouwkwaliteit is goed en het toestel voelt erg solide aan. Het ziet en voelt aan als een high-end smartphone. Je zou verder wel kunnen stellen dat het  design niet echt verrassend is en dat het ontbreekt aan originaliteit. Ik heb de Cosmic Black-variant mogen testen en mijn persoonlijke voorkeur zou uitgaan naar één van de blauwe kleuropties, maar dan nog springt hij er op het gebied van design niet uit ten opzichte van sommige concurrenten.

Scherm

Het scherm kan je gerust zien als het paradepaardje van de Samsung Galaxy S20 Plus. Hij heeft een OLED- paneel van 6,7 inch met een resolutie van 3200 x 1440 en maar liefst 524 pixels per inch (ppi). Het scherm bestrijkt 90,8% van de voorzijde en heeft een beeldverhouding van 20:9. Daarnaast heeft het een maximale vernieuwingsfrequentie van 120 Hz.

Ik vind het scherm echt prachtig. De kleuren spatten ervan af zoals je bij een sterk OLED-scherm verwacht, Door de resolutie is alles super scherp en bij de vernieuwingsfrequentie op 120 Hz lopen alle bewegingen vloeiend, wat meer rust geeft aan je ogen. Deze refreshrate is wel alleen in te stellen bij een FDH+-resolutie van 2400 X 1080. Wil je het scherm gebruiken met de WQHD+ resolutie van 3200 x 1440, dan zal je het moeten doen met 60Hz. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de maximale verversingssnelheid van 120 Hz, want het verschil in vernieuwingsfrequentie is voor mij zichtbaarder dan de hogere resolutie.

Wat ook opvalt aan het scherm van de Samsung Galaxy S20 Plus is dat de sterk gebogen watervalranden verdwenen zijn en het toestel nu licht gebogen schermranden heeft. Sommige gebruikers zijn duidelijk geen voorstander van de watervalranden omwille van problemen met tempered glass-accessoires en ongewilde aanrakingen, maar ik heb ze altijd visueel erg aantrekkelijk gevonden. Een echte premium uitstraling. Ik heb er dus gemende gevoelens bij.

Prestaties

In Nederland heeft Samsung de Galaxy S20 Plus uitgerust met de eigen Exynos 990-processor, maar in andere landen is dat de Snapdragon 865. De Exynos 990 bestaat uit twee M5 rekenkernen van 2.73 GHz, twee  ARM Cortex-A76-kernen van 2.5 GHz en vier energiezuinige ARM Cortex-A55 cores  van 2 GHz. Er is bij deze 5G-telefoon maar liefst 12 GB aan werkgeheugen aanwezig.

Respectievelijk de gewone S20 naast de S20 Plus

De combinatie van de chipset en de genereuze 12 GB aan RAM maakt van de Samsung Galaxy S20 Plus een echte power house, en Ik heb dan ook niets kunnen bespeuren waaruit blijkt dat deze telefoon moeite heeft met een bepaalde taak of functie. Wat me wel opvalt is dat de S20 Plus warm voelt worden bij het spelen van games, al zijn er geen frame drops of andere inconsistenties te vinden.

Accuduur

De Samsung Galaxy S20 Plus geschikt over een 4500 mAh batterij. Met een volle acculading ben ik op één keer na elke dag doorgekomen. Of ik het toestel had ingeschakeld op een WQHD+-resolutie met een en refreshrate van 60 Hz of op een FDH+-resolutie van 2400 X 1080 en vernieuwingsfrequentie van 60 Hz, maakte in de praktijk maar weinig verschil voor de accuduur.

Ik heb de telefoon doorgaans behoorlijk intensief gebruikt, zowel zakelijk als privé, door regelmatig te bellen, mailen, internetten, muziek luisteren, fotograferen en dergelijken. Daarmee komt hij aan het eind van de dag onder een acculading van 15 procent en schakelt bij over naar de energiebesparende modus.

De nieuwe Aura Blue-kleur

Nu ben ik wel zoals velen nog thuis aan het werk en ik heb het toestel dus bijvoorbeeld niet in het openbaar vervoer gebruikt om onderweg series te kijken. Ik heb ook sterk mijn twijfels of het in dat geval me lukt om nog vlot de dag door te komen, want 15 procent op het einde van de dag is al geen grote marge. De S20 Plus het toestel komt met een 25 Watt-lader waarmee je het toestel in een uur en een kwartier volledig kan opladen. Het is verder ook mogelijk om hem draadloos op te laden.

Camera

De Samsung Galaxy S20 Plus heeft vijf camera’s. De hoofdcamera is de 12 MP Sony IMX555-sensor met optische beeldstabilisatie. Voor het nemen van groothoekfoto’s is er daarnaast een 12 MP sensor en er is er een 64 MP telecamera. Als vierde is er de 0,3 MP Time of Flight-camera die wordt gebruikt om de diepte te bepalen voor als je foto’s met bokeh-effect wilt nemen of ‘Live Focus’ zoals Samsung dat zelf noemt. Toto slot is er in de scherminkeping in het midden een 10 MP selfiecamera.

Als we naar de kwaliteit van de foto’s kijken, zien we dat de Samsung Galaxy S20 Plus uitstekende prestaties verricht. De foto’s van de camera’s op de achterzijde produceren scherpe, kleurrijke foto’s met een goed contrast. De verzadiging van de foto’s is hoger dan wat ik van andere telefoons gewend ben, maar daar stoor ik me niet aan omdat ik die veelal zelf verhoog met Snapseed. Foto’s zien er ook prima uit als je zoomt tot de 3x optische zoom, maar als je verder gaat dan wordt de kwaliteit beduidend minder.

Foto’s met de groothoekcamera

Foto’s met de hoofdcamera

Beelden bij 3x zoom

De Nachtmodus werkt ook goed. Bij ruim kunstlicht zie je dat de Nachtmodus voorkomt dat er overbelichting komt ten opzichte van foto’s genomen in de normale modus. Hij maakt dan meer sfeervolle foto’s. Gaat het kunstlicht drastisch omlaag, dan zie je dat hij met de Nachtmodus lichtere foto’s weet te produceren, behoorlijk scherper en met veel minder ruis dan in de normale modus.

Een beeld respectievelijk zonder en met nachtmodus

Als we de portretfoto’s (Live Focus) van de hoofdcamera met de selfiecamera vergelijken, zien we dat de hoofdcamera een stuk beter presteert dan de selfiecamera. Kijk je naar de pieken in mijn haar, merk je dat de selfiecamera daar meer moeite mee heeft. Hij weet dan weer wel met een groepselfie alle personen scherp te fotograferen.

Live focus, respectievelijk met de hoofdcamera en selfiecamera

Laat de camera van de Samsung Galaxy S20 Plus dan helemaal niets meer te wensen over? Wel, wat mij betreft had er wel een macrocamera op gemogen. Hoewel ik met de huidige camera-opstelling in de Pro-modus mooie macrofoto’s heb kunnen nemen, miste ik een camera waarmee ik nog dichter op het te fotograferen onderwerp kon richten en scherpstellen. Nu is er tijdens mijn testperiode een software-update geweest die het mogelijk maakt om nog meer op het onderwerp in te zoomen als je iets van dichtbij probeert te fotograferen. Die ‘Close-up Zoom’-functie zoals ze heet, zou in dat geval vanzelf in je scherm tevoorschijn moeten komen, zodat je erop kan tikken en het kan gebruiken. Maar vreemd genoeg het is mij niet gelukt om deze functie te laten werken. We hebben bij Samsung om een verklaring gevraagd en passen dit stukje aan als we antwoord hebben gekregen.

Nu we de hardware hebben besproken en de cameraprestaties, laat ons dan eens naar de cameramodi kijken. Voor de fotografieliefhebbers is deze telefoon een waar feest, want met de vijf camera’s en de camera app van Samsung is heel veel mogelijk. Sommige functies vallen wat mij betreft onder de usual suspects zoals: Panorama, Nachtmodus, Pro-modus, Live Focus (bokeh modus), Hyperlapse en Slow Motion. Maar een aantal functies zijn best bijzonder, denk aan: Super Slow-Motion filmen met 960 frames per seconde (fps) of de ‘Professionele video’-stand waarbij je handmatig zaken zoals belichting, witbalans en autofocus kan regelen.

Verder is er ook de ‘Enkele Opname’-functie waarbij je met de druk op de knop een filmpje opneemt wat ongeveer 10 seconde duurt. Van die opname maakt hij dan bijvoorbeeld zeven afzonderlijke filmpjes en foto’s van hetzelfde moment. Dus bijvoorbeeld: een foto met bokeh-effect, een foto in zwart-wit, een foto met een andere filter, filmpjes die het moment versneld vooruit en achteruit spoelen of er een loop in maken. ‘Enkele Opname’ is een heel leuke en handige toevoeging wat mij betreft.

De verschillend beelden van Enkele Opname

Software

Op het moment van schrijven, draait het toestel op Android 10 met de Android beveiligingspatch van 1 juni 2020. Samsung gebruikt verder zijn One UI 2.1-schil. Als je voor de eerste keer het toestel opstart wordt je overspoelt door vragen om je aan te melden voor verschillende diensten die Samsung aanbiedt en dat zou van mij wel wat minder mogen. Daarna lijkt het of alle opties dan ook meteen ingeschakeld staan. Voorbeeld: Wanneer je op de startscherm naar beneden veegt, zie je daar de snelle instellingen. De ‘Quick Panel’ zoals die in Samsungs One UI heet, heeft bij het in gebruik nemen van het toestel alle snelkoppelingen erin staan. Dat zijn maar liefst 30 knoppen verdeelt over twee schermen. Dat betekent zoeken naar de knop die je wilt gebruiken. Ik heb deze in het begin terug gebracht naar negen knoppen door de overige 21 uit de Quick Panel te slepen. Ik begrijp dat je als fabrikant wilt laten zien wat je in huis hebt, maar dat hoef je van mij niet allemaal meteen te laten zien. Vul de Quick Panel met een paar standaard knoppen en laat de consument zelf kiezen welke hij/zij daarbij wilt toevoegen.

Verder beschikt deze Samsung Galaxy S20 Plus nog over Bixby, ofwel Samsungs eigen persoonlijke assistent zoals de Google Assistent. Helaas is Bixby niet in het Nederlands aan te spreken, maar wat wel handig werkt zijn de Bixby Routines waarmee je voor bepaalde standaard momenten van de dag bepaalde functies en opties kan instellen. Zo had ik bijvoorbeeld de Routine Slapen om 22:30 uur die ‘Niet Storen’ inschakelt, de helderheid tot 1 procent verlaagt, blauw licht filtert en het mediavolume op 0 procent zet. Dat is allemaal zelf in te stellen en dat werkt erg goed.

One UI is overweldigend in het begin, maar eens je meer gewend ben aan deze schil, kan je de vele extra opties wel beter waarderen. One Ui ziet er visueel ook aantrekkelijk uit. Hoewel ik gewoonlijk de ‘Less is More-leus’ predik, kan ik wel zeggen dat ik erg tevreden ben met wat Samsung op softwaregebied doet.

Ontgrendeling

De Samsung Galaxy S20 Plus is voorzien van gezichtsherkenning en een ultrasonische vingerafdrukscanner onder het scherm. Persoonlijk vind ik het prettig om deze twee ontgrendelmethodes gecombineerd te gebruiken als ze op een toestel aanwezig zijn. Met dubbeltikken op het scherm of klik op de startknop ontwaak je het scherm en dan ontgrendeld het toestel met Face Unlock of wanneer je het toestel niet recht voor je hebt met de vingerafdrukscanner onder het scherm. Dat werkt doorgaans heel prettig, maar dat was ietwat anders bij deze Samsung-telefoon.

Laat ons beginnen bij de Face Unlock. Die werkt niet altijd wanneer je je in een minder verlichte ruimte bevindt en daar heb ik vooral ’s avonds last van. De gezichtsherkenning herkent me daarnaast niet altijd als ik mijn bril draag in plaats van mijn contactlenzen. Wat mij opvalt bij het gebruik van de vingerafdrukscanner is dat ik mijn vinger helemaal op het scherm moet plaatsen en ook lichte druk moet toepassen om deze werkend te krijgen. Het resultaat is dat ik vaak meerdere pogingen nodig heb om het toestel met de vingerafdrukscanner te ontgrendelen en het dus langer duurt. Ik ben dus maar weinig enthousiast over Samsungs ultrasonische scanner in vergelijking met optische sensors.

Conclusie

De Samsung Galaxy S20 Plus is een high-end vlaggenschip en dat wil zeggen dat je als gebruiker verwacht dat hij alles goed moet doen. Als ik nu een lijstje zou maken met alle kenmerken waar mijn ideale smartphone aan moet voldoen, kan ik met de Samsung Galaxy S20 Plus nagenoeg alles afvinken. De indruk die de S20 Plus op mij achter heeft gelaten is dat het een echte alleskunner is. Dan heb ik het niet alleen over de rekenkracht van het toestel, maar ook de prachtige foto’s, het schitterende scherm met hoge vernieuwingsfrequentie en de handige functies en opties in de software.

Kijkend naar wat Samsung aan deze telefoon nog zou kunnen verbeteren, voelt dan voor mij een beetje als spijkers zoeken op laag water. Maar als ik kijk naar wat voor een bedrag ik moet neerleggen om dit toestel te kunnen aanschaffen, vind ik ook dat je zeker kritisch mag zijn, want het is een behoorlijk bedrag. Ik had bijvoorbeeld een betere en snellere Face Unlock en vingerafdrukscanner gewild, een meer bijzonder ontwerp van de telefoon en een accu dat me echt het vertrouwen geeft dat ik elke keer vlot de dag doorkom. Kortom, ook bij een toptoestel dat bijna op elk gebied sterk presteert, is niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

Alternatieven voor de Samsung Galaxy S20 Plus zijn: de OnePlus 8 Pro (999 euro), de OPPO Find X2 (999 euro), de Huawei P40 Pro (999 euro) en de Xiaomi Mi 10 Pro (999 euro).

Samsung Galaxy S20 Plus kopen

> Samsung Galaxy S20 Plus 4G (12 GB/128 GB) – los toestel kopen – met abonnement kopen

> Samsung Galaxy S20 Plus 5G (12 GB/128 GB) – los toestel kopen – met abonnement kopen

De Samsung Galaxy S20 Plus kun je bestellen bij SamsungMobielCoolblueBol.comBelsimpel en de MediaMarkt. Met abonnement is het toestel ook verkrijgbaar bij VodafoneT-MobileKPN en Tele2.

tds= [7369]

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!