Samsung Galaxy S10 Lite
Net voor de introductie van de Samsung Galaxy S20-reeks, kwam Samsung met iets nieuws: de S10- en Note 10 Lite-toestellen. Beide toestellen dienen als goedkopere varianten van de dure telefoons die in 2019 op de markt verschenen. Ditmaal focus ik mij op de Galaxy S10 Lite: qua specificaties lijkt het toestel niet veel onder te doen voor de ‘dure’ Galaxy S10e, S10 en zelfs de Galaxy S10+. In eerste opzicht biedt het zelfs vernieuwingen, waaronder de verkleinde Infinity O-notch op de S10 Lite. Het design heeft zelfs veel weg van de cameraopstelling van de Galaxy S20-serie. Geheel premium is het toestel niet, overigens.
Samsungs nieuwe S10 Lite is verkrijgbaar in een drietal kleuren
Samsung heeft er immers voor gekozen om de achterkant van het toestel te laten maken van plastic. Daarnaast maakt het mogelijk gebruik van hetzelfde AMOLED-paneel als in de Galaxy A51, die ook een 6,7-inch scherm meekreeg, met een resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels (Full HD+). Wat opvalt is de stevige prijs van de Samsung Galaxy S10 Lite. In de uitgebreide review van de Samsung Galaxy S10 Lite, lees je precies wat mijn mening is over het ‘midrange-toestel by design’, met specificaties die soms het tegendeel bewijzen. Kan de Galaxy S10 Lite zich bewijzen tegenover zijn concurrentie?
Specificaties
Afmetingen: 162.5 x 75.6 x 8.1 mm
Scherm: 6,7 inch Full HD+ (2.400 X 1.080) AMOLED-paneel
Processor: Qualcomm Snapdragon 855
RAM: 8 GB
Opslag: 128 GB
Selfiecamera: 32 MP met f/2.2
Hoofdcamera: 48 MP met f/2.0, 12 MP-groothoek met f/2.2, 5 MP-macrosensor (f/2.4)
Accu: 4.500 mAh
Softwareversie: Android 10 (One UI 2.0)
Extra: Vingerafdrukscanner, dual-sim, microSD-uitbreiding
Behuizing en design
Het eerste wat mij opviel bij de Samsung Galaxy S10 Lite, was het relatief lage gewicht. Waarom mij dat zo is opgevallen? Hoofdzakelijk omdat de het gaat om een telefoon met een 6,7-inch scherm en een 4.500 mAh-batterij. Het werd mij al snel duidelijk waarom het gewicht zo laag uitvalt: Samsung heeft gekozen voor een (dunne) plastic achterkant in combinatie met een aluminium-frame. Zwaar staat niet altijd gelijk aan stevig, maar de plastic achterkant had wat mij betreft iets dikker mogen zijn. Niet vaak zie je dat een achterkant zo dun is dat je hem in kan drukken ‘zonder kracht te zetten’.
Aan de rechterbovenkant lijkt er wat ruimte te zitten achter het dunne plastic plaatje, waardoor het erg makkelijk is om het in te drukken. Wat betreft het design van de plastic achterkant: het ziet er prima uit. Mijn reviewexemplaar van de Galaxy S10 Lite, was uitgevoerd in ‘Prism Black’. Houd je de telefoon in een specifieke hoek, dan zie je een blauwe glinster verschijnen. Ben je een groot fan van gradiënt kleurovergangen, dan is de Prism White-variant aan te raden: die kleurt van wit, tot blauw en oranje. Het metalen frame is gespoten in een kleur die matcht bij de achterkant van de telefoon.
Over het metalen frame gesproken: ik ben erg blij dat Samsung het plasticgebruik heeft beperkt tot de achterzijde van de telefoon. Elke keer als je de Galaxy S10 Lite beetpakt, voel je het koude frame in je handen. Heb je niks met het gevoel van een metalen frame? Geen zorgen, er zijn meer redenen voor het gebruiken van metaal in een telefoon. Het is namelijk een stuk steviger dan plastic. Mocht je plots ooit op je telefoon gaan zitten, dan zal een telefoon met een metalen frame het mogelijk overleven. Telefoons die volledig uit plastic zijn opgetrokken, buigen simpelweg door vanwege het gewicht.
Samsung heeft voor het ontwerp van de Galaxy S10 Lite overigens geen aandacht besteed aan de Galaxy S10. In plaats van een horizontale cameramodule, heeft het gekozen voor een module die verticaal in de behuizing is geplaatst. In de cameramodule vinden we aan de linkerkant drie sensoren, met aan de rechterkant de LED-flitser. Ook aan de voorkant heeft het toestel weinig weg van de Galaxy S10: met een Infinity-O notch in het midden van het AMOLED-paneel. Onderop de S10 Lite mist de audiopoort die nog aanwezig was in de Galaxy S10. Links bevinden zich de aan-/uitknop en de volumeknoppen.
Had ik mee mogen denken over de besluitvorming van de Galaxy S10 Lite, dan had er zeker een glazen paneel aan de achterkant moeten zitten. Het gradiënt patroon had nog iets uitgesprokener mogen zijn, that’s it. Samsung laat zien waar het goed in is: het bouwen van telefoons. Dat voel je ook, de S10 is – met uitzondering van de plastic achterkant – erg stevig gebouwd. In mijn testperiode heb ik geen vreemde zaken opgepikt. Zoals altijd is het aan te raden om een hoesje aan te schaffen om het glazen scherm te beschermen, evenals het metalen frame aan de zijkanten van de S10 Lite.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
Ben je op zoek naar een relatief kleine telefoon? Dan ben je met de S10 Lite bij de verkeerde telefoon terechtgekomen. Het budgetmodel van de Galaxy S10, bevat een 6,7-inch scherm, met een Full HD+-resolutie (2.400 x 1.080 pixels). Het AMOLED-scherm komt uit de fabrieken van Samsung en is vergelijkbaar met het scherm van de Samsung Galaxy A71. Randen om het scherm van de S10 Lite zijn extreem dun. Tot voor kort was het enkel mogelijk om zulke dunne schermranden in een high-end telefoon tegen te komen. Vooral aan de bovenkant zijn de randen van het scherm zo goed als afwezig.
Het scherm van de Galaxy S10 Lite lijkt erg op het 6,7-inch paneel van de Galaxy A71. Het is mij niet bekend of het inderdaad om dezelfde panelen gaat. Op basis van mijn hands-on ervaringen met de twee toestellen, durf ik te stellen dat de panelen niet veel van elkaar verschillen. Qua helderheid zijn de schermen zo goed als identiek. Dat is overigens goed nieuws – voor beide toestellen. Het scherm is enorm helder, waardoor je zonder enige problemen een zonnige dag kan overleven. In de avond is het scherm precies donker genoeg; als ik ‘s avonds met de S10 Lite in bed lig, heb ik er in elk geval geen last van.
Van helderheid spring ik over naar de kleurafstelling van de Galaxy S10 Lite, die mij uit de doos net iets te natuurlijk staat afgesteld. Desondanks staan de kleuren wel relatief accuraat afgesteld. Wil je iets meer ‘poppende’ kleuren – zoals je mag verwachten van een AMOLED-scherm – dan kan je beter kiezen voor de verzadigde kleurafstelling. Via het instellingen-menu van de Galaxy S10 Lite kan je bij de verzadigde kleurafstelling precies aangeven hoe warm- of koel kleuren ingesteld moeten worden. Content, of het nu gaat om tekst of video’s, ziet er simpelweg erg goed uit op Samsungs Galaxy S10 Lite.
Wat wel tegenvalt, is de resolutie van het scherm. Samsung heeft gekozen voor Full HD+. Ondanks dat het gaat om een budget-versie van de Galaxy S10, is het geen goedkoop toestel. Zeker met een 6,7-inch scherm en een adviesprijs van 649 euro, is het Full HD-scherm lastiger te verantwoorden. Dan reken ik nog niet mee dat je bij OnePlus de 7T kan kopen – voor minder geld – die weliswaar de resolutie overneemt, maar daar ook een 90 Hz-verversingsfrequentie aan toevoegt. Het scherm is erg goed, maar voor de adviesprijs van de Galaxy S10 Lite, zou ik nog net iets meer verwachten.
Prestaties
Toen ik begin 2020 voor het eerst de naam ‘Samsung Galaxy S10 Lite’ voor ogen zag, kreeg ik niet de indruk dat het een snel toestel zou zijn. In die zin doet de ‘Lite’-naamgeving af aan de prestaties van de telefoon. Intern vinden we immers de Snapdragon 855-chipset, die terug te vinden was in de OnePlus 7-serie en verschillende high-end telefoons van Xiaomi. Samsung gebruikt normaliter een Exynos-chipset in Europa; waarom het daaraan vasthoudt is nog onbekend. Bij de Galaxy S10-serie kwam naar voren, dat de batterijduur van de Qualcomm-chipset een stuk beter was – Exynos-chips zijn minder zuinig gebleken.
Daarnaast maakt Samsung gebruik van 128 GB-opslaggeheugen, volgens de UFS 2.1-standaard. Koop je de S10 Lite in de Benelux, dan krijg je standaard 8 GB LPDD4X-werkgeheugen bij. Bij elkaar levert het een razendsnelle telefoon die zich prima kan meten met andere high-end telefoons uit 2019. Er is wel een maar: OnePlus loopt met de 7T wederom voorop; het maakt immers gebruik van de 855+. Een snellere variant van de Snapdragon-chipset. Het opslaggeheugen van Samsung en OnePlus zou niet veel van elkaar verschillen, ondanks de gewaagde stap van OnePlus naar het UFS 3.0-protocol.
De benchmarks van de S10 Lite, in vergelijking met de S10+ en de OnePlus 7T
Over het algemeen voelt de Samsung Galaxy S10 Lite razendsnel aan. Of je nu gaat gamen, of liever je dag vervolgt op het internet, alles voelt extreem snel. Nu ben ik zeker geen gamefreak, maar ik houd wel van een potje PUBG of Asphalt 9. Ga je een spel zoals Candy Crush spelen – geen zorgen, schaam je er niet voor: ik speel het ook – dan zal de S10 Lite je ook niet teleurstellen. Het voordeel is dat One UI verreweg het best-geoptimaliseerde UI van Samsung is. Problemen met vastlopers door een zware laag bovenop Android, zal je met de komst van Samsungs One UI niet meer meemaken.
Benchmarks van de Samsung Galaxy S10 Lite, tonen aan dat het toestel nog iets beter presteert dan de Galaxy S10(+). In vergelijking met de OnePlus 7T (Pro), moet de Galaxy S10 juist wat inleveren. In de praktijk is het echter geen ‘merkbaar verschil’. Houd je twee toestellen naast elkaar, dan merk je voornamelijk het verschil in 60- en 90 Hz-verversingsfrequenties. Algemene prestatieverschillen zie je echter niet terug in apps die daadwerkelijk sneller (of slomer) zijn. Ook in vergelijking met de S10-serie zal je goed je best moeten doen om het verschil op te merken. Onder de streep wist de S10 Lite mij echt te verbazen.
Accuduur
Op de webpagina van de Samsung Galaxy S10 Lite wordt gesproken over een ‘batterijduur van twee dagen’. Mijn vraag is hoe Samsung denkt dat eindgebruikers de twee dagen weten te bereiken: de eerste dag kom ik met gemak door, maar een tweede dag wordt toch iets te krap. Desondanks weet de S10 Lite een perfecte batterijduur neer te zetten. Op de eerste dag houd ik meestal boven de 35 procent batterij over: en dat is op het moment dat ik ga slapen, zo rond half 12 ‘s avonds. Eerder op de dag, zo tussen zes en zeven uur ‘s ochtends, haal ik de Galaxy S10 Lite iedere dag van zijn oplader.
Waarom is het zo’n goede prestatie? Voornamelijk vanwege de razendsnelle chipset in de Galaxy S10 Lite en het grote 6,7-inch scherm van de smartphone. Hoewel processoren elk jaar iets zuiniger worden, is de Snapdragon 855 niet zo zuinig als een (slomere) midrange-chipset. Daar komt nog bij kijken dat sommige high-end telefoons de prestatie niet kunnen evenaren. Neem bijvoorbeeld de OnePlus 7(T) Pro, die moeite heeft om het einde van de dag te halen. Daarentegen wist OnePlus’ 7T wel de hele dag te halen, maar nog altijd met minder batterij over in vergelijking met de S10 Lite.
Als de batterij eenmaal is ontladen, dan is het tijd om de 45 watt-snellader uit de doos te halen. Bij ons testmodel werd de snellader helaas niet meegeleverd; het is voor ons dus onbekend hoe snel de oplader precies zijn werk kan doen. Had je de mogelijkheid verwacht om de telefoon draadloos op te laden? Dat zal helaas niet gaan met de S10 Lite. Wederom een vreemde keuze van Samsung, het is immers geen goedkope telefoon – zoals ik eerder al kort benoemde. Onder de streep is het goed dat er een 45 watt-oplader is meegeleverd. Daarmee loopt het gelijk met de high-end concurrentie.
Schermontgrendeling
Het is mij niet helemaal duidelijk in hoeverre Samsung componenten heeft gerecycled tussen de A71 en de Galaxy S10 Lite, maar de vingerafdrukscanners van de telefoons vertonen dezelfde problemen. Zelfs na het instellen van drie vingerafdrukken, komt het met enige regelmaat voor dat mijn vinger wordt afgekeurd. Vijf keer afgekeurd? Dan moet je een patroon of pincode invoeren, of wederom 30 seconde wachten. Even een notificatie bekijken, of reageren op een bericht, duurt zo langer dan je zou willen. Pas als je je vinger precies juist op de in-screen vingerafdrukscanner plaatst, lijkt de S10 Lite akkoord te geven.
Bij de Samsung Galaxy S10, maakte Samsung gebruik van een ultrasonische scanner. Niet zonder enige problemen, maar de scanner zou in de praktijk veiliger zijn in vergelijking met een optische scanner. Toch heeft Samsung bij de S10 Lite gekozen voor een optische scanner, die middels een 2D-foto je vingerafdruk kan herkennen. Je kan de telefoon uiteraard ook ontgrendelen met een vorm van 2D-gezichtsherkenning. Onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond, wijst uit dat zulke vormen van biometrische beveiliging, erg onveilig zijn. Qua schermontgrendeling, ben ik niet erg te spreken over de S10 Lite.
Geluid
Als ik de vergelijking met de Samsung Galaxy A71 bij het geluid nog even door mag zetten: net zoals bij de A71, biedt de S10 Lite ‘slechts’ één speaker – aan de onderkant van de telefoon. Geen stereo-speakers op de budgetvariant van de Galaxy S10. Het geluid is wat mij betreft ook ondermaats voor het prijspunt van de telefoon. Niet alleen kan je het geluid erg makkelijk blokkeren met je vingers, het is ook nog eens heel erg schel op middelmatige- tot hoge volume-instellingen. Even een kortere video bekijken? Geen enkel probleem. Kijk je dagelijks (meerdere) lange video(‘s), dan wordt het al iets vervelender.
Tel daar nog eens bij op dat Samsung ervoor heeft gekozen om je audiopoort te verwijderen, en het verhaal is compleet. Gelukkig levert Samsung wel een paar in-ear oortjes mee die werken met de usb-c-poort van de Galaxy S10 Lite, maar opladen en (met oortjes in) muziek luisteren tegelijk, dat gaat dus niet meer. Tenzij je gebruikmaakt van de bluetooth 5.0-verbinding op de S10 Lite. Maak je graag gebruik van het AptX-protocol voor ‘n hogere bandbreedte en een lagere vertraging (latency), dan is de S10 Lite mogelijk ook niet het toestel voor jou. In andere gevallen zal de SBC-codec van de S10 Lite prima voldoen.
Camera
Foto’s
Van een telefoon in de Galaxy S10-serie verwacht je dat de camera’s kunnen concurreren met menig high-end telefoon uit 2019. Bij de komst van de Galaxy S10 Lite had ik verwacht dat Samsung alle camera’s van de S10(+) zou kopiëren naar de midrange telefoon. Niets bleek minder waar: het koos er juist voor om een drietal nieuwe sensoren uit te kiezen. We beginnen met een 48 MP-sensor die een f/2.0-diafragma heeft. Vervolgens komen we toe bij de 12 MP-sensor met een groothoeklens, die een f/2.2-diafragma bevat. Ten slotte voegde Samsung nog een 5 MP-macrocamera toe aan de S10 Lite.
Foto’s van de 48 MP-camera zien er meestal prima uit, zelfs binnenshuis
Bij de laatstgenoemde camera heb ik telkens mijn vraagtekens gestoken: ik kreeg het immers niet voor elkaar om het juiste scherptediepte effect van een macro-foto te verkrijgen. Foto’s bleven over het algemeen onscherp; irritant als je juist een object hebt klaargezet om de macro-modus mee uit te proberen. Over de andere sensoren ben ik wel heel erg te spreken: zeker de 48 MP-sensor van de S10 Lite levert prachtige plaatjes… als je buiten blijft. Zodra je binnen foto’s maakt met de S10 Lite, dan bevatten de foto’s al snel veel ruis. Met de nachtmodus wordt het wel iets beter – die zou je dus bij indoor-foto’s kunnen gebruiken.
Over kwaliteit gesproken: de selfiecamera maakt écht haarscherpe foto’s
Kleurreproductie van de 48 MP-sensor is ook nog eens prima; enkel in slechte lichtomstandigheden zijn de kleuren iets te uitgesproken. Ga je ‘s avonds in je tuin foto’s maken met de Galaxy S10 Lite, dan hoef je maar weinig goeds te verwachten. Het algoritme van Samsung haalt met een hogere ISO-waarde meer details naar boven, maar creëert tegelijkertijd (veel) meer ruis. Het is leuk om zelf eens uit te proberen, maar je kan er geen geweldige plaatjes mee schieten. High-end telefoons van Samsung, presteren op dat gebied toch net iets beter. Ook de groothoeklens van de S10 Lite ziet er prima uit, maar kan de concurrentie met high-end telefoons niet aan.
Kleurverhoudingen van de Galaxy S10 Lite zijn prima, zelfs in lastige situaties
Video’s
Bij de lancering van de Samsung Galaxy S10 Lite werd er voornamelijk gesproken over de camera’s op de telefoon. Het toestel moet voornamelijk opvallen door de Super Steady OIS-functie. Daarmee zouden de video’s van het toestel er extreem soepel uitzien. In de praktijk kan ik niks anders zeggen dan dat het klopt. Video’s gemaakt met de Super Steady OIS-modus, zien er enorm vloeiend uit. Met de Super Steady OIS-modus kan je video’s schieten op een maximale resolutie van 4K, met 30 frames per seconde. In de zogenoemde ‘Super Steady Modus’, daalt de resolutie naar Full HD en kan je met maximaal 30 frames per seconde video’s maken.
Kleurreproductie in de video’s van de Galaxy S10 Lite ziet er prima uit. In de avonduurtjes, heb je wel andere zaken aan je hoofd. In lijn met de foto’s van de hoofdsensor, krijg je bij de video’s ook te maken met ruisproductie bij slechte lichtomstandigheden. Beelden zien er al snel ‘zacht’ uit. Helaas kan de Super Steady Modus op de smartphone het tij niet keren. Mocht je overdag een video willen schieten op de S10 Lite, dan is de telefoon een prima keuze. Lig je overdag liever in je bed? Dan is de Galaxy S10 Lite mogelijk niet de beste keuze. Gelukkig blijft de video wel stabiel, voor zover dat nog van belang is.
Camera-app
Als je niet in de instellingen van de camera-app duikt, maar er graag langsheen kijkt, dan is de app in Samsungs One UI prima vertoeven. Pas als je wel meer in zou willen stellen of gewoon snel iets aan wil passen, dan begint de app zijn gebreken te vertonen. Neem bijvoorbeeld de instellingen voor de resoluties van de camera. Voor video’s kan je terecht in het instellingenmenu, terwijl je voor foto’s juist buiten het menu moet zijn. Daar komt nog eens bij dat je niet precies te zien krijgt met welke sensor je de foto’s maakt, of op welke resolutie. Verder bevat de camera’s alle functies die je zou verwachten op een moderne app.
Het gaat dan om functies zoals het scannen van QR-codes, het nemen van burst-shots (een veelheid aan foto’s achter elkaar), het omdraaien van selfies en het toevoegen van een watermerk in foto’s die je met de Galaxy S10 Lite maakt. Wel mis ik de mogelijkheid om foto’s in RAW op te slaan: zelfs in de Pro-modus, slaat de telefoon alle foto’s op als jpg-bestanden. Over het design van de camera-app heb ik maar weinig klachten. Het ziet er relatief overzichtelijk uit, maar kan tegelijkertijd druk overkomen op consumenten die niet zo druk bezig zijn met de instellingen van hun camera.
Daarnaast zou het misschien fijn zijn om de ‘Super Steady Modus’ om te zetten tot een cameramodus. Ik had er in eerste instantie overheen gekeken – je moet immers op het handje bovenaan het scherm klikken om de optische beeldstabilisatie volledig in te schakelen (bij video’s). Verder zijn de Live Focus en Live Focus Video-modi wel erg prominent aanwezig in de camera-app. Waarom is mij niet helemaal bekend. Je kan leuke foto’s of video’s maken met de modi, maar de ruimte zou hier beter verdeeld kunnen worden. Mocht je het afvragen: het indelen van de onderste rij, zoals bij OnePlus mogelijk is, werkt niet in deze camera-app.
Software
Als ik aan Samsungs software dacht voordat ik recent met de Galaxy A71 aan de slag mocht gaan, kon ik direct een aantal TouchWiz en ‘Samsung Experience UI’-gedachten voor mij halen. Gelukkig is Samsung die fase inmiddels voorbijgelopen. In plaats daarvan haalt Samsung het beste naar boven in Android, met daarbovenop zijn eigen One UI-sausje. Ik vind het persoonlijk erg verfrissend: in ben zelf een groot fan van Pixel-telefoons, maar Samsung wist mij te verrassen. Geen enkel moment had ik het gevoel dat ik terug moest schakelen naar een stock-Android toestel. Dat is wel erg persoonlijk.
Vanuit mijn omgeving hoor ik veel verhalen van gebruikers die juist niet zo’n fan zijn van One UI. Het zou juist te veel ruimte verspillen aan de indeling van applicaties. Samsung heeft ervoor gekozen om veel UI-elementen naar de onderkant van de app te verplaatsen. Het bovenste gedeelte van de app blijft daarmee vaak open en bevat de naam van de geopende applicatie. Ik vind het erg fijn dat alles met een hand te benaderen is, zonder dat je een diploma ‘handgymnastiek met je telefoon’ hoeft te behalen. Of jij het mooi zal vinden? Dat is dus erg persoonlijk.
Indien Samsung je in het verleden wist te irriteren met zijn software door het meeleveren van apps die je niet nodig hebt, dan brengt One UI daar ook voldoende hulp voor. Tijdens het instellen van de Galaxy S10 Lite krijg je de vraag of je diverse apps weg zou willen laten. Het gaat overigens niet om alle voorgeïnstalleerde apps. Zo kan je niet beslissen om Spotify, Netflix of OneDrive weg te laten uit de installatie. Wel kan je ervoor kiezen om apps zoals Microsoft Excel en Samsung-apps, zoals zijn notitie-app, te verwijderen. Opvallend is overigens dat Samsung geen Google Drive-app meelevert.
Sinds de introductie van One UI is Samsung duidelijk een andere weg ingeslagen met de software die het meelevert op zijn Android-telefoons. Met Samsung Experience UI, waren er nog veel onderdelen aanwezig uit het TouchWiz-tijdperk. Inmiddels is dat met One UI 2.0 en Android 10 verdwenen en is er ruimte ontstaan voor een softwareschil die: 1. fijn is om te gebruiken, 2. geen onnodige apps meer meelevert en 3. vlot blijft bij dagelijks gebruik. Hoewel mijn testperiode relatief kort was, kan ik wel stellen dat Samsungs software flinke stappen heeft gezet. Wat is jullie mening? Laat het ons weten in de reacties.
Updatebeleid
Voor de software van de Galaxy S10 Lite, hoef je de telefoon dus niet te laten zitten. Gelukkig ligt dat niet anders voor het updatebeleid van Samsung. Op de website van Samsungs mobiele divisie is te lezen dat het toestel maandelijks beveiligingspatches in ontvangst mag nemen. Daarmee lopen de updates in tandem met de high-end toestellen, zoals de Galaxy S20-serie. Opvallend is dat Samsung zijn zaakjes steeds iets beter op orde heeft. Updates rollen sneller uit, soms zelfs sneller dan menig Pixel-eigenaar zou verwachten. Ten tijde van de review, was de S10 Lite voorzien van de patches van januari 2020.
Samsung richt zich overigens niet alleen op de (maandelijkse) beveiligingsupdates. Het toestel mag ook twee Android-upgrades verwachten, waardoor het wederom gelijkstaat met high-end telefoons. Momenteel draait de Samsung Galaxy S10 Lite op Android 10. Daarmee staat dus vast dat de S10 Lite een update zal ontvangen naar Android 11 en Android 12 in respectievelijk 2021 en 2022. Het is uiteraard nog onbekend of Samsung deze doelen uiteindelijk vast weet te houden. Voor kopers die de S10 Lite op het oog hebben, is het uitgebreide updatebeleid van Samsung een mooi extraatje.
Conclusie
Tot een paar jaar terug kon je een Samsungtoestel voor mij leggen, zonder dat ik er iets van moest hebben. Een paar jaar later en een flink aantal iteraties later, is er toch een hoop gewijzigd. Toen ik begon met de review van de Samsung Galaxy S10 Lite, had ik net de review van de Galaxy A71 achter de rug. Ondanks de ‘slechte’ ervaringen met de vingerafdrukscanner, wist de telefoon mij goed te bedienen. Of ik eenzelfde ervaring had met Samsungs midrange-model uit de Galaxy S10-serie? Nee, maar dat komt voornamelijk door de prijs van het toestel.
Als ik een toestel van 650 euro uit mag kiezen, dan kijk ik al snel naar een high-end telefoon. Neem de OnePlus 7T. Een telefoon die een adviesprijs van 599 euro mee heeft gekregen, maar voor minder te verkrijgen is. Daarnaast heeft Samsung ook een aantal kapers op de kust. Zo is de S10-serie, waar de midrange-telefoon toe behoort, in sommige gevallen gelijk geprijsd. Samsungs Galaxy S10 is bijvoorbeeld voor rond de 600 euro te verkrijgen, terwijl de Galaxy S10e met regelmaat onder de 500 euro te verkrijgen is. Is er dan nog ruimte voor een telefoon zoals de Galaxy S10 Lite?
Als het op de bouwkwaliteit aankomt niet: niet wat mij betreft, in ieder geval. High-end telefoons zijn vaak gemaakt van glas en aluminium. Het laatste gedeelte is achtergebleven; dat geldt echter niet voor de glazen achterkant. Samsung verkoos immers plastic bij de S10 Lite… tot mijn verbazing. Het voelt niet alleen goedkoper aan, het is ook écht een stuk goedkoper. Daarnaast hoef ik je niet te vertellen dat de telefoon net zo snel krassen opvangt, als dat het vingerafdrukken meepakt. Na zo’n vijf dagen met het toestel, was de hele onderkant voorzien van krassen – erg jammer, Samsung.
Als het op prestaties aankomt, laat de Galaxy S10 Lite echter zien wat het écht waard is. In plaats van de Exynos-chipset in de Galaxy S10(+/e), heb je ditmaal te maken met de Snapdragon 855. Als je de toestellen vergelijkt, zal je overigens maar weinig verschillen kunnen opmerken. Prestaties zijn bijna net zo goed – in de praktijk merk je het niet. Beide toestelreeksen zijn qua softwarefuncties ook grotendeels gelijk; mede omdat beide telefoons inmiddels op Android 10 draaien, tezamen met One UI 2.0. Voordeel van de S10 Lite: de updates zullen ongeveer één jaar langer doorlopen. In elk geval tot januari 2022.
Over de camera’s ben ik matig positief. Foto’s zien er prima uit, maar verwacht geen wonderen. In de avonduren gaat de kwaliteit snel achteruit en de nachtmodus van de Galaxy S10 Lite maakt het niet ‘veel beter’. Samsungs ‘Super Steady OIS’-functie is duidelijk werkzaam, wat helpt bij het maken van foto’s en video’s. Je zou ook nog kunnen wisselen naar de Super Steady Mode, maar ik vraag mij af of het écht iets toevoegt. Ik zie voornamelijk de nadelen, waaronder de lagere videokwaliteit in de specifieke modus. Wil je écht een goede cameraopstelling, dan ben je beter uit met de oudere S10-serie (high-end).
Voordat ik afsluit met de definitieve conclusie, sluit ik graag af met een positieve noot. Hoewel de S10 Lite misschien niet de beste telefoon is op het respectievelijke prijspunt, de telefoon wist mij wel op een positieve wijze te verrassen. Alles voelt bovengemiddeld snel aan (je wacht echt nooit meer op het laden van een applicatie) en het scherm oogt erg fraai. Camera’s van het toestel en de bouwkwaliteit vallen echter tegen. Neem ook nog eens mee dat een telefoon zoals de OnePlus 7T iets meer waar voor je geld kan bieden – of neem een toestel zoals de Galaxy S10 (non-Lite) – en de redenen om een S10 Lite te kopen, vervallen plots.
Positieve punten
+ Razendsnelle high-end-chipset
+ Scherm ziet er magnifiek uit (voor het prijspunt)
+ Super Steady OIS is een fijne toevoeging
Negatieve punten
– Camera’s presteren ondermaats
– Plasticgebruik op dit prijspunt
– Mono-speakers: onnodige besparing
Samsung Galaxy S10 Lite kopen
De Samsung Galaxy S10 Lite is de nieuwste toevoeging aan de S10-serie bestaande uit de Samsung Galaxy S10 (vanaf 605 euro), de Galaxy S10 Plus (vanaf 720 euro) en de Galaxy S10e (vanaf 496 euro).
De Samsung Galaxy Note 10 Lite is nu verkrijgbaar in de kleuren Prism White, Prism Black en Prism Blue en Prism Crush Blue voor een adviesprijs van 649 euro. Je kan onder andere terecht bij Belsimpel, Coolblue, MediaMarkt en Bol.com of bij deze winkels.
Hier vind je prijzen in combinatie met een abonnement.
[tds=7367]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten