Black Friday Weeks bij Teufel met kortingen tot 42 procent!

Review Samsung Galaxy Note 4: stijlvolle phablet met geweldig scherm

Sander Tuit
Sander Tuit
14 oktober 2014, 20:30
19 min leestijd
Review Samsung Galaxy Note 4: stijlvolle phablet met geweldig scherm

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy Note 4

Het was op 1 september 2011 dat Samsung de Galaxy Note aankondigde tijdens de IFA in Berlijn. Op die dag vroegen we ons op de redactie nog hardop af of Samsung gek geworden was, zeker aangezien de 5-inch-grote Dell Streak eerder al absoluut geen succes was. Met de Galaxy Note luidde Samsung echter de komst van een voor ons volkomen onverwachte productgroep in, de ‘phablet’. Toen de Galaxy Note miljoenen keren over de toonbank ging en eigenlijk bijna iedereen die een tijdje met de Note gelopen had het toestel als een enorm succes bestempelde, bleek ons ongelijk bewezen.

De Samsung Galaxy Note is naast de Samsung Galaxy S een vlaggenschip-serie geworden en de vierde topsmartphone in deze serie, de Samsung Galaxy Note 4 mocht dan ook begin september niet ontbreken tijdens de IFA. Zo op het eerste gezicht lijkt de Galaxy Note 4 een waardige opvolger van de Note 3, met een hogere schermresolutie, snellere chipset, hogere accucapaciteit en een metalen frame.

De Note 4 is ten opzichte van de Note 3 smaller en dunner en iets langer geworden. Het toestel meet 153,5 bij 78,6 bij 8,5 millimeter, terwijl de Note 3 151,2 bij 79,2 bij 8,8 millimeter meet. Het toestel is wel wat zwaarder geworden (176 gram tegenover 168 gram), wat waarschijnlijk te maken zal hebben met het metalen frame van de Galaxy Note 4. Het scherm van de Note is ten opzichte van zijn voorganger niet van grootte veranderd en blijft dus op 5,7 inch. De resolutie van het scherm is wel een stuk hoger en het aantal pixels per inch, de maat die doorgaans gebruikt wordt voor de pixeldichtheid en ruwweg de scherpte van het beeld, gaat van 386 PPI naar 515 PPI. Ter vergelijking: dit is ook een stuk hoger dan bij het (kleinere) scherm van de Samsung Galaxy S5 die een PPI van 432 heeft.  

Design

Dit jaar zagen we de introductie van de Samsung Galaxy Alpha-serie, een nieuwe serie smartphones met veel metalen elementen. Samsung hield tot nu toe voor zijn vlaggenschepen vast aan polycarbonaat, oftewel plastic. Daar was veel commentaar op, vooral aangezien de concurrentie, zoals HTC en Apple, zich wel op (gedeeltelijk) metalen toestellen richtten. Met de Galaxy Alpha-serie kwam daar verandering in; het eerste toestel in de nieuwe lijn heeft een metalen frame. 

Het metalen frame zien we nu eindelijk ook eens terug bij een vlaggenschip van Samsung: de zijkant van de Galaxy Note 4 bestaat volledig uit metaal, met gedeeltelijk een metallic coating in de kleur van het toestel zelf. De randen zelf zijn niet meegespoten en laten glanzend metaal zien. In de donkere uitvoering die wij reviewen geeft dat een erg chique effect. In combinatie met het scherm dat bij de randen een kleine curve heeft en het patroon aan de voorzijde, zijn de voor- en zijkant van het toestel de mooiste van alle Samsung-toestellen die ik tot nu toe gebruikt heb.

Gapgate en andere onvolkomenheden

De achterkant valt echter wel tegen. Net als de Note 3 heeft de Note 4 een plastic achterzijde met een leer-patroon. Ondanks dat de structuur van het leerpatroon op het oog wel redelijk op leer lijkt, voelt deze absoluut niet aan als leer. In tegenstelling tot bij de Galaxy Note 3 kan de achterzijde van de Note 4 de schijn van leer zelfs niet voor een enkele seconde ophouden. 

Ook de plaatsing van de speaker valt tegen. Samsung was met Nexus 10 (en een Duitse variant van de Galaxy Note 10.1) de eerste fabrikant die speakers aan de voorzijde van een tablet plaatste en kreeg daarvoor veel complimenten. Momenteel zien we dat HTC met die lof wat betreft smartphones aan de haal gaat met zijn BoomSound-speakers aan de voorzijde van onder andere de HTC One-toestellen. Ook Motorola heeft recentelijk de speakers van zijn nieuwe toestellen aan de voorzijde geplaatst.

Bij Samsung willen ze daar (nog) niet aan: ook bij de Note 4 is de speaker niet aan de voorkant van het toestel geplaatst. Er is ook niet gekozen voor de wat mij betreft één-na-beste plek: de onderkant. Waar de speaker op de Samsung Galaxy Alpha aan de onderkant te vinden is, zien we de speaker van de Note 4 ‘gewoon’ weer aan de achterzijde. Dit zorgt ervoor dat je je handen precies goed moet houden om nog een beetje fatsoenlijk geluid uit het apparaat te krijgen. Het volume van de speakers van de Note 4 is wel aardig, maar de geluidskwaliteit is erg matig. 

Vrij snel na de aankondiging van de Samsung Galaxy Note 4 kwamen er negatieve berichten naar buiten over de bouwkwaliteit van het toestel. Er zouden grote sleuven tussen het scherm en het metalen frame zitten. Deze sleuven zijn volgens Samsung onderdeel van het productieproces en de kwaliteit van het toestel zou dan ook zeker niet ter discussie moeten staan. Bij ons testtoestel is een kleine sleuf boven het scherm zichtbaar, maar dit is geenszins storend en doet dan ook naar mijn idee geen afbreuk aan de bouwkwaliteit of uitstraling van het toestel. Doordat het scherm niet overal volledig strak tegen het frame aanzit, zouden ook problemen bij het buigen van toestel (denk aan berichten over de iPhone 6+) voorkomen kunnen worden en zal het scherm niet snel breken. Wel kan er zich wat stof verzamelen in de rand van het scherm, maar dit is een stuk minder dan bijvoorbeeld bij bepaalde Sony Xperia-apparaten en dit stof is bij een keer blazen al verdwenen.  

Samsung laat in ieder geval in de onderstaande video zien dat de Galaxy Note 4 zeker tegen een stootje kan.

https://www.youtube.com/watch?v=UrhCz6PnT78

Prestaties

Met de brute kracht van de Samsung Galaxy Note 4 zit het wel goed, zou je zo denken wanneer je kijkt naar de specificaties van het toestel. Onder de motorkap heeft het toestel in de Benelux een Qualcomm Snapdragon 805-chipset. Deze heeft een quad-core-processor met een kloksnelheid van 2,65 GHz en een Adreno 420-grafische chip aan boord. Daarnaast is 3 GB aan RAM-geheugen in het toestel te vinden. 

Wanneer de Snapdragon 805-chipset van de Galaxy Note 4 eens flink aan het werk zetten met een grafisch intensieve game zoals Gameloft’s Modern Combat 5, zien we dat de chipset zijn beloftes waarmaakt. De game draait zonder haperingen en het laden van nieuwe levels gaat vlot. 

We weten dus dat de Snapdragon-chipset de grafisch zwaarste games met gemak aankan. Helaas blijkt dat niet te gelden voor TouchWiz, de interface van Samsung zelf. Op een aantal plaatsen zijn de prestaties zelfs ruim onvoldoende te noemen. Doordat er 3 GB aan werkgeheugen beschikbaar is, kunnen er veel apps tegelijk op de achtergrond geopend blijven. Op Android is het mogelijk om tussen deze apps te schakelen via de multitask-knop, maar op de Note 4 duurt het bijna een seconde voordat het multitask-menu geopend is. Nu zul je misschien denken: “wat is nu een seconde? Dat valt toch best mee?”, maar in de smartphonewereld is een seconde een eeuwigheid en zorgt deze vertraging er voor dat de multitask-ervaring beneden peil is. Zeker wanneer je ook nog eens te maken hebt met haperingen bij het scrollen door de lijst met open apps en het openen van een recente app nóg langer duurt dan het laden van de lijst. 

Bij de instellingen, bijvoorbeeld bij het kiezen van een homescherm-app, duurt het laden van een volgend scherm ook regelmatig net iets te lang. Daarnaast zijn bij andere apps, die niet specifiek van Samsung zijn, ook vertragingen merkbaar. Het is lastig in te schatten of het de schuld van Samsung is, maar dergelijke vertragingen in bijvoorbeeld Hangouts, heb ik op andere smartphones nog niet meegemaakt. 

Benchmarks

Omdat de perceptie van snelheid op een toestel verschilt van persoon tot persoon, worden benchmarks gebruikt. Deze apps bieden een objectieve manier zouden om prestaties van verschillende toestellen met elkaar te vergelijken. In het verleden hechtten we behoorlijk veel waarde aan benchmarks. Toen bekend werd dat verschillende fabrikanten, waaronder Samsung, deze benchmark-apps beïnvloeden door alle remmen (die onder andere bedoeld zijn om de accu te sparen) los te gooien, nam het nut van benchmarks verder af.

Dat gezegd hebbende zijn er zeker nog mensen die wél geïnteresseerd zijn in benchmarkscores. De Samsung Galaxy Note 4 haalt in AnTuTu 5 een behoorlijk nette score van 46543. In Geekbench 3 is de single-core-score 1085 (Galaxy S5: 938) en de multi-core-score is 3148 (Galaxy S5: 2836). Ondanks dat de hoge schermresolutie van de Galaxy Note 4 meer rauwe kracht van de processor en grafische chip vereist, komt de Note 4 er zeker goed uit. 

Scherm

Het scherm is één van de speerpunten van de Samsung Galaxy Note 4 en wat mij betreft is dat volledig terecht. De Note 4 is voorzien van een 5,7 inch Super AMOLED-scherm met een QHD-resolutie. Dit betekent dat het scherm maar liefst 2560 bij 1440 pixels telt. Er zijn nog niet veel toestellen verkrijgbaar die deze hoge resolutie halen en volgens fabrikanten als Sony is dat niet zonder reden: ten eerste zou de accu ernstig te lijden hebben onder de hoge resolutie, ten tweede zou zo’n hoge resolutie op een smartphonescherm niet nodig zijn, omdat het menselijk oog deze hoge pixeldichtheid toch niet kan verwerken. 

Dat tweede argument is zeker niet van toepassing bij de Samsung Galaxy Note 4. Het scherm is groot genoeg om nog een verschil te kunnen zien tussen een ‘normaal’ full HD-scherm en een QHD-scherm. Daarbij is het ook nog belangrijk op te merken dat de Super AMOLED-schermen van Samsung een ander aantal subpixels hebben dan LCD-schermen. Deze subpixels, die rood, groen of blauw zijn, vormen samen één pixel. Schermen met de traditionele RGB-indeling hebben een evenredig aantal rode, groene en blauw pixels die allemaal even groot zijn. Samsung gebruikt in zijn schermen een andere pixel-indeling, in het geval van het scherm van de Note 4 een ‘diamond-pixelindeling’. De subpixels van het scherm vormen een soort van diamantje, waarbij er dubbel zoveel groene pixels zijn. Doordat er minder subpixels in zo’n scherm zitten dan bij een normaal LCD-scherm, zijn de beelden op een AMOLED-scherm met dezelfde resolutie minder scherp. Gelukkig is dit verschil niet meer op te merken bij een pixeldichtheid van 515 PPI, waardoor duidelijk is dat het verschil tussen een full HD-scherm en een QHD-scherm zeker nog wel verschil maakt. 

Mooie kleuren

Een van de voordelen van AMOLED-schermen is dat kleuren veel sprekender, of verzadigder, weergegeven kunnen worden. Liefhebbers van AMOLED-schermen, zoals ikzelf, zweren hierbij, terwijl anderen niet te spreken zijn over de verzadigde kleuren. Gelukkig geeft Samsung gebruikers de keuze tussen de traditionele AMOLED-kleuren en een fletsere, maar natuurgetrouwere weergave. Een ander voordeel van (de meeste) AMOLED-schermen is dat individuele pixels uitgeschakeld kunnen worden. Bij LCD-schermen worden pixels middels achtergrondleds verlicht, terwijl bij AMOLED de individuele pixels licht uitstralen. Doordat ze uitgeschakeld kunnen worden, is zwart op zo’n scherm ook daadwerkelijk zwart, wat prettig aan de ogen is bij bijvoorbeeld het lezen van lange teksten in bed. Normaal gesproken zijn wit- en grijswaarden van AMOLED-schermen niet geweldig, maar in de Galaxy Note 4 lijkt ook dit prima in orde. Ik heb nog geen AMOLED-scherm gehad waarbij grijze vlakken geen vreemde strepen (of misschien is vlekken het juiste woord hiervoor) bevatten, maar bij de Note 4 is dat geen issue.  

Wel valt op dat het scherm een vreemde gloed heeft wanneer je het van de zijkant bekijkt. Deze olie-achtige gloed schijnt normaal te zijn bij de nieuwe generatie Super AMOLED-schermen en merkten we ook al op in de review van de Samsung Galaxy Tab S. Dit verschijnsel doet zich alleen voor wanneer je echt vanuit een hele vlakke hoek naar het scherm kijkt, waardoor dit in de praktijk niet voor problemen zorgt. Wat wel minder prettig is, is dat het scherm een regenboogachtige gloed geeft wanneer je het in het volle zonlicht bekijkt. Ondanks dat Samsung de schermweergave goed aanpast voor weergave in direct zonlicht, blijft de kijkervaring in dat geval verre van optimaal. 

Software

Samsung voorziet zijn toestellen van de eigen TouchWiz-interface en de bijbehorende applicaties. Deze interface ziet er totaal anders uit dan de standaard interface van Android en de bijgeleverde software van Samsung zelf was altijd vrij nadrukkelijk. Deze software, waarvan door gebruikers vaak slechts een klein gedeelte werd gebruikt, wordt ook wel bloatware genoemd, naar het ‘opzwellen’ van het systeem met extra apps. 

Begin dit jaar sloot Samsung echter een patentdeal met Google, waarin nog meer afspraken schijnen te zijn gemaakt. Zo zou Google niet meer concurreren met de afnemers van Android door Motorola te verkopen en zou Samsung minder eigen software, die vaak dezelfde functionaliteit als Google-diensten leverden, aan zijn toestellen toevoegen. 

Of dit nu onderdeel is van de afspraken of niet, Samsung levert veel minder eigen software mee dan voorheen. Zo wordt niet meer naast elke Google-app een soortgelijke Samsung-app gezet. Dat is voor de gebruiker een stuk overzichtelijker en prettiger werken. Samsung biedt extra diensten nog wel aan via de eigen Samsung Apps-winkel. Standaard worden apps als S Voice (spraakassistent), S Health, S Notes en Smart Remote nog wel meegeleverd, maar deze diensten worden niet geheel of geheel niet door Google aangeboden. 

Rustiger

Dat er minder Samsung-apps zijn, zorgt voor een rustiger systeem. Dat is echter niet de enige reden waarom de Galaxy Note 4 een stuk rustiger aanvoelt dan eerdere Samsung-toestellen waar ik mee gewerkt heb. TouchWiz op zich wordt namelijk ook steeds rustiger en onlangs lieten gelekte beelden van de aankomende update voor de Galaxy S5 naar Android L ons al zien dat Samsung van plan is het systeem niet meer al te druk te maken.

Over smaak valt niet te twisten en op een directe vraag of ik TouchWiz mooi vind, zal ik nog steeds “nee” zeggen. Het systeem is wel een stuk bruikbaarder, bevat minder vreemde zaken en voelt een stuk prettiger aan, maar bijvoorbeeld de snelle instellingen met groene icoontjes en blauwe achtergrond doen toch echt pijn aan mijn ogen. De kinderachtige icoontjes die Samsung voorheen gebruikte, zijn in ieder geval wel verdwenen en deze versie van TouchWiz is het prettigst in gebruik van alle TouchWiz-versies tot nu toe. 

Wel is duidelijk dat Samsung nog wel het een en ander moet optimaliseren. Zoals ik hierboven al opmerkte zijn de prestaties van de software zeker niet altijd voldoende. Dat zal zeer waarschijnlijk opgelost worden bij een update naar Android 5.0 (L), aangezien deze soepeler zou moeten lopen dan Android 4.4 (KitKat). Waarschijnlijk zal de update naar L nog enkele maanden op zich laten wachten, waardoor Samsung er verstandig aan zou doen om met een tussentijdse update met prestatieverbeteringen te komen. 

Vingerafdruk-, hartslag- en UV-sensor

De Samsung Galaxy Note 4 zit barstens vol sensoren. Sensoren die we niet elke dag tegenkomen in Android-toestellen zijn de vingerafdrukscanner, de hartslagmeter en de UV-sensor. Laten we beginnen met de vingerafdrukscanner. Deze is bedoeld om een pincode of wachtwoord te vervangen bij het ontgrendelen van de telefoon of bij het doen van betalingen. De scanner werkt hetzelfde als op bijvoorbeeld e Galaxy S5: je beweegt je vinger rustig van boven naar beneden over de homeknop. Dit werkt redelijk, maar is vaak langzamer dan wanneer je een code of patroon op moet geven, zeker wanneer de vingerafdruk de eerste keer niet gepakt wordt.

Net als in de Samsung Galaxy S5 zit in de Note 4 een hartslagsensor. Deze is eigenlijk alleen te gebruiken wanneer je stil zit en is hierdoor niet geschikt voor het gebruik tijdens het sporten. De sensor lijkt goed te werken, maar het duurt wel tot tien seconden voordat je je hartslag te zien krijgt. In combinatie met S Health, de gezondheids-app van Samsung, biedt deze wel mogelijkheden om bijvoorbeeld je rusthartslag te verbeteren, maar toch is het voor veel mensen waarschijnlijk eerder een gimmick dan daadwerkelijk een nuttige toevoeging. Gelukkig zit hij in ieder geval niet in de weg. 

De meest bijzondere sensor in de Note 4 is de UV-sensor. Deze vangt op hoeveel UV-straling de zon uitzendt wanneer je de achterkant van het toestel naar de zon richt. Zo weet je direct of je je in moet smeren met zonnebrandcrème en hoe sterk die crème moet zijn. Nuttig? Niet echt naar mijn idee. De zonnesterkte is op verschillende websites en weerberichten terug te vinden en een privésensor voor de UV-straling is wat mij betreft overdreven.

S pen

Waar de naam ‘Galaxy’ bij ‘Galaxy Note 4’ staat voor het feit dat het een Android-toestel is, staat ‘Note’ voor de mogelijkheid om aantekeningen (notes) te maken met het toestel. Dat kun je doen met de S pen, de met de Galaxy Note 4 meegeleverde stylus. Net als bij zijn voorgangers is de S pen van de Note 4 in het toestel zelf op te bergen. Zoals bij elk nieuw Note-toestel heeft de S pen van de Note 4 weer wat nieuwe mogelijkheden meegekregen. Het is mogelijk om alle tekst die op het scherm wordt weergegeven te kopiëren en deze ergens anders te plakken. Een andere nieuwe mogelijkheid is vooral nuttig voor studenten: wanneer je een foto maakt van een whiteboard, kan de gefotografeerde informatie automatisch worden omgezet in een notitie. Deze functie heeft dan ook de naam Photo Note meegekregen. 

Accu

De Samsung Galaxy Note 4 heeft een groot scherm met een hoge schermresolutie en heeft daarom ook een flinke accu nodig. Nu is een accu met een capaciteit van 3220 mAh zeker geen kleintje, maar is dit ook voldoende om het 5,7 inch QHD-scherm van voldoende stroom te voorzien? Of heeft Sony wat dat betreft toch gelijk gekregen toen het bedrijf de Xperia Z3 niet van QHD-scherm voorzag? Volgens Sony het kiezen voor een hogere schermresolutie en het bijbehorende hogere accuverbruik van een dergelijk QHD-scherm de vooruitgang in beeldscherpte niet waard. 

Bij dagelijks gebruik viel de accu van de Galaxy Note 4 in eerste instantie tegen. Daarbij moet ik opmerken dat Samsung inmiddels begonnen is met het uitrollen van een kleine update voor het toestel die er voor zorgt dat de accuduur een heel stuk beter wordt. Deze update heb ik zelf nog niet ontvangen, waardoor ik zelf nog niet kan zeggen dat de accuduur geweldig is, zoals in bijvoorbeeld deze tests (1, 2) wordt opgemerkt. Wanneer ik de update heb ontvangen, zal ik deze review updaten. Nu haal ik overigens geen volledige dag (van 7:30 uur tot 23:00 uur), wat erg tegenvalt voor een toestel met zo’n grote accu. Berichten van mensen die de update al wel ontvangen hebben, geven aan dat de accu makkelijk anderhalf keer zo lang mee zou moeten kunnen gaan. 

De snellader die met de Samsung Galaxy Note 4 geleverd wordt is overigens echt een uitkomst. Het van 0% tot 50% opladen van het toestel kan binnen ongeveer een half uur, terwijl dat hier met een normale lader maar liefst bijna een uur voor nodig zou zijn. Dit zorgt er voor dat je met een half uur laden er weer minimaal een halve dag tegenaan kunt, handig voor als je je toestel nog even snel wil bijladen wanneer je weg moet. 

Camera

De hoofdcamera van de Note 4 is een 16 megapixelcamera met een aperture van f/2.2. Normaal gesproken hebben de sensoren van camera’s een 4:3-verhouding, maar de sensor van de Note 4 heeft een 16:9-verhouding. Hierdoor kunnen foto’s getoond worden op breedbeeldmonitoren, smartphoneschermen en breedbeeldtelevisies zonder dat er zwarte balken in beeld verschijnen. De manier waarop gefocust wordt is ook verbeterd. Door het gebruik van fasedetectiepixels kan sneller gefocust worden. Deze techniek wordt ook al bij de Galaxy S5 gebruikt, maar zou op de Note 4 nóg sneller werken. Of dat het geval is, kan ik niet zeggen, maar ik kan wel beamen dat het scherpstellen snel gaat. Overigens wordt deze techniek ook in de LG G3 en nieuwe iPhones gebruikt. 

De fotokwaliteit van de Galaxy Note 4 is prima en de kleuren van de gemaakte foto’s zijn erg levendig. Het maken van foto’s in minder goede lichtomstandingheden gaat redelijk. Het voordeel van de ingebouwde (optische) beeldstabilisatie die het toestel aan boord heeft, is dat de sluiter een fractie van een seconde langer open kan blijven zonder dat de foto bewogen wordt. Helaas pakt dat niet altijd goed uit en was een gedeelte van de foto’s die ik binnenshuis gemaakt heb bewogen.

Foto binnenshuis gemaakt

 

Foto buitenshuis gemaakt

 

Dezelfde foto, maar dan uitgesneden op 100% grootte om de daadwerkelijke kwaliteit te laten zien

Net als concurrent Sony biedt Samsung de gebruiker de mogelijkheid om nieuwe fotomodi te downloaden. Zo heb ik een (gratis) sportmodus gedownload uit de Samsung Apps-winkel die foto’s met een kortere sluitertijd neemt en deze modus bleek uitermate geschikt om foto’s van de kids in de draaimolen bij de Efteling te maken. Wanneer Samsung meer van dit soort modi beschikbaar maakt via de applicatiewinkel, kan het bedrijf gebruikers meer mogelijkheden bieden zonder de gebruiker te overweldigen met alle mogelijkheden. 

Foto binnen gemaakt in voedselfotografiemodus, met overdreven kleuren

Geen ultieme selfiephone

De camera aan de voorzijde, voor selfies en videobellen, heeft een maximale opnameresolutie van 3,7 megapixel en een aperture van f/1,9. De camera kan standaard foto’s nemen met een bereik van 90 graden en heeft een selfiemodus waarmee foto’s met een bereik tot 120 graden gemaakt kunnen worden. In de selfiemodus kun je, zoals we inmiddels van alle fabrikanten gewend zijn, een beautymodus inschakelen. Hierbij worden oneffenheden in je huid verborgen. Nu heb ik dat natuurlijk niet nodig, maar na het uitschakelen van deze functie werd duidelijk dat de camerakwaliteit van de frontcam enigszins te wensen overlaat: met een beperkte hoeveelheid licht bevatten de foto’s meteen erg veel ruis, de ultieme selfiephone is het in ieder geval dus niet. Voor het voeren van videogesprekken voldoet de camera in ieder geval prima.

4K-video

De Galaxy Note 4 biedt ook de mogelijkheid om video op te nemen in 4K-resolutie. Hieronder vind je een video in 4K-kwaliteit die we hebben opgenomen met het toestel. Zoals je kunt zien is de beeldkwaliteit erg goed. 

https://www.youtube.com/watch?v=ZLEac8XnPuY

Conclusie

Met de Samsung Galaxy Note 4 heeft Samsung een geweldige phablet neergezet. Toegegeven, er schort nog wel het een en ander aan de software, maar dit zal met een komende update verholpen kunnen worden. Qua hardware heeft Samsung zichzelf in ieder geval overtroffen. De Qualcomm Snapdragon 805-chipset is de snelste voor smartphones op dit moment en het scherm is onovertroffen wat betreft kleurweergave en detailweergave. 

Qua uitstraling van het toestel heeft Samsung ook grote stappen gezet. De metalen zijkant met metallic coating en afgerond glas zorgen voor een premium uitstraling van de voor- en zijkant van het toestel. De achterzijde zorgt er voor dat het toestel er verzorgd uitziet, maar daar valt nog wel wat winst te behalen.

Met vooral een kleine software-update komt de Galaxy Note 4 wel erg dicht bij het ultieme toestel voor phablet-liefhebbers en laat opnieuw zien koning van de specs te zijn. 

Pluspunten

→ Geweldig scherm

→ Snelle chipset

→ Goede fotokwaliteit

→ Metalen frame zorgt voor premium-ervaring

Minpunten

→ Accu is niet geweldig (voor update, zie stuk over accu)

→ Matig geluid

→ Achterzijde doet wat goedkoop aan

→ Software hapert nog wat

Beschikbaarheid

De Samsung Galaxy Note 4 gaat midden oktober in de verkoop. Het toestel heeft een adviesprijs meegekregen van € 749 en is gratis te verkrijgen bij een abonnement.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!