Een slim horloge, sportief en vlot met functies waar je hart van klopt. Of je nu fietst, loopt of rent, het helpt je altijd waar je ook maar bent. Voor weinig geld, zonder dat iemand je belt.

Lees verder na de advertentie.
Samsung Galaxy Fit 3
Steeds meer mensen lopen met een slim sportief horloge om hun pols. Niet voor niets brengen merken als OnePlus, Xiaomi, Huawei, Apple en Samsung dan ook meerdere modellen op de markt in diverse prijsklassen. Het merendeel van de bekendere modellen ligt qua prijs boven de 150 euro en biedt diverse functies. Van het draaien van apps, navigeren, bellen en bijhouden van slaap tot het nauwkeurig tracken van je (sportieve) activiteiten op een dag.
Wellicht ben jij drager van zo’n smartwatch of ben je van plan er eentje te kopen, maar twijfel je of een smartwatch echt iets voor je is. Of ben je iemand die op zoek is naar een slim klokje voor het bijhouden van je stappen en sportprestaties, maar je zit je niet per se te wachten op al die andere functies. Of wil je graag een smartwatch, maar vind je deze in het algemeen te duur? Voor deze mensen heeft Samsung de Galaxy Fit 3 in zijn line-up. In dit artikel neem ik de Fit 3 onder de loep en kijk ik voor wie het slimme horloge geschikt is.

Sporten met de Fit 3
Voordat ik enkele specifieke plus- en minpunten van de Fit 3 met je bespreek, eerst even mijn sportieve week samengevat. Ik ben een enthousiaste, en natuurlijk onwijs getalenteerde, tafeltennisser. Ik doe dit gemiddeld twee keer in de week. Ook geef ik hierin iedere week training aan jeugd, senioren en talentgroepen. Hiervoor fiets ik naar de vereniging.
In mijn werkzame leven heb ik meerdere banen. Als ik voor Androidworld werk moet ik mijn best doen om aan de 2000 stappen op een dag te komen. Voor andere banen ben ik meer op pad en is mijn doel om 8000 stappen op een dag te halen. Verder probeer ik, met de nadruk op proberen, enkele buikspieroefeningen op een dag te doen.
Doelen
Samengevat wil ik bewust zijn van wat en hoeveel ik beweeg, hou ik van mijn sport en ambieer ik om meer spiergerichte oefeningen te doen. Ik hou mijn stappen en sportieve prestaties bij zodat ik weet wat ik gedaan heb, hoe ik presteer en om te kijken of er vooruitgang in zit. Met deze info en doelen heb ik de Fit 3 gebruikt.
Instellen Fit 3: 1,2,3 apps…
Qua installatie van de Fit 3 moet je wat stappen doorlopen. Gelukkig zijn ze niet al te lastig, maar je moet wel maar liefst drie apps downloaden alvorens je de Fit 3 goed kunt gebruiken. Naast die hieronder benoemde apps en stappen dien je ook de Samsung Health-app te downloaden. Hierin kun je onder meer je sportieve gegevens bekijken. Hieronder even een kort stappenplan voor de installatie van de Fit 3:
- Zet de Fit 3 aan
- Download de Galaxy Wearable-app
- Open de app
- Selecteer welk device je wil verbinden of druk op Start
- De app gaat op zoek naar de Fit 3
- Selecteer en koppel de gevonden Fit 3
Je moet een Samsung-account hebben om de Fit 3 te gebruiken. Hiernaast kan je gevraagd worden om de Fit 3 Plugin te downloaden.



Samsung Galaxy Fit 3: de pluspunten
1. Veel aan te passen
Na deze installatie kun je de Fit 3 gaan instellen, indelen en naar eigen smaak inrichten. Je kunt uit meer dan honderd wijzerplaten kiezen, kleuren aanpassen, indeling veranderen, kiezen welke apps wel/niet getoond worden en waar welk knopje op het paneel moet komen te staan.
2. Waterdicht draagcomfort
Doe je het horloge vervolgens om je pols, dan zal hij bij de meeste mensen lekker zitten. Het horloge is met 21 gram niet zwaar en het siliconen bandje voelt goed aan. Naast het opladen hoef je de Fit 3 verder nooit af te doen, ook niet tijdens het douchen of in je overheerlijke ligbad. Met een IP-rating van IP68 is het slimme klokje namelijk water- en stofdicht.


3. Lange accuduur
Een voordeel van minder functionaliteiten hebben is dat de Fit 3 veel langer meegaat dan smartwatches die meer functionaliteiten kennen en bijvoorbeeld draaien op Wear OS. Waar je met die horloges vaak maximaal twee dagen kunt halen, weet de 200 mAh accu in de Fit 3 ruim tien dagen aan te tikken(!). Dit is het geval met het scherm standaard uit. Het komt dan tot leven als je op het klokje tikt of je pols draait en omhoog brengt. Met het scherm altijd aan haal je zo’n vier dagen, ook erg netjes.
Samsung Galaxy Fit 3 : de minpunten
1. Geen echte band meer
De Galaxy Fit 3 is voorzien van een rechthoekig scherm. Eerdere Galaxy Fit-modellen hadden een langwerpiger en dunner paneel waarmee deze meer een bandje waren in plaats van een heel horloge. Zo heb ik vroeger de Galaxy Fit-e en later de Fit 2 gedragen. Ik hou meer van dit soort smartbands – met een klein langwerpig paneel – waarmee ze dus echt een slim bandje om mijn pols waren.
De Fit 3 is qua design naar mijn mening geen smartband meer te noemen. Wat mij betreft jammer omdat ik één de Fit 3 gewoon niet mooi vind. En twee, de smartband is zoals zojuist beschreven geen echte band meer. Hiervoor is hij te groot. Voor mensen die een minimalistische smartband willen is de Fit 3 dus niet geschikt.
Wel functioneler
Het scherm is ongetwijfeld groter geworden om meer informatie te kunnen tonen en dit beter afleesbaar te maken. Qua functionaliteit is er dus wel degelijk iets voor te zeggen. Je ziet op de Fit 3 nou eenmaal meer en duidelijkere info dan op de Fit2 of Fit-e. Het paneel an sich is 1,6 inch groot, maakt gebruik van OLED, levert mooie kleuren en is voldoende af te lezen in vrijwel alle omstandigheden.


2. Minder functies dan echte smartwatch
Als je de Fit 3 vergelijkt met ‘echte’ smartwatches, dan merk je dat de Fit 3 over minder functies beschikt. Zo draait het apparaat op een door Samsung zelfgemaakte softwareschil en bijvoorbeeld niet op Wear OS. Zodoende is het niet mogelijk om externe apps te downloaden en moet je het dus doen met de apps en functies die Samsung beschikbaar stelt.
Niet pinnen en geen GPS
Daarnaast kun je niet betalen met de Fit 3 en zit er, en dat is echt jammer, geen GPS op. Om je hardloop- of fietsroutes vast te leggen zou je dus altijd je telefoon mee moeten nemen. Ditzelfde geldt voor bellen. Dit is namelijk niet mogelijk met de Fit 3, omdat deze geen ingebouwde speakers heeft.
De Fit 3 is al met al meer simplistisch dan een duurdere smartwatch die draait op bijvoorbeeld Wear OS of de software van Amazit en Huawei. Houd dus goed rekening met deze punten voordat je de Fit 3 overweegt. Het betreft meer een fitnesstracker met enkele slimme functionaliteiten dan een uitgebreide smartwatch.
Maar wel muziek, agenda, weer
De Fit 3 biedt wel opties om je agenda in te zien, het weer te checken, snelle reacties te sturen en je muziek op je smartphone te bedienen.

Met een ‘normale’ Galaxy Watch heb je veel meer apps tot je beschikking.
3. Fietsen is lopen
Zoals hierboven bij de pluspunten beschreven weet de Fit 3 je sportieve prestaties goed bij te houden. Het is niet het meest accurate model op de markt, maar voor +- 50 euro mogen we niet klagen. Alleen bij één ding gaat het steeds maar weer mis: fietsen is lopen volgens de Fit 3. Als ik op mijn fietsje door de bloeiende bollenvelden in het prachtige, altijd zonnige, Noordwijk fiets, wordt dit altijd gezien als lopen en telt het horloge er honderden stappen bij. Irritant, want zo kloppen de getelde stappen niet meer.


4. Zzz
Met de Fit 3 kun je ook je slaap tracken en het ritme hierin bijhouden. In de Samsung Health kun je je slaapgegevens inzien, krijg je hierbij een score én een dier toegewezen. Dit laatste om visueel te tonen met wat voor slaapdier jij jezelf kunt vergelijken. Je kunt dus slapen als een pinguïn of als een mol bijvoorbeeld, enig. Dit werkt allemaal erg overzichtelijk.
Ik houd er niet van om slimme horloges te dragen als ik slaap. Ik irriteer me al gauw aan het groene licht dat van de hartslagsensor komt. Samsung maakt daarbij gebruik van een oudere variant van de sensor waarbij het ligt vrij goed te zien is. Bij nieuwere horloges van het merk is het minder zichtbaar. De sensor kan je volgens de instellingen overigens uitschakelen, maar het overkomt me regelmatig dat hij toch vrolijk aanspringt. Voor dit artikel heb ik het uiteraard wel voor je gedaan. En de resultaten, tja… Ik vertrouw er niet helemaal op omdat er gewoon te vaak foutjes inzitten. Het horloge denkt bijvoorbeeld dat ik afgelopen nacht van 03:00 uur tot 03:15 uur in een diepe slaap zat terwijl ik zeker wist dat ik toen een nachtelijk toiletbezoekje heb gehad.
Dit soort foutjes hoeven maar een paar keer te gebeuren, je vertrouwt de resultaten hierna gewoon niet meer. Dit heb ik bij veel smartwatches, maar Fit 3 is hierop helaas geen uitzondering.
Alternatieven
Ook kun je een oudere Galaxy Watch, zoals de Watch 6, kunnen overwegen. Dit horloge draait op WearOS en kan dus (nog) veel meer. Let wel, hij gaat maar één tot twee dagen mee op volle acuu en kost zo’n honderd euro. Bovendien is dit echt een horloge, als in een rond klokje. Wil je een bandje, dan kun je naast de Fitbit Inspire 3 overwegen. Als laatst willen we ook de Xiaomi Smart Band 9 genoemd hebben, want dat is ook een fijne sportband.
Conclusie
Al met al is de Fit 3 een goede smartwatch voor twee specifieke doelgroepen:
- Beginnende smartwatchgebruiker: mensen die hun eerste smartwatch kopen. Zij hebben met de Fit 3 een voordelige smartwatch te pakken die veel basisfunctionaliteiten van een smartwatch in zich heeft. Bovendien gaat het horloge lang mee op een volle lading en zodoende hoef je deze één of twee keer per week in de lader te hangen.
- Sportieve recreanten: mensen die een smartwatch kopen om hun sportieve functies bij te houden. Voor 60 euro kun je met de Fit 3 zeer eenvoudig je sportieve prestaties monitoren en registreren. Samsung Health werkt hierbij eenvoudig en toont verschillende overzichtelijke statistieken. Helaas is de Fit 3 niet altijd even accuraat, dus voor de echte sportievelingen die exacte data willen zal ik het klokje niet aanraden. Vooral het feit dat fietsen als lopen wordt geregistreerd wordt is irritant. Maar voor de basis presteert het horloge goed en weet het sport goed te tracken.
Als je echt een uitgebreide smartwatch zoekt, dan is de Fit 3 (ook) niet geschikt. Hiervoor mist het horloge onder meer de mogelijkheid om te betalen en GPS om je sportroutes bij te houden zonder telefoon. Voor deze functies zul je naar betaalbardere alternatieven van bijvoorbeeld Amazfit kunnen kijken.
Samsung Galaxy Fit 3 kopen
De Samsung Galaxy Fit 3 is beschikbaar in Nederland in de kleuren grijs, zilver en roze. De prijs varieert per aanbieder. Bij sommige retailers bedraagt deze rond de 65 euro, terwijl hij bij de introductie nog werd aangeboden voor de adviesprijs van 98,95 euro.
Vind de beste Samsung Galaxy Fit 3 deal

Bekijk product
Vind de beste Samsung Galaxy Fit 3 deal
Vergelijk en bespaar
Laagste prijs
Nu € 48,99
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Vertel mij eens hoe je aan ruim 10 dagen batterijduur komt, heel benieuwd naar. De door Samsung "beloofde" 13 dagen komen al helemaal niet in zicht bij mijn fit3. Ik haal 4 dagen wat op zich al een verbetering is tov mijn smartwatch. Heb beeldscherm op laag staan, horloge bij polsbeweging en tikken aan en verder een donkere watchface. Zeer benieuwd wat ik dan "niet goed" doe om aan 10 dagen te komen tenzij 13 dagen behaald wordt wanneer je de tracker snachts uit hebt staan.
Ik heb de band nu ook al een goed half jaar en ik kom ook gemakkelijk 10 dagen toe. Met de instellingen hierboven beschreven. Mijn beeldscherm staat zelfs op medium tot high meestal. Zit rond de 8a10 procent verbruik per dag. En hij meet snachts mijn slaap