Veel mensen doen van alles op hun smartphone dat ze vroeger op een laptop deden, maar er zijn dingen die je toch liever op een laptop doet. Voor sommige mensen is dat scrollen naar vakanties, voor anderen is dat papers tikken voor de studie. Dat kunnen alle laptops wel. Voor het zwaardere werk zoals video’s editen en gamen, kun je kiezen voor bijvoorbeeld een Galaxy Book 4 Pro 360. Dit zijn onze ervaringen met deze luxe laptop.
Samsung Galaxy Book 4 Pro 360
Samsung mag met zijn smartphones dan wel helemaal voor Android hebben gekozen, het heeft voor Microsoft in plaats van Google gekozen als het om zijn laptops gaat. Wel is er een stevige verbinding tussen Samsung Galaxy-smartphones en de Galaxy Book, want je kunt er onder andere telefoongesprekken op beantwoorden en makkelijker foto’s overzetten. Is deze laptop een aanrader, of kun je toch beter voor een alternatief kiezen zoals de ASUS Zenbook Pro, de Lenovo Yoga Pro of iets anders?
Samsung Galaxy Book 4 Pro 360: de pluspunten
Groot, maar geen bakbeest
De Samsung Galaxy Book 4 Pro heeft een 16 inch scherm en dat is flink, zeker als je kleiner gewend bent. De afmetingen zijn 355 x 252 x 12,8 millimeter en hij weegt 1,6 kilo. De laptop voelt desondanks niet als een bakbeest, wat vooral komt door zijn dunne scherm. De laptop heeft een Moonstone Gray kleur, die wel enorm zakelijk is. Het is sowieso geen speelse gadget, wat van ons best wat meer had gemogen, maar dat past misschien beter bij een kleiner exemplaar. Samsung Galaxy Book 4 Pro 360 straalt in zijn grootte en zijn luxe uitstraling. Je ziet aan deze laptop absoluut dat het een premium apparaat is.
Een prachtig scherm
Het scherm trekt de aandacht. Het is kleurrijk en lekker groot, waardoor het ideaal is om zowel films en series te kijken als te multitasken met twee schermen naast elkaar. Het scherm is een 3K Dynamic Amoled 2X-touchscreen van 2880 x 1800 pixels. De helderheid is 500 nits en deze zomer hebben we hem zowel in grijs-grauw weer gebruikt als met de volle zon: het was altijd goed te bekijken. Er zit bovendien een antireflectie-laag op, waardoor je niet teveel spiegeling hebt, maar zoals je op de foto hieronder zit toch wel wat:
De stylus krijg je erbij
Het aansturen van een laptop met een stylus doe je misschien niet constant, zoals je dat eerder met een tablet of smartphone wel zou doen. Maar er zijn wel dingen die je op een laptop heel handig kunt doen met de stylus en het is dan ook een welkome toevoeging die je in de verpakking van Galaxy Book 4 Pro 360 kunt vinden. Handig als je bijvoorbeeld je handtekening moet zetten onder een PDF’je, of . Over aansturing gesproken: de laptop zelf voelt niet als een bakbeest, maar de touchpad wel. De kans is groot dat je deze laptop ook veel in combinatie met een muis en toetsenbord zal gebruiken, maar doe je dat niet, dan is het even wennen aan de grootte van het touchpad. Howel het onze ervaring is dat je vaak helemaal niet zoveel ruimte op een touchpad gebruikt, is het toch wel erg handig gebleken.
Een lange batterijduur
We vinden dit een van de belangrijkste eigenschappen van een laptop, want je wil het apparaat misschien wel een hele dag mee op trip, zonder dat je een soort oplaad-angst hebt omdat er weer nieuwe energie nodig is. Daarin is deze laptop een perfect maatje: we konden er dik 12 uur op werken zonder te hoeven opladen en dat vinden we, zeker gezien het grote scherm, een hele prestatie. Het is in de tijdsperiode die we met de laptop hadden niet te zeggen hoe dat op de lange termijn zal zijn, maar vooralsnog is de accuduur zeker iets om over naar huis te schrijven.
Een heel goede processor
De processor in deze laptop is een Intel Core Ultra 7 155H-processor en die staat zijn mannetje. Gecombineerd met 16 GB werkgeheugen mag je echt wel wat verwachten van de snelheid van deze laptop en de mogelijkheid om te multitasken zonder haperingen. Daarin stelt de Intel Core Ultra 7 niet teleur. Het is een heel stevige processor die de computer van veel kracht voorziet die je goed kunt gebruiken als je wat straffere taken doet, zoals video’s editen of gamen.
Samsung Galaxy Book 4 Pro 360: de minpunten
Instellen duurt lang
Het instellen van een Windows-laptop in het algemeen duurt erg lang, zeker in een wereld waarin we onze smartphone vaak vooral voor heel persoonlijke zaken gebruiken en laptops vaak echt niet zoveel voorkeursinstellingen behoeven. Nu kan Samsung daar niet heel veel aan doen, maar er is iets anders dat opvalt wanneer je deze laptop probeert in te stellen: hij laadt heel veel. Je moet heel regelmatig wachten tot er ‘iets’ geladen is. Zelfs toen we het apparaat een reset gaven voordat we het terugstuurden verbaasde het ons hoeveel tijd het in beslag nam.
Flinke adviesprijs
We schreven eerder al dat deze laptop er zeker premium uitziet, maar daar is het prijskaartje ook naar. Voor 2299 euro heb je deze laptop met zijn geweldige scherm in huis. Je moet wel veel op deze Galaxy Book 4 Pro 360 doen wil je dat geld eruit halen. Gebruik je de laptop immers vooral om papers te schrijven en vakanties te scrollen op het internet, dan zit je met een laptop van rond de 300 euro al goed. Wil je veel gamen, veel video’s monteren, dan kun je wel op dit toestel rekenen en is het aankoopbedrag het al veel sneller waard. Maar we moeten zeggen dat er dan geduchte tegenstanders zijn die misschien compacter zijn of in ieder geval ook potentie hebben, zoals de Zenbook of de Yoga.
Vingers zijn snel zichtbaar
De laptop was nog geen drie minuten in gebruik of het was zal zichtbaar: vingers. De toetsen zijn enorm gevoelig voor vingers, ook als je niet een zak Cheetos verorbert. Het is jammer dat dat zo is, want het haalt iets van de luxe weg. Bovendien kun je het ook niet heel makkelijk wegpoetsen en gebeurt er binnen de kortste keren opnieuw dat de toetsen heel vettig lijken. Jammer, want hierdoor ziet de laptop er zelfs na de eerste dag al wat ouder uit dan hij werkelijk is.
USB-C-poorten aan één kant
Zelfs een 200 euro kostende Chromebook heeft een USB-C-poort aan beide kanten, maar dat geldt niet voor deze laptop, die ook oplaadt via USB-C. Sowieso heeft Samsung het vrij minimalistisch gehouden qua poorten. Alles wat je nodig hebt zit er echter wel op: 2 USB-C’s, 1 HDMI, een Micro-SD-poort en een hoofdtelefoon-aansluiting. Het zou alleen veel makkelijker zijn als de USB-C-poorten beter verspreid waren. Makkelijker als je bijvoorbeeld een monitor wil aansluiten, al is het wel maar een klein detail.
Conclusie
Deze laptop is een fantastisch ding, al zou ik er niet snel voor kiezen. Dat ligt echter vooral aan wat ik op een laptop doe: ik heb niet zoveel nodig en ik heb hem altijd bij me. Hoewel deze laptop niet als een gaming-laptop in de markt wordt gezet, is hij daar wel prima geschikt voor. Daarnaast is het een goede zakelijke laptop met zijn wat luxere uitstraling en flinke formaat. Ideaal om op kantoor op je bureau te zetten en zo te gebruiken, in plaats van er veel mee rond te lopen. Ben je dol op tekenen, dan kun je de stylus gebruiken op het aanraakscherm of gebruikmaken van de grote trackpad die deze laptop biedt. Het is absoluut een mooi apparaat en als geld minder een rol speelt, zeker het overwegen waard, maar dat is vooral voor mensen die ook veel van zo’n apparaat vragen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten