Samsung Galaxy A71
Samsung heeft het midrange-segment erg goed begrepen, zo bleek wel uit het succes van de Galaxy A50 – een van de populairste midrange-opties uit 2019. Het Zuid-Koreaanse merk deinst er niet voor terug om de Galaxy A-serie steeds iets verder uit te breiden. Recentelijk nam Claudia al een kijkje bij de Galaxy A51, de spirituele opvolger van de Galaxy A50. Aan mij de taak om de Samsung Galaxy A71 onder de loep te nemen. Wat opvalt aan de Galaxy A71, zijn de gelijkenissen met de A70. Het toestel heeft bijvoorbeeld eenzelfde 4.500 mAh-batterij, 25 watt snellader en een 6,7-inch scherm.
Buiten de 4.500 mAh-batterij en het 6,7-inch scherm, zien we aan de binnenkant van de Samsung Galaxy A71 voornamelijk nieuwe componenten. Zo bevat de telefoon een Snapdragon 730-chipset, ten opzichte van een Snapdragon 675-chipset op de oudere Galaxy A70. Consumenten die de A71 op de Nederlandse of Belgische markt kopen, krijgen daar zo’n 6 GB werkgeheugen bij. Eerder besprak ik het 6,7-inch scherm van de A70 en A71. Ondanks het vergelijkbare formaat, is er wel een opvallend verschil tussen beide toestellen: de A71 bevat immers een Infinity O-notch, ten opzichte van Infinity U op de A70.
Samsung Galaxy A71 – de pluspunten
1. Sprankelend AMOLED-scherm
Samsung gebruikt – wat een toeval ook – zijn eigen AMOLED-schermen op de Galaxy A71. Het gaat om een 6,7-inch OLED-paneel met een beeldresolutie van 2.400 x 1.080 pixels (Full HD+). Gezien het grote scherm, zou de pixeldichtheid als ’n probleem gezien kunnen worden. Toch durf ik te stellen dat je niet teleurgesteld zal zijn door het scherm. Zo is de helderheid aan de hoge kant, maar kan het scherm ook ‘lekker dim’ voor de late uurtjes. Ook de kleuren van het scherm, zien er erg goed uit – je kan ze zelfs naar smaak instellen. Tel daar de (onopvallende) Infinity O-notch nog bij op en je hebt simpelweg een (erg) goed scherm.
2. Uitgebreide cameraopstelling
Samsung heeft er op de Galaxy A71 voor gekozen om een vijftal camera’s te implementeren. Daarvan zijn er vier aanwezig op de achterkant, gevolgd door een vijfde sensor in de Infinity O-notch. Laten we bij de selfiecamera beginnen: die kan foto’s maken in een resolutie van 32 MP, met een f/2.2 diafragma. Achterop schiet het aantal megapixels nog iets omhoog, met een 64 MP-hoofdcamera (f/1.8), gevolgd door de 12 MP-sensor met een groothoeklens (f/2.2). Ten slotte vinden we twee 5 MP-sensoren op de telefoon. Een daarvan kan gebruikt worden voor macrofotografie, terwijl de ander werkzaam is als dieptesensor.
Hoewel we steeds meer telefoons zien met meerdere camerasensoren, is het zeker geen gewoonte dat de foto’s uit de camerasensoren ook van goede kwaliteit zijn. Gelukkig kan je er met de A71 wel van op aan dat de foto’s die je maakt, prima geschikt zijn voor Instagram (en andere sociale media). Het is daarnaast leuk dat Samsung een groothoeksensor heeft toegevoegd. Foto’s met groothoek-sensoren, bevatten toch meer ‘artistieke kenmerken’. Veel camera’s van midrange-telefoons vallen ‘s avonds (figuurlijk) in het water. Ja, de foto’s zijn minder in de late avonduurtjes: maar ze zien er prima uit, en dat is bijzonder voor het prijspunt.
3. One UI wordt steeds beter
Als onafhankelijke journalist, heb ik geen specifieke merkbinding. Toch moest ik het tot de lancering van One UI, niets hebben van Samsung-telefoons. Inmiddels zijn we bij de lancering van de Galaxy A71 toegekomen bij One UI 2.0, gebaseerd op Android 10. Het viel mij vanaf het eerste moment op hoe intuïtief de schil over Android 10 aanvoelt. Knoppen zijn aanwezig op de plekken waar je ze zou verwachten en het geheel ziet er simpelweg gestroomlijnd uit – bravo Samsung! Ik kan het stuk niet afronden zonder Samsung te bedanken voor het aanbieden van de optie om extra apps niet te installeren.
Het geheel voelt een stuk schoner aan zonder de applicaties die Samsung voorheen maar al te graag op zou willen dringen aan zijn eindgebruikers. Nu Samsung de apps niet meer verplicht installeert bij elke gebruiker – zo houd je ook iets meer opslaggeheugen over. Over de updateverwachtingen bij de A71, heb ik ook goed nieuws. Zo zal het midrange-toestel tot 2022 voorzien worden van nieuwe versie-upgrades: vermoedelijk naar Android 11 en Android 12 in respectievelijk 2021 en 2022. Het toestel ontvang z’n beveiligingsupdates elk kwartaal, zo blijkt uit Samsungs eigen beveiligingsportaal.
4. Is het een batterijkoning?
Samsung heeft een 4.500 mAh-batterij in de Galaxy A71 gestopt. Zou het voldoende zijn om de dag mee door te komen? In mijn geval wel, zelfs tijdens de langste dagen van de reviewperiode. Nee, ik zou er niet nog een tweede dag mee kunnen doen maar ik kan de eerste dag prima doorhalen met een batterijlading uit de Samsung Galaxy A71. Als je taken uitvoert die toch net iets zwaarder zijn voor de telefoon, zoals gamen en het maken van foto’s en video’s, dan gaat de batterijduur relatief snel achteruit. Een hele dag filmen met de Galaxy A71? Nee, dat zit er helaas niet in. Gelukkig kan je de A71 ook snelladen met de 25 watt-oplader.
Samsung Galaxy A71 – de minpunten
1. Plastic-first behuizing
Soms moet je nu eenmaal bezuinigen op de componenten en materialen die je als fabrikant gebruikt in je toestellen – prima, dat kan en mag allemaal. Met een adviesprijs van boven de 400 euro, gaan er echter alarmbellen rinkelen als de gehele behuizing van plastic is gemaakt. Hoewel Samsung zijn best heeft gedaan om de randen van de telefoon er als metaal uit te laten zien: dat is toch niet echt gelukt. Het ziet er niet alleen plastic-achtig uit, het voelt ook nog eens zo aan. Vervang de plastic rand door aluminium en je hebt direct een ander gevoel bij de telefoon. Het verkrijgen van een luxe-gevoel is helemaal niet zo lastig.
2. Slechte vingerafdrukscanner
Een vingerafdrukscanner is naar mijns inziens ‘slecht’ als je na twee keer scannen zelf maar je code in gaat vullen, omdat hij je vinger niet kan herkennen. Bij de A71 hebben we te maken met optische hardware voor de ingebouwde vingerafdrukscanner. Met andere woorden, een camera onder het scherm maakt razendsnel 2D-foto’s om je vingerafdruk te herkennen. Hoe snel het ook mag gaan: erg accuraat is het niet. Jammer, want de oude vingerafdrukscanners in de aan-/uitknop of achterop telefoons waren juist razendsnel en enorm accuraat. Dit is meer een teleurstelling en erg onhandig.
Het is een ontwikkeling die steeds vaker zichtbaar is bij midrange-telefoons. Er worden functies aan de toestellen toegevoegd, die erg weinig waarde toevoegen aan het gehele product. In het geval van de vingerafdrukscanner, haalt het wat mij betreft zelfs waarde weg van het toestel. Veel midrange-toestellen doen het beter. Uiteraard kan je wel gebruikmaken van gezichtsherkenning, maar je zal er dan mee moeten leven dat de beveiliging eigenlijk ondermaats is. Misschien dat Samsung middels een update de problemen kan verhelpen, ondertussen blijf ik dagelijks mijn vinger opnieuw aan de telefoon toevoegen.
3. Tegenvallende speaker
Zelfs op midrange-telefoons kom je tegenwoordig stereo-speakers tegen, zo hebben we recentelijk gezien op de Motorola G8 Plus. Consumenten die 200 euro meer neertikken voor de Galaxy A71, worden echter teleurgesteld met een mono-speaker aan de onderkant van de telefoon. Daarmee is het niet alleen makkelijk om de speaker te blokkeren, het geluid klinkt ook niet zo fenomenaal. Speel je nooit video’s of muziek af via de speakers van je telefoon, dan heb je er vermoedelijk geen last van. Desondanks mag je meer verwachten van een smartphone met een adviesprijs van 469 euro.
Conclusie
Onder de streep is en blijft het echter een fijne telefoon om te gebruiken. Het toestel is aan de snelle kant, heeft een mooi 6,7 inch AMOLED-scherm en zelfs One UI weet tegenwoordig punten op te halen. Daarnaast ben ik onder de indruk van de camera’s die Samsung heeft gekozen voor de A71: zelfs in de avond weet het toestel prima foto’s af te leveren. Overdag maakt de camera simpelweg goede foto’s voor het prijspunt waar de telefoon in opereert. Juist omdat Samsung vier sensoren op de achterkant heeft geplaatst, heb je veel mogelijkheden om mooie kiekjes te maken. Misschien is de macro-modus wel dé onderbelichte functionaliteit van de telefoon.
Zou jij jezelf inschatten als een ‘zware gebruiker’ als het op telefoongebruik aankomt? Dan is de A71 de perfecte telefoon voor jou. Ik kon zonder enige problemen de dag doorkomen, zelfs op de dagen waarin ik lichtelijk aan de slag ben gegaan met gamen en het maken van foto’s en video’s. Eenmaal een lege batterij? Dan pak je de 25 watt oplader, waarna de telefoon razendsnel opgevuld is. Toch is niet alles koek en ei – de telefoon heeft een aantal minpunten. Zo is de behuizing naar mijn mening van te veel plastic opgetrokken. Je krijgt niet het gevoel dat je een telefoon van 469 euro in je handen houdt, hoe mooi het er ook uit mag zien.
Een tweede minpunt is de vingerafdrukscanner die je vinger relatief vaak af zal wijzen. Na een tijdje voer je vanzelf de pincode of het patroon in om langs de scanner heen te werken, maar het hoeft niet en dat is zo jammer. Ten slotte vallen de speakers van de Galaxy A71 een beetje tegen. Je hoort mij niet zeggen dat het geweldig hoeft te zijn, maar er zijn simpelweg telefoons die het beter doen. In sommige gevallen zelfs voor ‘n pak minder geld. Bij de Galaxy A72 een stereo-speaker, Samsung? Afgesproken. Luister je graag via oortjes die met de audiopoort verbonden worden? Dan kan je van geluk spreken bij de A71: die heeft nog zo’n poort.
Goed, onder de streep zijn er dus meer pluspunten dan minpunten. Desondanks is het lastig om de A71 aan te raden. Voor minder geld kan je immers terecht bij de Galaxy S10e (vanaf 454 euro), een van de topmodellen uit 2019. Spaar je nog iets verder door, dan zit je al snel bij de Samsung Galaxy S10 (vanaf 611 euro) of de OnePlus 7T (vanaf 548 euro). Oh, en vergeet niet dat je de Xiaomi Mi 9T Pro kan kopen voor rond de 400 euro. Tenzij je echt aan een bedrag rond de 450 euro vastzit en de Galaxy S10e niet voldoet, zou ik nog even bij de concurrentie rondkijken. Het is geen slechte telefoon, maar de concurrentie bezit soms nog wel wat betere spelers.
Samsung Galaxy A71 kopen
De Samsung Galaxy A71 is per direct te koop voor een adviesprijs van 469 euro in de kleuren Prism Crush Black, Silver, Blue en Pink. Je koopt deze telefoon onder andere via Bol.com, Belsimpel, Coolblue, Mobiel.nl en deze winkels.
Hier vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.
[tds=7410]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten