Samsung mag aan het begin van het jaar dan vooral de show stelen met zijn luxe high-end S-lijn, het heeft ook zeer succesvolle A-lijnen waarvan er -zij het wat stiller- ook elk jaar nieuwe exemplaren verschijnen. De gloednieuwe A54 hebben al aan een review onderworpen, maar nu is het aan zijn broertje, de A34. Kan die zich goed staande houden?
Samsung Galaxy A34
De A-reeks staat bekend om zijn vrij lage prijzen en dat klopt dit jaar nog steeds: Samsung Galaxy A34 heeft een adviesprijs vanaf 389 euro, al kun je hem inmiddels ook al voor 340 euro krijgen. Het is niet veel geld, maar het is nog steeds een flinke hap van de huur: is de Samsung Galaxy A34 het waard? Dat lees je in deze review.
Specificaties
Samsung Galaxy A34 5G | |
Afmetingen | 78,1 x 161,3 x 8,2 mm |
Gewicht | 199 gram |
Behuizing | Gorilla Glass 5 (voorkant), plastic achterkant en frame |
Scherm | 6,5 inch FHD+ Super AMOLED, 1080 x 2340 pixels, 120 Hz |
Processor | MediaTek Dimensity 1800 |
Werkgeheugen | 6 / 8 GB |
Opslaggeheugen | 128 GB / 256 GB |
Camera’s achter | |
Ultragroothoekcamera | 8 MP met f/2.2 |
Groothoekcamera | 48 MP met f/1.5, OIS sensorgrote 1/2.0” |
Macrocamera | 5 MP met f/2.4 |
Camera’s voor | |
13 MP met f/2.2 | |
Accu | 5.000 mAh, 25W snelladen |
Software | Android 13, One UI 5.1 |
Updatebeleid | Vier Android-upgrades en vijf jaar aan beveiligingsupdates |
Kleuren | Awesome Lime, Awesome Black, Awesome Violet, Awesome Silver |
Extra’s | IP67, 5G, Bluetooth 5.2, stereo speakers, microSD-slot, vingerafdrukscanner in het scherm |
Adviesprijs | 389 euro / 459 euro |
Samsung Galaxy A34: de pluspunten
1. Vrij snel toestel
Samsung Galaxy A34 is voor zijn kleine prijsje geen toestel om enorm hoge verwachtingen van te hebben, maar zeker in deze prijsklasse verwacht je dat een toestel niet zo heel snel is. Vaak kiezen fabrikanten er bij goedkopere toestellen eerder voor om de camera’s op te voeren dan de snelheid.
Dat geldt niet voor Samsung Galaxy A34, want die is met zijn MediaTek Dimensity 1080-processor lekker snel. Je kunt vrij makkelijk veel tegelijk doen zonder dat je tegen haperingen of langzaam laden aanloopt. Hierdoor voelt het toestel veel luxer in gebruik. Erg handig voor mensen die zich niet realiseren dat elke app die ze openen in de achtergrond blijft draaien tot je ze afsluit (lees: veel ouderen, wat ergens ook wel de ideale doelgroep is voor een toestel in deze prijsklasse).
2. Fraai design
Toegegeven, je moet ervan houden, dat ‘afgehakte’ design zonder afrondingen, maar het voordeel is wel dat het toestel mede door zijn platte camera-gedeelte erg mooi plat op tafel kan liggen. Het toestel ziet er niet high end uit, maar heeft wel degelijk een moderne uitstraling. Verder volgt hij ook de designstijl die we inmiddels al jaren kennen van Samsung. Is dat wat saai en veilig? Zeker, maar met een toestel in deze prijsklasse mag dat ook wel.
Ook is het toestel verkrijgbaar in vier kleuren, waarvan vooral de kleur zilver enorm verrast. Het toeval wil dat dat ook het toestel is dat wij hebben gerecenseerd en je ziet het al op de foto’s: het is geen zilver/metallic grijs zoals we dat gewend zijn. Het is juist een beetje parelmoer-achtig en dat geeft een mooi effect waar je om die reden echt een doorzichtig hoesje omheen moet doen, wil je ervan blijven genieten.
3. Mooi scherm
Samsung A34 heeft met 6,6 inch een vrij groot scherm, zowel vergeleken bij voorganger A33 als bij “grote” zus Galaxy A54. Het beeld is daarbij ook vrij scherp dankzij de resolutie van 2340 x 1080 pixels en door de helderheid van 1000 nits is dit een toestel dat ook goed kan worden gebruikt om streamingdiensten te kijken of social media-posts in vol ornaat te kunnen bekijken. Ook als de zomerzon in je scherm schijnt.
Het scherm heeft ook een high end-verversingssnelheid van 120 Hertz en dat zien we lang niet bij alle toestellen in deze prijscategorie. Dit maakt het toestel ook erg geschikt voor gamen, omdat het allemaal door de hoge verversingen van het beeld allemaal net even wat soepeler loopt. Helemaal in combinatie met de resolutie en de helderheid is A34 een onverwacht goede telefoon om een game op te spelen.
4. Zeer betaalbaar
Op basis van de bovenstaande punten (en spoiler: ook het vijfde punt) kunnen we stellen dat het toestel zeer betaalbaar is. Er zijn veel Chinese concurrenten die hun goedkopere toestellen net iets beter beslagen ten ijs laten komen als het bijvoorbeeld gaat om camera’s en kunnen (waarover later meer), maar als je voor het betrouwbare Samsung wil gaan, dan is dat helemaal geen slecht plan. Dit toestel doet namelijk erg zijn best om het je naar de zin te maken.
Samsung heeft gekozen om te focussen op precies de juiste dingen om dit een verrassende telefoon maken in zijn prijsklasse. Heel spannend is het niet, maar het werkt zoals wordt beloofd. We weten dat andere A-toestellen als warme broodjes over de toonbank gaan en we zien met deze prijs (zeker met die prijsverlaging die blijkbaar heerst) geen reden waarom dat ook niet voor de A34 zou gelden.
5. Lange updateondersteuning
We hadden het net al even over betrouwbaarheid, maar dat zit hem uiteraard niet alleen in het functioneren van het scherm of de processor: dat heeft ook alles te maken met updatebeleid. Samsung doet daar een mooie belofte: het toestel wordt nog geüpdatet naar Android 14, 15, 16 en 17. Het toestel draait nu dan ook op Android 13, wat nu de norm is.
Tel hier ook nog een beveiligingsupdatebeleid van 5 jaar bij op en je weet dat je dit toestel tot minstens het eerste kwartaal van 2028 nog goed kunt gebruiken. Wederom getuigt dit van een betrouwbaarheid waar mensen die minder te besteden hebben de vruchten van kunnen plukken. Tenzij je smartphone kapotgaat, kwijtraakt of gestolen wordt, heb je in principe vele jaren te gaan met deze budgetkrachtpatser.
Samsung Galaxy A34: de minpunten
1. Zoomen met de camera is geen goed idee
De camera’s van smartphones in een lagere prijsklasse vallen vaak wat tegen en dat geldt helaas ook voor die van Samsung Galaxy A54. Ze zijn niet slecht: je kunt er alsnog een goede foto van je eten mee maken, maar kijkend naar bijvoorbeeld de zoomfunctie is dit geen telefoon om over naar huis te schrijven. Het beeld wordt al snel wat vaag en dat is jammer.
Ook zijn er wel heel veel filters en cosmetische mogelijkheden op deze telefoon. Er zit in het cameramenu al standaard een ‘fun’-knop, maar er zijn ook nog wat meer standaardfilters in te zetten. Van een hysterische kleurvervormer tot een wat subtieler filter om wat aan de witbalans te schroeven. De camera’s zijn oke, maar als je iemand in je gezelschap hebt met een betere telefoon dan is het verstandig om die zoveel mogelijk in te zetten om foto’s te maken.
2. Snelladen is niet echt snel
De accu mag met 5.000 mAh dan heel goed zijn en het ook erg lang volhouden (ruim anderhalve dag), dit toestel heeft ook nadelen als het om de batterij gaat. Zo is de term snelladen niet helemaal aan Samsung Galaxy S34 besteed. Het toestel kan op 25 Watt snelladen en dat betekent dat het toestel in minder dan anderhalf uur vol is. Dat gaat dus dus niet extreem snel en als je snel moet vertrekken van huis, dan is een powerbank dus wel een aanrader.
Ook goed om te weten: er wordt bij deze telefoon geen oplader meegeleverd, dus je zal zelf met een laadblokje op de proppen moeten komen om je toestel van energie te voorzien. Je kunt bediscussiëren of dat goed is of niet, maar daar Samsung het de laatste tijd veelvuldig heeft over duurzaamheid is het wel een keuze om te begrijpen.
3. Behuizing erg gevoelig voor vlekken
Hoe mooi die parelmoerkleur ook is, het is helaas ook een zeer gevoelige behuizing voor vlekken. Nu hebben de meeste mensen wel een hoesje om hun toestel, maar mocht je dat niet hebben, dan kun je poetsen. Bovendien zien we ook dat de sticker die op het toestel zat gewoon in het toestel blijft staan: dat is wat minder fraai.
Aan de voorzijde zie je ook veel vegen, maar dat is niet heel anders dan bij andere toestellen. De Samsung A34 schreeuwt dus wel om een hoesje, zeker omdat de behuizing van plastic is gemaakt en daardoor ook wat minder sterk is.
4. Veel bloatware (extra apps)
Galaxy Shop, SmartThings, Spraak recorder, Mijn Bestanden, Samsung Health, Galaxy Wearable, Bixby, AR-Zone en Smart Switch. De Mijn Bestanden-app is handig, maar verder kan bijna alles in het app-mapje Samsung wel eraf. Mijn collega Claudia schreef het ook al in de review van de A54: Samsung heeft het aantal apps die je niet per se veel zal gebruiken flink opgeschroefd en dat is een tegenvaller. Bij het installeren krijg je zelfs de vraag specifiek of je Disney+ wil installeren⦠Gelukkig kun je de apps verwijderen, maar we hadden zelf liever een wat schonere versie gezien, juist omdat dit toestellen zijn die vaak door minder techie mensen worden gebruikt.
Conclusie
De Samsung Galaxy A34 is een erg goed toestel en het zal ons niets verbazen als die weer de verkoopcijfers overstijgt van de voorganger, zeker nu hij in prijs is gedaald. Het is jammer dat er wat minpunten aan het toestel kleven, maar met een hoesje, een powerbank en een keer rigoureus apps wissen ben je die in veel opzichten al voor.
Deze telefoon weet uit te blinken op veel gebieden, waarvan sommigen grote verrassingen zijn, zoals de snelheid, en anderen eigenlijk gewoon de standaard zouden moeten zijn, zoals de lange ondersteuning. Gelukkig staat er ook nog een flinke accuduur tegenover die dit toestel tot een geweldig toestel maakt voor allerlei verschillende typen smartphonegebruikers.
Een goed alternatief voor dit toestel is de Samsung A33, maar sta je ook open voor een ander merk, dan raden we Xiaomi Redmi Note 12 Pro (vanaf 399 euro) aan, of een van de andere Redmi Note 12-toestellen. Motorola Edge 30 (vanaf 338 euro) is daarnaast ook een goed alternatief.
Pluspunten
Minpunten
Samsung Galaxy A34 kopen
De Samsung Galaxy A34 is verkrijgbaar in de volgende vier kleuren: Awesome Violet, Awesome Lime, Awesome Black en Awesome Silver voor een prijs vanaf 389 euro ( 6GB + 128 GB opslag) De variant met 8 GB RAM en 256 GB opslag kost 459 euro.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Heb zelf de a34 5g 128 gb
Goede snelle telefoon
Haalbare 5g snelheden van 250mb/s kpn
En de android updat van 5 jaar geen 4 jaar
Sinds wanneer is een file manager bloatware?
De rest kan je gewoon verwijderen. Het wordt tijd dat ook de Google meuk (op de play store na) verwijderd kan worden. Dat vind ik pas bloatware.
Ik heb deze met 8gb ram gekocht ter vervanging van mijn Samsung galaxy A52.
En ik ben er heel blij mee.
Ik kan niks ontdekken wat de A52 beter deed.
Wat goed, ik ben benieuwd wat je er op de lange termijn van vindt! 🙂 Houd ons op de hoogte en veel plezier met je toestel.