Met een adviesprijs van 199 euro is de Galaxy A12 de goedkoopste Samsung-telefoon die je op dit moment kunt aanschaffen. Ondanks de lage prijs krijg je een flink scherm, een 5.000 mAh-batterij en de volledige One UI-ervaring. Wat de ervaringen zijn geweest met de Samsung Galaxy A12, dat lees je in deze review.
Samsung Galaxy A12
Ter opvolging van de Samsung Galaxy A11 uit 2020, bracht Samsung begin dit jaar de Galaxy A12 op de markt. Het betaalbaarste toestel van Samsung moet onder andere concurreren met de Poco M3 en X3 NFC, toestellen die allebei recent op de markt zijn gebracht en voor minder dan 200 euro van eigenaar wisselen.
Daniël is een van onze testers van het AW Beta Team en gebruikt in het dagelijkse leven de Find X2 Pro van OPPO. Inmiddels heeft Daniël een aantal telefoons voor ons mogen testen, zoals Huawei’s P40 Lite. Met die ervaring op zak, gecombineerd met een aantal weken testervaring met de Galaxy A12, vertelt hij vandaag over zijn ervaringen met de budgettelefoon.
Specificaties
Samsung Galaxy A12 | |
Behuizing: | Plastic (achterkant), plastic frame |
Afmetingen en gewicht: | 164 mm x 75.8 mm x 8.9 mm, 205 gram |
Scherm: | 6,5 inch IPS (720 x 1600 pixels) |
Processor: | Mediatek MT6765 Helio P35 |
Werkgeheugen: | 4 GB |
Opslaggeheugen: | 64 GB / 12 8GB |
Camera’s achter: | 48 MP hoofdcamera (f/2.0), 5 MP groothoekcamera (f/2.2), 2 MP macrocamera (f/2.4), 2 MP dieptecamera (f/2.4) |
Camera’s voor: | 8 MP (f/2.2) |
Accu: | 5000 mAh, 15 watt snelladen |
Androidversie: | One UI 2.5 gebaseerd op Android 10 |
Extra’s: | 3.5 mm jack, vingerafdrukscanner in de aan/uit-knop |
Kleuren: | Blauw, zwart en wit |
Adviesprijs: | 179 / 199 euro |
Behuizing en design
De telefoon heeft een volledig plastieken behuizing, wat prima is voor de prijs van deze telefoon. De telefoon oogt modern en heeft vier camera’s aan de achterzijde gepositioneerd in een vierkant, wat er toch erg modern uitziet. Naast dat de telefoon modern oogt heeft het gekozen ontwerp extra voordelen: De achterzijde van de telefoon heeft verschillende texturen, aan de onderkant bevindt zich normaal (glanzend) plastic, terwijl driekwart van de achterkant kleine groeven bevat. Hierdoor heb je veel grip op de telefoon.
Zoals vaker het geval op budgettelefoons, is er op de Galaxy A12 een 3.5 mm-aansluiting aanwezig. Een fijne toevoeging als je graag bedrade oortjes gebruikt; het weglaten van zo’n poort blijft altijd een gevoelige kwestie. De telefoon beschikt over usb-c en jawel, ook over een 3.5mm jack. Niet dat ik deze gebruik maar het schijnt een gevoelig punt te zijn voor velen.
Scherm
Samsung voorzag de Galaxy A12 van een LCD-scherm, een trend die zich voornamelijk doorzet bij budget- en midrange-telefoons. Ik had liever een AMOLED-scherm gezien, maar vindt een LCD-scherm op dit prijspunt ‘afdoende’. De kleuren van het scherm zijn oké, maar ik zou ze niet ‘geweldig’ durven noemen. Wat eveneens de seal-of-approval kreeg, is de automatische helderheid van het scherm. De automatische helderheid van de telefoon werkt over het algemeen prima, het doet wat het moet doen.
Wat minder aantrekkelijk vond ik het ontwerp van de voorzijde van het toestel. De Samsung Galaxy A12 heeft een waterdruppelnotch en het scherm heeft daarnaast best wel grote schermranden, wat wel jammer is. Het is opvallend te noemen dat de A12 is overgeschakeld naar een Infinity V-inkeping, de A11 maakte immers nog gebruik van een modernere hole-punch notch.
Prestaties
Samsung gebruikt op de Galaxy A12 een MediaTek Helio P35, gecombineerd met 4 GB-werkgeheugen en 64 GB-opslaggeheugen. Gecombineerd is dat zeker geen prestatiewonder. De telefoon reageert over het algemeen snel genoeg. Absoluut niet razendsnel maar dat mag je voor deze prijs ook niet verwachten. Algemene prestaties zijn dus wel oké te noemen, maar zodra je denkt aan games begint de telefoon te stotteren. Op het moment dat je een game gaat spelen, merk je toch wel dat het toestel gaat haperen. Ik speelde op het moment van testen veel Clash of Clans. Het laden van de game duurde veel langer dan op mijn eigen telefoon. Ook had de telefoon moeite om het spel bij te houden, wat soms tot enige frustraties heeft geleid.
Zodra je wat meer apps open laat staan wordt de telefoon opmerkelijk trager. Ik verwacht dat dit te maken heeft met de beperkte hoeveelheid werkgeheugen. Het testexemplaar was met slechts 3 GB-werkgeheugen uitgerust, wat zeker in veeleisendere situaties voor problemen kan zorgen. Houd daar bij de aankoop van dit toestel dus rekening mee, en schaf eventueel de variant van de A12 met 4 GB-werkgeheugen aan.
Batterijduur
De batterij houd het prima een dag vol. Zelfs met ‘intensief gebruik doordeweeks’ haalt de batterij, die een 5.000 mAh-capaciteit heeft, de avond. Voor deze prijs zijn de accuprestaties erg goed. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over een lege batterij in het midden van de dag.
Wel wil ik je waarschuwen voor de oplaadtijd van de telefoon. De telefoon laadt namelijk ronduit traag op. Hier had ik echter geen last van tijdens de testperiode aangezien ik de telefoon altijd ’s nachts oplaad. De standaard oplader is een 15 watt lader die niet zijn volle potentieel lijkt te gebruiken. Het opladen duurt in totaal om en nabij de 2,5 a 3 uur, wat toch erg teleurstelt ondanks de lage prijs.
Camera’s
Ondanks de lage prijs van de Samsung Galaxy A12, heeft de telefoon een bijzonder complete cameramodule. De telefoon heeft 4 camera’s, een 48 MP-hoofdcamera, een 5 MP-groothoekcamera, een 2 MP-dieptecamera en een 2 MP-macrocamera. Ik vind de foto’s die de camera’s maken ‘redelijk’, maar daar blijft het ook bij. Met een 48 MP-camera zou je toch meer moeten kunnen doen.
Hoofdcamera (48 MP):
Groothoekcamera:
Macrocamera:
Nachtfoto:
Samsung zou daarnaast nog wat werk kunnen verzetten voor de camera-app in One UI. Die werkt in mijn opinie niet fijn in vergelijking met ander camera-apps. De app werkt verder wat traag. Ook heeft de app een probleem dat we eerder juist vaak tegenkwamen op Chinese telefoons: De selfiecamera werkt redelijk, al staat de ‘beauty’ mode standaard aan.
One UI-software
De telefoon maakt gebruik van Samsung One UI-schil wat wel fijn werkt. Het is even wennen maar het ziet er goed uit. Samsung levert de Galaxy A12 vanuit de doos met One UI 2.5, gebaseerd op Android 10. Ondanks dat je geen Android 11 hebt zodra je de telefoon installeert, valt er genoeg te ontdekken. De softwareschil zit namelijk boordevol aparte functies maar hiervan gebruik ik er persoonlijk maar weinig. Ondanks dat er veel functies aanwezig zijn in de One UI-software, blijft het makkelijk om er doorheen te navigeren. Push-meldingen komen soepel binnen al schakel ik deze vaak zo snel mogelijk uit om niet afgeleid te worden. Dit gaat erg eenvoudig gelukkig.
Een toevoeging in One UI die ook gerust in andere telefoons zou mogen zitten, heeft van doen met de vingerafdrukscanner. Het is erg praktisch dat het notificatiemenu wordt opgeroepen als je naar beneden veegt over de vingerafdrukscanner. Dit is erg handig omdat de telefoon best wel van formaat is. Het is een functie die ik wel miste toen ik terug switchte naar mijn eigen telefoon.
Conclusie
De telefoon presteert over het algemeen prima als bijvoorbeeld een eerste telefoon voor je kind, of juist een grootouder die de smartphone enkel gebruikt voor het versturen van berichten naar (klein)kinderen. Wil je echt wat serieuzere taken uitvoeren met je smartphone, dan zou ik toch voor een ander model gaan. De doelgroep die de Galaxy A12 wil bedienen, koopt deze telefoon vanwege zijn lage prijs, de lange accuduur, de uitgebreide Samsung-software en het moderne uiterlijk. Ook is de camera een pluspunt, hoewel dat misschien niet eens echt van belang is op een telefoon van onder de 200 euro.
Alternatieven voor de Samsung Galaxy A12 zijn de Poco M3 (149 euro), de Poco X3 NFC (189 euro) en de Nokia 5.3 (160 euro).
Samsung Galaxy A12 kopen
Samsung gaf de Galaxy A12 een adviesprijs mee van 180 euro (64 GB-opslag- en 4 GB-werkgeheugen) en 199 euro (128 GB-opslag- en 4 GB-werkgeheugen). Beide varianten zijn beschikbaar in het blauw, zwart en wit.
- Samsung Galaxy A12 (4 GB + 64 GB) – Coolblue, Belsimpel, Bol.com en de MediaMarkt – 179 euro
- Samsung Galaxy A12 (4 GB + 128 GB) – Coolblue, Belsimpel, Bol.com en de MediaMarkt – 199 euro
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
700×1600 ? En dan het beste toestel ? Is het al 1 April soms ?
Ah, zo werkt dat hier… Als mijn kritiek (even na 18.00 uur) op de eerste publicatie van dit artikel je niet bevalt, is dat wel aanleiding om het artikel te herschrijven en opnieuw te publiceren maar vervolgens ook reden genoeg om mijn kritische tekst gewoon te verwijderen. Riekt naar censuur…