Xiaomi Redmi Pro
De Redmi Pro werd eind juli aangekondigd en is te koop in drie varianten. Wij hebben 220 euro kostende uitvoering getest, die 3GB werkgeheugen, 32GB opslaggeheugen en een MediaTek Helio X20-chip heeft. Voor 250 euro krijg je het model met 3GB/64GB geheugen en een iets snellere Helio X25-chip. De krachtigste versie kost 380 euro en bevat dezelfde Helio X25 met 4GB/128GB geheugen. Verder zijn de smartphones identiek en hebben ze een dubbele camera, AMOLED-scherm en 4050 mAh accu.
Ontwerp
De metalen Redmi Pro oogt en voelt als een premium toestel, en is ondanks zijn grote accu met 8,2 millimeter niet te dik. De keuze voor metaal zorgt er wel voor dat hij nogal glad is, waardoor – ook met het oog op krassen – een hoesje geen overbodige luxe is. De voorkant van de telefoon huisvest twee capacitieve knoppen en een fysieke thuisknop met een vingerafdrukscanner die sneller is dan de S7 (Edge) en iPhone 6S. Aan de achterkant vind je de dubbele camera; een belangrijk verkoopargument waar ik later uitgebreid op terugkom. De 13 en 5 megapixel camera’s steken niet uit. Verder is de smartphone voorzien van een USB-C-poort, een infraroodsensor om huishoudelijke apparaten te bedienen en een 3,5mm-aansluiting. Een NFC-chip ontbreekt, zoals op bijna alle Xiaomi-toestellen.
Beeldscherm en geluid
De smartphone heeft een 5,5 inch AMOLED-scherm en dat is een primeur voor Xiaomi. De fabrikant koos voorheen voor LCD’s, maar experimenteert nu met een AMOLED-scherm dat voor een beter contrast, meer levendige kleuren en een langere accuduur moet zorgen. Het gaat overigens niet om een Super AMOLED-scherm van Samsung; die heeft onder meer een andere sub-pixel-technologie. Het door Xiaomi gebruikte paneel oogt – ondanks de hoge Full-HD-resolutie – niet zo scherp en doet meer denken aan een HD-scherm. Het viel me direct op en alhoewel het niet heel storend is, vind ik het wel vreemd. Buiten dat is het scherm goed, zonder echt op te vallen. De kleurweergave en kijkhoeken kunnen iets beter en er wit oogt wat gelig. Wel heeft het scherm een erg lage en hoge maximale helderheid, waardoor je hem ook in zonlicht kan aflezen.
Aan de onderkant, links en rechts van de USB-C-poort, zijn twee speakergrills aanwezig. Maar schijn bedriegt: alleen de rechter produceert geluid. Het geluid kan opvallend hard, al komt het de kwaliteit niet ten goede. Op een lager volume klinkt het geluid echter prima, al is er net wat te weinig bass aanwezig.
Twee camera’s
Anno 2016 rusten steeds meer smartphonefabrikanten hun topmodellen uit met een dubbele camera. Zo gebruikt de LG G5 zijn twee camera’s om groothoekfoto’s te maken, kan de Huawei P9 zwart-wit-kiekjes schieten en is het met de Apple iPhone 7 Plus mogelijk om optische zoom te gebruiken. Xiaomi betreedt met de Redmi Pro ook de markt van dubbele smartphonecamera’s, maar zet in op een ander (en oudere) feature: het vervagen (blurren) van de voor- of achtergrond. Die feature kennen we van de HTC One M8 en Honor 6+ uit 2014, en wordt bij de Redmi Pro verzorgd door een 5 megapixel Samsung-camera. Je regelt de mate van vervaging door in de camera-app het f-nummer aan te passen van f/0.95 tot f/5.6 en te focussen op een object. Bij f/0.95 treedt er een grote vervaging op, en die wordt minder als je naar de f/2.0, f/4.0 en f/5.6 gaat. Het is ook mogelijk om na het maken van een foto alsnog te focussen op een ander object. Beide opties werken naar behoren en zorgen ervoor dat je een object echt uit de foto laat springen. Foutloos is de vervaging echter niet: regelmatig neemt hij ongevraagd randen, hoekjes en vingers mee. Of hij vertikt het om iets juist wel te vervagen, bijvoorbeeld het blad op onderstaande foto.
Omdat de (wisselvallige) ‘blurcamera’ lang niet altijd praktisch is, heeft de Xiaomi Redmi Pro ook een normale 13 megapixel Sony-camera. Die wordt bijgestaan door een tweekleurige ledflitser. Overdag maakt de camera goede foto’s met accurate kleuren en genoeg detail. De autofocus is snel, maar heeft moeite met voorbijrazende treinen en enthousiaste huisdieren. Filmen kan in Full-HD resolutie, eventueel ook met realtime blur-effect. Dat werkt opnieuw niet altijd goed, maar is een leuke toevoeging. In het donker treedt er bij het fotograferen vrij veel ruis op, al kun je nog steeds aardige kiekjes maken.
De 5 megapixel frontcamera maakt hele aardige selfies met veel detail. Hij kan ook videogesprekken voeren in Full-HD-resolutie en leent zich daar uitstekend voor.
Hardware
Redmi Pro is verkrijgbaar in drie uitvoeringen (Standard, High en Exclusive). Ik heb de standaard-versie getest, en die heeft een MediaTek Helio X20-chip met tien kernen (decacore) en 3GB werkgeheugen. Een rappe combinatie, zo blijkt. Dagelijkse taken handelt de telefoon snel af en ook games als Pokémon Go zijn goed speelbaar. Ook uit benchmarktests blijkt dat de Redmi Pro veel processorkracht heeft: hij scoort vergelijkbaar met de twee keer zo dure Samsung Galaxy S6 Edge+ van vorig jaar. Aan nieuwe toppers met een Snapdragon 820-soc kan de Xiaomi-telefoon echter niet tippen; die zijn op alle vlakken minimaal dubbel zo snel. Hoe de krachtigere Redmi Pro-modellen presteren kan ik niet zeggen, maar kijkend naar de hardware verwacht ik dat ze maximaal twintig procent sneller zijn dat de standaard-versie.
Het toestel heeft 32GB opslaggeheugen, waarvan 26GB beschikbaar is. Als je daar niet genoeg aan hebt, kun je een micro-sd-kaartje in het tweede simkaartslot prikken. De Redmi Pro ondersteunt 4G maar mist band 20. Dat is de 800MHz frequentie die onder meer belangrijk is voor 4G bij Vodafone, KPN en Tele2. Dus: iets om goed over na te denken voor je de telefoon aanschaft.
De 4050 mAh accu is opvallend groot voor dit type smartphone; de concurrentie moet het vaak met 3000 mAh doen. Toch gaat de Redmi Pro niet heel veel langer mee, zo is mijn ervaring. Bij normaal gebruik kun je zonder zorgen een lange dag vooruit, maar ’s nachts opladen is vereist. Belast je het toestel zwaarder door bijvoorbeeld een uur Pokémon Go te spelen en meerdere uren muziek te streamen naar een Bluetooth-koptelefoon, dan moet hij rond 21:30 aan de lader. Hierbij haalde ik gemiddeld een scherm-aan-tijd van 3,5 uur. Omdat de accu niet verwijderbaar is en ondersteuning voor draadloos opladen ontbreekt, kun je enkel opladen via de USB-C-aansluiting. Dat gaat met een snelheid van 5V/2A; Quick Charge (snelladen) is niet mogelijk.
Software
Een heikel punt is de Android 6.0.1-software van de smartphone. Xiaomi heeft hier zijn MIUI 8-schil overheen gelegd en die wijkt enorm af van de kale Android-versie. Sommigen kunnen goed met MIUI werken, anderen – zoals ik – vinden het onhandig dat alles is aangepast. Het gerommel met notificaties op het vergrendelscherm, de focus op Xiaomi-apps en instellingen die zijn weggemoffeld: naar mijn mening valt hier nog een hoop winst te behalen. Maar goed: het went enigszins en MIUI bevat ook diverse toffe features. Denk aan de Dual apps, waarbij de software Android voor de gek houdt en je een app kan dupliceren. Twee Whatsapp-apps, twee keer die gave game; noem het maar op. Second Space gaat nog een stap verder en laat je wisselen tussen je standaard-software (inclusief apps) en tweede omgeving. Xiaomi noemt het ‘alsof je twee smartphones hebt’, waarbij je eenvoudig kan schakelen tussen privé en zakelijk. Of je maakt die tweede omgeving voor je kind, bijvoorbeeld omdat je je telefoon regelmatig uitleent voor spelletjes en het kijken van filmpjes. Second Space doet denken aan de standaard gebruikersprofielen van Android, maar is uitgebreider.
Wat ik nog even wil benoemen: de Redmi Pro heeft op moment van schrijven geen internationale uitvoering. Het model dat ik getest heb, is bedoeld voor de Chinese markt en wordt dan ook geleverd met bloatware-apps – die je gelukkig kan verwijderen of uitschakelen. Er is geen Nederlandse taal aanwezig en Google-diensten moet je via een omweg installeren. Dat is tien minuten werk en vervolgens werkt alles naar behoren.
Conclusie
Het is duidelijk dat Xiaomi bij de ontwikkeling van de Redmi Pro uit zijn comfortzone is gestapt. Dat moest ook: gewoon goede en betaalbare smartphones maken doet de concurrentie ook en dat kost Xiaomi marktaandeel. De Redmi Pro is een experiment, een visitekaartje dat laat zien wat Xiaomi in huis heeft. Voor 220 euro krijg je een premium metalen smartphone met goed AMOLED-scherm, krachtige hardware en de nieuwste software. De blurcamera is een leuke toevoeging, maar geen killer feature. Belangrijker is dat de normale camera uitstekende foto’s maakt en het toestel een snelle vingerafdrukscanner, goede accuduur en USB-C-poort heeft. Compromissen zijn er ook: De Redmi Pro mist een 4G-band, NFC-chip en de software bevat geen Nederlandse taal en Google-diensten. En je moet hem importeren uit het buitenland, wat voor extra kosten kan zorgen. De Xiaomi Redmi Pro is dus niet voor iedereen een interessante keuze, maar hij biedt een zeer scherpe prijs/kwaliteitsverhouding.
De Xiaomi Redmi Pro is beschikbaar gesteld door redbestbuy.nl, waar je hem vanaf 339 euro kan aanschaffen. De webshop levert vanuit Nederland met twee jaar service en garantie, en je hebt niet te maken met importkosten.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten