Powerbanks
Nagenoeg iedereen die ik ken heeft inmiddels wel een powerbank in huis. Ze zijn te koop bij vele Nederlandse webshops, liggen in de supermarkten en ook speelgoedwinkels verkopen ze. De populariteit van Pokémon GO biedt ook een boost aan de verkopen van deze compacte accu’s, waarmee je je telefoon of andere apparatuur makkelijk onderweg kunt opladen. Eén van de spelers als het gaat om interessante powerbanks is het Chinese Xiaomi, waarvan we in het verleden onder andere het 10400mAh-model hebben getest. In maart werd de nieuwe Mi Powerbank Pro 10000mAh gepresenteerd, met onder andere een USB C-aansluiting en QuickCharge-ondersteuning. Dit apparaatje is onder andere te koop bij Banggood voor zo’n € 30 euro.
Xiaomi Mi Powerbank Pro 10000mAh
Het apparaatje wordt geleverd in een voor Xiaomi kenmerkend wit doosje met daarop het logo en een klein stickertje. Die bevat een kraslaagje met daaronder een code die je kunt invoeren op de site van het bedrijf om te verifiëren of het een echt apparaat is of een nagemaakte variant.
De behuizing is weer opgetrokken uit aluminium en het geheel is slechts 12,5mm dik. De overige afmetingen zijn 128,5 x 75mm, waardoor het apparaat wel dusdanig groter is dan bijvoorbeeld zijn 10400mAh of 10000mAh-broertjes (zie daarvoor ook de foto’s hieronder). Het gewicht bedraagt 223 gram en dat komt voornamelijk door het gebruik van de accucellen. Er is slechts één kleur van het apparaat beschikbaar, maar het is mogelijk om silliconen hoesjes in verschillende kleuren te kopen om de powerbank en te beschermen en wat te personaliseren.
Zoals we gewend zijn van de powerbanks van dit merk is de afwerking zeer goed, de aluminium behuizing sluit goed aan op de boven- en onderkant en het apparaatje ligt lekker in de hand, onder andere vanwege de geringe dikte. Waar de vorige powerbanks een witte boven- en onderkant hadden is deze lichtgrijs wat mooi past bij de kleur van de rest van de behuizing. Krassen heb ik in deze testperiode niet zien verschijnen op het aluminium, maar dat blijft natuurlijk wel altijd uitkijken.
USB C
De onderkant bevat enkele gegevens over het device, maar op de bovenkant zijn alle benodigde aansluitingen aanwezig. We zien daar de powerbutton, 4 ledjes, een USB C-poort en een volwaardige USB 2.0-poort. Dit is daarmee de eerste powerbank van het bedrijf met zo’n USB C-poort en naast het standaard microUSB-kabeltje is er ook een verloopstekkertje meegeleverd (dan wel een witte) om de powerbank zelf op te laden, maar ook devices die al zo’n poort bevatten.
De vier ledjes schijnen wat feller dan de vorige powerbanks, althans zo lijkt het, en kunnen de status aangeven van de accucellen. Tevens knipperen deze als er een apparaat wordt opgeladen of als de powerbank zelf aan het stroom ligt. Wat ik nog steeds als nadeel wil opvoeren is dat er maar één volledige USB 2.0-poort aanwezig is, waar ik er inmiddels al wel twee had verwacht. Verschillende concurrerende powerbanks bevatten wel twee van zulke poorten, waarmee je dus tegelijkertijd meerdere devices kunt opladen, nadeel van de Xiaomi. Wel had het apparaat dan waarschijnlijk een grotere behuizing moeten hebben, want ik zou niet kunnen vertellen waar ze nu zo’n tweede poort hadden moeten plaatsen, en dat is ook weer nadelig.
Nieuwe functies
Naast de USB C-poort die nieuw is voor Xiaomi biedt het apparaat ook ondersteuning voor QuickCharge 2.0. Deze technologie is door chipsetmaker Qualcomm in verschillende chipsets geïntegreerd, waardoor een apparaat met deze technologie sneller is op te laden. Mijn hoofdtoestel is toevallig de HTC 10, met een USB C-poort en ondersteuning voor dat snelle laden en deze powerbank laadde het toestel dan ook net zo snel op als de speciaal meegeleverde HTC-oplader, wat zeker een groot pluspunt is. Daarnaast bevat het apparaat ook een mogelijkheid om te laden in de zogenaamde ‘micro-current modus’, waarbij er maar weinig stroom wordt uitgegeven. Hiermee kun je bijvoorbeeld je Bluetooth-headsetje of je wearable opladen en om deze stand te activeren druk je even twee keer op de powerbutton en that’s it.
De accu van de HTC is een 3000mAh-exemplaar en deze powerbank bevat een totaal van 10.000mAh aan accucellen. In de praktijk resulteerde dit in het kunnen opladen van tweeënhalf á drie keer dit toestel op één volle powerbanklading. Dit heeft te maken met wat verlies dat optreedt, waardoor je nooit de volledige 10.000mAh kan gebruiken. Het opladen van de powerbank zelf kost wel de nodige tijd, maar dat ligt ook weer aan de oplader die je gebruikt en de kabel. Als je een 5V/2A-lader gebruikt moet je rekenen op een uurtje of 5,5 a 6. Als je een zwaardere lader hebt moet dit teruglopen naar een kleine 4 uur, maar dat heb ik in de praktijk niet kunnen testen.
Conclusie
Inmiddels heeft deze nieuwe powerbank mijn 10400mAh-variant vervangen, omdat vooral de dikte van het apparaat me aanspreekt, waar de oudere modellen toch wat bulky aanvoelen. Tevens is de QuickCharge-mogelijkheid een genot als je apparaten hebt die hiervoor ondersteuning bieden. Het apparaat is volledig op te toekomst gericht met de USB C-mogelijkheden en het bijleveren van het convertertje is ook erg fijn. Zo kun je de powerbank zelf opladen, maar kun je uiteraard ook nog steeds apparaten zonder zo’n poort voorzien van stroom, waaronder mijn tablet of smartwatch.
Het assortiment van Xiaomi-powerbanks is inmiddels aardig uitgebreid en voor de drie tientjes dat dit apparaat kost kun je ook (bijna) ‘normale’ varianten halen met een capaciteit van 16000mAh of zelfs 20000mAh. Die zijn echter een stuk logger en bieden niet al de nieuwe features die dit apparaat al wel aan boord heeft en die tellen voor mij nu meer dan meer capaciteit. Tevens kan m’n oude en nog steeds goed werkende powerbank altijd nog extra mee in de rugzak.
Pluspunten
→ Prijs/prestatie
→ Bouwkwaliteit
→ Aluminium / uiterlijk
→ USB C/ QuickCharge 2.0 / micro-current
Minpunten
→ Eén full sized USB-poort
→ meer ‘capaciteit’ te krijgen voor zelfde geld
Beschikbaarheid
Deze en andere powerbanks van Xiaomi zijn te verkrijgen bij verschillende (Chinese) webshops, waarbij je zelf wel even onderzoek moet doen naar deze winkels. Er zijn namelijk ook nepvarianten op de markt, maar onder andere Banggood verkoopt de originele varianten. Deze geteste powerbank kost op het moment van schrijven € 30 en betalen kan onder andere via iDeal, PayPal of creditcard en verzendkosten zijn gratis. Houdt wel rekening met het maximale bedrag wat je in mag voeren zonder dat je hierover misschien invoerrechten of BTW moet betalen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten