Samsung Gear Fit2 Pro
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is de eerste keer dat ik een fitnesstracker gebruik. Ben je dus op zoek hoe het is om überhaupt een dergelijk apparaat te dragen, dan ben je in deze review aan het goede adres. Wil je een uitgebreide vergelijking met andere fitnesstrackers of de Fit2, dan moet ik je helaas teleurstellen.
In het dagelijkse leven draag ik al meerdere jaren een smartwatch die primair voor meldingen gebruikt wordt, en daarnaast een beetje fitness kan bijhouden. Dit is voor mij een prima combinatie. Bij een fitnesstracker zoals de Fit2 Pro is het precies andersom: deze is primair om je bewegingen te tracken, en secundair om meldingen van je smartphone te lezen / te beheren. In deze volgorde zal de review ook gaan, dus zet je schrap!
Hardware: top
Dat Samsung goede hardware kan maken, heeft het bedrijf al wel bewezen met zijn smartphones en tv’s. Deze kwaliteit zie je ook in de Gear Fit2 Pro terug. Met name het scherm maakte meteen indruk: dit is een 1.5 inch gebogen scherm met een resolutie van 432 x 216. Hoewel dit niet als scherp klinkt, merk je hier in de praktijk niks van. Het contrast is uitstekend, net als de kijkhoeken en de weergaven van de kleuren. Ook in het daglicht had ik maar weinig moeite het scherm goed te zien, echt een pluspunt.
Het scherm is gebogen over de lengte, waardoor deze beter over je pols moet vallen. De Fit2 Pro is namelijk langwerpig, en vrij smal. De gebogen vorm zat precies goed op mijn (smalle) pols en ik had weinig te klagen over het draagcomfort. De Fit2 Pro voelt simpelweg goed gebouwd aan, en je krijgt niet de indruk dat hij snel kapot gaat. Dat is fijn, want zo kan je de tracker overal gebruiken. En dit is prima te doen in de praktijk, aangezien de Fit2 Pro op de weegschaal slechts 31 gram oplevert. Ter vergelijking: de plasticen smartwatch LG G Watch R met leren band weegt 63 gram, meer dan twee keer zoveel. Je merkt dus bijna niks ervan dat het de Fit2 Pro om hebt, en dat is natuurlijk precies de bedoeling.
De band is de kortere versie. Er is ook nog een langere versie te krijgen. Het viel me meteen op dat ik nog maar weinig gaatjes over had bij het dragen, een stuk of 4 als ik het warm had. Dit is natuurlijk meer dan prima, maar als je dus dikkere polsen hebt dan zou de grotere versie aan te raden zijn. Het rubberen bandje heeft een normale aansluiting zoals je die ook op horloges ziet, en werkt prima. Het bandje zelf is ook kwalitatief in orde, en zit je niet in de weg. Ik had verder ook geen last van irritaties of reacties op het materiaal. Daarnaast is het bandje natuurlijk waterafstotend, net als de rest van de tracker.
De Fit2 Pro is namelijk 5ATM gecertificeerd. Dit is hetzelfde als de Apple Watch Series 2/3, en houdt dus in dat de tracker onder water grotere druk aankan. Concreet: je kan ermee zwemmen. Dit heb ik niet zelf niet getest, maar Samsung zegt dat het kan.
Dan zijn er nog andere kleine zaken waaraan je merkt hoe goed deze fitnesstracker in elkaar gezet is. Zo zijn er de twee knoppen aan de rechterkant: deze klikken goed, en zitten stevig in de behuizing. Daarnaast is er nog de trilmotor voor het doorgeven van meldingen: deze is sterk genoeg om geen enkele melding te missen, en maakt daarbij niet buitensporig veel lawaai. Goed voor elkaar!
Is er dan niks wat beter kan? Natuurlijk wel. Het gebaar om het scherm aan te zetten door je pols naar je toe te draaien werkte simpelweg waardeloos, en ik kreeg het 1 van de 10 voor elkaar om het scherm aan te zetten door m’n pols omhoog te draaien. Het scherm wekken door erop te tikken is iets wat ook niet werkt, iets wat ik ook niet fijn vond.
Software en prestaties: veel goed, maar instellen kan beter
Het belangrijkste gedeelte van een fitnesstracker zoals de Fit2 Pro is natuurlijk het bijhouden van bewegingen en alles wat daarmee te maken heeft. In de week dat ik het apparaat heb gebruikt, kwamen een aantal handige en wat minder handige zaken naar voren.
Spotify en Wi-Fi
Voordat ik de Fit2 Pro echt in gebruik nam moest deze natuurlijk wel worden ingesteld. Dit bleek een ware beproeving te zijn. Eerst moest ik drie (!) apps van Samsung downloaden om überhaupt te kunnen verbinden met m’n telefoon. Hier kwam snel een vierde app bij: om de gegevens van de tracker te kunnen zien op je telefoon moet je de Samsung Health-app downloaden en een Samsung-account aanmaken om te kunnen synchen. Kortom, je wordt meteen in het ecosysteem van Samsung gezogen. Overigens is het goed om te weten dat de Fit2 Pro ook werkt met iOS-apparaten.
Voor het instellen van offline Spotify moet je ongeveer 4x je inloggegevens op een ienieminie T-9 toetsenbordje invoeren, waarna je de error krijgt dat inloggen is mislukt, maar niet precies waarom het misging. Toen bedacht ik me dat ik nog geen Wi-Fi op de Fit2 Pro had ingesteld, en het wellicht hier aan kon liggen.
Hopend dat deze inloggegevens al via m’n telefoon waren opgehaald, daar kwam ik bedrogen uit. Ik moest en zou opnieuw m’n wachtwoord via hetzelfde T-9 toetsenbordje invoeren! Nog een keer naar Spotify, om nog een keer dezelfde error te krijgen. Ten einde raad startte ik het apparaatje maar even opnieuw op, en toen was ik ineens wel ingelogd. Een halfuur en veel frustraties verder was uiteindelijk alles ingesteld, en kon ik afspeellijsten van Spotify op de 2GB vrije geheugen van de Fit2 Pro zetten. Zoals je merkt is er nog veel te verbeteren op het gebied van instellen, want ik heb zelden zoveel frustraties bij een stuk technologie gehad. Uiteindelijk werkte het connecten en streamen naar Bluetooth-oortjes prima, maar voordat je zover bent moet je wel wat over hebben.
Het offline opslaan van Spotify-liedjes is een nieuwe functionaliteit tegenover de Fit2, en een erg fijne wat mij betreft. Als fanatiek gebruiker van Spotify kan ik het waarderen dat je gewoon liedjes op je telefoon kan toevoegen en deze automatisch worden gedownload. Er passen in totaal ongeveer 500 liedjes op de Fit2 Pro, genoeg voor een rondje hardlopen lijkt me.
Automatische activiteitendetectie
Ook is er de automatische activiteitendetectie. Als je begint met een activiteit zoals fietsen of hardlopen zal de Gear Fit2 Pro automatisch dit oppakken, en je seintjes geven over hoe je het doet. Oftewel, de eerste keer dat ik op de fiets zag begon de Fit2 Pro te trillen. Onwetend waarom hij begon te trillen dacht ik dat een berichtje binnen kreeg. Terwijl ik dit probeerde te checken reed ik bijna de sloot in, om erachter te komen dat ik 1.5 kilometer had afgelegd. Daarna kreeg ik om de kilometer een melding over hoe goed ik het deed. De automatische activiteitendetectie werkte in mijn ervaring goed, al duurde het even voordat hij doorhad dat ik aan het tennissen was en de progressie toonde. Je kan ook handmatig een activiteit starten via het menu om op de hoogte te blijven van je gegevens zoals afgelegde afstand, tijd, etc.
Een leuke toevoeging is een herinnering dat je na 50 minuten zitten even moet gaan staan. Deze detectie werkte verrassend goed: op het moment dat ik ook ging staan hield het trillen meteen op. Ook weet de tracker bijzonder goed wanneer ik hem wel of niet om heb, waardoor bijvoorbeeld het always-on scherm uitschakelt.
Ik vond het in de praktijk niet fijn om elke keer een knop te moeten duwen om de gegevens tijdens een activiteit te zien: ze komen niet tevoorschijn in een always-on modus zoals een Android Wear smartwatch wel heeft. En sinds raise to wake dus ook niet lekker werkte, was op de knoppen duwen de enige optie om de tracker tot leven te wekken. Het niet snel kunnen checken van m’n progressie vond ik wel hinderlijk, en afdoen aan het nut van de Fit2 Pro.
Hartslag en GPS
Je hartslag wordt om een bepaald interval door de Gear Fit2 Pro opgemeten. Je kan zelf instellen of dit altijd moet of nooit moet gebeuren, met logischerwijze de nodige gevolgen op de accuduur. Daarom heb ik hem op interval laten staan. Hoe goed deze hartslagmeter precies werkt weet ik niet, want ik heb geen professionele meter om deze mee te vergelijken. Soms viel het wel op dat de automatische meting wel een hartslag doorkreeg, maar als ik dit handmatig wilde doen via de bijhorende widget kreeg ik ineens een error. Je moet de Fit2 Pro dus wel strak genoeg dragen om nauwkeurige hartslagmetingen door te krijgen.
Ook is er GPS aanwezig om je beter te kunnen tracken bij het hardlopen. In de week dat ik de Fit2 Pro heb mogen testen heb ik helaas niet kunnen testen hoe accuraat deze precies is, maar het is goed om te weten dat hij er is. Samsung claimt dat bij continu GPS gebruik de accuduur 9 uur bedraagt.
Interface: swipen maar!
De interface van de Fit2 Pro bestaat hoofdzakelijk uit twee delen: widgets en apps. De widgets kun je benaderen door vanaf het homescherm naar links of rechts te swipen. Je kan hier een stuk of 10 neerzetten en de volgorde hiervan zelf bepalen.
Zo zijn er widgets die laten zien hoeveel stappen je hebt gezet, je hartslag, hoeveel glazen water je hebt gedronken, etc. Klik op je een widget, dan kom je in een gedetailleerde weergave terecht waar je meer informatie kan zien. Dit is fijn voor de fanatieke gebruiker die precies wilt weten waar hij aan toe is. Zelf vond ik het niet fijn om zoveel informatie van een relatief klein scherm af te moeten lezen, maar dit ligt persoonlijk. Hier kan je natuurlijk ook nog in de Samsung Health-app op je smartphone terecht.
De andere helft van de interface bestaat uit apps die je kan opvragen met de onderste knop aan de zijkant. Of één of ander manier drukte ik altijd op de bovenste knop om dit overzicht te openen, maar deze dient als terugknop. Ik had zelf de knoppen omgewisseld, maar er valt heus wel aan te wennen. In de apps zie je zaken terugkomen als de net genoemde Spotify-app, instellingen, en het starten van een oefening. Je kan nog meer apps via de speciale app-store downloaden als je dit wilt.
In het algemeen is het soms even zoeken naar bepaalde dingen waar je op kan klikken, en ik vond het soms niet altijd even logisch. Helaas krijg je ook geen introductie bij het instellen, dus is het een kwestie van gewenning voordat je alles doorhebt.
De interface is na deze gewenningsfase prima in elkaar gezet en werkt erg vlot zonder haperingen. De dual-core chip levert hier ook zijn bijdrage aan en zorgen al met al voor een fijne gebruikerservaring.
Accuduur en overige functionaliteiten
De accu van de Fit2 Pro bedraagt een bescheiden 200mAh. Toch is dit geen enkel probleem door de zuinige software, chip en het scherm. Een fijne toevoeging is het altijd-aan scherm. Hiermee wordt de tijd continu weergegeven, iets wat erg weinig stroom kost op een AMOLED-scherm. Met deze functie ingeschakeld kwam ik makkelijk een dag door, met ongeveer 40 / 50% over. Twee dagen bleek net te ver gegrepen, dus elke nacht aan de oplader was het gevolg. Het opladen gaat via een magnetische dok, en werkt prima, maar niet erg snel. Na 25 minuten opladen was er nog maar 20% bij, en na een uur was dit nog maar 55%. Even snel tussendoor opladen zit er dus niet in.
Geschikt als smartwatch?
Meldingen van je smartphone kunnen ook worden ontvangen op de Fit2 Pro. Deze worden in een speciale widget gezet. Hiermee is het een soort smartwatch, maar komt het op dit gebied niet lekker uit de verf. Zo kan je niet de meldingen wegswipen. Deze verdwijnen automatisch als je ze hebt gelezen. Het trillen bij een melding is altijd identiek, waardoor je niet weet wat voor soort notificatie je precies binnenkrijgt. Ook is het niet mogelijk om per app in te stellen dat je geen tril wilt, maar dat de meldingen wel in de notificatiewidget komen. Het is dus of de meldingen van een app met tril aanzetten, of compleet uit. Muziek bedienen is ook niet mogelijk via een automatische notificatie, een functie die ik algauw miste van m’n smartwatch.
Overigens werkt de Fit2 Pro ook niet goed met Google-apps. Dit is enerzijds logisch aangezien Google geen apps gaat bouwen voor een concurrent, maar aan de andere kant is het onprettig. Er is geen Google Keep voor m’n boodschappenlijstje in de supermarkt en geen Google Maps voor het doorgeven van navigeren. Na een korte zoektocht bleek het maken of lezen van notities überhaupt niet mogelijk te zijn. Hier komt een smartwatch dus veel beter van pas. Het ligt natuurlijk persoonlijk in hoeverre je je hier aan stoort, maar het hield mij persoonlijk wel tegen om de Fit2 Pro elke dag met plezier te dragen.
Conclusie
De Samsung Gear Fit2 Pro is een uitstekende gebouwde fitnesstracker. Het scherm, de bouwkwaliteit, knoppen, trilmotor, het bandje: ze zijn allemaal dik in orde. De snelle en veelal fijne software van Samsung zelf draagt bij aan de positieve indruk die de Fit2 Pro heeft achtergelaten, al vraagt het als beginneling wel de nodige gewenning. Het instellen van bijvoorbeeld Spotify was een behoorlijke uitdaging, en hier kan Samsung nog de nodige zaken verbeteren.
Het toevoegen van het offline beluisteren van Spotify en het geschikt maken voor zwemmen zijn goede toevoegingen, en samen met de vele informatie die Fit2 Pro bijhoudt is deze fitnesstracker prima aan te raden voor de fanatieke sporter. De Samsung Fit2 Pro is voor een prijs van 230 euro met zowel een grotere band als kleinere band te krijgen, in de kleuren zwart en rood. Deze versies kan je onder andere hier en hier kan krijgen.
+ Scherm
+ Draagcomfort
+ Automatische activiteitendetectie
+ Bouwkwaliteit
+ Vlotte werking
– Instellen van diverse zaken frusterend
– Raise to wake werkt slecht
– Werking niet altijd even logisch
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten