Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting!

Review Oppo N1: belachelijk grote, maar verrassende Chinese smartphone

Ruud Caris
Ruud Caris
10 februari 2014, 20:00
6 min leestijd
Review Oppo N1: belachelijk grote, maar verrassende Chinese smartphone

Lees verder na de advertentie.

Oppo N1

Oppo is één van de relatief nieuwe bedrijven die hoge ogen gooien in de smartphonewereld. Ze worden vaak geroemd door het design, maar proberen ook te innoveren, zo ook bij de Oppo N1. Hier valt direct de draaibare camera op, maar daarover later meer. 

Design

Het eerste dat opvalt bij de Oppo N1 is de grootte, hoe hard je ook probeert, daar kom je niet om heen. Het scherm is ‘slechts’ 5,9 inch, maar door de grote randen om het scherm, onder andere door de camera, is het toestel huge. Als ik huge zeg, bedoel ik ook echt HUGE. Het formaat maakt het toestel niet meer echt comfortabel in een (binnen)zak, dus een kleine rugzak of handtas zou ik wel willen aanbevelen. Dit gezegd hebbende, zal ik dit verder in de review niet meer noemen, maar onthou wel, dit toestel is HUGE. 

Aan de voorzijde vinden we dus het 5,9 inch-scherm met daarboven een draaibare camera. Hiermee is het dus mogelijk foto’s te maken aan zowel de voor- als achterzijde van het toestel. Selfies, ook al zijn ze gedateerd, worden een stuk beter, maar ook videobellen geeft een veel beter resultaat. Onder aan het scherm vinden we een aantal knoppen (menu, home en terug). De achterzijde van het toestel bevat onder andere het Oppo-logo, maar ook een apart vlak. Op dit vlak is het mogelijk een gesture in te stellen, bijvoorbeeld, hierop tikken zorgt ervoor dat de Androidworld Reader opent. Alhoewel het toestel niet goed met één hand vast te houden is, als dat toch lukt is het touchpad aan de achterzijde wel goed te bereiken. Verder vinden we de draaibare 13 megapixel-camera ook aan de achterzijde. 

Links zit alleen het SIMkaartslot rechts de powerbutton en de volumetoesten en aan de onderkant een 3,5 mm jack, microUSB en nog een speaker. Ook op de draaibare camera zit nog een speaker, die met de camera meedraait. Door dit draaiende onderdeel is er aan de bovenzijde niets te vinden, dus zitten de aansluitingen op een iets andere plaats dan we gewend zijn.

Specificaties en prestaties

De Oppo N1 beschikt over een stevig 5,9 inch-scherm full HD-scherm met een resolutie van 1920×1080. Onder de motorkap vinden we een Snapdragon 600-chipset en 2GB aan RAMgeheugen. Het testtoestel heeft 16GB opslagruimte en een stevige 3610 mAh-accu aan boord. De Oppo N1 draait op Android 4.2.2 in combinatie met ColorOS, de eigen laag over het Android-systeem, maar daarover later meer.

De Oppo N1 presteert goed, het openen van applicaties en games gaat snel, zo ook het navigeren door de verschillende menu’s. Soms had het toestel wel wat moeite met het opstarten van zwaardere games, dit duurde even en tijdens het spelen liep het niet altijd even vloeiend. Voor de benchmarkliefhebbers, AnTuTu gaf een score van 25.589, 3D Mark unlimited haalde 10637.

Camera

De camera is natuurlijk wel de meest unieke functie van de Oppo N1. Deze draaibare 13 megapixel-camera moet onder andere het maken van selfies naar het volgende level brengen. Natuurlijk klinkt dit als een leuk marketingpraatje, maar het mechanisme dat de camera moet draaien werkt prima. Zodra je dit doet, zal de camera vanzelf opnieuw opstarten (relatief snel) en het beeld van de andere kant weergeven. 

Het is dan ook niet meer dan logische dat de kwaliteit van de foto’s die gemaakt worden met de camera als selfie stukken beter zijn. De camera in het algemeen, dus ook als smartphonecamera voor de achterzijde, werkt relatief goed. Scherpstellen gaat snel, kleuren worden goed weergegeven en er zijn voldoende opties aanwezig. De Oppo N1 heeft geen topcamera, maar kan wel goed mee.

Software

De software die op de Oppo N1 draait is gebaseerd op Android 4.2.2 maar is niet meer echt herkenbaar. Door ColorOS wordt het uiterlijk van de smartphone compleet anders, maar op één of andere manier ben ik vrij positief over ColorOS. Vaak ben ik zelf niet te spreken over de grafische schillen van fabrikanten, maar ColorOS verrast me, ook al wijkt het sterk af van het standaard-uiterlijk. Natuurlijk zijn er wat schreeuwerige, typische Aziatische icoontjes, maar dat zien we voor nu even door de vingers. Het uiterlijk van ColorOS heeft wel iets weg van MIUI, de custom ROM die vooral bekend staan door zijn eye-candy.

Gelukkig zijn er ook thema’s te kiezen, zo is het bijvoorbeeld mogelijk het scherm (bijna) standaard-Android te maken, waarbij ook de app drawer wordt meegenomen.

Oppo heeft ook een aantal interessante extra opties toegevoegd. Vooral als we kijken naar de ‘gebaren’ dan is het erg uitgebreid. Het is onder andere mogelijk het scherm aan te zetten door dubbel erop te tikken, net als Knock On van LG, maar teken je een cirkel op het scherm als het toestel uit staat, dan opent de camera. Er zijn veel van dit soort bewegingen in te stellen in de menu’s van de Oppo N1. Dit maakt bepaalde opties, vooral wanneer het scherm uit staat, een stuk makkelijker bereikbaar.

Er worden verder veel extra apps meegeleverd, onder andere: O-Cloud, Energie Beheerder, App encryptie, Data beperking, Gast modus, Vakantie modus en nog veel meer. Misschien iets te veel naar mijn idee, maar de apps staan niet in de weg.

Een ander groot voordeel  van de Oppo N1 is, dat het erg makkelijk is om CyanogenMod te flashen. Vanuit de standaard-recovery is het direct mogelijk deze ROM te flashen. Groot voordeel is dat ColorOS dan direct verdwenen is en je gebruik kunt maken van standaard-Android met een aantal aanpassingen onder de motorkap.

ad_transformer_a15

O-Click

Een andere, interessante meegeleverde accessoire is de O-Click. Een kleine Bluetooth-accessoire waarmee het mogelijk is de smartphone te bedienen of terug te vinden. Door een aantal simpele klik-commando’s, in te stellen via de speciale app, is het bijvoorbeeld mogelijk foto’s te maken, maar ook om het toestel (of de O-Click) terug te vinden. Een handige, interessante toevoeging aan de Oppo N1 die boven verwachting goed werkt.

Accu en scherm

Ook al is het een groot scherm dat veel accu vraagt, toch gaat de Oppo N1 langer dan gemiddeld mee. Dit toestel beschikt over een 3610 mAh-accu en daar kom je makkelijk de dag mee door, ook als het toestel redelijk intensief gebruikt wordt.

Het scherm betreft een full HD-versie met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. De kleuren die worden weergegeven zijn over het algemeen helder, echter is de witte kleur wat mij betreft wel erg geel. Echter, voor de prijs van de Oppo N1, € 425, voldoet het scherm.

Conclusie

De Oppo N1 heeft mij verrast, vooral ColorOS beviel beter dan verwacht. Als we door de spannende icoontjes en kleurtjes heen kijken, of de standaard-Androidlook instellen is er prima mee te werken. Ook de accu en camera voldoen ruimschoots. Als we naar de specificaties kijken kan de Oppo N1 goed mee met de rest van de toestellen, ook al draait deze op een iets lagere chipset. Voor mij persoonlijk is het toestel VEEL te groot, niet het scherm, maar het volledige toestel. Kortom, de Oppo N1 is een verrassende smartphone maar aan de grote kant.

+ Accu

+ Draaibare camera

+ Scherm

+ Prijs- kwaliteitverhouding

 

– Witweergave scherm

– TE spannende kleurtjes en icoontjes

– GROOOOOOTT

Het toestel is te koop op de site van Oppo voor € 449.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!