Review Huawei Ascend P6, goed en vooral mooi toestel

Dimitry Vleugel
Dimitry Vleugel
9 juli 2013, 21:00
7 min leestijd

Huawei

Lees verder na de advertentie.

Toen het bedrijf in Nederland van start ging heeft men eerst het Nederlandse publiek kennis laten maken met de naam en dan vooral hoe deze uitgesproken moet worden. Naast de naam zouden sommige consumenten het feit dat het een Chinees bedrijf is ook wel eens als negatief kunnen ervaren. Wat trouwens niet altijd terecht is omdat heel veel van de producten die we hier gebruiken uit China komen, maar een westers merk dragen.

Maar over de producten hoeven we ons geen zorgen te maken want de Huawei Ascend P6 belooft op het eerste gezicht heel veel goeds voor de smartphonemarkt. We hebben dit toestel een periode getest en kwamen tot de volgende review.

Design

Sprongen de vorige modellen er nog niet echt uit als het om het ontwerp gaat, dat doet de de Ascend P6 wel. Toen Richard Yu de telefoon eindelijk onthulde tijdens de persconferentie in London, hadden de aanwezigen wel in de gaten dat dit een bijzonder toestel moest zijn. Dit toestel heeft wel dezelfde vormfactor als de voorgaande toestellen maar de uit-en afwerking zijn vele malen beter.

De Ascend P6 heeft mooie scherpe vormen met afgeronde hoeken, de knoppen zijn heel mooi weggewerkt in de metalen rand die rond het toestel loopt. Die metalen rand zal velen misschien even aan de iPhone 5 doen denken en dat is ook helemaal geen gekke gedachte. Het scherm is heel mooi in de behuizing gezet en de glasplaat daarboven loopt mooi aan de onderzijde over in de afgeronde onderkant.

De achterzijde is gemaakt van opgeruwd glas, wat voor een goede grip zorgt en het voelt zacht aan. Helaas is de achterkant niet helemaal ongeschonden uit de strijd gekomen, want na een week gebruiken zie ik toch wel lichte krassen in het materiaal.

De camera met flitser zijn aan de linkerkant gepositioneerd en het logo vinden we in het midden. Aan de onderzijde zien we een luidspreker-raster waar het Dolby-Surround-geluid uit moet komen. Aan de zijkant vinden we nog een kleine verrassing want daar zit de koptelefoonaansluiting en deze is afgedekt met een mooie knop. Wanneer je deze knop eruit haalt blijkt het een ‘pin’ te zijn, waarmee je de SD-kaart- en de microSIM-kaartklepjes kunt openmaken. Grote kans dat je deze ‘pin’ gelijk weggelegt na de eerste keer, maar wel leuk verzonnen.

Wanneer ik het design van dit toestel moet samenvatten in één woord dan is dat toch wel: strak. Ik heb zelden zo’n strak afgewerkt toestel gezien dat ook aanvoelt alsof je een toptoestel in handen hebt.

Specificaties

Omdat Huawei een ontzettend groot bedrijf is en als erg veel ervaring heeft op het gebied van smartphones kunnen ze veel in eigen beheer ontwikkelen. Zo is Huawei voor zijn chipset niet afhankelijk van een leverancier, maar produceren ze de motor van dit toestel gewoon zelf, om precies te zijn in het (eigen) bedrijf HiSilicon. Deze chipset is gebaseerd op de 1,5 GHz quad-core ARM Cortex-A9 en doet prima zijn werk in de Huawei Ascend P6.

Een goede manier om de ‘performance’ te testen van een smartphone is een benchmarktest. Hiervoor hebben we het programma AnTuTu gebruikt en de Huawei Ascend P6 haalt een score van iets meer dan 13000 punten.

Met deze score verslaat de Ascend P6 niet de top van de wereld, maar nestelt het zich achter in de top 10. Scores zijn prima om te analyseren hoe de techniek zijn werk doet, maar de ervaring in het dagelijks gebruik is net zo belangrijk. Ik heb persoonlijk geen verschil ervaren toen ik na de Ascend P6 mijn Nexus 4 weer in gebruik nam. 

Beeldscherm

Het toestel beschikt over een 4,7 inch-beeldscherm met een 720p-resolutie. De kijkhoek van dit toestel is groot en dat is leuk wanneer er anderen met je meekijken of met een schuin oog wil kijken welke notificatie er nu weer binnenkomt.

De kleuren zijn eerlijk en je kunt ze vergelijken met de kleuren die je ziet op de Sony Xperia Z. Geen aangezette en overdadige kleuren zoals bijvoorbeeld de Samsungtoestellen hebben. 

Software

Ik ben geen liefhebber van skins, of het nu die van Samsung of van Huawei is. De Emotion UI, zoals de skin heet van Huawei, zal binnenkort een update krijgen naar 2.0. Het is wennen wanneer je als eerste ziet dat de Emotion UI geen apptray heeft, dus je kunt niet op een knop drukken om naar de apps te gaan. De apps zijn op alle homescreens gepositioneerd en je kunt ze indelen in groepen zoals Huawei dat alvast voor je heeft gedaan met de Googleapps.

Natuurlijk went het wel, maar ik vind het een beetje rommelig en het kost je best veel werk om alles netjes op te ruimen. Voor diegenen die veel widgets gebruiken is het zeker een groot nadeel, want er is in eerste instantie weinig ruimte voor.

Je kunt de Emotion UI helemaal aanpassen naar eigen smaak want er zijn online honderden verschillende variaties te vinden op diegene die standaard geïnstalleerd is. Leef je uit. Tussen als de voorgeïnstalleerde applicaties is niet zo heel veel bijzonders te vinden, die hadden ze van mij wel weg kunnen laten.

Je kunt wel de shortcuts bovenaan je notificatiepanel aanpassen net als bij de UI van onder andere Sony en de Emotion UI heeft profielen voor verschillende situaties. Daar kun je helaas geen tijdstippen of locaties aanhangen en zul je ze dus zelf in moeten stellen.

Huawei heeft wel aan de winter gedacht, want in de instellingen kun je de ‘gloves-modus’ activeren waarmee je het scherm van de Ascend P6 zelfs met handschoenen aan kunt bedienen.

Zoals met elke interface zul je ook wennen aan de Emotion UI van Huawei. Gelukkig kent de Google Play Store genoeg apps en dergelijke om ook deze telefoon je helemaal eigen te maken. 

Camera en Video

Voor de camera aan de achterkant doet Huawei niet mee aan de rage van de steeds groter wordende megapixels. De camera maakt zijn plaatjes netjes met een 8 megapixel camera en laten we eerlijk zijn, hoeveel meer heb je nodig. Een bijzondere functie is wel de 4 cm macro view, deze functie stelt je in staat om objecten tot 4 centimeter voor de lens nog scherp op de foto te krijgen.

De camera aan de voorzijde is een ander verhaal, hier heeft Huawei wel iets bijzonders mee gedaan. Waar de concurrentie doorgaans niet meer dan 2 megapixels in de voorcamera stopt, heeft Huawei een 5 megapixel-sensor van de plank gehaald en in de camera gestopt. Wanneer je de grote hoeveelheid ‘selfies’ (foto’s van jezelf) ziet die er momenteel gepost worden op Facebook en Twitter dan is het niet eens zo een gek idee. Daarnaast gaan we ook steeds meer videobellen en een betere camera zal je daar ook bij helpen.

De interface van de camera en video is prima, je kunt eenvoudig schakelen tussen de video en de fotocamera, er zijn genoeg instellingen via het menu die je kunt bereiken. In de instellingen kun je allerlei hulpmiddelen en selecteren die je helpen om een betere foto te maken. Hieronder wat voorbeelden van de Ascend P6 foto-en videocamera.

 

Test video Huawei Ascend P6

Bekijk hier de cameratest.

 

Accu

Wanneer je zo’n dun toestel maakt, dan moet je welhaast een accuprobleem krijgen want waar laat je dat ding? Tijdens de presentatie liet men zien dat het ‘moederbord’ in een L-vorm is gemaakt om genoeg ruimte te geven aan de accu. Deze accu heeft een capaciteit van 2000 mAh en dat blijkt net genoeg te zijn om een dag vol te maken. En wanneer ik het over een dag heb dan bedoel ik tussen 08.00 en 22.00 uur zonder bij te laden en zonder navigeren in de auto. En dat is best netjes voor een toestel van 6,18 mm dik en we moeten de ontwikkelaars van deze telefoon hier wel de complimenten voor geven.

Korte video-review

https://www.youtube.com/watch?v=dTT5F3st2Bc

Conclusie

Na meer dan een week testen en het peilen van reacties van anderen op het design kan ik niet anders concluderen dat de Huawei Ascend P6 een goede en geslaagde poging is van Huawei om zich in de top te vestigen. 

De Ascend P6 valt bij Huawei in de fashion- of designklasse. Het toestel heeft dus geen topprestaties, wat we ook wel terugzien in benchmarktest. Daarnaast is er helaas ook niet gekozen voor een full HD-scherm. Dat wil niet zeggen dat de Ascend P6 een slecht toestel is: de snelheid van het toestel is bij het dagelijks gebruik prima.

Natuurlijk blijft de Emotion UI een kwestie van persoonlijke smaak, maar de geruchten dat er een Google Edition van dit toestel op komst is moet zelfs de laatste twijfelaars kunnen overtuigen.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!