Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Review Huawei Ascend G6: Elegant en prijsbewust

Geert Fauvart
4 juni 2014, 23:02
4 min leestijd

Stijlvol

Lees verder na de advertentie.

Wanneer je de Huawei Ascend G6 voor het eerst ziet, verraadt weinig dat het om een toestel gaat van minder dan200 euro. De elegante vormgeving deelt dan ook heel wat kenmerken met de duurdere P6, inclusief de afgeronde onderkant en geringe dikte (0,75 cm).

Wel merk je dat de G6 minder luxueus is afgewerkt. Zo moet de nieuwkomer het stellen zonder aluminium achterkant, terwijl ook de band die om de telefoon heen loopt uit kunststof bestaat. Toch maakt het toestel een solide indruk, waarbij het ook goed in de hand ligt voor zo’n dunne telefoon.

De Ascend G6 neemt echter ook een paar vreemde trekjes over van de P6. Zo is de usb-aansluiting bovenaan op het toestel geplaatst, terwijl de hoofdtelefoonjack helemaal onderaan op de linkerzijde staat. Minder handig, dat laatste, omdat je nu haast verplicht wordt om een hoofdtelefoon te gebruiken met een heel platte, L-vormige jackplug.

Snel genoeg

Huawei brengt twee versies van de Ascend G6 op de markt: een model met ondersteuning voor 4G (249 euro) en eentje zonder. De hardware in beide telefoons is echter nagenoeg identiek, op de processor na. Waar ons 4G-loze testtoestel het met een Snapdragon 200 quad-core processor doet (geklokt op 1,2 GHz), krijgt de 4G-versie een Snapdragon 400 processor mee. Bij beide versies zijn ze gekoppeld aan een Adreno 305 GPU en 1 GB werkgeheugen.

Niet echt opzienbarende specificaties, maar in de praktijk zorgen ze wel voor een vlotte gebruikservaring – zowel met algemene toepassingen als games. De benchmarks in AnTuTu bevestigen die indruk ook: met een score van 16.718 doet de Huawei Ascend G6 niet veel onder voor de Motorola Moto G of Samsung Galaxy S3.

 

 

Kleine compromissen

Natuurlijk horen er bij een toestel uit dit prijssegment enkele compromissen. Dat merk je bij de Ascend G6 onder meer aan het 4,5-inch qHD-schermpje met een resolutie van slechts 960 bij 540 pixels. Daardoor oogt het beeld wat minder scherp, maar de kleurweergave en het contrast zijn gelukkig niet verkeerd.

Bovendien is het scherm helder genoeg om ook in fel zonlicht bruikbaar te zijn. Enig minpuntje op dit vlak is de (over)gevoelige lichtsensor, die de helderheid van het scherm soms opschroeft zonder dat daar een duidelijke reden voor is.

Ook de niet al te krachtige accu van 2.000 mAh berust op een compromis, al heeft dat vooral te maken met de beperkte ruimte die zo’n dunne telefoon biedt. In de praktijk zorgt die keuze gelukkig niet voor echte ergernissen: een doorsnee dag doorkomen op één acculading blijkt geen probleem, waarbij je eventueel voor een van Huawei’s eigen ‘energieplannen’ kan kiezen om de batterij te sparen.

 

Selfies en meer

Huawei voorzag de G6 ook van twee behoorlijke camera’s: een 8-megapixel exemplaar op de achterkant en een forse 5-megapixel uitvoering op de voorzijde. Daarmee mikt de Ascend G6 nadrukkelijk op het selfiepubliek. De beelden zien er alvast niet slecht uit, op voorwaarde dat er voldoende licht aanwezig is. Anders krijg je sowieso met heel wat ruis af te rekenen. Bekijk op Google+ ons album met enkele testfoto’s.

Wie volop van de camera’s gebruik wil maken, doet er overigens goed aan om meteen een SD-kaartje aan te schaffen. Jawel, de G6 heeft een SD-slot aan boord. En dat is nodig ook met slechts 4 GB intern opslaggeheugen, waarvan er amper 2 GB daadwerkelijk tot je beschikking staat.

 

Emotion UI

Net zoals bij de andere toestellen van Huawei, is de Ascend G6 voorzien van de merkeigen Emotion UI. Die eigenzinnige laag over Android 4.3 vraagt aardig wat gewenning. Zo is er bijvoorbeeld geen snelle toegang tot een app-overzicht vanaf het homescreen, terwijl de mogelijkheden om je startschermen eigenhandig in te delen relatief beperkt zijn.

Het lijkt dan ook een UI die vooral mikt op gebruikers die nog niet zoveel Android-ervaring achter de kiezen hebben en alles liefst kant-en-klaar geserveerd krijgen. Dat merk je overigens ook aan een paar extra’s die Huawei in de software integreerde, met de keuze tussen een klassiek of eenvoudig (Windows Phone-achtig) startscherm als opvallendste toevoeging.

 

 

Bugjes

De software op ons testtoestel was overigens nog niet helemaal vrij van schoonheidsfoutjes. Zo kregen we een aantal keer de vraag om een error-log te versturen zonder duidelijke aanleiding, en merkten we onder meer een bug op in de DTS-geluidsmodus. Dat laatste uit zich in een duidelijk hoorbare klankaanpassing wanneer de telefoon op stand-by gaat terwijl er muziek speelt door de interne speaker.

Conclusie

Met de Ascend G6 levert Huawei een aantrekkelijk geprijsd toestel af dat er leuk uitziet en degelijke prestaties neerzet. De Huawei-interface zal niet bij iedereen op enthousiasme kunnen rekenen en door de vreemde plaatsing van de hoofdtelefoonjack is het niet de meest aangewezen telefoon voor muziekliefhebbers. Maar verder is het moeilijk om echt fundamentele kritiek te geven op dit toestel. Vooral als je het prijskaartje in het achterhoofd houdt.

Beschikbaarheid

De Huawei Ascend is te koop voor € 186 en gratis bij te verkrijgen bij een abonnement.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!