Razer
Wanneer je weinig of geen tijd besteed aan games dan zul je het merk Razer waarschijnlijk ook niet kennen. Razer maakt accessoires voor mensen die het gamen bloedserieus nemen. Het bedrijf maakt toetsenborden, muizen en andere producten die het gamen moeten verbeteren en geloof me dat is serieuze bezigheid.
De verrassing was best groot toen bekend werd dat dit bedrijf met een smartphone zou gaan komen. Een smartphone is nu niet direct een product dat je van een bedrijf als Razer zou verwachten. De vraag is dan of het bedrijf ergens een container smartphones inkoopt en daar de eigen naam op zet of dat ze echt met iets nieuws gingen komen. Dat het bedrijf de start-up Nexbit overnam was wel een teken aan de wand, het was Razer er alles aan gelegen om een goed product op de markt te zetten. Een product dat we in de onderstaande review zullen bespreken.
Design
De Razer Phone, zoals het toestel officieel heet is nog niet in Nederland te verkrijgen, maar daar konden wij niet op wachten. Daarom hebben we onze buitenlandse contacten ingezet om een toestel te kunnen bemachtigen.
Wij hebben respect voor een bedrijf dat het risico neemt en iets nieuws op de markt zet en geen concessies doet aan wat anderen laten zien. Dat is het geval met deze Razer Phone en zeker wanneer je hem voor het eerst in je handen neemt. Het lijkt alsof deze smartphone uit een enkel blok metaal is geslepen, het toestel voelt zo ontzettend solide aan. Niets is subtiel aan deze Razer Phone, alles is groot en grof.
Ten eerste het formaat van de smartphone. Nadat ik verschillende toestellen met een 18:9-beeldschermverhouding heb getest is het wel weer wennen om een apparaat met een 16:9-beeldschermverhouding te gebruiken. Zeker wanneer het de Razer Phone is en alles van metaal is en ontzettend vierkant is. Denk aan de modellen van Sony maar dan nog vierkanter en dat laatste word nog versterkt door de twee speaker-roosters aan de boven-en onderkant waar we later op terugkomen.
De zijkanten zijn dan weer wel voorzien van twee kleine volumeknoppen (links) en een gecombineerde aan/uitknop en vingerafdruksensor(rechts). Aan de onderzijde zien we alleen een USB C-aansluiting en geen 3.5mm-aansluiting voor een hoofdtelefoon. Aan deze trend doet het toestel dan weer wel mee. Aan de achterzijde siert het logo van Razer met linksboven de dubbele camera en de flitser.
Veel aan het design doet je nog wel denken aan de Nexbit,vooral de plaatsing van de camera. Het uiterlijk oogt erg stoer maar niet altijd handig. Het toestel voelt zwaar aan en ik snap de keuze van de knoppen niet zo goed. Ten eerste is de aan/uit-knop gecombineerd met de vingerafdruksensor en daardoor is de knop gelijk met de rest van de zijkant. Dat betekent dat je vaak moet zoeken met je duim naar de knop en dat is vervelend.
De twee volumeknoppen zijn klein en subtiel en daar zie ik helemaal geen reden voor. Het hele toestel is grof dus waarom die knoppen ook niet. Had ze groter gemaakt dan had ik ze ook beter kunnen bedienen. Zal misschien ook een kwestie van wennen zijn.
Scherm
Nu het scherm altijd belangrijk op een smartphone maar wanneer je een toestel voor gamers maakt dan kun je helemaal geen concessies doen op dat gebied. Op de Razer Phone ligt een IGZO-IPS- LCD scherm met een pixelverhouding van 1440 x 2560 pixels en een pixel-per-inch verhouding van 515, dat is iets minder dan bij de Samsung Galaxy S8.
Wat wel uniek is voor het scherm op de Razer Phone is het feit dat je het scherm kunt instellen op verschillende refresh rates van 60, 90 en 120Hz. De refresh rate is het aantal keer per seconde dat het toestel al zijn pixels kan verversen. Hoe vaker de pixels ververst kunnen worden des te vloeiender verloopt het beeld en dat komt het gamen op de Razer Phone ten goede.
Mijn indruk van het scherm is goed, de kleuren zijn zeer helder en niet overdreven en dat is fijn om mee te werken. Bijna alle toestellen die nu uitkomen hebben een 18:9-verhouding en dat is zo een beetje de nieuwe norm. Deze Razer Phone heeft een 16:9-verhouding en dat maakt de telefoon dus weer erg breed. Dat was voor mij wel weer erg wennen.
Vingerafdruksensor
De beslissing om de vingerafdruksensor te integreren aan de zijkant met de aan/uit-knop vond ik in eerste instantie een prachtig idee. Je duim gebruik je toch altijd al om de aan/uit-knop te bedienen dus waarom zou je daar dan niet de vingerafdruksensor in integreren. Maar het valt allemaal erg tegen na deze een tijdje gebruikt te hebben. De vingerafdruksensor werkt namelijk niet wanneer je gewoon je duim er op legt. Je moet de knop verplicht indrukken en dan even je duim er op vasthouden anders ontgrendelt hij hem niet. Ik moest daar enorm aan wennen en het was minder intuïtief als ik gedacht had. Daarbij komt dan ook nog het eerder genoemde feit dat de knop blind moeilijk met je duim te vinden is.
Speakers
Lezers hebben ons al verschillende malen gevraagd naar de speakers op de Razer Phone. Goed geluid is belangrijk voor iedereen en zeker voor een gamer. De Razer Phone is voorzien van een stereospeaker aan de voorzijde. Wij hebben deze natuurlijk getest en we kunnen je vertellen dat je deze speakers echt heel hard kunt zetten zonder ook maar iets te vervormen. Over de kwaliteit zullen de meningen verschillen maar de hoge tonen en de midden tonen komen er goed uit. Een goede bass kunnen we nog steeds niet ontdekken.
We hebben even een vergelijking gemaakt met de ZTE Axon 7 want deze heeft ook een dergelijke set-up wat betreft de speakers. Het verschil was miniem maar de ZTE wint het net wanneer het om de warmte van het geluid gaat. De Razer Phone wint het als het om het volume gaat.
Camera
Wat we kunnen leren van de Razer Phone is dat gamers blijkbaar niet zo heel veel geven om het maken van foto’s. Ook al zit er een dubbele camera op de Razer Phone, de prestaties zijn niet heel erg goed. Op de onderstaande foto’s vergelijken we ze met de One Plus 5T.
Slecht licht
Bovenstaande foto is door de OnePlus 5T, de onderstaande foto is met de Razer Phone genomen. De foto van de Razer heeft heel veel ruis.
Goed licht
Bovenstaande foto is genomen door de OnePlus 5T en de onderstaande foto Razer Phone
Buiten
Bovenstaande foto is genomen door de OnePlus 5T en de onderstaande foto Razer Phone
De camera’s van de Razer Phone maken bij daglicht nog wel aardige foto’s maar zodra het licht minder wordt dan neemt de kwaliteit van de Razer Phone foto’s zienderogen af. De kleuren zijn minder levendig en de camera heeft moeite om genoeg licht binnen te halen.
Ook de interface van de camera is zeer summier en absoluut niet te vergelijken met de OnePlus 5T of de Huawei Mate 10 Pro er zijn op HDR na geen extra functies waarmee je kunt werken.
Software
Razer Phone heeft (gelukkig) niet de moeite genomen om een eigen laag over de software te ontwikkelen. De Android 7.1 Nougat-versie die op het toestel draait is nagenoeg standaard door Nova Launcher die standaard geïnstalleerd staat op de smartphone. Er is geen bloatware te vinden op de Razer Phone en dan noemen we de mapjes met de games geen bloatware want de Razer Phone is een telefoon voor gamers weet je nog?
Prestaties
Een smartphone voor gamers moet power hebben want dat geeft je meer kans in een game. Daarom heeft Razer niet bezuinigd op de processor die in het toestel ligt. Ze hebben gekozen voor de Snapdragon 835 met 8GB aan werkgeheugen. Het is dus niet gek dat deze smartphone lekker soepel en vooral snel loopt. Ik heb in een week tijd twee keer een soort van vastloper gehad, maar daarvan heb ik niet kunnen achterhalen of daar de fout van bij het toestel lag of van een app. Ik heb besloten het toestel maar het voordeel van de twijfel te geven.
De opslag op de Razer Phone bedraagt ‘maar’ 64GB maar dat kun je uitbreiden met een SD-kaart naar 256GB. Nu ben ik geen specialist in gamen maar ik weet wel dat daar nogal eens wat ruimte bij nodig is. Wellicht dat ik bij de Razer Phone dan meer dan 256GB zou verwachten, al was het maar voor het gevoel.
Dat het Razer vooral om de prestaties van het toestel gaat kun je in de instellingen en als app nog een Performance Booster vinden. Hier kun je schakelen tussen verschillende modi waarmee de prestaties van het toestel nog eens een boost krijgt. Leuk, maar ga dicht bij een stopcontact zitten want het zuigt je accu leeg al was het een koud glas cola met een rietje op een hete zomerdag.
Accu
De accu in de Razer Phone is 4000 mAh uur groot en dat is (ter vergelijking) net zo groot als in de Huawei Mate 10 Pro en 800 mAh groter dan de OnePlus 5T. Wat betreft prestaties zit hij tussen deze twee in. Ik had misschien iets meer verwacht van deze krachtpatser maar nogmaals bij Razer Phone zijn de prestaties belangrijker dan de actie-radius van de accu. Ik heb er op een drukke dag van 8.00 uur tot 23 .00 mee kunnen doen en dan had ik nog een klein beetje over. Dan heb ik wel een dag van veel bellen en tetheren achter de rug.
Conclusie
Ten eerste nogmaals mijn complimenten aan Razer, ze hebben geen concessies gedaan door bepaalde ’trendy’ dingen over te nemen van de Samsungs en Huawei’s van deze wereld. Het is een bakbeest van een toestel, niets is subtiel. Met recht een toestel voor de hardcore gamer, die wil toch keiharde power in zijn handen.
Daar ligt ook gelijk de achilleshiel van het toestel, het is een nicheproduct. Er is vrijwel geen kans dat een niet-gamer dit toestel zal aanschaffen. Daarvoor zou in ieder geval de camera beter moeten zijn en de accu iets meer actie-radius moeten hebben. Deze beide zaken zijn middelmatig te noemen en komen zeker niet goed uit de test.
Positieve punten
+ Bouw
+ Snelheid
+ Scherm
+ Geluid kan knetterhard
Negatieve punten
-Camera is middelmatig
– Accuduur kan veel beter
– Toestel is erg groot en onhandig voor de niet-gamer
Razor Phone kopen
De Razer Phone is sinds 15 december ook voor de Nederlandse markt beschikbaar. Je kunt het toestel pre-orderen / kopen op de website van Razer voor 729,99 euro. Het toestel is niet te koop in de Nederlandse winkels.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten