Veranderingen voor HTC
HTC is een oudgediende in de Android-wereld. Sterker nog, de eerste drie Android-toestellen waren afkomstig van de Taiwanese fabrikant. Sinds een aantal jaar gaat het echter slecht met HTC. De verkopen vallen tegen en daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, zoals het vasthouden aan de ‘UltraPixel’-techniek voor de camera waarbij individuele pixels groter waren, maar de maximale resolutie slechts 4 megapixel was.
De HTC One-serie van vlaggenschepen begon met de HTC One X(+) en dit toestel werd opgevolgd door de HTC One, die later HTC One M7 genoemd werd. Met de HTC One zette het bedrijf een ontwikkeling in gang die we nu nog steeds terugzien: het was het eerste vlaggenschip met een metalen (aluminium) unibody en de inmiddels bekende plastic antennelijnen. Met opvolgers One M8, One M9 en de HTC 10 bleef de designtaal onveranderd.
Met de HTC U11 slaat HTC een nieuwe weg in en neemt het bedrijf afscheid van vier jaar aan aluminium unibody-vlaggenschepen. Eerder dit jaar zagen we al de HTC U Play en HTC U Ultra, een mid-range en high-end-toestel met een vernieuwd design. Bij deze toestellen gebruikt HTC een glazen voor- en achterzijde met daaronder een glanzende laag die het licht bijzonder weerkaatst, waardoor er steeds andere kleuren te zien zijn. We hebben alvast even met de HTC U11 kunnen spelen en onze eerste indrukken van het toestel zijn positief.
Uiterlijk en materiaal
Het nieuwe HTC-ontwerp heet ‘liquid surface design’ en draait om het gebruik van glas in combinatie met licht. Het bedrijf gebruikt daarvoor een eigen techniek, genaamd optical spectrum hybrid deposition. Daarbij wordt de kleur van het toestel onder de (Gorilla Glass 5)-glaslaag verwerkt. Het toestel heeft een IP67-rating wat inhoudt dat het toestel stof- en waterdicht is.
Alle kleuren van de HTC U11 hebben een zwarte voorzijde, waarbij onderaan de voorkant een vingerafdrukscanner verwerkt is. Deze heeft een dubbele functie en wordt ook gebruikt als homeknop. De terug- en multitask-knoppen zijn naast de scanner te vinden.
De HTC U11 ziet er erg strak uit en dat heeft het toestel te danken aan zijn gebogen glas. Dit glas, dat HTC zelf 3D-glas noemt, is gebogen onder hoge druk en zeer hoge temperaturen. Door de gekleurde laag onder het glas krijgt het toestel een andere uitstraling al naar gelang je het toestel onder een andere hoek en onder ander licht bekijkt. Deze laag wordt aan de achterkant onderbroken door de camera, flitser en een klein gaatje voor een extra microfoon.
Het glas heeft wel een groot voordeel en een tweetal grote nadelen. Het voordeel is dat het glas harder is dan aluminium en daardoor minder krasgevoelig is. De nadelen zijn dat het glas sneller breekt dan aluminium en dat het enorm vingerafdrukgevoelig is. HTC biedt daar een oplossing voor, die wel afbreuk doet aan het mooie design van de zij- en achterkant: er wordt standaard een rubberen hoesje meegeleverd.
De bouwkwaliteit van het toestel lijkt ons op het eerste gezicht prima in orde en het toestel ziet er erg goed uit. Het glas aan de achterzijde lijkt, mogelijk door de weerkaatsing van het licht of het gebruikte Gorilla Glass 5, wel gevoeliger voor vingerafdrukken dan andere toestellen en dat is wel zonde: het zou jammer zijn om een dergelijk mooi toestel ‘verplicht’ in een hoesje te moeten stoppen.
Hardware en prestaties
De HTC U11 draait op de nieuwste high-end-chipset van Qualcomm, de Snapdragon 835. Deze chipset wordt gemaakt door Samsung en is gebaseerd op een 10 nanometer-procedé. Hierdoor is de chipset sneller en zuiniger dan de vorige generatie chipsets. Het toestel heeft 4GB aan werkgeheugen en er is 64GB aan opslag te vinden. Daarbij is het mogelijk om het geheugen uit te breiden met een microSD-kaart. In de dual-sim-uitvoering moet er gekozen worden tussen het gebruik van een tweede simkaart en een microSD-kaart.
Het is onmogelijk om een goede conclusie te kunnen trekken over de prestaties van een toestel op basis van een half uur gebruik, maar de eerste indrukken zijn in ieder geval positief: de HTC U11 reageert snel en loopt soepeltjes. Hoe de accu, met een capaciteit van 3000 mAh zich zal houden, moet ook nog blijken bij een langere testperiode.
Het scherm van de HTC U11 is van het type SLCD5 en heeft een QHD-resolutie, wat staat voor een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. HTC heeft zijn toestel daarmee voorzien van een scherm met een ’traditionele’ schermverhouding van 16:9. Concurrenten Samsung en LG hebben de schermen van de Galaxy S8 en G6 wat langgerekter gemaakt, om zo een groter scherm te kunnen verwerken in een relatief kleine behuizing zonder dat de toestellen niet meer vast te houden zijn. Deze twee toestellen worden gekenmerkt door enorm kleine randen (bezels) aan de onder- en bovenzijde. Bij HTC is hier geen sprake van en dat zien we terug in de grootte van het toestel: ondanks dat de U11 een schermgrootte heeft van 5,5 inch, is het toestel hoger én breder dan de LG G6 en Samsung Galaxy S8 die respectievelijk een schermgrootte van 5,7 en 5,8 inch hebben.
Camera’s
Aan de voorzijde heeft de HTC U11 dezelfde 16 megapixel-camera als die in de HTC U Play en U Ultra te vinden is. Deze heeft een diafragmagetal van f2,0.
HTC is erg trots op de camera die aan de achterzijde van het toestel te vinden is. Vorig jaar gooide HTC al hoge ogen met de camera van de HTC 10. Van DxOMark, een onafhankelijke vergelijker van camera’s, kreeg de camera van de HTC 10 een score van 88, welke werd geëvenaard door de Samsung Galaxy S7, en Galaxy S8 en de Sony Xperia X Performance. Alleen de camera van de Google Pixel scoorde tot nu toe beter (89), maar de HTC U11 verslaat ook dat toestel en wordt de eerste smartphone die een rating van 90 van DxOMark krijgt.
De nieuwe camera heeft een maximale resolutie van 12 megapixel, net als zijn voorganger. Wel heeft HTC het diafragmagetal weten te vergroten van f1,8 naar f1,7. Dit houdt in dat de sensor meer licht opvangt en dit moet zorgen voor betere foto’s vooral bij weinig licht. Door gebruik te maken van een nieuwe scherpsteltechniek, Dual PDAF, moeten de camera van de HTC U11 snel en precies focussen.
Op het gebied van video biedt de HTC U11 wat interessante mogelijkheden. Het toestel heeft door zijn vier directionele microfoons de mogelijkheid om surround sound op te nemen. Daarnaast wordt er de mogelijkheid geboden om bijvoorbeeld livemuziek in Hi-Res-audio-kwaliteit op te nemen. Door gebruik te maken van de vier microfoons kan de video ook automatisch scherpgesteld worden op bronnen van geluid.
Helaas hebben we de camera’s van de HTC U11 tijdens onze hands-on-sessie nog niet echt uit kunnen proberen, omdat de software op de previewtoestellen nog niet volledig af was.
Geluid – BoomSound
HTC heeft een goede naam als het gaat om geluid en dat heeft te maken met BoomSound. Bij eerdere HTC-toestellen betekende dat nog dat er twee speakers aan de voorzijde van het toestel te vinden was, maar daar is het bedrijf vanaf gestapt. BoomSound staat nu nog steeds voor goed geluid, maar op een andere manier. Net als bij de HTC 10 komt het geluid bij de HTC U11 uit twee speakers: de hoge en middentonen komen uit de speaker boven het scherm een lage tonen komen uit de subwoofer onderaan het toestel. Bij de HTC U11 wordt het toestel zelf gebruikt als klankkast om nog beter geluid te laten horen.
In de HTC U11 is volgens het bedrijf een zeer goede DSP-chip te vinden. Er wordt geen gebruik gemaakt van de standaard audioverwerking die de Snapdragon 835-chipset biedt, maar de audioverwerking wordt gedaan door een aparte chip. Dit zorgde bij de HTC 10 ook al voor goede audioprestaties.
Zoals verwacht is er geen 3,5-inch-aansluiting te vinden in de HTC U11. Dat houdt in dat het niet mogelijk is om een standaard hoofdtelefoon direct aan te sluiten op het toestel. HTC levert echter wel standaard een adapter mee die het mogelijk maakt normale hoofdtelefoons aan te sluiten. Deze adapter werkt ook met toestellen van andere merken en heeft een eigen DAC om het geluid van een digitaal naar analoog signaal om te zetten.
HTC maakt wel gebruik van de extra mogelijkheden die USB C-headphones bieden. De USonic headset die HTC meelevert met het toestel, heeft namelijk erg interessante mogelijkheden. In cijfers van HTC zelf laat het bedrijf zien dat de oortjes een zeer goede geluidskwaliteit leveren, maar dat is nog niet alles. De headset biedt namelijk actieve noise-cancelling. Daarnaast kan de headset zichzelf automatisch kalibreren voor jouw oren, waarbij wordt gemeten hoe jouw oren de geluidsgolven opnemen. Hierdoor kan het geluid niet alleen beter beschikt worden gemaakt voor jouw specifieke gehoor, maar kan het volume ook lager worden gezet.
Squeeze?
De HTC U11 draait bij het uitkomen op Android 7.1 Nougat, waarschijnlijk Android 7.1.1. De software die HTC biedt, blijft redelijk dicht bij standaard Android en HTC levert niet veel eigen apps mee die dezelfde functionaliteit bieden als Google-applicaties.
HTC heeft al een tijdje gehint op de ‘squeeze’-mogelijkheid van de HTC U11. Het toestel heeft namelijk een drukgevoelige rand, waar bepaalde acties aan gekoppeld kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld knijpen om een foto te maken of de zaklampfunctie van het toestel te activeren. Deze techniek, die Edge Sense heet, werkt ook onder water en wanneer je handschoenen draagt. Tijdens het instellen van het toestel wordt Edge Sense aan jouw voorkeuren en ‘knijpkracht’ aangepast, zodat je niet per ongeluk de functie activeert. Lang knijpen bij de HTC U11 opent Google Assistant of de eigen spraakfunctie wanneer er geen internetverbinding beschikbaar is. In sommige landen wordt Amazon Alexa ook als slimme assistent meegeleverd op het toestel.
HTC zelf ziet de Edge Sense-functionaliteit als een nieuwe stap in de interactie tussen mens en computer, of smartphone in dit geval. Volgens het bedrijf is het de volgende stap na toetsenbord, muis en touch met gestures. In de praktijk moet de techniek zich nog bewijzen om de gimmick-status voorbij te kunnen streven. HTC lanceert eind juni de Edge Sense-app waarmee het mogelijk is om extra acties aan Edge Sense te koppelen. Zo kan Edge Sense bijvoorbeeld een druk op de knop in een app simuleren, zoals het maken van een foto in Snapchat. Deze zelfgemaakte functies zijn ook te delen met anderen en populaire Edge Sense-functies zijn terug te vinden in deze app.
Of Edge Sense een succes wordt, zal ook afhankelijk zijn van de toepassingen die de komende tijd beschikbaar komen via de Edge Sense-app. Het knijpen werkt in ieder geval wel intuïtief en de gevoeligheid was bij de korte tijd dat we het toestel in handen hebben gehad goed.
Prijzen en beschikbaarheid HTC U11
De HTC U11 is vanaf begin juni verkrijgbaar in Nederland en België. Alle grote providers in Nederland zullen het toestel verkopen. Daarbij is de U11 in eerste instantie beschikbaar in een viertal kleuren met schitterende namen: Amazing Silver, Sapphire Blue, Ice White en Brilliant Black. De rode uitvoering van het toestel komt mogelijk op een later moment.
Er zijn twee uitvoeringen van de U11, een normale en een dual-sim-uitvoering. Beide versies zullen verkocht worden in de Benelux. Het toestel krijgt een adviesprijs mee van € 749 en daarmee is het toestel net zo duur als zijn voorganger, de HTC 10. Dat toestel was echter ten opzichte van de concurrentie relatief duur, maar doordat bijvoorbeeld Samsung en LG de prijzen van hun vlaggenschepen verhoogd hebben, staat de U11 er prijstechnisch relatief gezien beter voor.
Conclusie
Met de HTC U11 zet HTC een interessant toestel neer en slaat het Taiwanese bedrijf qua design voor het vlaggenschip een nieuwe richting in. Met een top-chipset, top-camera en schitterend ontwerp laat HTC zien nog wel degelijk zijn mannetje te staan. De concurrentie heeft echter ook niet stilgezeten en we zien dat HTC achterblijft ten opzichte van LG en Samsung als het gaat om de schermranden aan de voorzijde, iets wat er voor zorgt dat de HTC U11 relatief groot is in verhouding tot zijn schermgrootte.
De nieuwe knijpbediening van de HTC U11 biedt wel wat mogelijkheden, maar zullen we echter langere tijd moeten testen voordat we een eindoordeel hierover kunnen vellen. Vooralsnog lijkt de functie vooralsnog een hoog gimmick-gehalte te hebben en lijkt niet het sterkste punt van het toestel. Dat lijkt te zijn dat de HTC U11 een uitstekende all-rounder is met onder andere een uitstekende camera, uitstekende chipset en een uitstekende geluidservaring.
Uiteraard zullen we de HTC U11 de komende tijd uitgebreid aan de tand voelen en lees je onze bevindingen op Androidworld.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten