*Update 24/10 om 12:30 uur: een AW-lezer maakt de opmerking dat surround verlichting via de Philips Hue Play HDMI Sync Box niet werkt in combinatie met smart tv-functionaliteiten. Die opmerking werd in het artikel verwerkt.

Lees verder na de advertentie.
Philips Hue Play HDMI Sync Box
Op de IFA-techbeurs in Berlijn toonde Signify een nog geheim product aan onze redactie. De Philips Hue Play HDMI Sync Box (250 euro) wil je tv-ervaring verbeteren door al je gekleurde, slimme verlichting in je huis te gebruiken. De Sync Box staat zowel met je televisie als de Philips Hue-lampen in verbinding en moet ervoor zorgen dat ze naadloos de kleuren op je tv volgen.
De surround verlichting van Signify doet denken aan de Ambilight-functie waar Philips-televisies voor gekend zijn, maar dan wel op steroïden. Tijdens de demonstratie kreeg ik al enkele filmtrailers te zien. Het effect zag er ontzettend goed uit, maar er schoten me wel enkele bedenkingen in mijn hoofd bij zo’n gesynchroniseerde lampen. Ondertussen kreeg ik veel meer tijd met de Philips Play HDMI Sync Box, en je leest hier al mijn bevindingen.
Specificaties
Afmetingen: 9,9 x 18,2 x 2,3 centimeter
Gewicht: 455 gram
Videokwaliteit: 4K, 60 Hz, HDR10
Wifi: 802.11 b/g/n/ 2.4 GHz
Aansluitingen:4 x HDMI-in; 1 x HDMI-uit
Extra: infraroodontvanger
Behuizing en design
De Philips Hue HDMI Sync Box ziet eruit als een volledig zwart doosje met afgeronde hoeken. Het apparaat is erg breed maar niet lang of hoog, en dat is een prima designkeuze. Door het platte design zal hij makkelijker bovenop consoles, decoders en dvd-spelers passen in een volgepropte kast met randapparatuur voor je televisie.

De vijf HDMI-poorten zijn naast elkaar aan de achterkant geplaatst en dat verklaart de breedte van het apparaat. Er is ook door middel van een aanduiding een goed onderscheid tussen de vier HDMI in-poorten en de ene HDMI-uit die voor je televisie is bedoeld. Verder is er een micro-usb-aansluiting te zien.
Aan de voorkant zien we de infraroodontvanger die ook dienst doet als een multifunctionele knop. Bovenaan de Sync Box zie je het ‘Hue’-logo. De Sync Box heeft een onopvallend, en praktisch ontwerp, en dat is prima. Het is tenslotte de surround verlichting zelf die de show steelt.
Installatie
Het installeren van de Philips Hue Play HDMI Sync Box gaat vrij gemakkelijk. Eerst ontkoppel je alle HDMI-apparaten van je tv die je met de Sync Box wil verbinden. het apparaat werkt met je decoders, dvd-speler, spelconsole, Chromecast en noem maar op. Daarna sluit je de toestellen weer aan, maar dan in een van de HDMI-in-poorten van de Sync Box. Vervolgens gebruik je de meegeleverde HDMI-kabel om de Sync Box te verbinden met je televisie, en je verbindt het apparaatje ook met zijn meegeleverde stroomadapter.
Een volgende stap is de Philips Hue Sync-app downloaden, en die vraagt je om verbinding te maken via bluetooth en wifi met het apparaat. Vervolgens moet je nog een keert tikken op de knop van je Philips Hue Bridge om je slimme lampen te koppelen aan de Sync Box. Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van een tweede of derde generatie van de Bridge wel een vereiste is voor de surround verlichting. Dat is anders dan de nieuwe Philips Hue-lampen waarvoor een bluetooth-verbinding met je telefoon al volstaat.

Vervolgens verwijst de Sync-app naar de gewone Philips Hue-app, en meer bepaald naar de functie Entertainmentruimten. Je kon namelijk eerder al een entertainmentruimte aanmaken waarbij je de positie van je lampen gebruikt om rond je pc-monitor een surround verlichtingseffect te creëren. De app geeft je eerst een overzicht van alle beschikbare, gekleurde lampen.
Daarbij toont ze ook voor oudere generaties zoals de Hue Bloom en de vorige generatie gekleurde spots de waarschuwing dat het lichteffect er minder fraai kan uitzien, dan bij de recentere lampen. Toch kan je deze lampen gewoon toevoegen aan je entertainmentruimte. In de praktijk is het verschil in kwaliteit van de nieuwe en oude, gekleurde lampen niet van die mate groot dat het storend werkt voor het effect van surround verlichting.

Als laatste bepaal je de positie van alle lampen ten opzichte van je televisie, en het is belangrijk dat je die positie goed instelt. Surround verlichting reageert namelijk intenser voor lampen die zich dichtbij je tv bevinden ten opzichte van lampen die eerder ver verwijderd zijn. Zo wil Signify vermijden dat lampen die ver van de tv weg zijn de gebruiker te veel afleiden.
Hoe werkt surround verlichting?
Dagelijks gebruik
Zodra je entertainmentruimte is ingesteld, kan je in de Sync-app een HDMI-poort naar keuze selecteren die je een handige naam geeft. So geef je de HDMI-aansluiting van je PlayStation 4 bijvoorbeeld de naam ‘PS4’. Daarna gebruik je de knop ‘Starten’, en dan begint het synchroniseren. Vervolgens kan je in de app op stoppen drukken om het synchroniseren te stoppen.
De Sync Box komt met een multifunctionele knop aan de voorkant. Je zet het apparaat aan door die lang in te drukken en op dezelfde manier schakel je hem zo weer uit. Door een korte tik op de knop wissel je tussen de HDMI-poorten voor invoer. Toch is het in de praktijk gemakkelijker om even via de app het juiste apparaat aan te zetten. Zo kan je gewoon tikken op de HDMI-poort met de naam van het apparaat.

Je kan de Sync Box ook gemakkelijk uitzetten via de grote Hue Sync aan/uit-knop bovenaan in de app. Als je de Sync Box laat stoppen met synchroniseren gaat hij in standby-stand, en dat zie je ook aan een LED-indicator aan de voorkant. Je kan het apparaat ook automatisch laten opstarten of afsluiten met je televisie, maar dan moet je hem via een micro usb-kabel verbinden met een vrije usb-poort op je tv.
In de praktijk is het opvallend dat het starten en stoppen van de synchronisatie soms enkele seconden in beslag kan nemen. Het had beter geweest als Signify in dat geval een icoontje had getoond om het laden weer te geven, want nu krijg je als gebruiker het gevoel dat je niet goed op de knop het gedrukt in de app. Zo kan je bijvoorbeeld per ongeluk een tweede keer drukken, waardoor je je eerste actie ongewild weer ongedaan maakt.
Een nadeel van de werking via HDMI-invoer is dat de Sync Box geen content op je tv kan synchroniseren met de surround verlichting, wanneer je tv zelf het bronapparaat is. Stel, je gebruikt de smart tv-functie om filmpjes via de YouTube-app te bekijken, dan krijg je geen feedback van je verlichting. De HDMI-kabel die je vanuit het apparaat met de je tv verbindt is enkel een HDMI-uitvoer.
De Philips Hue Sync-app
De Philips Hue Sync-app laat je kiezen tussen drie synchronisatiemodi die vooraf zijn ingesteld: ‘Video’, ‘Muziek’ en ‘Game’. Verder zijn er ook twee instellingen waarmee je de surround verlichting handmatig aanpast: ‘Intensiteit’ en ‘Helderheid’. De eerste bepaalt de snelheid waarmee je lampen reageren op het beeld. Zet je ‘Extreem’ aan dan synchroniseren ze bij elke kleurwijziging op het beeld, en bij ‘Subtiel’ verloop de omschakeling van de kleuren, nu ja, subtiel. De helderheid kan je daarnaast met een schuifbalk instellen.
Ik was al van in het begin geen voorstander van de vooraf ingestelde synchronisatiemodi, omdat ze in feite gewoon gebakken lucht zijn. De modi veranderen alleen de intensiteit en laten de helderheid links liggen. Bij ‘Game’ wordt er automatisch gekozen voor de snelle ‘Extreem’-intensiteit terwijl in ‘Video’ bij dezelfde helderheid ‘Gematigd’ wordt gekozen.

De verschillen bij deze preset-modi zijn helaas te simpel om ook in de praktijk goed te werken. Bij een actiefilm vol special-effects zoals ‘The Expendables’ kies je bijvoorbeeld de ‘Extreem’-stand in plaats van de aanbevolen gematigde stand voor video. Je wil namelijk meteen vuurrood rondom je tv zien bij een sterke explosie. Anderzijds heb je evenzeer rustige games zoals strategiespellen waarbij de ‘Extreem’-intensiteit in de Game-stand juist voor te veel afleiding zorgt.
Ook de helderheid – die vergeten wordt bij de preset-modi – is ontzettend belangrijk. Zelfs bij de meest opzwepende content die je op je tv tovert, zal je merken dat de combinatie tussen de ‘Extreem-intensiteitsmodus en de maximale helderheid gewoon te veel de aandacht afleidt van je scherm. Ook bij intense content op je tv merkte ik dat ik in de meeste gevallen teruggreep naar een helderheid van 50 procent of minder. Anders dan bij Ambilight, dat deel uitmaakt van je tv, kan surround verlichting door alle slimme lampen in je huis die hun krachten bundelen vaak te afleidend zijn. Bij de Sync Box is de uitspraak Less is more in de meeste gevallen de waarheid.

Toch ben ik ervan overtuigd dat de toevoeging van voorafbepaalde instellingen een grote meerwaarde kan zijn, maar dan wanneer ze op een meer uitgebreide manier worden ingesteld. Je moet zowel de helderheid als de intensiteit kunnen bepalen, en het zou ook interessant zijn als je modi per HDMI-apparaat afzonderlijk kan toevoegen. Al heb ik al van Signify vernomen dat zo’n instelling per HDMI-apparaat onderweg is. Ik verwacht de komende maanden nog grote veranderingen te zien voor de nieuwe Philips Hue Sync-app.
Surround verlichting
Is surround verlichting dan een teleurstelling? Helemaal niet, want als je de helderheid en intensiteit eenmaal hebt ingesteld, is de reactie van geleurde lampen rondom je tv een enorme meerwaarde. Het geheel is ontzettend sfeervol, en het vormt een grote meerwaarde voor je televisie-ervaring. Surround verlichting kan die meerwaarde werkelijk bij elke soort van content geven, zolang je instelling maar correct is. De preset-synchronisatiemodi links laten liggen is dus de boodschap.
Er zijn tal van momenten waarop ik simpelweg verbluft was door het knappe effect dat surround-verlichting veroorzaakt. het is ook knap hoe hij rekening houdt met de afstand van de lampen tot je tv. Ik gebruikte tijdens mijn testen vier gekleurde GU10-spots, een Hue Bloom, de nieuwe Hue Go, en twee Hue Play-lampen. In onderstaande voorbeelden zie je hoe ‘Helderheid’ en Intensiteit een rol spelen.
Ik bekijk de trailer van Star Wars: the Rise of Skywalker. In de eerste video laat ik de intensiteit – dus de reactiesnelheid – van het licht steeds toenemen bij eenzelfde helderheid. Bij het tweede voorbeeld blijft de intensiteit dezelfde (de stand ‘Hoog’), maar laat ik de helderheid geleidelijk aan toenemen.
In deze video neemt de intensiteit toe maar blijft de helderheid gelijk
In deze video blijft de intensiteit gelijk, maar neemt de helderheid toe
Hier volgt nog een voorbeeld uit de praktijk dat de kracht van surround verlichting toont. Ik kijk tv en zie hoe een personage met de roltrap naar beneden gaat doorheen een donker metrostation, en mijn slimme verlichting is daarbij erg gedimd door de duisternis in het beeld. De verste lampen zijn zelfs helemaal uitgeschakeld. Vervolgens komt het personage aan bij het spoor van de metro dat sterker is verlicht met witte TL-verlichting. Ik zie daarbij dat de verste lampen plots wel aanspringen en dat typisch wit licht produceren, alsof er plots in je huis een soortgelijke TL-lamp aangaat.
Ook onderstaand voorbeeld uit de Star Wars-trailer toont hoe slim surround verlichting werkt. In het eerste beeld zien we dat alle lampen blauw kleuren op basis van de achtergrond. In het tweede beeld haalt het personage, Kylo Ren, zijn rode lightsaber boven, en de dichtste Play-lampen reageren meteen. De achterste lamp uit het tweede beeld kleurt nog steeds blauw, omdat de intensiteit niet op de maximale ‘Extreem’-stand staat.
Het lijkt misschien alsof er weinig gebeurt binnenin de Sync Box, maar schijn bedriegt wel degelijk. De Sync Box is meer dan een HDMI-switch die ondersteuning biedt voor HDR10 en 4K-beeld. Het apparaat laat algoritmes werken om je slimme lampen afhankelijk van hun positie naadloos met je tv-beeld te synchroniseren, rekening houdend met je persoonlijke instellingen in de app.
Verbinding met andere smarthome
Een laatste punt wat opmerkelijk is, is dat Signify bewust de surround verlichting via de Sync Box en de bediening van je verlichting in huis via de Philips Hue-app, gescheiden wil houden. Je kan de surround verlichting enkel activeren via de Sync-app, en omgekeerd kan je wanneer de synchronisatie bezig is geen lampen bedienen die deel uitmaken van je entertainmentruimte. Je krijgt in de Philips Hue-app, als je dat probeert, wel de mogelijkheid om het synchroniseren te stoppen, en ook andere lampen bedienen is natuurlijk ook geen probleem.
Die afstand die Signify tussen beide apps houdt, heeft naar alle waarschijnlijkheid als bedoeling om minder verwarring te creëren, maar het werkt soms ook vervelend. Zeker omdat beide icoontjes van de apps ook op elkaar lijken, maar ook omdat er in principe geen probleem kan zijn om de controle van een lamp over te nemen, terwijl de andere lampen wel gewoon gesynchroniseerd met je tv blijven werken. Stel, je kijkt een serie languit in je stoel in de woonkamer met surround verlichting, maar je vriend of vriendin wil in de stoel ernaast onder de staande lamp een boek lezen. Dan kan hij of zei nu niet even de gekleurde lamp aanzetten omdat jij die gebruikt voor surround verlichting.

Ook met de Google Assistent of de Google Home-apps werkt surround verlichting nog niet goed samen. Je vraagt dan bijvoorbeeld aan je smart speaker om een lamp te bedienen die momenteel met je tv is gesynchroniseerd. Als feedback krijg je te horen dat het gelukt is, maar in de praktijk gebeurt er echter niets. In zo’n geval zou de Google Assistent je erop kunnen wijzen dat je eerst het synchroniseren moet stoppen in de Philips hue Sync-app, of je Assistent zou aan jou kunnen voorstellen om zelf het synchroniseren te beëindigen.
De Sync Box werkt momenteel ook nog niet met toepassingen zoals het vernieuwde IFTTT (If This Then That. Dat is jammer, want er zijn vast een heleboel handige automatisaties mogelijk in combinatie met surround verlichting. Signify biedt wel al langer ondersteuning voor het activeren van scènes of andere gewone aanpassingen aan je slimme verlichting. Ik hoop dat Signify de komende maanden nog meer inspanningen doet om zijn Sync Box beter te laten werken met de andere smarthome in huis.
Conclusie
Surround verlichting heeft veel in zijn mars, want de slimme verlichting kan echt een grote meerwaarde voor je tv-beleving betekenen. Of je nu een actie-game speelt op je Xbox One, zoals Call of Duty, waarbij de gekleurde lampen hevig reageren, of je bekijkt een dramafilm zoals Saving Private Ryan, waarbij de kleuren langzaam omschakelen: surround verlichting is altijd een meerwaarde.
Op voorwaarde natuurlijk dat je even de tijd neemt om in de instellingen te duiken en ze aan te passen aan de content op je tv. Signify kan op dat gebied nog veel verbeteren zodat surround verlichting een stuk gebruiksvriendelijker gaat werken. Dat geldt ook voor de combinatie met Google Assistent die nog onbestaande is, en soms problemen oplevert.
Als je instellingen niet naar behoren zijn, of je kan een lamp in je entertainmentruimte niet bedienen omdat ze momenteel synchroniseert met je tv, dan levert dat doorgaans een tegenovergesteld effect op: frustratie. Al verwachten we dat de Sync Box zo’n typisch product zal zijn dat in de loop der maanden alleen maar beter wordt.

Een ander punt waar ik nog steeds enige bedenkingen bij heb is de prijs van de Philips Hue Play HDMI Sync Box. 250 euro, los van de investering in de slimme lampen die je voordien al hebt gemaakt, is niet niks. Anderzijds betaal je ook een stevige som voor een goed surround-systeem voor geluid rond je tv. De sensatie waar surround verlichting voor zorgt, kan zich zeker meten met het geluid van een degelijke soundbar of surround-speakers. Je kan ook niet onderschatten wat er gebeurt binnenin de Sync Box, want de synchronisatie van beeld en licht gebeurt nagenoeg perfect en zonder haperingen in alle omstandigheden.
Voor wie al een mooie opstelling van slimme, gekleurde lampen rond zijn televisie heeft, is de Philips Hue Play HDMI Sync Box een mooie toevoeging om zijn of haar tv-ervaring te verbeteren. Heb je helemaal nog geen slimme verlichting in huis, dan heb je helaas nog een reeks aankopen te gaan voor je met surround verlichting aan de slag kunt. De lancering van een handig starterspakket voor surround verlichting zou ook een goede stap kunnen zijn om het product toegankelijker te maken.

Positieve punten
+ Naadloze synchronisatie van beeld en licht
+ Surround verlichting werkt voor elk soort content
+ Vlotte installatie
Negatieve punten
– Beperkte instellingen in Sync-app
– Werkt niet samen met andere smarthome
Philips Hue Play HDMI Sync Box kopen
> De Philips Hue Play HDMI Sync Box is nu te koop voor 249,95 euro bij onder ander MediaMarkt en Meethue.com.
> Je vindt de Philips Hue Play-lampen onder andere bij Coolblue, MediaMarkt en Bol.com voor zo’n 119 euro.
> De nieuwe Philips Hue Go is te koop voor 79,95 euro bij onder andere Coolblue, MediaMarkt en Bol.com
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten