Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Philips Hue lightstrip voor monitors review: meer sfeer achter het bureau?

Sebastien Marien
Sebastien Marien
13 december 2022, 13:04
6 min leestijd
Philips Hue lightstrip voor monitors review: meer sfeer achter het bureau?

Lees verder na de advertentie.

Philips Hue heeft een nieuwe Play Gradient Lightstrip gelanceerd, die een plaatsje opeist achter de monitor van je pc. Hij synchroniseert het licht achter je monitor met de content die op je beeldscherm te zien is. Creëert deze lightstrip voldoende sfeer en hoe is de installatie? Dit is de review.

Philips Hue Play Gradient Lightstrip voor monitors

Slimme lampen konden al in zowat elke kamer sfeer creëren, maar dit keer komt het merk van slimme lampen met een product dat focust op je kantoor of gameruimte. Eerder testten we al de Play Gradient lightstrip waarmee je je huis kan opleuken met mooie kleurovergangen in scènes. Dit keer heeft Hue weer een gradiënt strip gemaakt, maar dan speciaal voor pc-monitors.

Waarom is er daar een afzonderlijke lichtstrip voor nodig, dat denk je misschien. Om een strip met kleurovergang aan een monitor te bevestigen, moet hij eerst en vooral de juiste maat hebben. Je wilt hem immers netjes wegstoppen zodat hij niet zichtbaar is. Philips Hue verkoopt daarom drie formaten: één voor monitors met een grootte van 24 tot 27 inch, een tweede voor schermen die tussen de 32 en 34 inch meten en een set voor extra grote schermen. Daarnaast zijn er speciale bevestigingsstukken met tape waarmee je de strip netjes kan vastmaken.

Moeilijke installatie

Wanneer je de doos van de Philips Hue Play Gradient Lightstrip voor monitors opent, dan kan de inhoud wat overweldigend zijn. Naast de strip zelf vind je nog een extra Hue Bridge in de doos, vier bevestigingsstukken, een voeding voor de strip en nog een extra verbindstuk tussen de strip en zijn voeding.

Wat na het uitpakken vooral opvalt is dat de uitleg eerder summier is. De Play Gradient Lightstrip voor monitors komt met een compacte papieren handleiding, maar die vrij beknopt. Ze deelt de essentie mee over de manier waarop je de lichtstrip aansluit op zijn voeding en daarna bevestigt aan je scherm door eerst te meten waar de bevestigingsstukken moeten komen. Dat bevestigen van de stip lukt dan ook goed en de kleefband onder de bevestigingsstukken voelt ontzettend stevig aan.

Alleen is er veel minder duidelijkheid over de software. Nergens lees je dat de extra bridge overbodig is als je al een hebt. Het is daarnaast niet duidelijk dat je naast de smartphone-app nog een programma nodig hebt om de lichtstrip met je pc te synchroniseren en er staan op dit moment nog twee Hue-apps in de Google Play Store, waarbij de foute app ‘Hue Sync’ heet. Dat is dezelfde naam die wordt gebruikt voor de app die je op pc nodig hebt.

Zo kan het beter

Er zijn gewoon veel obstakels bij de installatie voor gebruikers met een minder grote affiniteit voor technologie. Dergelijke obstakels zijn we eigenlijk niet gewend bij de installatie van Hue-producten. Het probleem valt nochtans makkelijk op te lossen, met een simpele QR-code in de handleiding die leidt naar de handige installatievideo die Philips Hue deelt op zijn YouTube-kanaal.

Er is zelf een handig stappenplan voor het installeren van de strip in de Hue-app, maar dat stappenplan heb ik pas achteraf toevallig gevonden terwijl ik door de interface bladerde. Het verscheen niet bij het instellen van de Play Gradient Lightstrip en dat is jammer.

Lichteffecten rond je pc

De installatie is misschien wat minder duidelijk dan we gewend zijn van Philips Hue, maar zodra die achter de rug is draait het natuurlijk allemaal om de lichteffecten. Het is erg makkelijk om de Play Gradient Lightstrip te verbinden met de Hue Sync-app voor pc.

Als je daar klikt op ‘Start synchroniseren’ dan geeft de lichtstrip kleurovergangen weer als je games speelt of bijvoorbeeld naar een serie kijkt op je scherm. Daarmee brengt de strip absoluut de gewenste sfeer in de kamer. De lichten maken games extra intens en dat effect komt vooral goed aan bij actiespellen. Je kan zelfs nog sleutelen aan de intensiteit van de lichteffecten, ofwel hoe snel ze reageren op de veranderingen op beeld. Ik heb ook gekeken naar de hoeveelheid werkgeheugen en gebruikte processorkracht van de Hue Sync-app op mijn pc, maar die was verwaarloosbaar.

De effecten zien er het beste uit als het donker is, want er als er te veel lichtinval is, komt lichtstrip te weinig tot zijn recht. Hetzelfde ondervind je trouwens bij monitors die niet naar de muur zijn gericht, maar wel naar de open ruimte. Wanneer je je pc voornamelijk in een van die omstandigheden gebruikt, dan is de Play Gradient Lightstrip misschien niet de beste keuze voor jou.

Minder goed als hij niet synchroniseert

Ik was verder teleurgesteld in de mogelijkheden met de lichtstrip in de Philips Hue-app, ofwel wanneer je je beeldscherm niet synchroniseert. Bij de gewone Play Gradient Lightstrip kan je in de app drie verschillende kleuren selecteren, en vervolgens zie je met de strip de overgang tussen deze kleuren. Dat werkt trouwens ook met alle scènes van de Hue-app, want deze verschijnen dan met een prachtige kleurovergangen op de strip.

Bij de Play Gradient Lightstrip voor monitors werkt dat anders, want deze lichtstrip kan maar één kleur tegelijk weergeven. Dat lees je goed. Als je een scène selecteert, dan verschijnt maar één bepaalde kleur. Waarom Philips Hue die keuze heeft gemaakt, is me niet duidelijk, want het product heet ten slotte toch ‘Play Gradient Lightstrip’. Dan verwacht je ook kleurovergangen. Het wilt vooral zeggen dat de mogelijkheden met de strip erg beperkt zijn op momenten dat je hem niet synchroniseert met je pc. Dat is belangrijk voor wie de lichtstrip ook vaak wil gebruiken zonder hem te synchroniseren met het beeld van je pc.

Conclusie

De Play Gradient Lightstrip voor monitors levert niet de beste Philips Hue-ervaring op die we al hebben gehad. Normaal gesproken is het installeren van Hue-producten altijd ontzettend duidelijk en eenvoudig. Bij deze lichtstrip slaagt het merk er niet in op gebruikers naar de juiste informatie te begeleiden. Dat voelt een beetje atypisch.

Verder creëert de Play Gradient Lightstrip voor monitors wel de juiste sfeer voor tijdens het gamen of wanneer je films bekijkt je op monitor. Philips Hue brengt altijd in zijn marketing de boodschap dat het juiste licht altijd voor extra sfeer zorgt en dat klopt ook helemaal tijdens het synchroniseren.

Het is daarom jammer dat de lichtrip eigen niet ‘Gradient’ genoemd kan worden wanneer je niet synchroniseert. Tijdens het synchroniseren van je beeldscherm zien we alle mogelijke kleuren verschijnen, en het is daarom spijtig dat een scène niet met kleurovergang wordt getoond.

Als je wel gradiëntkleuren wil bij scènes, dan kan je eventueel overwegen om de gewone Play Gradient Lightstrip achter je bureau te plaatsen. Je leest alles over dat product in onze review. Deze Play Gradient Lightstrip voor monitors is wel een goede keuze voor gamers die zich elke nachts helemaal uitleven op hun muis en toetsenbord.

Philips HuePlay Gradient Lightstrip voor monitors kopen

De Philips Hue Play Gradient Lightstrip voor monitors komt in drie verschillende groottes en hij is vanaf 199,99 euro te koop.

  • Philips Hue Play Gradient Lightstrip voor monitors (24-27 inch) – 199,99 euro
  • Philips Hue Play Gradient Lightstrip voor monitors (32-34 inch) – 219,99 euro
  • Philips Hue Play Gradient Lightstrip voor monitors (3x 24-27 inch) – 299,99 euro
Brengt deze slimme lichtstrip voor monitors sfeer achter je bureau?

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!