Orbi WiFi 6-systeem AX6000 (RBK852)
Volgens Netgear zorgt zijn Orbi AX6000 Mesh WiFi 6-systeem ervoor dat alle apparaten in huis voorzien zijn van de hoogste en meest consistente internetsnelheden, zelfs als er meerdere apparaten tegelijk zijn aangesloten. Dat zijn hele mooie woorden, maar worden die in de realiteit ook waargemaakt? Androidworld zocht twee testers met specifieke leefomstandigheden zodat dit mesh-systeem optimaal getest kon worden. Dat zijn uiteindelijk Erik en Marc Sanders geworden.
In deze review lees je hun bevindingen van dit mesh-systeem.
De basisprincipes van WiFi
Marc: De afgelopen paar weken heb ik Netgears nieuwste WiFi-6 ondersteunende paradepaardje, de Orbi RBK852 (of Orbi AX6000), mogen testen. Voordat ik je meeneem in onder andere installatie en performance van deze WiFi mesh set en de geweldige WiFi-snelheid die het geeft, eerst uitleg over de basisprincipes van WiFi en wat een WiFi mesh-systeem nu eigenlijk is.
WiFi is er in twee frequenties, de 2.4Ghz band en de 5Ghz band. De 2.4Ghz band heeft als voordeel dat het signaal verder komt, omdat het signaal makkelijker door muren et cetera heen gaat. Een nadeel is dat de snelheid op de 2.4Ghz band beperkt is ten opzichte van de 5Ghz band. Daarnaast is ook het aantal vrije kanalen beperkt (eigenlijk maar drie kanalen (één, zes en twaalf) in verband met feit dat de kanalen elkaar gedeeltelijk overlappen). Zeker in appartementencomplexen geeft dit veel zogenaamde, wat leidt tot slechte WiFi-performance.
Het grootste voordeel van de 5Ghz band is de fors hogere snelheid ten opzichte van de 2.4Ghz band en dat er meer kanalen te kiezen zijn (achttien). Sommige routers kiezen zelfs automatisch het beste kanaal. De Orbi is (helaas) voorgeprogrammeerd op een bepaald kanaal en ondersteunt maar vier van de achttien kanalen. Iets wat ik van deze uber-premium set niet verwacht had. Als iedereen een Orbi neemt, leidt dit tot verslechtering van de WiFi-performance.
Het verschil tussen 2.4Ghz en 5Ghz wordt in onderstaand plaatje mooi weergegeven:
De WiFi-Alliance wil het makkelijk maken voor de consument en heeft daarom de volgende WiFi-benamingen bedacht, waarbij WiFi-5 momenteel dé standaard is en WiFi-6 “the new kid on the block” is:
Om vervolgens routers te zien met AC1200 / AC2200 / AC2600……?!? Op zich niet zo moeilijk. AC betekent dat het een router is die WiFi-5 ondersteunt (AC-protocol). De genoemde getallen zijn maximaal theoretisch haalbare snelheden.
WiFi-6 routers zijn te herkennen aan bijvoorbeeld ‘AX’3000 of in het geval van de Orbi ‘AX6000’. Bij de specificaties van de Orbi kom ik nog terug hoe dit is opgebouwd.
Op dit moment zijn er nog maar een paar smartphones, laptops en tablets te krijgen waar WiFi 6 in zit. Hier zal de komende periode snel verandering in komen, met een nieuwe generatie chipsets.
Wat is een mesh-systeem?
Erik: Het nieuwste mesh-systeem van Netgear heet officieel voluit het Netgear Orbi WiFi 6-systeem AX6000 (RBK852), maar in deze review zal ik het simpelweg de Orbi of RBK852 noemen. Dit systeem bestaat uit twee modules (af te leiden uit de 2 in het typenummer) en is ook verkrijgbaar in een variant met 3 modules (RBK853). Deze twee of drie modules samen moeten voor een naadloos WiFi netwerk zorgen in je hele huis door middel van de ‘mesh’ techniek. Wat is dat nou eigenlijk?
Mesh WiFi is een draadloos netwerk waarbij alle stations of satellieten met elkaar in verbinding staan om zo een optimale dekking te creëren. Eén van deze satellieten is verbonden met je modem en functioneert als router en stuurt de data van internet door naar de andere stations of je verbonden apparaten. Door dit systeem verspreid over je huis te verdelen, bouw je zo een betrouwbaar en snel netwerk op en hoef je niet langer zelf over te schakelen naar een ander netwerk, maar gebeurt alles automatisch en naadloos. Volgens Netgear is de maximale dekking van dit RBK852-systeem 465 m2, wat meer dan voldoende zou moeten zijn voor een gemiddeld huis in Nederland.
Marc: Bij een WiFi-mesh-systeem “praten” de routers en access points onderling met elkaar en kan je WiFi apparaat naadloos “roamen” tussen de routers/access points (AP). Voor jou als gebruiker lijkt het dan of je overal in huis snelle WiFi hebt en je hoeft ook niet meer te schakelen tussen de verschillende zogenaamde SSID’s (=naam van de WiFi).
Een ander belangrijk kenmerk van een WiFi-mesh systeem is dat deze “band-steering” ondersteunen. Dit houdt in dat het systeem je zolang mogelijk op de 5Ghz band laat en pas als je geen bereik meer dreigt te hebben je op de 2.4Ghz band zet. Dit gebeurt volledig automatisch. Uiteraard ondersteunt de Orbi band-steering.
Dan zijn er in basis twee types WiFi-Mesh, namelijk met en zonder dedicated WiFi backhaul. De door mij geteste Orbi AX6600 vergelijk ik met een TP-Link M5 (AC1300, geen dedicated WiFi backhaul) en mijn primaire WiFi-mesh zijnde de Synology RT2600AC in combi met twee Synology MR2200AC’s (allen uitgerust met een dedicated 5Ghz WiFi backhaul).
Een dedicated backhaul betekent dat er aparte rijbanen (in de vorm van een 5Ghz radio) voor het doorgaande verkeer tussen de router en AP’s en aparte rijbanen (tweede 5Ghz radio) voor het verkeer tussen de router / AP en de aangesloten apparatuur zijn. Als je de mogelijkheid hebt om de AP’s met een ethernet kabel aan te sluiten op de router is dat nog idealer, want dan heb je een bedrade ethernet backhaul. Een bedrade of WiFi backhaul komt de algemene performance dus ten goede.
Bij mij in huis heb ik altijd problemen gehad met de draadloze backhaul, omdat ik onder de laminaatvloer op zowel de eerste verdieping als op zolder een ondervloer met zilverfolie heb gelegd. Volgens de verkoper destijds was dit ideaal om warmteverlies tegen te gaan. Dat het ook een geweldige goede WiFi-blokker is -beter nog dan een betonnen vloer – werd er niet bijgezegd. Dat is dan ook de reden dat ik tussen de router en de AP’s een UTP kabel heb moeten leggen, anders was de performance dramatisch. Met deze UTP kabel heb ik een bedrade “ethernet backhaul” gecreëerd. Alle drie de WiFi-mesh-systemen hebben de mogelijkheid voor een bedrade ethernet backhaul.
Behuizing en specificaties
Erik: Wanneer je de Orbi uit de doos haalt zal je waarschijnlijk opvallen hoe groot (24 cm hoog) en zwaar (circa 1,3 kg) het apparaat is. Waarschijnlijk is de Orbi groter in volume dan een gemiddelde router omdat alle antennes intern verwerkt zijn en je dus niet (zoals vaak bij high-end routers tegenwoordig) 4 tot zelfs 8 antennes hebt die alle kanten op uitsteken. Hierdoor heeft het geheel een schonere uitstraling en krijgt het een minder “nerdy tech” gehalte, wat benadrukt wordt door de lichte kleuren en organische vorm. Een nadeel van het design is dat de Orbi nogal wankel staat en een klein stootje doet hem al snel opvallen, opletten dus waar je hem neerzet als je (kleine) kinderen of huisdieren hebt.
Vanwege het formaat kun je ze niet makkelijk verstoppen wanneer je de Orbi in het zicht neer moet zetten dus komt het vooral aan op je persoonlijke smaak of je ze mooi vindt of niet. Ik ben zelf blij dat ik de hoofdrouter in ieder geval in de meterkast kan verstoppen (waar ook mijn modem hangt) aangezien ik het, vanwege het formaat, nogal opvallende gevaarte liever niet in de woonkamer heb. Helaas kun je de Orbi niet aan de muur hangen, maar er zitten wel schroefgaten aan de onderzijde en ik zag dat je bij Netgear een wandhouder kunt kopen. Dat is toch wel een groot minpunt voor mij, zeker voor een dergelijk premium product had er wel iets van een houder bij mogen zitten.
De router en de satelliet van de Orbi RBK852 beschikken over dezelfde specificaties als het aankomt op de draadloze verbinding en processor die alles aanstuurt. Beide hebben acht hoogwaardige interne antennes met krachtige versterkers die moeten zorgen voor een optimale dekking. Dit wordt gecombineerd met impliciete en expliciete beamforming voor zowel de 2,4 GHz als 5GHz-banden. Beamforming is een techniek waarbij het signaal beter gericht kan worden op een apparaat om zo de sterkte en snelheid te verhogen. Tevens beschikt het systeem over de MU-MIMO standaard, die tegelijkertijd streamen naar meerdere apparaten mogelijk maakt zonder onderbrekingen.
Achterzijde
De maximale data- of internetsnelheid van het systeem is 1200 Mbps op de 2,4 GHz band en 2400 Mbps op de 5 GHz band. Dit is naast de afstand en eventuele verstorende factoren zoals betonnen muren uiteraard ook afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt. Voor de communicatie tussen de router en de satelliet heeft de RBK852 een apart 5 GHz kanaal met eveneens 2400 Mbps doorvoersnelheid, waardoor deze onderlinge communicatie niet ten koste gaat van je eigen snelheid. Ook kun je de satelliet bekabeld aansluiten waarmee je altijd gegarandeerd bent van de beste verbinding tussen de router en satelliet.
Over bekabeld aansluiten gesproken; de router heeft één 2,5 Gbps WAN-poort voor aansluiting naar je modem en beide apparaten hebben vier Gigabit Ethernet-poorten om andere apparatuur aan te sluiten. Dit alles wordt aangestuurd door een 2,2 GHz quad core processor met 1 GB werkgeheugen.
Marc: De Orbi AX6000 is groter dan ik verwacht had (24cm hoog), maar absoluut niet “nerd-achtig”, m.a.w. je kunt hem met een gerust hart in de woonkamer neerzetten. Je krijgt niet meteen ruzie met je vrouw. De apparatuur is een beetje smal aan de onderkant, dus pas op met waar je deze plaatst ivm omvalgevaar. Er zitten schroefjes aan de onderkant, dus als je beetje handig bent, maak je een “voetje”. Voor het bedrag wat de Orbi kost, had dit erbij mogen zitten naar mijn mening. Als je even zoekt op internet, vind je ook geschikte muurbeugels.
Erg handig is dat zowel de router als de satelliet beschikken over vier 1Gbit lan-ethernet poorten. Maakt het eenvoudig om bv extra bedrade apparatuur op aan te sluiten.
De grootte van de Orbi is wel te verklaren, als je weet dat er acht (8!) antennes in zitten. En die zijn ook wel nodig, want de Orbi heeft één 2,4Ghz radio van 1200Mbit/s en twee 5Ghz radio’s van elk 2200Mbit/s. Eén van de 5Ghz radio’s is voor de eerder beschreven WiFi backhaul. Bij elkaar opgeteld kom je dan (bijna) aan de 6000, vandaar de typebenaming van AX6000.
De Orbi ondersteunt WiFi 6 (802.11 AX), WiFi 5 (802.11 AC) en eerdere WiFi-standaarden. Voor een betere WiFi-performance ontbreken zaken als beamforming en MU-MiMo niet. Ook kun je de Orbi spraakopdrachten geven via Amazon Alexa als Google Assistant.
Naast je eigen WiFi netwerk, kun je ook heel eenvoudig een gasten WiFi-netwerk opzetten. Daarmee ben je gastvrij voor je gasten en voorkom je tegelijkertijd dat “vreemden” op jouw netwerk zitten. Via het gasten WiFi-netwerk kun je namelijk alleen maar naar het internet en verder niets.
Installatie
Erik: Voor deze review heb ik voor het eerst een router geïnstalleerd middels een app en het volgen van de stappen die hierin worden aangegeven. Voorheen sloot ik een router namelijk gewoon met een kabel aan op mijn laptop en stelde ik alles in via de web interface. De app geeft stapsgewijs aan wat je moet doen (modem een power cycle geven, router aansluiten, satelliet aansluiten et cetera) en ik kan me voorstellen dat dit wel fijn is voor mensen die wat minder ervaring hebben met technologie.
Nu waar ik zei geïnstalleerd had ik eigenlijk moeten zeggen, proberen te installeren want na na 3 uur proberen via de app heb ik besloten een andere route te nemen. Aangezien ik mezelf als een bovengemiddelde gebruiker inschat qua kennis van hardware en software zie ik dit wel als een groot probleem met dit systeem. Wat was er aan de hand? In het kort was het probleem dat de Orbi geen internetverbinding opgezet kreeg met mijn modem (een Ziggo-modem in bridge modus dat perfect werkt met mijn huidige Nighthawk R7000).
Diverse pogingen gedaan die telkens 10-15 minuten duren vanwege alle stappen en wachten op resultaat waarbij ik ook heb gevarieerd in de volgorde van aanzetten (eerst modem, dan router en omgekeerd). De set-up bleef telkens hangen op “geen internetverbinding” en zonder kun je niet verder (wat eigenlijk al vrij slecht is qua gebruikerservaring aangezien er ook geen enkele indicatie wordt gegeven wat de oorzaak is of zou kunnen zijn).
Ik dacht vervolgens gewoon op de webinterface te kunnen inloggen of ik daar meer kon ontdekken maar het IP-adres van de router gaf niet thuis. Uiteindelijk heb ik het opgelost door de router een harde reset te geven en niet meer de app te gebruiken maar bekabeld via mijn laptop de set-up te doorlopen. Dit werkte uiteindelijk wel en zo kon ik toch verder met de installatie. Één ding stoorde mij echter nog tijdens het installeren, ik kon de gebruikersnaam (admin) niet wijzigen in iets anders, en anno 2020 is dat qua beveiliging wel een van de basale instellingen die je zou moeten kunnen aanpassen.
Nadat ik alles eenmaal uiteindelijk had ingesteld en de internetverbinding was hersteld, werd het tijd om de instellingen in te duiken, via de Web interface, van de Orbi RBK852. Na jaren met een Netgear Nighthawk R7000 was dit eigenlijk allemaal gesneden koek. Ik had al snel alles weer ingesteld zoals ik het graag heb, met onder andere vaste IP-adressen voor de meeste apparaten en de nodige port forwarding regels.
Daarna heb ik de app nogmaals geprobeerd, nu de initiële setup achter de rug was, en het Orbi netwerk werd snel gevonden dus dat werkte gelukkig beter. De app ziet er visueel goed uit en voor de meeste mensen biedt deze voldoende informatie, zoals hoeveel en welke apparaten er verbonden zijn, wat de status is van je netwerk en wat andere basisinstellingen van de router zoals je Wifi wachtwoord.
Terugkomend op de webinterface was ik uiteindelijk wel teleurgesteld dat alles voor mij zo vertrouwd aanvoelde en na een tweede diepe duik kon ik helaas geen nieuwe functionaliteit vinden in de Orbi, iets waar ik stiekem wel op gehoopt had. Over het algemeen zijn de mogelijkheden vrijwel gelijk aan de Nighthawk die ik al ettelijke jaren heb maar enkele dingen mis ik nog. De Orbi biedt geen controle over QoS instellingen, enkel een automatische modus en ouderlijk toezicht ontbreekt nog altijd in de laatste firmware update.
Netgear Armor is wel toegevoegd onlangs, maar dit is een betaalde dienst en je krijgt maar 1 maand op proef, iets dat wederom bij een premium product als dit wel anders had gemogen naar mijn idee. Verder voegt het voor mij weinig toe als je al virusbeveiliging op je apparaten zelf hebt draaien en nog een abonnement erbij voor iets wat eigenlijk gewoon in de prijs inbegrepen moet zijn voor minimaal een jaar zou ik dus niet doen.
Netgear biedt ook nog steeds bepaalde geavanceerde functionaliteit niet zoals uitgebreide logging en monitoring van je netwerkverkeer. Iets waar men toch eens goed naar moet kijken want de concurrentie biedt daarin vaak veel meer functionaliteit voor de enthousiaste thuisnetwerkbeheerder, ook al gaat het hier om een consumentenproduct.
Marc: Je kunt heel goed merken dat er veel tijd en aandacht is uitgetrokken om de gebruikerservaring tijdens de installatie te optimaliseren voor de “normale” WiFi gebruiker. Om de Orbi te installeren dien je vooraf de Netgear Orbi-app op je telefoon te installeren. Installatie stelt niet veel voor en in precies 20 minuten had ik de Orbi-router met Satelliet operationeel. Dit was inclusief het updaten van beide apparaten, aanmaken account bij Netgear en het maken van de nodige screenshot/foto’s voor deze review.
Om je een idee te geven hoe het in zijn werk gaat, heb ik gedurende het installatieproces een paar screenshots gemaakt. Dit geeft een mooi beeld van de eenvoud. Hier is goed over nagedacht. De app geeft erg duidelijke instructies. Daarbij is enige kennis van de Engelse taal een must.
De app is echt gemaakt voor de “normale” consument en niet voor de “nerd”. Zelfs dat in ogenschouw nemend, vind ik de app wel heel erg basic. De app geeft weinig inzage in wat er echt gebeurd. De app zit er soms ook naast voor wat betreft de apparaten die verbonden zijn met router of satelliet. Je kunt niet zien hoeveel bandbreedte gebruikt wordt, of hoe goed de router en satelliet verbonden zijn. De satelliet geeft dit tijdens opstarten met kleuren aan, maar is daarbij beperkt tot drie kleuren (goed, redelijk, niet). Dit kan echt veel beter.
De “beetje nerd” kan nog los op de webinterface voor instellingen als portforwarding enzovoorts.
Wifi-prestaties
Erik: Buiten de problemen met de installatie, waarvan ik kan begrijpen dat ik wellicht een slecht exemplaar te pakken had, en de kleine imperfecties qua software is de vraag nu vooral hoe goed de Orbi RBK852 presteert. Voor mij persoonlijk waren er altijd een paar plekken in huis waar het bereik en de snelheid van internet traag maar nog net acceptabel was. Daarbij maakte ik hiervoor gebruik van één enkele router in de meterkast, waar ik nu de Orbi router ook heb geplaatst en de satelliet op zolder staat opgesteld.
In eerste instantie heb ik de satelliet bekabeld aangesloten op de router en heb ik de WiFi instellingen verder op automatisch laten staan en de Orbi zijn (haar?) ding laten doen. De eerste snelheidstests op de begane grond (en zolder waar de satelliet staat) gaven het maximale resultaat haalbaar met mijn internetverbinding, dus dat is zeker positief. Helaas bleek dat niet op alle punten in huis het geval. Het voor mij beruchte dode hoekje op de eerste verdieping bleek zelfs gemiddeld minder snel internet te hebben in vergelijking met mijn vorige router.
Over het algemeen genomen en na een aantal dagen testen moet ik zeggen dat de maximale snelheid van mijn Ziggo pakket (250 Mbps) in vrijwel 85% van mijn huis nu gehaald wordt, daar waar dit eerst maximaal 50% was. Wat dat betreft doet de Orbi dus goed zijn werk, al had ik gehoopt dat ik toch meer richting volledige dekking met de volle snelheid was gegaan. Wellicht moet ik de oorzaak van de dode hoek in huis nog eens onderzoeken.
Om bijna overal de maximale snelheid te bereiken heb ik zelf overigens wel nog wat moeten spelen met de instellingen. Zo merkte ik namelijk dat de Orbi mijn apparaten nogal snel op de tragere 2.4 GHz band overzette terwijl het bereik zeker nog voldoende was op 5GHz. Dit heb ik grotendeels op kunnen lossen door de 2.4 GHz radio qua output kracht op 50% te zetten via de webinterface. Daarnaast bleken de gekozen kanalen die de Orbi zelf had genomen niet de meeste ideale na een check met inSSIDer, dus die heb ik ook handmatig aangepast.
Marc: Fijn om te weten hoe de Orbi eruit ziet en hoe makkelijk deze te installeren is. Waar ik vooral naar benieuwd ben (en ik hoop jij ook), is wat de performance is van de Orbi. En zeker in vergelijk met de andere twee WiFi-mesh systemen die ik in huis heb. Aangezien dit een top-product is, verwacht ik er veel van.
Hieronder vind je een plattegrond van ons huis en de plaatsing van de Orbi’s daarin. Ons huis is ongeveer 11 meter breed en 9m diep.
Omdat ik op diverse punten in huis ethernet aansluitingen heb, kan ik heel makkelijk diverse testopstellingen maken. Zoals eerder aangegeven hebben we een “lastig” WiFi huis omdat op iedere verdieping onder de laminaat een zilveren ondervloer ligt. Speciaal voor deze review heb ik mijn Ziggo abonnement verhoogd naar de maximale bandbreedte van 500/40Mbit.
De basisopstelling is steeds geweest “router op slaapkamer 4” en “satelliet in woonkamer”. Hieronder in tabelvorm de testresultaten. We beginnen met een bedrade backhaul tussen de router en de satellieten.
De Orbi verslaat met gemak alle andere systemen. Enige waar de Orbi het beetje laat afweten is op zolder, want daar schakelt de Orbi te snel terug van 5Ghz naar 2.4Ghz en dat zie je meteen terug in de snelheden. Als ik zie met welk een gemak de Orbi mijn internet bandbreedte volledig benut, denk ik dat de verschillen groter waren geweest als ik een 1Gbit aansluiting had gehad. Zeker op de wat moeilijkere punten in huis weet de Orbi te overtuigen ten opzichte van de andere systemen.
Daarna heb ik de dezelfde test gedaan, maar nu gebruik makend van de WiFi-backhaul tussen de router en satelliet.
Mocht je nog twijfelen aan de WiFi-performance van de Orbi ten opzichte van de Synology of de TP-link, de cijfers spreken voor zich. Wat een geweldenaar. Ondanks de aparte 5Ghz radio voor de WiFi-backhaul, valt de Synology hier volledig door de mand. Het knappe is dat er bij de Orbi geen verschil is tussen de bedrade en WiFi-backhaul.
Omdat ik toch bezig was, nog wat aanvullende testen gedaan:
Beveiliging en updates
Erik: Uiteraard is het tegenwoordig met al die apparaten die aan het internet hangen belangrijk dat je netwerk thuis goed beveiligd is. Nu zijn sommige dingen moeilijk te testen dus ik ga er even vanuit dat de firewall, die niet in te stellen of aan te passen is zijn werk gewoon goed doet. Maar wat kun je dan nog meer? Nou eigenlijk niet heel veel in het geval van deze Orbi RBK852, buiten een sterk wachtwoord instellen voor de admin (waarvan de gebruikersnaam helaas niet aan te passen is) maar ook dan heb je geen zekerheid. Zo was er onlangs een update die een vrij serieus lek moest verhelpen.
Netgear raadt je vervolgens aan Remote Management aan te zetten, want dat is wel zo handig. Klopt dat is inderdaad handig, maar zorgt er wel voor dat je login pagina wordt blootgesteld aan het internet. De vraag is of je dat moet willen, ik mis bijvoorbeeld iets simpels als 2FA voor remote management. Verder heb je redelijk basic logging voor bepaalde events die je vervolgens op een vast tijdstip naar jezelf kunt laten mailen, maar wie gaat log files wekelijks doorspitten?
De enige manier om extra security toe te voegen is in de vorm van het eerder genoemde Netgear Armor abonnement. Hiermee kun je notificaties krijgen via de app als er bijvoorbeeld een nieuw apparaat verbonden is met je netwerk of er als er beveiligingsproblemen zijn. Helaas moet je daar een abonnement voor nemen van 70 euro per jaar. Absurd vind ik zelf.
Heb je kinderen en wil je ze niet blootstellen aan alles op internet? Dan heb je helaas pech met deze Orbi want er is geen Ouderlijk Toezicht instelling beschikbaar, daar moet nog een update voor komen. Echter zodra deze er is werkt het via Disney Circle, en je raadt het al, wil je alle features gebruiken die daar in zitten? Dan moet je ook daar een abonnement op nemen van ca. 45 euro per jaar. Wil je dus all-in gaan dan ben je per jaar 115 euro kwijt. Een groot deel daarvan zou naar mijn idee tegenwoordig standaard moeten zijn in een apparaat met een prijskaartje van rond de 800 euro.
Marc: Naast de standaard firewall die in de Orbi-router aanwezig is, kun je nog extra beveiliging aanzetten.
NETGEAR Armor beschermt uw verbonden apparaten in huis tegen dreigingen op internet. In de WiFi-router is meerlaagse cyberbeveiliging ingebouwd om alle apparaten in het thuisnetwerk te beschermen. Bevat Bitdefender® Total Security voor volledige bescherming tegen virussen en malware voor alle apparaten met Windows, macOS, Android en iOS.
Netgear werkt hier dus samen met Bitdefender (persoonlijk al jaren fan van). Als je Netgear Armor afneemt, mag je dus op alle aangesloten apparaten in huis Bitdefender Total Security installeren. Kosten bedragen 70 euro per jaar. Dit is netto ongeveer 35 euro voor de security op de router, daar Bitdefender Family ook 35 euro per jaar kost als je het los aanschaft.
Ik heb hier gemengde gevoelens over, daar ik vind dat voor een dergelijk premium product deze extra beveiliging op de router gratis moet zijn. Aan de andere kant is met Netgear Armor zowel je router/WiFi netwerk beveiligd als al je aangesloten apparaten en daar is ook wat voor te zeggen.
Netgear heeft geen eigen ouderlijk toezicht, maar werkt samen met Circle (aparte app), welke (nog) niet werkt met deze Orbi AX6000 set. Ook hier geldt dat mocht het straks wel toegevoegd worden, je ook hier apart voor moet betalen (Eur 5,- p/mnd, basisvariant is gratis, maar erg beperkt). Neem je Netgear Armor af, kun je gebruik maken van ouderlijk toezicht binnen Bitdefender Total Security. Deze oplossing is relatief uitgebreid.
Hoe dan ook heb je voor ouderlijk toezicht aparte app of software nodig. Dit doen andere fabrikanten beter, zo biedt TP-Link bij zijn Deco-routers uitgebreide ouderlijk toezicht-opties in zijn applicatie.
Conclusie
Erik: De Netgear Orbi RBK852 is een beetje een lastig te peilen apparaat. Het ziet eruit als een echte consumenten mesh-systeem met de zachte organische vormen en lichte kleuren, maar biedt daarnaast qua technische specificaties een WiFi 6 systeem waar menig tech hart sneller van gaat kloppen. En dan is er nog de prijs, de set met router en één satelliet zoals hier getest, is momenteel verkrijgbaar voor net iets minder dan 800 euro. Dat is voor de gemiddelde consument denk ik zeker het dubbele van wat ze normaal uit zouden willen geven aan een mesh-systeem.
Het is dus een premium product, dat helaas niet de diepgang biedt die de “nerdy” gebruikers zoeken qua instellingen. De belofte is echter een systeem dat out-of-the-box werkt en simpel je WiFi naar een hoger niveau moet tillen. Helaas bleek dat in mijn geval slechts deels waar. De installatie was de meest frustrerende die ik ooit heb meegemaakt met een router en toen het eenmaal allemaal draaide waren de prestaties op diverse vlakken inderdaad verbeterd maar de “zwakke punten” in huis waren helaas niet overal beter en in een enkel geval zelfs slechter geworden.
Maar, om positief te eindigen, heb ik wel het gevoel dat mijn verbindingen en internet sneller reageren en het initiële wachten bij ophalen van webpagina’s, streaming video’s of bestanden van de NAS is beduidend korter. Er is dus zeker winst te behalen. Ook heb ik de hoop en verwachting dat Netgear nog het een en ander zal verbeteren en hopelijk toevoegen middels firmware-updates. Dus kun je leven met de minpunten (in de hoop dat een deel wordt opgelost) en ben je op zoek naar een toekomstbestendig WiFi-mesh-systeem waarbij prijs ondergeschikt is dan heb je aan de Orbi RBK852 zeker geen slechte keus.
Als laatste liep ik nog tegen een probleem aan, waar wellicht niet veel andere gebruikers last van zullen hebben en dat is het gebrek aan NAT Loopback functionaliteit op het ethernet gedeelte. Ik heb bijvoorbeeld een extern domein gekoppeld aan mijn NAS zodat ik via ditismijnnas.nl (niet de echte URL) altijd en overal kan inloggen zonder mijn ip-adres te onthouden (dat ook nog wel eens wijzigt). Wanneer ik echter thuis op mijn netwerk zit en bedraad ben aangesloten (of draadloos via de bedrade satelliet) is mijn intern IP adres van de NAS niet bereikbaar via dit externe IP adres. Normaal zorgt NAT Loopback of Hairpinning ervoor dat dit wel werkt, echter heeft Netgear verzaakt deze ondersteuning in te bouwen. Voor mij is dit wel een groot minpunt, maar dat is natuurlijk een zeer specifieke situatie die ik hier niet zwaar zal meerekenen.
Pluspunten:
+ Vriendelijk design
+ Hoge snelheid bij goed bereik
+ Internet voelt snappier (reageert sneller)
+ Lagere ping
+ Meerdere streams/downloads tegelijk op meerdere apparaten gaat sneller
Minpunten:
– Installatieproblemen met de app
– Geen ophangbeugel
– Topzwaar en wankel
– Op sommige punten trager dan 1 enkele router
– NAT Loopback bug (zie uitleg in conclusie)
– Schakelt te vaak en snel naar 2.4 GHz met lage snelheden (oplossing zie review)
– Prijs
Marc:
Na de set een paar weken in gebruik te hebben, hink ik een beetje op twee gedachten. Aan de ene kant is daar de ongekende WiFi-performance, eenvoud in gebruik en goede stabiliteit. Aan de andere kant heeft de Orbi AX6000 toch een aantal minpunten, wat ik niet verwacht van een dergelijke premium set. Zeker omdat de set aan de bovenkant zit van het prijs spectrum en andere fabrikanten hier een andere invulling aan geven.
Er is geen QoS, waardoor je geen voorrang kunt geven aan bv gaming of bepaalde apparaten voorrang kunt geven boven andere. QoS is eigenlijk alleen nodig als je bandbreedte-problemen hebt op de WiFi en/of je internet bandbreedte vol loopt. Te lage WiFi performance is met de Orbi niet te verwachten en voor de meeste huishoudens geldt dat je 500Mbit kunt krijgen.
Mocht je bij deze set toch gebruik willen maken van een bedrade backhaul (wat in mijn ogen alleen in uitzonderlijke gevallen nodig is), let dan op als je een switch tussen de router en de satelliet plaatst. De Orbi kan niet goed overweg met zogenaamde “green” switches. Zo was mijn bedrade backbone maar 100Mbit met een switch ertussen, zonder switch ertussen was dit 1Gbit.
Is je internetverbinding 500Mbit of hoger, heb je het summum qua WiFi-performance nodig of heb je net als ik een “lastig” WiFi huis (en kun je geen ethernetbekabeling aanleggen), dan is dit je set. Anders kun je ook prima uit voeten met andere Mesh WiF- systemen uit de Netgear Orbi-serie. Er is voor ieder wat wils.
Pluspunten
+ Ongekende snelheid ervaring voor zowel de nieuwste WiFi-6 apparaten, als voor “oude” WiFi-5 apparaten
+ Installatie is super eenvoudig. Meer advanced instellingen via webinterface
+ Stabiliteit en bereik van de Orbi is meer dan in orde
+ De WiFi-backhaul is betrouwbaar en super snel
+ Netgear Armor in samenwerking met Bitdefender geeft goede beveiliging van je WiFi en alle apparaten thuis
+ Mooi design
+ Per apparaat vier Gbit lan-ethernetpoorten
Minpunten
– Extra beveiliging en ouderlijk toezicht alleen tegen betaling mogelijk
– Niet uit te breiden met Satellieten uit een andere Netgear Orbi-range
– Schakelt te snel terug van 5Ghz naar 2.4Ghz
– De app is beperkt qua functionaliteit en inzage in je netwerk
– Smartphone of laptop kiest niet altijd meest logische station om mee te koppelen
– Geen QoS
Orbi WiFi 6-systeem AX6000 (RBK852) kopen
Het Orbi AX6000 Mesh WiFi 6-systeem heeft een adviesprijs van 799 euro en koop je onder andere via Coolblue, Amazon.nl en Azerty.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten