Menig horlogefabrikant stapte de afgelopen jaren uit de markt van Wear OS-horloges. Dat heeft OPPO er niet van weerhouden om van start te gaan met de ontwikkelingen van eigen Wear OS-horloges, te beginnen met de OPPO Watch. Is het een schot in de roos, of heeft de Fossil-concurrent nog (wat) werk te verzetten?
OPPO Watch
OPPO staat niet per se bekend om zijn sportgerelateerde wearables of smartwatches, maar heeft in een eerder stadium wel de OPPO Band gelanceerd. Zo’n fitnesstracker is echter lastig te vergelijken met het smartwatch-karakter van de in 2020 aangekondigde OPPO Watch. Met de OPPO Band ging het Chinese bedrijf de concurrentie aan met Xiaomi’s Mi Band-reeks – terwijl OPPO met zijn Watch juist het vuur opent op Apple.
Ten minste, dat is wat je zou verwachten als je het ontwerp van de OPPO Watch bekijkt. OPPO heeft tijdens het ontwikkelingsproces voldoende tijd besteed aan het afkijken bij zijn concurrentie. Of dat een ‘dealbreaker’ is, blijft uiteraard persoonlijk – later in de review zal het ontwerp van deze Watch uiteraard ter sprake komen. Allereerst moeten we nog in de specificaties van de smartwatch duiken. In eerste instantie lijkt het op een alledaagse Wear OS-smartwatch, maar niets is minder waar.
![](/wp-content/uploads/2021/02/oppo-watch-601e9ff2f10a6-scaled.jpg)
Onder de motorkap vinden in eerste instantie de Qualcomm Snapdragon Wear 3100-chipset, met 1 GB-werkgeheugen en 8 GB-opslaggeheugen. Tot zover wat je zou verwachten: de tweede chipset in de OPPO Watch is echter wat de smartwatch zo speciaal maakt – de Apollo 3 Wireless. Middels een extra chipset hoopt OPPO de batterijduur van de Wear OS-smartwatch te kunnen verlengen. Of dat is gelukt? Dat lees je verderop in mijn review van de OPPO Watch.
Een andere keuze die OPPO heeft gemaakt om de smartwatch te differentiëren, is de software die je op het horloge terugvindt. Hoewel het gaat om Wear OS – zoals we dat kennen van Fossil-horloges – is het niet zomaar een variant van Wear OS. OPPO heeft namelijk toestemming gekregen van Google om de Wear OS-software aan te passen. Met de aanpassingen in Wear OS, past het horloge beter in de stijl van de software op OPPO-telefoons, die een ColorOS-schil bevatten.
Of de aanpassingen voldoende zijn om de concurrentie aan te gaan met Samsungs Galaxy Watch 3 of andere Wear OS-smartwatches? Je leest het in de onderstaande plus- en minpunten van OPPO’s Watch. Voor deze review is drie weken lang gebruikgemaakt van de OPPO Watch, waarbij hij ook in de nacht werd gedragen om de slaapfuncties te testen. Tijdens de testen was het Wear OS-horloge verbonden aan de OnePlus 8 Pro of de Motorola Moto G9 Plus, onder andere via de HeyTap-app.
OPPO Watch – de pluspunten
1. OPPO’s Wear OS-interface is hemels
Hoewel Wear OS inmiddels behoorlijk wat jaartjes oud is, is de interface vrijwel hetzelfde gebleven. Hoewel dat prima is als het een zeer intuïtieve omgeving zou zijn geweest, maar dat is nu juist het grote probleem bij Wear OS: dat is het niet. OPPO is één van de eerste fabrikanten die nu de kans krijgt om zijn eigen ColorOS-sausje over Wear OS te strooien. Dat is, zo kan ik wel concluderen na wekenlang met de smartwatch te hebben rondgelopen, een succesvolle stap. Een stap die hopelijk meer Wear OS-fabrikanten gaan zetten.
![](/wp-content/uploads/2021/02/oppo-watch-601e9ff461143-scaled.jpg)
Een van de verbeteringen die OPPO heeft doorgevoerd is te vinden in de ‘applade’ van de Watch. In plaats van een oneindige lijst met apps die afzonderlijk worden weergegeven met het icoontje en de naam van de app, krijg je op de Watch meer het applade-gevoel van een Android-telefoon. Icoontjes van apps zijn in een overzichtelijke lijstweergave geplaatst, waardoor je minder lang scrolt om bij de juiste app te komen. Dit principe is overigens ook mogelijk gemaakt door het ronde scherm op deze smartwatch: op ronde horloges zou het lastiger zijn om zo’n applade te weergeven.
Een tweede verbetering in Wear OS vind je bij de snelle instellingen van de OPPO Watch – reguliere Wear OS-smartwatches tonen altijd relatief kleine snelle instelling-icoontjes. Gelukkig heeft OPPO dit bij de Watch iets weten te vergroten, waardoor het makkelijker is om ze aan te tikken. Verder zijn er, in vergelijking met andere Wear OS-horloges, meer snelle instellingen aanwezig in dit paneel.
![](/wp-content/uploads/2021/02/oppo-watch-601e9ff4d9735-scaled.jpg)
Wat de interface verder zo verfrissend maakt, is het gemak om extra tabbladen toe te voegen aan de rechterzijde van het thuisscherm. Houd een paneel ingedrukt en je krijgt de optie om een extra venster toe te voegen aan de lijst, of je kan het geselecteerde paneel verwijderen. Een scherm dat vanuit de fabriek staat ingesteld is voor de ‘dagelijkse activiteit’ en laat zien in hoeverre je je aan de gestelde dagelijkse doelen houdt. Concluderend kun je stellen dat OPPO niet alleen Wear OS heeft voorzien van een ColorOS-smaakje, maar onder de streep is Wear OS er ook beter van geworden.
2. Snelheid alom op de OPPO Watch
Wat OPPO eveneens goed heeft uitgewerkt is de optimalisatie van de software; voor mij is de Watch de snelste Wear OS-smartwatch die ik ooit heb uitgeprobeerd. Met 1 GB-werkgeheugen vliegt deze smartwatch door de aanwezige apps en het besturingssysteem heen. In het verleden had je nog wel eens dat smartwatches met Wear OS haperde, maar dat is zeker opgelost voor de OPPO Watch. Het horloge is uiteraard niet zo snel als je telefoon – de Snapdragon Wear 3100 is immers wat ouder en daarnaast ook efficiënter om in een smartwatch te kunnen opereren.
![](/wp-content/uploads/2021/02/oppo-watch-601e9ff4191da-scaled.jpg)
Het openen van apps kan soms even duren en ook het installeren van apps duurt wel even, maar dat geldt eigenlijk voor alle smartwatches en leverde bij dagelijks gebruik geen ergernissen op. Ook wat notificaties betreft is de OPPO Watch een snelheidsmonster – vaak kreeg ik notificaties zelfs eerder op de smartwatch, dan op mijn telefoon. Wellicht dat het iets zegt over de telefoon, maar het geeft ook een gevoel dat je de OPPO Watch kan vertrouwen om notificaties tijdig af te leveren.
Bestanden overzetten gaat niet razendsnel op de OPPO Watch, maar in de praktijk voldoet het voor het downloaden van bestanden. Daarvoor geldt dat de OPPO Watch dit normaliter via de bluetooth-verbinding met je telefoon uitvoert. Pas als je telefoon buiten bereik is, werkt de Watch via het wifi-netwerk dat je eerder hebt ingesteld. Een ‘LTE-variant’ is er overigens niet van OPPO’s smartwatch.
3. Scherm aan twee zijden afgerond
Wellicht heb je al eens een smartwatch gehad: de kans is groot dat deze smartwatch, tenzij het om een Apple Watch ging, een rond scherm had. Met de OPPO Watch is er afscheid genomen van het ronde karakter van de meeste smartwatches, en is er een rechthoekig scherm geplaatst. Voordat mijn reviewperiode met de smartwatch van start ging wist ik niet wat ik moest vinden van de keuze van OPPO. Achteraf, ten tijde van de review, ben ik gevallen voor de voordelen die dit concept biedt.
Rechthoekige schermen kunnen namelijk veel meer data herbergen, terwijl het horloge geen grotere voetafdruk heeft op je pols in vergelijking met de meeste ronde horloges. Vooral bij apps als Maps is het rechthoekige scherm enorm voordelig. Het maakt het tegelijkertijd makkelijker om te typen op de smartwatch, mocht je geen gebruik willen maken van de spraakinvoer op de OPPO Watch. Wat niet vergeten mag worden is dat je ook meer ruimte hebt om notificaties te lezen. Misschien dat je er even aan moet wennen, maar het heeft zo zijn voordelen.
![](/wp-content/uploads/2021/02/oppo-watch-601e9ff31a1ee-scaled.jpg)
Het scherm van de OPPO Watch (46mm) is verder meer dan adequaat en kan lekker helder, zodat je ook buitenshuis het scherm zonder enige problemen kan gebruiken. Kleuren van het scherm zien er netjes uit: voor sommigen zullen de tinten wellicht iets te warm zijn, maar over het algemeen ben ik erg tevreden. Let er wel op dat de smartwatch ook ’s avonds een flinke bak licht kan uitstoten als je hem in bed aan hebt.
Wat ik niet mag vergeten voor de OPPO Watch, en dat zorgt daadwerkelijk voor een betere ervaring, is de afronding van beide zijkanten van het scherm. Misschien lijkt het verschil klein met een vlak of licht gebogen scherm, maar de afronding maakt het echt een stuk makkelijker om van links of rechts in te vegen. Verder geeft het randloze (er is geen plastic rand om het scherm aanwezig) scherm een prettiger gevoel bij het vegen dan op bijvoorbeeld mijn Samsung Galaxy Watch (OG).
4. Batterijduur die wel ‘voldoet’
Horloges met Wear OS werden de afgelopen jaren onderuitgehaald vanwege hun batterijduur; in de meeste gevallen konden ze net aan één dag mee, na verloop van tijd betekende dit dat men zelfs op de dag zelf nog eens hun smartwatch op moesten laden – batterijen blijven immers niet eeuwig van dezelfde kwaliteit. Hoe zit dat met de OPPO Watch (46mm)?
In de praktijk kon ik op de meeste dagen met gemak de hele dag het horloge dragen en kon ik er nog een paar uur extra uit halen. Dat betekende dat ik hem meestal uit de lader haalde met 100 procent, en er dan tot de volgende dag rond 15:00 mee kon doen. Hoe lang de batterij meegaat hangt, zoals voor elk apparaat geldt, wel hoe je hem gebruikt. Op dagen dat ik de OPPO Watch gebruikte om te navigeren en sporten ging de batterij wel minder lang mee, en legde ik hem meestal ’s avonds aan de lader – de Watch zou dan onvoldoende batterij hebben om dan nog de hele nacht mee te gaan.
![](/wp-content/uploads/2021/02/oppo-watch-601e9fe49b861-scaled.jpg)
Drukke dagen met veel notificaties hadden ook wel wat effect op de batterijduur, maar dat viel nog mee – vaak kon ik de smartwatch dan alsnog met gemak gebruiken om mijn slaap bij te houden. De smartwatch moest dan soms één of twee uur eerder aan de lader. Het moge duidelijk zijn dat je met de OPPO Watch geen smartwatch koopt die veel meer dan één tot anderhalve dag mee zal gaan. Als je een Galaxy Watch van Samsung gewend bent, zou de batterijduur van de OPPO Watch wat tegen kunnen vallen. Dit horloge heeft daar wel een oplossing voor.
Mocht de batterij van de OPPO Watch leeg zijn, dan kun je hem namelijk voor een kwartier aan de oplader leggen om de batterijduur tot ongeveer 45 procent op te hogen. Het volledig opladen van de smartwatch duurt wel een stuk langer. Uit onze testen bleek dit ongeveer 80 minuten te duren vanaf 0 procent. Het enige nadeel van de laadtechniek van OPPO is dat het gebaseerd is op een eigen VOOC-laadtechniek, die met zogenoemde POGO-pinnetjes werkt. Draadloos opladen is dus niet mogelijk met deze smartwatch.
Tegelijkertijd moet ik zeggen dat ik onder de indruk ben van de kwaliteit van de oplader die OPPO bij de smartwatch levert. Voor het opladen plaats je de smartwatch in zijn houder en middels magneten wordt de OPPO Watch daarin stevig vastgehouden. Een lege smartwatch in de ochtend omdat hij uit de oplader was verschoven, zit er dus niet in. Wel is het belangrijk om de pinnetjes van tijd tot tijd te reinigen; die zitten in een lichte inkeping en kunnen vuil verzamelen waardoor hij niet meer oplaadt.
5. Prima allround-sportsmartwatch
OPPO’s smartwatch is niet de eerste smartwatch die je wellicht uit zou kiezen om te sporten en zo heb ik hem dan ook niet getest: dit horloge is in eerste plaats bedoeld om te dragen bij alledaagse activiteiten. Dat merk je enerzijds aan het bandje – waar ik later nog op terug zal komen – en aan OPPO’s inzet op sportfunctionaliteiten. Ze zijn zeker aanwezig, maar niet zo uitgebreid als op een prijzig sporthorloge van Garmin of Polar.
![](/wp-content/uploads/2021/02/oppo-watch-601e9ff2d7015-scaled.jpg)
In de sportapplicatie die door OPPO wordt meegeleverd op de Watch vind je een vijftal sportmodi – te beginnen bij een ‘Fitness run’. In deze modus kun je kiezen tussen een in- en outdooractiviteit. Er zijn, buiten het feit dat de outdooractiviteit gebruikmaakt van GPS, geen meetverschillen tussen de twee modi. Voordat je begint kun je een doel instellen op basis van je hartslag, calorieverbruik of je activiteitsduur. Tijdens het sporten krijg je een handig overzicht van de status van je activiteit, zo is het af te lezen of je nog opwarmt, of dat je al in de volgende fase van je hardloopsessie zit en iets meer input kunt leveren.
In de ‘fat burn run’ wordt deze functie verder uitgebouwd door naast een visuele interpretatie ook gesproken feedback te geven. Op die manier kan de smartwatch je verder ondersteunen om in de specifieke hartslagzone te blijven waarin men meestal veel vet kan verbranden. In de outdoor walk en cycling-modi vervalt de gesproken feedback en ligt wederom de focus op de doelen die jij legt voor je activiteit, zoals over de af te leggen afstand of de duur van de sportactiviteit. In deze modi, evenals de eerdergenoemde modi, maakt de smartwatch gebruik van GPS en de hartslagsensor op de Watch.
![](/wp-content/uploads/2021/02/oppo-watch-601e9ff55f4bc-scaled.jpg)
Van zodra je gaat zwemmen zal de OPPO Watch geen gebruik meer maken van de ingebouwde GPS-verbinding. Hoewel de sportmodus op dat punt een functie verliest, krijgen zwemmers een tweetal extra functies om het goed te maken. In de zwemmodus kan je instellen hoe lang het zwembad is en kun je de ‘aanraking van het scherm met je vingers’ blokkeren. Op die manier kun je voorkomen dat door aanraking met het water of delen van je lichaam de sportactiviteit stop wordt gezet.
Wat sportmogelijkheden die standaard op de Watch aanwezig zijn ben ik erg tevreden. Hoewel je de OPPO Watch niet het meest uitgebreide Wear OS-sporthorloge kunt noemen, voldoet het zeker. Als je soms wat wil sporten en op andere momenten het horloge wil blijven dragen, dan kun je met een smartwatch als de OPPO Watch eigenlijk geen fout maken. Over de accuraatheid van de GPS-chip, de hartslagsensor en de stappenteller heb ik eigenlijk weinig klachten. In vergelijking met de Galaxy Watch (OG) was het verschil in stappen en hartslag meestal minimaal.
OPPO Watch – de minpunten
1. Extra HeyTap-registratie
Bij het instellen van de OPPO Watch heb je uiteraard, zoals hoort bij het Wear OS-platform, de Wear OS-app nodig hebben. Op dat punt is er eigenlijk weinig nieuws te vertellen, je kan de smartwatch in principe op die manier blijven bedienen. Wat echter opvalt is dat de smartwatch een tweede app zal vereisten zodra je de batterijbesparingsmodus gebruikt. Op dat moment maak je namelijk niet meer gebruik van Wear OS, maar een secundair platform: dat platform vereist de zogenoemde HeyTap-app.
Wat het zo vreemd maakt, is dat OPPO nergens direct verwijst naar de HeyTap-app, buiten dat je de suggestie voor de HeyTap-app als suggestie ontvangt als een Wear OS-notificatie. Het nadeel van de extra app is dat je een behoorlijke hoeveelheid persoonlijke data moet achterlaten bij een app die je normaliter niet nodig hebt voor een Wear OS-smartwatch. Mocht je het niet erg vinden om de data bij OPPO achter te laten, dan krijg je wel toegang tot een aantal exclusieve functies en datapunten – functies die niet in de Wear OS-app zichtbaar zijn.
![](/wp-content/uploads/2021/02/heytap-601ea25f96423.png)
OPPO’s HeyTap-dashboard voor het bijhouden van o.a. sportactiviteiten
Het eerste tabblad dat je tegenkomt in de HeyTap-app bevat een aantal gezondheidsstatistieken: als je het horloge draagt tijdens het sporten zie je hier onder andere je slaapritme, evenals je hartslag en de activiteiten die je hebt ondernomen terwijl je de OPPO Watch droeg. Ook zie je, als je sport met de smartwatch, de GPS-data van je sportactiviteiten. Over de sportmogelijkheden die de OPPO Watch biedt kom ik later nog terug.
Zelfs als je niet zoveel gebruikmaken van sportfuncties, dan heb moet je mogelijk alsnog aan de slag met de HeyTap-app. Als je op in de batterijbesparingsmodus van de OPPO Watch op je telefoon uit wil kunnen lezen hoe vol je smartwatch nog zit, of als je notificaties wil blijven ontvangen in deze modus van de Watch, dan moet je de HeyTap-app koppelen. Zonder de app worden deze gegevens niet gesynchroniseerd.
2. Vreemde slaaptracking-tijden
Vrijwel alle smartwatches bieden tegenwoordig de mogelijkheid om je slaap bij te houden, daar is de OPPO Watch ook voor uitgerust: elke avond tussen 20:00 en de volgende ochtend 10:00 zal OPPO je slaap bijhouden. Een deel van mijn testen van deze smartwatch vonden plaats in de kerstvakantie – een moment om uit te slapen. Het nadeel is dat dit horloge na 10:00 stopt met het meten van jouw slaapritme. In sommige gevallen werd ik pas om 11:00 wakker – oeps – en daar hield dit horloge geen rekening mee.
Voor mensen die nachtdiensten draaien en overdag slapen is dit eveneens onhandig, gezien zij met dit horloge dus geen gegevens over hun slaapritme kunnen verzamelen. Als je wel altijd slaapt in de kaders die OPPO heeft gesteld, dan is de tracking prima te noemen. Het is wel jammer dat OPPO de REM-slaap niet afzonderlijk benoemt in zijn slaapstatistieken. OPPO benoemt je slaapritme aan de hand van drie categorieën: wakker, lichte slaap en diepe slaap. REM-slaap wordt op dit horloge bij de categorie ‘lichte slaap’ opgeteld.
![](/wp-content/uploads/2021/02/oppo-watch-601e9ff404504-scaled.jpg)
Of de gemeten cijfers van de OPPO Watch juist zijn, is lastig te stellen. Wel had ik ’s ochtends soms het gevoel dat de OPPO Watch voor een flinke tijd dacht dat ik nog sliep, terwijl ik in werkelijkheid al een uur op mijn telefoon had gezeten. Tot slot is het nog belangrijk om te vermelden dat OPPO in de statistieken van je nachtritme geen overzicht biedt van je hartslag. Uiteraard kun je deze cijfers wel uitlezen via onder andere de HeyTap-app, maar wat mij betreft zou het fijn zijn als deze data direct bij de slaaptracking wordt weergegeven.
3. OPPO heeft een eigen bandsysteem
Horloges worden sinds een aantal jaar steeds vaker voorzien van dezelfde soort bandjes zodat het in de toekomst makkelijker is om een setje nieuwe bandjes te kopen. Het gaat dan specifiek om hoe de bandjes op de smartwatch wordt aangesloten. Veel smartwatches gebruiken een schuifsluiting, met zo’n bandje moet je een pinnetje verschuiven om het bandje te verwijderen of erop te zetten. Voor de OPPO Watch heeft de Chinese fabrikant een ander – in de praktijk misschien wel makkelijker om te gebruiken – systeem gekozen voor zijn horlogebandjes.
Voor dit systeem klik je onderaan de smartwatch op een knop om het bandje aan een kant van het horloge los te koppelen. Hoewel het systeem makkelijker te gebruiken is, zorgt het er wel voor dat niet alle horlogebandjes op de Watch passen. Mocht het meegeleverde bandje kapotgaan, dan zal je een nieuw bandje aan moeten schaffen bij OPPO. Er zijn tegen die tijd misschien ook wel wat andere bandjesmakers die aanbod hebben voor de OPPO Watch, maar dat blijft beperkter dan geldt voor de meeste andere smartwatches. Als je dacht een metalen bandje te kopen voor de OPPO Watch, dan kom je wellicht ‘bedrogen uit’.
![](/wp-content/uploads/2021/02/oppo-watch-601e9ff5b11e9-scaled.jpg)
4. Verouderde Wear 3100-chipset
Hoewel het aanbod van Wear OS-smartwatches met de Snapdragon Wear 4100 nog beperkt is, zal dit in 2021 snel gaan wijzigen. Een Wear OS-concurrent van de OPPO Watch, de Mobvoi TicWatch Pro 3, bevat al zo’n nieuwe chipset en dat biedt de nodige voordelen. Om te beginnen is de Wear 4100-chipset van Qualcomm veel zuiniger en is de processor vele malen sneller. Hoewel de OPPO Watch eigenlijk al lekker snel aanvoelt, kan het dus nog wat sneller, terwijl dat ook nog gepaard gaat met een lager energieverbruik.
Verwacht dat Snapdragon Wear 4100-smartwatches met gemak de kaap van twee dagen behalen als het op batterijduur aankomt. Dat hangt natuurlijk af van andere componenten – zoals het scherm – die de smartwatchfabrikant inzet. Dat zet de OPPO Watch (46mm) voor een lastige strijd, zeker als je de adviesprijs van OPPO’s smartwatch meeneemt: 350 euro. Momenteel wordt OPPO’s horloge ook tegen die prijs verkocht.
![](/wp-content/uploads/2021/02/oppo-watch-601e9ff4493df-scaled.jpg)
Vergelijk dat met de Mobvoi TicWatch Pro 3 die net onder de 300 euro verkocht wordt en je ziet al snel dat de prijs van de OPPO Watch lastig te verdedigen is. Zeker voor de sporters onder ons zal de TicWatch Pro 3 een betere keuze zijn, evenals de mensen die hun smartwatch zo min mogelijk aan de oplader willen leggen. Tegelijkertijd mis je wel de fijne software-ervaring die OPPO heeft weten te bouwen op zijn smartwatch. Het is te hopen dat er dit jaar een – wellicht goedkopere – versie van de OPPO Watch op de markt komt, ditmaal met de nieuwe Snapdragon Wear 4100-chipset.
Conclusie
Na meerdere weken met de OPPO Watch (46mm) rond te hebben gelopen durf ik wel te zeggen dat dit simpelweg een hele fijne smartwatch is, en eigenlijk wel meer dan dat. Dit was de eerste keer dat een Wear OS-horloge mij wist te overtuigen van de kracht van het platform en de mogelijkheden die het platform biedt. Wat daarbij vooral heeft geholpen zijn de softwarematige aanpassingen die door OPPO zijn doorgevoerd; aanpassingen die Wear OS niet misstaan. Onder andere door de applade zo door te voeren dat het een (fijn hanteerbare) lijst met apps wordt.
Of het aan de 1 GB-werkgeheugen of de aanpassingen van OPPO ligt durf ik niet te zeggen, maar de smartwatch voelt ook nog eens lekker vlot aan. Zowel bij het laden van apps als Google Maps en het scrollen door de Wear OS-interface. Wat daarbij wel een minpunt is, is dat OPPO nog de Wear 3100-chipset van Qualcomm heeft gebruikt, in plaats van de nieuwere Snapdragon Wear 4100-chipset. In de praktijk is de laatstgenoemde chipset nog iets vlotter, maar bovenal energiezuiniger.
![](/wp-content/uploads/2021/02/oppo-watch-601e9ff276fe1-scaled.jpg)
Niet dat de OPPO Watch per se onzuinig is, maar de batterijduur doet met iets meer dan één dag net iets onder voor zijn sporthorloge-concurrenten en wat gewenst zou zijn om een smartwatch echt fijn te maken voor dagelijks gebruik. Als je nu bijvoorbeeld veel gaat sporten of veel apps gebruikt, dan zal je hem vaak na de eerste dag aan de lader willen leggen. Dat zorgt er dan weer voor dat je hem niet kan gebruiken om je slaapritme te meten, tenzij je ‘m tussendoor aan de – snelle – oplader legt.
Om nog kort op het sporten terug te komen: hoewel het mogelijk is om dit horloge te gebruiken bij het sporten – de belangrijkste sportfuncties en -hardware is aanwezig – is dit toch het horloge dat in eerste plaats is ontwikkeld voor alledaags gebruik. Dat merk je ook aan de HeyTap-app voor de Watch, die je afzonderlijk moet installeren, iets dat OPPO niet aangeeft tijdens de installatie. In de app vind je wel wat sportdata, maar erg uitgebreid is het niet. Uiteraard kun je afzonderlijke apps installeren om dat mogelijk te maken, maar dat kan in principe op elke Wear OS-smartwatch en maakt deze Watch niet uniek.
Wat de OPPO Watch wel uniek maakt, is het afgeronde scherm aan de voorzijde van het horloge. Ik had nooit verwacht dat de afrondingen zo’n groot verschil zouden maken, maar het blijkt dus heel erg fijn te zijn – het scherm voldoet verder in zijn geheel en is voldoende helder voor gebruik in direct zonlicht. Iets anders dat de OPPO Watch uniek maakt is het bandsysteem: dat is anders dan op de meeste smartwatches en is makkelijk in gebruik, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat het erg lastig is om nieuwe bandjes aan te schaffen.
![](/wp-content/uploads/2021/02/oppo-watch-601e9ff39afb1-scaled.jpg)
Onder de streep heeft het horloge veel voor- en nadelen, maar het belangrijkste nadeel blijft toch de adviesprijs: met een prijs van 349 euro is het erg lastig om de OPPO Watch aan te raden, zeker als je meeweegt dat je voor 299 euro de TicWatch Pro 3 van Mobvoi kan aanschaffen, het eerste horloge met de Snapdragon Wear 4100. Wellicht dat het uiterlijk van de OPPO Watch je toch over de lijn zal trekken om dit horloge te kopen in plaats van de TicWatch Pro 3, en daarvoor kan ik je ook alleen maar gelijk geven. Als je dit horloge koopt, dan koop je in ieder geval één van de, zo niet de beste Wear OS-smartwatch.
OPPO Watch (46mm) kopen
OPPO biedt zijn Watch aan in twee varianten, met diagonalen van respectievelijk 41mm en 46mm. Voor deze review is de 46mm-variant van de OPPO Watch getest: in Nederland is deze smartwatch enkel in het zwart beschikbaar, voor een adviesprijs van 350 euro. Je kan de smartwatch kopen via MediaMarkt, Belsimpel en de officiële OPPO-webwinkel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
In de review is de Oppo watch flink tegen het licht gehouden. Ik ben jaren geleden terug gekomen op het gebruiken van een smartwatch en overgestapt op een hybride fitness horloge. Een model uit de Huawei stal met een accuduur van bijna 14 dagen. Gebruik makend van functies die een klein beetje slim horloge tegenwoordig aankan. Dat gepriegel met het energie verslindende OS Wear op de watch werd ik snel zat. Wat mij betreft worden de echte smartwatches alleen succesvol als je met goed fatsoen bij volledige functionaliteit tenminste voor 3 dagen achtereen sap aan boord hebt. Misschien een heel persoonlijke smaak, maar de watches die Samsung heeft uitgebracht vind ik veel fraaier om te zien.
Zelf heb ik de tickwatch 3 pro gps. en de heeft de nieuwste processor en is heel snel en de batterij gaat wel 4 dagen mee, door slimme opties in de horloge, ga daar maar eens mee testen.
‘…hoewel het mogelijk is om dit horloge te gebruiken bij het sporten – de belangrijkste sportfuncties en hardware is aanwezig – is dit toch het horloge dat in eerste plaats is ontwikkeld voor het sporten…’
Yep… 😉 Bedoeld wordt denk ik: ‘…is dit toch NIET het horloge dat in DE eerste plaats…’
Mooi ding, maar ik zou persoonlijk nog even wachten op V2.
Met de 4100 en allerlei kleine verbeteringen die nodig zijn bij een V1. ?
nou ik heb de oppo watch nu een maand of 2 a 3 mr helemaal super. doet nx onder voor Apple watch. ook die heb ik 6jr lang gehad (serie 0). nog voor dat tie in NL te koop was.
mr een metalen band voor oppo watch is er gewoon wel hoor. weliswaar via ALI express. mr voor €10 heb je een mooie zware stevige schakel band.