OPPO Find X2 Neo review: dit zijn de plus- en minpunten

Sebastien Marien
Sebastien Marien
19 mei 2020, 20:03
9 min leestijd
OPPO Find X2 Neo review: dit zijn de plus- en minpunten

Lees verder na de advertentie.

OPPO Find X2 Neo

De OPPO Find X2-reeks bevat twee premium-telefoons met de Find X2 (999 euro) en de Find X2 Pro (1149 euro), en over die laatste waren we al ontzettend enthousiast in onze review. Je kan hem gerust een dark horse noemen in het premium-segment, die uitpakt met een degelijk scherm, duurzame materialen en sterke cameraprestaties.

Ondertussen is de Find X2-reeks uitgebreid met twee nieuwe telgen: de Find X2 Neo (699 euro) en de Find X2 Lite (599 euro). De Neo is de meest high-end van de twee en OPPO maakte keuzes wat betreft de gebieden waarop het wil besparen. De telefoon komt qua prijs lijnrecht tegenover de OnePlus 8 die ik eerder kon testen, en hier lees je mijn bevindingen over de Find X2 Neo.

OPPO Find X2 Neo – de pluspunten

1. Behuizing en design

OPPO’s Find X2 Neo lijkt  sterk op zijn duurdere broertjes, en dat is alleen maar positief. De telefoon heeft een strakke en simplistische look met op de achterkant vier cameralenzen die verticaal staan opgesteld en een subtiele grijs-blauwe schijn. De Find X2 is duidelijk kleiner dan de Find X2 en de Pro-versie, en je ziet een extra lens op de achterkant. De cameramodule steekt veel minder sterk uit de behuizing dan bij de Find X2 Pro.

Waar de Find X2 je ook liet kiezen tussen keramiek of een afwerking met Corning Gorilla Glass 6, krijg je met deze telefoon enkel een gewone glazen afwerking. Het scherm van de telefoon met de subtiele, gebogen randen aan voor- en achterkant voelt nog hetzelfde aan en je krijgt meteen het gevoel alsof hij goed in de hand ligt en dat het een premium toestel is. Een ander positief aspect van deze telefoon is het gewicht van 171 gram, wat ik zeker waardeer gezien smartphones doorgaans steeds grotere en zwaarder worden. 

Ik ben ook een fan van de kleur waarbij lichtgrijs uiteindelijk donkergrijs en blauw wordt. De telefoon is wel erg glanzend, waardoor vingerafdrukken vrij goed zichtbaar zijn. Dat was veel minder het geval bij de Find X2 Pro. Toch blijft dit een aantrekkelijk toestel dat met zorg is ontworpen en stijl uitstraalt.

2. Vingerafdrukscanner

OPPO’s Find X2 Pro heeft een van de prettigste vingerafdrukscanners die je kan vinden, en dat geldt ook voor deze Find X2 Neo. De vingerafdrukscanner zit opnieuw onder het scherm en hij biedt een groot scanoppervlak aan. De scanner is nog steeds ontzettend snel en hij werkt gewoon feilloos.

3. Accu

Deze telefoon heeft een sterke accuprestaties neergezet, en de 4025 mAh accu was ook de Find X2 Pro te sterk af. Deze telefoon hield het gemiddeld iets langer dan een dag vol met één oplaadbeurt en ook de cijfers  de AccuBattery-test zijn gunstig. Met het scherm aan houdt de telefoon het 10 uur en 44 minuten vol, terwijl hij in stand-by 80 uur en 55 minuten overleeft. De gecombineerde tijd van AccuBattery moet een realistisch gebruiksscenario voorstellen, en volgens die cijfers is hij goed voor 30 uur 17 minuten van gebruik.

De keerzijde van de medaille is wel dat de telefoon minder snel oplaadt in vergelijking met de Find X2 en de Pro-versie, want hij mist de 65 watt oplader, en hij ruilt die in voor een 30 watt VOOC 4.0-oplader. Samen met die meegeleverde oplader bereik je in 20 minuten tijd de helft van je maximale capaciteit. De telefoon ondersteunt geen draadloos opladen, net als de andere Find X2-toestellen.

4. Geluid

De OPPO Find X2 Neo heeft een speakergril aan de bovenkant die ook dienst doet als telefoonluidspreker en aan de onderzijde is een tweede luidspreker. Zo’n twee stereo-luidsprekers zijn zeker een pluspunt, want niet elke telefoon kan met een dubbele speaker uitpakken. Vergeleken met de OnePlus 8, die ook twee luidsprekers heeft, is het geluid wel wat zachter en minder zuiver.

5. Camera

De OPPO Find X2 heeft vier lenzen op de achterkant, en de telefoon heeft dezelfde hoofdcamera 48 MP hoofdcamera van de Find X2 die komt met een 1/2.0″-sensorgrootte en een f/1.7-diafragma. De Pro-versie is de enige die grotere 1/1.43″-sensor gebruikt met de grotere pixelgrootte.

Als we de andere sensors erbij nemen dan merken we wel verschillen met de Find X2. De telefoon gebruikt een andere 13 MP telecamera met 2x optische zoom en bij de groothoekcamera werd gekozen voor een kleinere 8 MP sensor. Als vierde camera is er een 2 MP monochrome sensor die de kleuren van de foto’s moet optimaliseren. Aan de voorkant is tot slot een 44 MP camera.

Je ziet hieronder links telkens de foto’s die genomen zijn met de OPPO Find X2 Neo en rechts foto’s van de OnePlus 8. Als eerste zie je foto’s met de groothoekcamera, gevolgd door twee fotoreeksen met de hoofdcamera. Daarna zie je 2x zoom, 10x zoom en als laatste de selfies.

De OnePlus 8 wint de cameravergelijking enkel wat de groothoekcamera betreft en de telefoon heeft ook natuurlijkere kleuren over de ganse lijn, in tegenstelling tot de Find X2 Neo met zijn overgesatureerde plaatjes. Toch maakt de Find X2 Neo wel het verschil op het gebied van details, dynamisch bereik en onderbelichte omstandigheden. De Neo heeft duidelijk de betere hoofdcamera, telecamera en selfiecamera, al hopen we wel dat de kleuren met een software-update kunnen worden bijgesteld.

OPPO Find X2 Neo – de minpunten

1. Scherm

De OPPO Find X2 Neo heeft een kleiner 6,5 inch scherm in vergelijking met de Find X2 en de Pro-versie, en dat is een positieve zaak, want het geeft consumenten meer keuzevrijheid. OPPO heeft wel duidelijk bezuinigd op de kwaliteit van het scherm, en dat is dan wel weer een jammere zaak. Het gaat niet langer om een QHD-paneel met een 120 Hz-verversingssnelheid, maar wel om een scherm met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels en een 90 Hz-refresharate.

Met die twee eigenschappen is niets mis gezien de lagere prijs van de telefoon, maar de telefoon moet wel sterk inboeten wat betreft de helderheid van het AMOLED-scherm. Als je de telefoon naast de OnePlus 8 legt is het verschil veel groter dan je zou verwachten, gezien de telefoons een identiek prijskaartje heeft. Als je de toestellen meer naar buiten neemt, merk je ook dat het OnePlus 8-scherm veel beter afleesbaar is in de sterke lentezon.

De kijkhoeken en kleurenweergave zijn dan weer wel voor beide telefoons sterk en OPPO heeft ook een goede automatische helderheidsfunctie, maar je kan er niet omheen dat dit scherm duidelijk minder goed is in vergelijking met de Find X2, de Pro-versie en de OnePlus 8. OPPO maakt ook niets bekend over het gebruik van Gorilla Glass.

2. Prestaties

De OPPO Find X2 Neo  is echt een merkwaardige telefoon op het gebied van prestaties. De Snapdragon 865 wordt omgeruild voor de Snapdragon 765G die bedoeld is voor het hoge middensegment, en hoewel beide chipsets met ondersteuning van 5G komen, moet je met de Neo wel aan kracht inboeten. De Neo wacht nog op een update alvorens hij met het supersnelle internet aan de slag kan gaan.

Ondanks de minder krachtige chipset voorziet OPPO deze telefoon met een stevige 12 GB aan RAM en 256 GB opslag, al gebruikt het merk de minder snelle UFS 2.1-opslag in tegenstelling tot UFS 3.0 bij de Find X2 en de Pro-versie. Het is me niet duidelijk waarom OPPO niet gewoon een voordeliger model van de Find X2 Neo uitbrengt dat wat minder RAM en opslag heeft om zo de telefoon een zachter prijskaartje te geven, want gebruikers die tevreden zijn met de Snapdragon 765 zullen vermoedelijk ook met 8 GB RAM akkoord gaan.

De Find X2 Neo voelt snel aan in het dagelijks gebruik, maar het verschil met de OnePlus 8 was wel voelbaar na het overschakelen. Dat merkte ik overigens ook in games die veel grafische kracht vroegen, zoals The Elder Scrolls: Blades, want daar presteerde de OnePlus 8 quasi feilloos zonder merkbare framedrops, terwijl de game wel goed draaide op de OPPO-telefoon, maar hij was wel duidelijk niet even soepel als de OnePlus 8.

Dat blijkt ook uit benchmarks waarin de OPPO Find X2 Neo een AnTuTu-score behaalde van 314503. De telefoon presteert daarmee minder goed dan telefoons die met de Snapdragon 855 verschenen, dat is Qualcomms high-end chipset van vorig jaar.

3. Software

De Find X2 Neo van OPPO draait op Android 10 en de ColorOS 7.1-schil, en die software-omgeving is er met elke update niet alleen mooier op geworden met een systeembrede donkere modus, maar ook functioneler. Het wordt steeds eenvoudiger om je weg te vinden op een OPPO-telefoon, al neemt het nog steeds wat meer tijd om je startscherm in te delen in vergelijking met sommige andere toestellen.

Ik ben ook niet de grootste voorstander van OPPO’s ‘Slimme Assistent’. Dat is een zijscherm van waaruit je snel toegang krijgt tot een aantal belangrijke functies, en het concept is dus gelijkaardig aan de oude OnePlus Shelf of de Huawei Assistant. De ‘Slimme Assistent’ biedt te weinig meerwaarde en liever had ik dan relevant nieuws gezien via Google Discover. De Find X2 Neo kan ook niet rekenen op maandelijkse beveiligingsupdates, en hij draait op het moment van schrijven op de beveiligingspatch van maart. De Find X2 Neo zal wel kunnen rekenen op twee jaar lang systeemupdates.

Conclusie

OPPO heeft met de Find X2 Neo een afgeslankte versie gepresenteerd van zijn Find X2 en op sommige gebieden maakt OPPO de juiste keuzes waarmee het de prijs kan drukken, maar op andere gebieden doet het Chinese bedrijf dat minder succesvol.

Een voorbeeld van zo’n succes is de camera-opstelling die een stuk veelzijdiger is in vergelijking met de OnePlus 8, en het voelt alsof hij zich op het gebied van fotografie eerder kan meten met de Xiaomi Mi 10 Pro die echter 300 euro meer kost. OPPO heeft dus succesvol bespaard op cameragebied, want de prestaties blijven sterk. De Find X2 Neo heeft ook grotendeels het herkenbare, sterke design van de andere Find X2-toestellen en ook de vingerafdrukscanner en de accu vallen zeker in de smaak.

Waar OPPO minder duidelijke en goede keuzes maakt is op het gebied van prestaties. De Neo zet sterk in op een optimale 5G-verbinding en een stevige portie RAM en opslag, maar op het vlak van brute kracht moet hij wel stevig buigen voor de OnePlus 8. Daarnaast had ik meer verwacht van het scherm en ook op het vlak van software kan OPPO nog stappen zetten.

Toch is de OPPO Find X2 Neo een fijn toestel, en voor wie meer belang hecht aan een sterke camera-opstelling dan aan de allerbeste prestaties, is dit budgetvlaggenschip een aanrader. Zeker als je ook al helemaal futureproof wil zijn door de ondersteuning van 5G.

OPPO Find X2 Neo kopen

De OPPO Find X2 Neo is verkrijgbaar in de kleur Starry Blue en Moonlight Black voor een adviesprijs van 699 euro. Je vindt de telefoon alvast bij T-Mobile, maar binnenkort belandt hij ook bij onder meer Belsimpel en Mobiel.nl.

Hier vind je nog meer prijzen in combinatie met een abonnement

[tds=7594]

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!