De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

OPPO Enco X review: dit zijn de plus- en minpunten

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
24 februari 2021, 20:30
14 min leestijd
OPPO Enco X review: dit zijn de plus- en minpunten

Lees verder na de advertentie.

Denk je aan volledig draadloze oortjes, dan denk je waarschijnlijk aan de Apple AirPods. Het merk OPPO zal niet snel bij je opkomen en toch hebben zij de OPPO Enco X’s ontwikkeld, die het tegen de AirPods Pro moeten opnemen. Of dit de draadloze (bluetooth) oortjes zijn die jij moet kopen? Lees het in mijn review.

OPPO Enco X

Volledig draadloze oortjes werden in een ver verleden ontwikkeld door fabrikanten die zich volledig richten op audio. Onder leiding van Apple zijn er echter steeds meer bedrijven die zelfstandig aan de slag gaan met draadloze oortjes. Samsung biedt sinds jaar en dag zijn Galaxy Buds-oortjes aan en bij OnePlus kun je al meerdere jaren terecht voor zijn Bullets Wireless en Buds-oortjes. Dat OnePlus de draadloze boot is opgestapt, heeft onder andere te maken met de ervaring die OPPO heeft met het produceren van (draadloze) audioproducten.

OPPO begaf zich de afgelopen jaren zelf ook steeds vaker op de markt van draadloze oortjes en liet zich vorig jaar verleiden om zijn eerste high-end oortjes op de markt te brengen, de OPPO Enco X’s. De ontwikkeling van de volledig draadloze oortjes vond plaats in samenwerking met Dynaudio, een Deens audiobedrijf dat zich richt op HiFi-producten. Het is lastig te zeggen hoeveel invloed dit heeft gehad op het eindproduct: veel van dit soort samenwerkingen zijn vooral sales-gerelateerd, met als bonus dat een extra audioprofiel wordt toegevoegd om het geluid te verrijken.

Buiten het beloofde superieure geluid in vergelijking met andere draadloze oortjes, biedt OPPO met de Enco X ook zijn eerste paar draadloze oortjes met ruisonderdrukking aan. Hiervoor zet OPPO zijn dual-microfoon ruisonderdrukking in. Voor deze review is de ruisonderdrukking van de Enco X met verschillende oortjes met ruisonderdrukking vergeleken, waaronder de Sony WF-1000XM3 en Elite 75t van Jabra. Tot slot moeten de Enco X’s van OPPO een indrukwekkend lange batterijduur bieden: met ruisonderdrukking ingeschakeld zou de batterijduur op 20 uur uitkomen, terwijl je er tot 25 uur mee kan doen zonder ruisonderdrukking, zo stelt OPPO op zijn website.

Uiteraard komen de claims van OPPO, voor zover mogelijk, aan bod in deze review. Voor de review zijn de draadloze oortjes getest in combinatie met de OnePlus 8 Pro, een telefoon die bluetooth 5.0 ondersteunt. In totaal zijn de oortjes drie weken lang getest. Voor de testen is gebruikgemaakt van de Android-app, HeyMelody, die OPPO bij de Enco X-oortjes meelevert om de software up-to-date te houden.

OPPO Enco X – de pluspunten

1. Klein, maar écht heel erg klein

Van sommige draadloze oortjes krijg je al last van je oren nog voordat de ze in je oren zitten. Dat had ik onder andere bij de Sony WF-1000XM3, vooral vanwege het gewicht van de oortjes. Daarbij kwam nog dat een groot deel van die draadloze oortjes buiten je oren hangt en het er daardoor vreemd uit kan zien als je ze draagt. OPPO’s volledig draadloze oortjes namen alle zorgen bij mij weg toen ik een eerste blik wierp op de inhoud van het oplaadhoesje.

Het grootste deel van de oortjes valt namelijk weg in je oorkanaal. Wat overblijft buiten je oren is de ‘stam’, zoals we die kennen van de Apple AirPods. In vergelijking met de AirPods zijn de stammetjes op de Enco X’s wel iets kleiner en bovenal ook een stuk minder dik. Wat mij betreft ziet het er beter uit dan op de AirPods, maar dit blijft uiteraard subjectief – dat geldt ook voor de vraag of stammetjes überhaupt wel mooi zijn.

Het feit dat de oortjes zo klein en daarbij ook nog eens ontzettend licht zijn, zorgt ervoor dat ik ze in dagelijks gebruik met gemak vier uur achtereenvolgend kan dragen. Zelfs op dat punt krijg ik weinig tot geen last van de oortjes. Op het begin kreeg ik wel wat last, maar dat was voornamelijk omdat ik de verkeerde oordopjes had uitgekozen – ze waren iets te groot voor mij. Toen ik dat wisselde, was het probleem razendsnel verdwenen.

Wat mij wel enigszins negatief is opgevallen aan de oortjes is dat OPPO wel erg gehecht is aan zijn glanzende plastics. Hoewel dat geen probleem hoeft te vormen, is het wat onnodig op oortjes die in Nederland en België voor 179 euro over de toonbank gaan. Ze zijn daarmee weliswaar minder duur dan de AirPods (Pro), maar het zou alsnog fijn zijn als de plastics iets kwalitatiever aanvoelen, zoals op de Sony WF-1000XM3 of Jabra Elite 75t, die gebruikmaken van mat plastic.

2. Batterijduur om van te leven

Het draagcomfort zit dus wel goed, zeker met het lage gewicht van de oortjes. Tegelijkertijd is de vraag of het lage gewicht impact heeft op de batterijduur van de Enco X en dat is eigenlijk maar net hoe je de resultaten bekijkt. In de praktijk gebruikte ik de Enco X’s meestal in de ochtenduren terwijl ik op mijn thuiskantoor zit. Daarbij zijn de oortjes dan verbonden aan mijn telefoon en speel ik tot de middagpauze constant muziek af op 50 tot 60 procent van het maximale volume. Voor de testen is ruisonderdrukking zowel in- als uitgeschakeld geweest.

Testen met ruisonderdrukking ingeschakeld leverde mij een eindresultaat op van tegen de vier uur; gemiddeld kwam ik op een resultaat van 3 uur en 51 minuten. Met ruisonderdrukking uitgeschakeld vielen de resultaten wel iets hoger uit, op een gemiddelde batterijduur van 4 uur en 37 minuten. Dat is echter niet de geadverteerde 5,5 uur per batterijlading. Je kan de Enco X in totaal 19 uur en 15 minuten (met ruisonderdrukking), of 23 uur en 5 minuten (zonder ruisonderdrukking) gebruiken.

Hoewel dat geen wereldschokkende resultaten zijn, blijven het resultaten om prima mee vooruit te komen. Als je ze even moet dragen op kantoor of tijdens het reizen, dan is de batterijduur prima. Ik draag ze voor deze testen wel de volledige batterijduur, maar de kans dat jij dit ook doet is klein en dat is ook eigenlijk niet waar volledig draadloze oortjes voor bedoeld zijn. Een over-ear hoofdtelefoon zou in zulke gevallen de betere keuze kunnen zijn.

Als je ze regelmatig voor korte tijd gebruikt, dan blijft er overigens een prima batterijduur over voor de Enco’s. Met 20 uur kom je waarschijnlijk gemakkelijk de week door. Of het zin heeft om ANC uit te schakelen hangt er maar net vanaf hoe lang de batterij mee moet gaan. Drie uur langer kan je de week net doorhelpen. Gelukkig kun je de oortjes ook gemakkelijk opladen door het hoesje met een usb-c-kabel op te laden, of door het hoesje draadloos op te laden – OPPO zegt dat de Enco X met de Qi-standaard werkt. In de praktijk werkte het opladen prima, maar erg vlot is het niet. Pas na bijna twee uur is het complete pakket gevuld.

3. Geluid van de Enco X’s is fenomenaal

Een merknaam als Dynaudio, dat bekendstaat om zijn HiFi-producten, op de verpakking bracht mij direct hoge verwachtingen. Hoewel zo’n samenwerking in principe niks hoeft te zeggen, liet OPPO met zijn productpagina’s doorschijnen dat het meer is dan een EQ die ze hebben toegepast om de oortjes iets beter te laten klinken. Welke invloeden Dynaudio heeft gehad op de wijze waarop het eindproduct is verscheept, durf ik niet te stellen. Wel kan ik vertellen dat de combinatie van twee drivers van 11 mm (dynamic) en 6 mm (balanced membraam) exceptioneel geluid oplevert.

Het geluid van de Enco X is extreem gebalanceerd en geeft een mooi overzicht over zowel vocale als instrumentale delen van de beluisterde muziek. Stemgeluid is zeer helder en dat geldt ook voor het ‘instrumentale spectrum’. In het nummer I’m Here for You van Jack Curley waren de instrumenten makkelijk te onderscheiden en werden ze niet gemaskeerd door vocals. Tegelijkertijd bieden de X’s voldoende bass, zonder dat het drammerig wordt. Bass is vol en geeft warmte aan nummers waar dat op zijn plaats is.

Zeker gezien het prijspunt van de oortjes, mag OPPO zich op zijn schouders kloppen. Dit zijn eigenlijk dé oortjes op dit prijspunt om te kopen. Later in de conclusie bekijken we nog het hele plaatje, maar als het op geluid aankomt is er weinig op dit prijspunt dat de Enco X voorbijstreeft. Uiteraard gaat het om in-ear oortjes – de vergelijking met on-ear of over-ear hoofdtelefoons is dan ook niet op zijn plaats.

4. Draadloze race tegen ruis

Misschien is actieve ruisonderdrukking (ANC) nog wel één van de belangrijkste functionaliteiten van de OPPO Enco X-oortjes. Als je eenmaal ruisonderdrukking hebt ervaren die goed werkt, is het even wennen om weer naar oortjes zonder actieve ruisonderdrukking terug te keren. Dat had ik ook met OPPO’s Enco X. Misschien is het geen directe tegenstander van Sony’s WF-1000XM3 – die kan meer omgevingsgeluiden wegfilteren – maar op dit prijspunt blijft het echt een sublieme prestatie.

Binnenshuis is er eigenlijk maar weinig geluid om weg te filteren, maar ik had het geluk dat ik nog op reis mocht gaan met de Enco X’s. Zowel op straat, als auto’s voorbijrazen, als in de trein, weten ze de voornaamste ruis uit de omgeving weg te filteren. In de trein moest ik soms even om mij heen kijken of de trein wel bewoog. Stemgeluiden van de oproep of anderen in de trein werden verder deels aan banden gelegd, maar waren nog wel te verstaan. Toch is het geluid dat overblijft niet storend.

Zet je muziek of een andere mediabron anders aan, dan verdwijnt een nog groter deel van het geluid en moet je heel veel moeite doen om iets te horen. Perfect voor als je bijvoorbeeld graag in de trein werkt, of op drukke plekken zit en toch even in alle rust iets anders wilt doen. Op straat werkt het ook met voorbijrijdende auto’s, hoewel het de Enco’s niet lukt om al het geluid van de auto’s die langsrijden weg te filteren. Wellicht dat het te maken heeft met de onregelmatigheid van geluiden.

Wil je de sterkste actieve ruisonderdrukking in volledig draadloze oortjes, dan zijn dit wellicht niet dé oortjes om te kopen. Tegelijkertijd zijn er weinig volledig draadloze oortjes op dit prijspunt die tegen de Enco X’s kunnen strijden. Je komt immers al snel boven de 200 euro uit.

OPPO Enco X – de minpunten

1. HeyMelody-app is erg beperkt

Tot op dit punt eigenlijk alleen maar positiviteit, maar dat eindigt helaas bij de HeyMelody-app die je zal moeten gebruiken om de OPPO Enco X in te stellen. Via het thuisscherm van de applicatie is het onder andere mogelijk om de batterijduur van de afzonderlijke oortjes af te lezen. Er is een icoontje voor de oplaadcase, maar het is mij tot op heden niet gelukt om daar het batterijpercentage van in te zien.

Direct daaronder zie je de drie enige instellingsmogelijkheden van HeyMelody: eerst kun je firmware van de oortjes bijwerken, daarna kun je de bedieningsmogelijkheden van de oortjes aanpassen. Met de derde mogelijkheid van HeyMelody kun je de pasvormtest uitvoeren. Hiervoor stuurt de app een aantal tonen door en probeert het op basis daarvan te bepalen hoe goed de oortjes in je oren zitten. Hoewel de oortjes voor mijn gevoel goed zitten, krijg ik telkens het advies om andere oordopjes uit te proberen. Die melding kreeg ik zowel met het eerste paar rubberen oordopjes, als met het tweede paar dopjes, die een goede pasvorm hebben.

Enerzijds werken functies in de app dus niet zoals verwacht, maar ik mis ook meer basale opties. Er is bijvoorbeeld geen optie om de ‘actieve ruisonderdrukking’ via de app in- of uit te schakelen. Wat eveneens mist is een EQ om het geluid naar wens aan te passen, of een mogelijkheid om via de app de locatie van je oortjes te vinden. Wellicht maak je nooit gebruik van de meegeleverde app die bij je draadloze oortjes zitten, maar dit is één van de manieren waarop Sony zich met zijn duurdere WF-oortjes kan onderscheiden van goedkopere oortjes, die vaak slechts een beperkt aanbod van functies bieden in hun apps.

2. Touchbediening is… irritant

Hetgeen waar ik mij flink aan kon ergeren op deze oortjes, is de touchbediening die aanwezig is. Het instellen van de gebaren verloopt via de HeyMelody-app, tenzij je een OPPO-telefoon bezit. Voor de gebaren heb je verschillende instellingsmogelijkheden: tweemaal tikken, driemaal tikken, Aanraken en vasthouden, Aanraken en lang vasthouden en tot slot kun je omhoog en omlaag vegen.

In principe zijn dat een hoop mogelijkheden, tot je beseft dat je per bedieningsmogelijkheid slechts een paar opties krijgt aangeboden. Onder driemaal tikken is je bijvoorbeeld alleen mogelijk om een spraakassistent te activeren. Tweemaal tikken biedt wel meer mogelijkheden, die via HeyMelody in te stellen zijn; deze instellingen zijn per oortje afzonderlijk in te stellen. Verder geldt dat OPPO de ‘Aangetikt houden’-functie al gebruikt voor het in- en uitschakelen van ruisonderdrukking en dat de lang aangetikt-functie al gebruikt wordt om tussen bluetooth-apparaten te wisselen.

Onder de streep heb je dus slechts enkele instelmogelijkheden, terwijl OPPO er wellicht prima voor had kunnen kiezen om gebruikers te laten kiezen uit een lijst met apps. Daar komt nog bij dat het aanraakgevoelige steeltje van de Enco X zo kort is, dat aanrakingen vaak niet geregistreerd worden, zeker in de eerste week van het testen. Na verloop van tijd ging het wel iets beter, maar het blijft soms lastig om de juiste plek op de stam te vinden om te klikken. Als je buiten wandelt, dan ziet het er al snel gek uit als je telkens op je oortje blijft klikken om instellingen aan te passen. Het werkt (meestal), maar je zal zeker met een learning curve rekening moeten houden.

Conclusie

Als je volledig draadloze oortjes gaat aanschaffen voor rond de 180 euro, zijn er een aantal modellen die je niet mag vergeten. Jabra’s Elite 75t’s maken onderdeel uit van deze lijst, en OPPO heeft zich in een keer tot deze lijst weten te voegen. Wat de Enco X van OPPO zo speciaal maakt, is dat ze enorm klein zijn, en daardoor eigenlijk heel erg fijn zitten. Zelfs als je de oortjes vier uur draagt, wat met de Enco X de reguliere batterijduur is als ANC is ingeschakeld, voel je het nauwelijks dat je ze draagt. Er hangt wel wat gewicht aan je oren, maar dat is zeer minimaal.

Het lage gewicht geeft niet direct een vertrouwd gevoel, maar als je ze begint de dragen merk je wel dat OPPO in samenwerking met Dynaudio een audiotechnisch spektakelstuk heeft opgeleverd. In zo goed als alle omstandigheden zijn vocals helder en in instrumentale delen zijn losse instrumenten in mum van tijd van elkaar te onderscheiden. Tegelijkertijd liegt de basservaring er niet om, zonder dat het ten koste gaat van vocals of instrumentale delen – dat is een direct gevolg van OPPO’s opzet van zijn dual-driver systeem.

Op de batterijduur heb ik weinig aan te merken en de aanwezige ANC is erg handig als je in alle rust wilt werken. Wel is de ruisonderdrukking niet op het niveau van bijvoorbeeld de WF-oortjes van Sony, maar die hebben dan ook een prijskaartje van boven de 200 euro. Wat wel echt minder is aan deze oortjes, is de meegeleverde app. Met slechts drie opties in de gebundelde app, kan OPPO zijn concurrenten – ook op zijn eigen prijspunt – simpelweg niet bijbenen.

Verder missen deze oortjes uitgebreide aanpassingsmogelijkheden voor de bedieningselementen op de oortjes. Met aanrakingen van het stammetje kun je namelijk acties uitvoeren, bijvoorbeeld om de ruisonderdrukking in of uit te schakelen. Daar komt nog bij dat de bedieningsvlakken die op de Enco X aanwezig zijn niet altijd reageren op je gevraagde actie. Soms komt het zover dat de telefoon toch uit de broekzak gehaald moet worden, terwijl de bediening op de oortjes dit juist moet voorkomen.

Onder de streep blijft het dan nog de vraag: wat heeft voor jou de prioriteit? Een goede batterijduur, een aangename ANC-ervaring, geweldig geluid of de app en bedieningselementen? Wat mij betreft is de app van ondergeschikt belang en gaat het hier om het geluid, de ANC-ervaring en de batterij. Voor al deze elementen kan ik zeggen dat ik prettig verrast ben door de OPPO Enco X en dat ik ze, zeker voor de adviesprijs van 180 euro, graag zou bestellen. Wat mij betreft zijn de Enco X de beste oortjes voor 180 euro.

OPPO Enco X kopen

Neem je de schoonheidsfoutjes van de Enco X voor lief? Maak dan eerst de keuze of je ze in het wit of zwart zou willen bestellen. Vervolgens kun je bij MediaMarktAmazonBelsimpel en de OPPO eStore terecht om de oortjes voor hun adviesprijs van 179,99 euro aan te schaffen.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

25 februari 2021, 11:17

Blijven deze oortjes ook goed zitten bij bijvoorbeeld hardlopen of een andere sport?

24 februari 2021, 21:58

Wat zou de betere keus zijn. De Oppo enco X, of de Samsung Galaxy buds pro?