Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting én Galaxy Watch7 cadeau!

OnePlus One versus Samsung Galaxy S8

Youri Baeten
27 november 2017, 20:02
12 min leestijd
OnePlus One versus Samsung Galaxy S8

Lees verder na de advertentie.

Vervanger

In deel 1 kon je lezen over mijn zoektocht naar een opvolger voor m’n drie jaar oude OnePlus One-telefoon. Lees dit eerste artikel zeker helemaal door, want het zal je helpen om dit tweede deel en de volgende delen in het juiste perspectief te plaatsen. De belangrijkste vraag die ik immers hoop te beantwoorden luidt: hoe groot is het verschil in de praktijk tussen een telefoon uit 2014 en eentje van de nieuwste generatie? De OnePlus One was destijds een absolute topper, maar is ondertussen toch hopeloos achterhaald, zou je denken, niet?

Daarom ga ik de komende weken op pad met een aantal telefoons waarvan ik geloof dat ze in aanmerking komen om mijn OnePlus One te vervangen. Ze worden dus eventjes mijn primaire telefoon. ‘Eerst proberen, dan pas kopen’ is het privilege waar ik als Androidworld-redacteur van kan en ga profiteren. Want zelfs al lees je tientallen reviews over het toestel dat bovenaan je verlanglijstje staat, toch kan enkel de praktijk uitwijzen hoe goed een bepaalde telefoon je écht bevalt.

Naast bepaalde technische en praktische kenmerken, zoek ik echter ook een hoge waar-voor-je-geld-factor. Dat is immers de reden waarom ik de One kocht. Zoals de meesten heb ik geen onbeperkt budget, maar ik wil wél een telefoon zijn prijskaartje echt waard is. Een absolute budgettelefoon interesseert me dus niet. Ik weet echter niet of dat een realistisch uitgangspunt is met prijzen die tussen 600 en 1.000 euro liggen voor de huidige generatie Android-toppers. Eerst uitgebreid testen, en dan pas oordelen … dat is de insteek van deze reeks.

Tegendraads

Hoog tijd nu om de eerste kandidaat te bespreken. Samsung is vandaag alomtegenwoordig, en samen met Apple deelt het zowat de lakens uit in smartphoneland. Ik kon dus moeilijk om dit merk heen, en ging dus eerst bij Samsung rondneuzen. En laat ik er maar meteen voor uitkomen: ik ben nooit echt een fan geweest van dat merk. Dat heeft gelukkig meer te maken met mijn tegendraadse karakter, dan met de kwaliteit van de Samsung-producten zelf. Samsung is nu eenmaal een wereldwijde elektronicagigant die van vele markten thuis is, van stofzuigers tot koelkasten en tv’s, en daar horen sinds heel wat jaren ook smartphones bij.

Maar wat smartphones betreft, koos ik echter nog nooit een van het Zuid-Koreaanse merk uit als mijn persoonlijke toestel. Achtereenvolgens Nokia (E71), HTC (Desire) en daarna Sony (Xperia Z) en sinds 2014 dus OnePlus slaagden daar wél in. Het waren stuk voor stuk opmerkelijke toestellen waar ik erg graag mee gewerkt heb. Maar dat is dus uiterst persoonlijk, en ondertussen bouwde Samsung een waar imperium uit met hun Galaxy-reeks van telefoons.

Randgeval

De keuze in Galaxy-telefoons blijkt alvast enorm uitgebreid. Prijzen gaan van zowat 140 euro voor de J-reeks tot over de 1.000 euro voor de Note 8. Voor iedere 50 euro die je daartussen extra uitgeeft, heeft Samsung wel een toestel te koop. Goed gezien van Samsung, want zo spreek je natuurlijk een uiterst breed publiek van potentiële kopers aan.

Zelf heb ik de meeste interesse in de vlaggenschepen van Samsung, en dan komt automatisch de Galaxy S8 in het vizier. In de eerste plaats omdat deze telefoon de meest recente mobiele technologie bevat, en dat je na zeven generaties toch wel mag aannemen dat Samsung werkelijk alles op punt heeft kunnen stellen. En ten tweede omdat de S8 zes maanden na zijn lancering op een aanvaardbaar prijspunt is gekomen; je vindt hem al voor minder dan 600 euro. Het blijft echter een pak geld voor een smartphone, als je het mij vraagt, en het is bijna het dubbele van wat ik betaalde voor mijn OnePlus One!

Amper groter

Qua prijs is de Galaxy S8 dus een randgeval voor mij. Hij zit echt op de limiet van wat ik kan/wil uitgeven aan een smartphone. Toch ging ik maar al te graag aan de slag met de S8. Naast de goede technische kenmerken was ik namelijk ook erg benieuwd hoe deze telefoon ondanks een kleinere behuizing dan de OnePlus One, toch een groter scherm wist te herbergen (5,8 inch ipv 5,5 inch). Dat is vanuit broekzakstandpunt bekeken gewoon een goede zaak. Niet dat de OnePlus One té groot was voor mij, maar een wat kleinere telefoon met iets groter scherm zag ik best zitten.

De krant lezen online: je ziet in de hoogte méér content op het 18,5:9-scherm van de Galaxy S8(+) (rechts) dan op het 16:9-scherm van de OnePlus One (links).

Al komt dat potentiële voordeel van het S8-scherm in de praktijk minder sterk tot uiting dan ik op voorhand durfde hopen. Zo loopt het scherm links en rechts een tikkeltje door over de randen heen. Je kan je daarbij de vraag stellen of die randen nu echt nuttige, bruikbare schermoppervlakte opleveren of niet (Samsung zelf rekent het alvast niet mee). Maar vooral de bijzondere 18,5:9-schermverhouding maakt dat de S8 amper 1,4 vierkante centimeter meer schermoppervlakte heeft dan de One. Je krijgt dus een quasi even groot schermoppervlak als de One, maar wel in een beduidend compactere en ook lichtere behuizing.

Je ziet door de hoge resolutie van het S8-scherm bovendien ook wel méér content (zie screenshots), al betekent dat tegelijkertijd ook dat alles kleiner wordt en dat komt de leesbaarheid van gewone webpagina’s dan weer niet altijd ten goede. In de instellingen kun je gelukkig wel een grotere fontgrootte, en/of een lagere resolutie instellen. Ook wat video betreft, is het langere scherm van de S8 niet ideaal: ofwel zie je zwarte balken, ofwel wordt het beeld uitgerokken om schermvullend te kunnen zijn. Idem dito voor apps, al stoorde het mij daar eigenlijk nooit.

Gladde aal

Erger vond ik dat de S8 voor mijn hand net iets té smal uitviel. Ik moest mijn handpalm daardoor meer krommen om hem echt goed vast te kunnen houden. En dat bleek nodig, want de glazen behuizing van de S8 is zodanig glad dat het toestel erg snel uit je hand glijdt. Zeker in vergelijking met de OnePlus One die zich perfect laat vasthouden, valt de S8 eigenlijk niet te gebruiken zonder een hoesje eromheen, gewoon om voldoende grip te kunnen houden. Ik testte trouwens ook de grotere S8+ (6,2 inch) en dat toestel bleek qua afmetingen een betere ‘match’ te zijn voor mijn handen, al blijft ook deze versie een gladde aal.

Verder zorgden de ultradunne schermranden af en toe voor onbedoelde aanrakingen. In het bijzonder wanneer je de S8 in landschapsmodus vasthoudt en zo een film kijkt, is er een kans op onderbrekingen. Handig vond ik dan weer het zogenaamde Edge-venster, een extra schermpje met snelkoppelingen dat zich verstopt in de rechterrand van het scherm en dat je zo altijd in beeld kunt schuiven. Vooral om screenshots te maken, zette ik dat vaak in.

Al bij al heb ik niet veel voordelen kunnen ontdekken aan het langere scherm van de S8. Zelfs de veel hogere resolutie en dus pixeldichtheid waar dit scherm prat op kan gaan, zijn dan wel op papier indrukwekkend maar in gebruik zijn de pro’s minder uitgesproken in vergelijking met het scherm van de One. Op normale leesafstand valt quasi geen verschil in beeldscherpte waar te nemen tussen de One en de S8.

Los van het aantal pixels en de bijzondere beeldverhouding, blijft de puur visuele ervaring die de S8 biedt wél fantastisch. Het bijna randloze scherm en de uitermate heldere en kleurrijke weergave maken zodanig veel indruk dat velen alleen al daarom zullen vallen voor de S8. Ook ik, want op dit vlak begint de ouderdom van het IPS LCD-scherm van de One zich pijnlijk te tonen.

Camera: top

Misschien nog meer dan het randloze design is de camera het werkelijke paradepaardje van de S8. In tegenstelling tot sommige andere vlaggenschepen heeft de S8 slechts één (achter)camera aan boord. De onderliggende sensor beschikt over 12 megapixels, en dat is net één megapixel minder (!) dan de OnePlus One. Voor de frontcamera is het net omgekeerd: daar wint de S8 het pleit. We weten ondertussen echter allemaal dat het aantal pixels weinig of niets zegt over de uiteindelijke fotokwaliteit. De eigenschappen van de gebruikte lens en de foto-algoritmes doen dat des te meer.

De OnePlus One staat alvast niet bekend om zijn fotokwaliteit, en in een rechtstreekse vergelijking met de S8 valt dat dubbel en dik op. Zonder twijfel maakt de S8 meer contrastrijke foto’s dan de One, vaak ook met meer detail als je inzoomt. Alle foto’s werden gemaakt in de volautomatische modus van het toestel, en met de standaard foto-app. Wat opvalt is dat de S8 vooral het verschil weet te maken in situaties met minder ideale lichtomstandigheden. De f/1.7-lens weet dan nog steeds voldoende licht naar binnen te laten. Ook ruis blijft binnen de perken, zelfs als het donker is. Daarnaast ligt de snelheid waarmee reeksen van foto’s gemaakt kunnen worden met de S8 vele malen hoger dan met de One.

Fotokwaliteit is voor mij belangrijk, en voor de duurdere toestellen is het zelfs de meest onderscheidende factor. Op dat vlak levert de S8 alvast een duidelijke meerwaarde ten opzichte van de One. Hier is de vooruitgang misschien nog het best van alles merkbaar. Ook de optische beeldstabilisatie van de S8 is iets wat de One moet ontberen, en dat komt duidelijk tot uiting in stabielere video-opnames.

Benchmarks OnePlus One Samsung Galaxy S8(+)
Antutu v6.2.7    
Score 60428 171363
PCMark v2.0.3716    
Work 2.0 3967 5346
Computer Vision 2464 2690
Storage 2992 4582
Work 4541 5974
3DMark    
Sling Shot 1240 3474
Sling Shot Unlimited 1304 3479
Basemark OS II    
Overall 1348 3275
System 2730 5299
Memory 664 3017
Graphics 2306 6096
Web 790 1180
Ookla Speedtest.net (5 GHz)    
Download Mbit/s 103,3 185,89

Prestaties en wifi

Het kloppend hart van de OnePlus One is een Snapdragon 801-chipset van Qualcomm. Dat was in 2013 de absolute top wat rekenkracht betreft. Voor Europeanen rustte Samsung de S8 uit met de eigen Exynos 8895-chipset, die met z’n 4+4 processorkernen aan respectievelijk 2,3 GHz en 1,7 GHz werkt. De maximale kloksnelheid ligt daarmee weliswaar wat lager dan de 2,5 GHz-kernen van de One, maar kloksnelheid is dan ook maar het halve verhaal; ook de processorarchitectuur en hoe alle componenten samenwerken speelt een rol bij de uiteindelijke prestaties.

Om dat alles in kaart te kunnen brengen, heb ik een resem benchmarks gedraaid. Je vindt een samenvatting van de resultaten in de tabel hierboven, en in dit document staan de volledige cijfers, inclusief die van de S8, S8+ en zelfs de Note 8 (die allemaal over dezelfde soc beschikken).

Natuurlijk zeggen benchmarks lang niet alles, en ik zou deze cijfers dan ook nooit te veel weging willen geven. Anderzijds bevestigen ze wel mijn gevoel: de S8 reageert zo goed als altijd veel directer dan de One. Er zijn met de S8 geen noemenswaardige wachttijden meer, iets waar mijn One na verloop van tijd toch wel last van begon te krijgen en waar ik me meer en meer aan ergerde. Zeker toen ik eenmaal gewoon was aan de snelheid waarmee de S8 zich laat bedienen, dan is teruggaan naar de One een pijnlijke stap terug. 3D-spelletjes zijn voor mij niet van belang, maar als dat voor jou wel het geval is, dan vind je in de uitgebreide resultaten ook heel wat 3D-scores terug om de toestellen mee te vergelijken. De Adreno 330-chip van de One toont ook hier zijn ouderdom, al is hij zeker niet onbruikbaar geworden.

Interessanter dan de harde benchmarkcijfers, vind ik de snelheidsmetingen van beide toestellen op mijn 802.11ac draadloze thuisnetwerk (op basis van een TP-Link C9 Archer). Met de Ookla Speedtest-app piekt de OnePlus One op 103 Mbit/s (download). Dat is zeker niet slecht, maar de Galaxy S8 laat mijn Telenet-lijn bijna helemaal dichtslibben door vlot 190 Mbit/s te halen. Ook op wifi-gebied is de vooruitgang met de S8 dus overduidelijk.

Toch maar niet

De Galaxy S8 is een telefoon die technisch gezien werkelijk alles mee heeft gekregen, en hij zet ook puur visueel de norm voor deze generatie smartphones. Het is een indrukwekkend toestel waarvan ik zelfs na enkele weken nog niet alle gimmicks en mogelijkheden heb kunnen ontdekken en uitproberen. Alleen al daarom verdient de S8 een plaatsje aan de top. Zelfs de prijs is niet al te gek voor hetgeen je in handen krijgt.

En toch haalt de S8 niet mijn shortlist. Dat komt door twee praktische zaken waar ik veel belang aan hecht en waar de Galaxy S8 simpelweg in faalt. Ten eerste stoorde de gladheid van de behuizing mij enorm. Deze telefoon kun je echt niet zonder zorgen gebruiken als je er geen hoesje rond doet. En dat vind ik erg jammer, want het is een mooie telefoon die je zeker niet wilt verstoppen. Voor mij voelt dit, samen met de fragiele glazen afwerking, toch aan als een achteruitgang ten opzichte van mijn One.

Het grootste struikelblok bleek voor mij echter de plaats van de vingerafdruksensor, naast de cameralens. Het bleek iedere keer weer een (letterlijk) pijnlijke vingeroefening om uit te voeren, en dan maar hopen dat je op het juiste plekje uitkwam. Ook al ging dat na een tijd wel wat beter, toch koos ik er regelmatig voor om mijn pincode in te tikken, gewoon omdat dit niet veel trager is dan de vingerafdruklezer proberen te lokaliseren. Het probleem stelt zich overigens nog scherper bij de S8+, waar de fysiek te overbruggen afstand groter is dan bij de S8.

Nog een heikel punt dat ik tot slot wil aanhalen, is dat van de software-updates. Mijn OnePlus One draait momenteel Lineage OS op basis van Android versie 7.1.2, maar de S8 zat ten tijde van de test nog op Android 7.0. Een beetje gek toch dat een drie jaar oude telefoon nieuwere software draait dan een Galaxy S8, niet? Oké, voor de One ben ik afhankelijk van een community van ontwikkelaars, maar ik kan wel elke week genieten van updates. Anderzijds zijn er berichten dat Android 8.0 op stapel staat voor de S8, dus wellicht lost het probleem zich binnenkort vanzelf op.

In deel 3 van mijn zoektocht, voel ik de (dure) Huawei Mate 10 Pro aan de tand. En ik kan nu al verklappen dat deze telefoon mij op een aantal vlakken beter bevalt dan de Galaxy S8!

Voordelen van de Galaxy S8 ten opzichte van de OnePlus One:

+ snelle camera, helder scherm

+ handig always-on scherm

+ flitsend snel

+ voelt meer premium aan

Nadelen van de Galaxy S8 ten opzichte van de OnePlus One:

– glijdt te gemakkelijk uit je hand

– broze behuizing

– plaatsing vingerafdruklezer

– autonomie niet beter dan de One

– bloatware

Met dank aan Mathijs Debaene van Ketchum voor het bezorgen van de Samsung-testtoestellen.

Opmerking: op de foto’s bij dit artikel zie je een Galaxy S8+ naast de One staan, en dus geen gewone S8.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!