Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

OnePlus One versus Huawei Mate 10 Pro

Youri Baeten
14 december 2017, 20:00
12 min leestijd
OnePlus One versus Huawei Mate 10 Pro

Lees verder na de advertentie.

Opvolger

Vorige keer nam ik de Galaxy S8 onder de loep en vergeleek ik deze uitgebreid met mijn OnePlus One. De S8 bleek een technisch heel straffe telefoon, die veel dingen goed doet en de One zelfs doet verbleken op een aantal punten (die camera!). Maar de S8 liet het wat mij betreft vooral op praktisch vlak afweten. De gladde en fragiele behuizing en de ronduit slecht geplaatste vingerafdruklezer maakten dat deze telefoon voor mij geen optie kon zijn. Meteen was het ook een bevestiging dat een telefoon op papier dan nog zo indrukwekkend mag lijken, uiteindelijk zijn het heel praktische en, toegegeven, soms persoonlijke zaken die een telefoon maken of kraken. En als ik ook helemaal eerlijk was tegen mezelf, was de vraagprijs voor de S8 me toch net iets teveel van het goede. Mijn zoektocht naar een opvolger voor mijn OnePlus One ging dus verder.

Vlaggenschip

Begin november kreeg ik dan de unieke kans om nog voor de eigenlijke verkoop aan de slag te gaan met de nieuwe Mate 10 Pro van Huawei. Nu valt deze telefoon met zijn prijs van 799 euro duidelijk buiten mijn mogelijkheden. Dat geld heb ik niet over voor een telefoon, zelfs niet als het een feilloos toestel zou zijn. Toch vond ik het nuttig om de Mate 10 Pro in deze reeks van vergelijkingen mee te nemen. Huawei positioneert zich met hun gamma toch een beetje als het net wat goedkopere alternatief voor de grote Koreaanse concurrent. Eigenlijk duelleert de Mate 10 Pro met de Note 8 van Samsung, die tegen de duizend euro aanloopt. Beide telefoons zijn ook de vlaggenschepen van de respectievelijke merken, en zeker wie net zoals ik op zoek is naar een extra groot scherm (mag ik het woord phablet nog gebruiken?) zou beide telefoons kunnen overwegen. Bovendien komt de Mate 10 Pro met Android 8.0 voorgeïnstalleerd en ook daarvan wilde ik maar al te graag proeven.

Waar-voor-je-geld

Wie net zoals ik kickt op hoogdravende specificaties, zal aan de Mate 10 Pro een vette kluif hebben. Voor z’n geld biedt hij immers heel wat techniek: 128 GB opslag, 6 GB RAM, een 6-inch AMOLED-scherm, octacore chipset, dubbele camera, snellaadfunctie en een bijna randloos design. Het is daarnaast gewoon een hele mooie telefoon met een opvallend hoge afwerkingsgraad die wat mij betreft zelfs die van de juweel-achtige Galaxy’s overtreft. Jawel, een ‘natural beauty’ zou je deze Huawei kunnen noemen.

Drie technische dingetjes die dan weer wat ‘minder’ zijn: de Mate 10 Pro heeft niet de nieuwste Bluetooth 5.0-versie aan boord, en hij ontbeert zowel draadloos opladen als een analoge geluidsuitgang. Wat dat laatste betreft heeft Samsung zijn zaakjes toch wat beter voor elkaar, en dit zelfs met een hogere IP-rating voor het bestandheid zijn tegen vocht. Voor mij zijn het echter geen absolute dealbreakers, al mag je in deze prijsklasse natuurlijk best veeleisend zijn als het op het aanvinken van technische snufjes aankomt.

Leuke meepakkers zijn dan weer het infrarood-oog zodat je de Mate 10 Pro als afstandsbediening kunt inzetten, en het feit dat deze telefoon twee sim-kaarten aanvaardt die tegelijkertijd actief kunnen zijn, moest je dat nodig hebben. In de doos steekt een USB-C headset (jammer genoeg voelt die erg cheap aan) en een doorzichtig, siliconen beschermhoesje dat zich bijna onzichtbaar om de telefoon laat plakken. Gebruik je geen hoesje, dan zul je merken dat de Mate 10 Pro ook behoorlijk glad is en dus gemakkelijk uit je hand kan glijden. De eveneens gladde Samsung Galaxy S8 heeft daar nog wel iets meer last van, vind ik, maar het blijft een probleem.

Verder komt het scherm van de Mate 10 Pro standaard met een screen-protector erop. Dat soort van (noodzakelijke) extra’s hoef je dus al niet meer te kopen, en het draagt alleen maar bij tot de waar-voor-je-geld-factor waarmee Huawei de kopers probeert te overtuigen. Het blijft natuurlijk wel een dure vogel, laat dat duidelijk zijn.

Vertrouwd

Ik vergelijk de Mate 10 Pro hierboven dan wel met de Galaxy Note 8, maar als het op formfactor en schermgrootte aankomt zit deze Huawei eerder in het vaarwater van de Galaxy S8 en S8+. Hij houdt netjes het midden tussen die twee. De Mate 10 Pro ligt daardoor net iets meer vertrouwd in mijn hand, simpelweg omdat hij quasi dezelfde buitenafmetingen heeft als mijn huidige favoriet, de OnePlus One. Het scheelt echt bijna niks, en je krijgt toch een beduidend groter scherm in een dunnere behuizing. Yep, dit voelt gewoon goed!

Wat schermresolutie betreft, steken de 2.160 bij 1.080 pixels van de Mate 10 Pro op het eerste gezicht wat schril af tegenover de 1.920 bij 1.080 pixels van mijn OnePlus One, en zeker tegenover de 2.960 bij 1.440 pixels van de Galaxy S8. De vooruitgang in schermtechnologie lijkt niet gigantisch, maar geloof me, de impact van al die extra pixels van de S8 op de visuele ervaring is in de praktijk miniem, zelfs op de grootste smartphoneschermen. Enkel als je deze drie telefoons naast elkaar legt, zie je een klein verschil in scherpte bij voornamelijk de weergave van tekst. Maar je moet dan al bijna met je neus op het scherm zitten om het te kunnen waarnemen.

Nee, de echte vooruitgang die de Mate 10 Pro brengt ten opzichte van mijn OnePlus is met de OLED-technologie. Wat dat betreft heeft Huawei zijn huiswerk gemaakt: het gebruikte paneel is contrastrijk, vrij kleurrijk en komt met goede kijkhoeken. Misschien dat Samsung nog net wat betere schermpanelen inzet (tja, ze maken ze dan ook zelf) waarvan de zwaar gesatureerde kleurweergave en de hogere helderheidsgraad als voornaamste kenmerken gelden. Daar houdt Samsung dus nog een voorsprong, samen met de hogere resolutie. In vergelijking met de One echter, wint de Huawei dan weer overduidelijk het pleit.

Foutloos

Wat voor mij de grootste tegenvaller was bij de S8, is een absolute troef bij de Mate 10 Pro. De vingerafdrukscanner werkt hier ronduit fantastisch! Hij reageert altijd supersnel, is ietwat vergevingsgezind voor die keer dat je je vinger toch niet helemaal recht erop zet, maar blijft wel steeds accuraat. Ik kan me geen enkel moment herinneren dat ik niet ogenblikkelijk het Android-homescherm zag verschijnen na het unlocken met m’n vinger. De plaatsing van de vingerafdrukscanner is ondertussen klassiek voor een telefoon uit 2017: op de achterkant, in het midden bovenaan. Zeker als je het meegeleverde hoesje gebruikt, is de tactiele begeleiding naar de juiste plaats voor je vinger foutloos. Gezichtsherkenning is niet voorzien op de Mate 10 Pro, maar wat maakt het ook uit als de vingersensor zo goed werkt? Hey, Samsung, zo hoor je dat dus te doen!

Creatieve camera

Het is niet zo moeilijk om de OnePlus One te overtroeven als het op de camera aankomt. De One had zelfs een behoorlijk matige camera, en dat valt dubbel en dik op in een rechtstreekse vergelijking met een recent toestel zoals de Mate 10 Pro. Zoals het een vlaggenschip verder betaamt, komt de Mate 10 Pro met twee back-camera’s. Huawei koos ervoor om een monochrome camera te combineren met een kleurencamera. De eerste heeft maar liefst 20 megapixels om mee te werken, de tweede doet het met ‘maar’ 12 megapixels. Beiden hebben een diafragma van f/1.6 en zijn daardoor prima bruikbaar bij weinig licht. Wie dat wil, kan de twee camera’s zelfs tegelijkertijd gebruiken en krijgt dan, weliswaar na een korte wachttijd, foto’s met nog wat meer detail in.

Voor de camera’s werkte Huawei trouwens samen met Leica, een luxe cameramerk. De camera-onderdelen in de Mate 10 Pro worden echter niet geproduceerd door Leica. Eigenlijk heeft Leica Huawei vooral geholpen om de vele componenten op elkaar af te stemmen en zo een bepaald eindresultaat qua fotokwaliteit te kunnen garanderen. En dat resultaat mag gezien worden: de foto’s die uit de Mate 10 Pro komen zijn gewoon erg goed, ongeacht de situatie. Voor een groot deel is dat te danken aan de automatische scèneherkenning die, volgens Huawei, door een vorm van artificiële intelligentie wordt aangedreven. Fotografeer je in automatische modus bijvoorbeeld een dier, of zit je in een sneeuwlandschap, dan herkent de camera dit en zal hij ook de de instellingen aan de situatie aanpassen. Qua point-and-shoot-ervaring kan dat tellen.

Het wordt pas echt leuk als je zelf gaat experimenteren. Zelf was ik vooral onder de indruk van de bokeh-effecten waardoor je bijna het gevoel krijgt met een digitale SLR-camera op stap te zijn. Over de sterkte van de bokeh krijg je ook nog eens verrassend veel controle. Het blijft wel een softwarematige gecreëerde bokeh, wat betekent dat er af en toe foutjes insluipen waardoor niet alles op dezelfde afstand even scherp of wazig blijft. Wil je echt het maximale uit de Mate zijn camera’s halen, dan zul je je toch moeten verdiepen in de vele instellingen van de camera-app, en misschien zelfs de uitgebreide manuele modus activeren want ook dat zit erin. Voor mij persoonlijk is het een stapje te ver, maar ook RAW-opnames zijn geen probleem voor de Mate 10 Pro.

Over de camera’s aan de achterkant hoor je mij dus weinig slechts vertellen. Des te vreemder dat de 8 megapixel frontcamera van de Mate 10 Pro dan een pak minder mooie foto’s produceert. Die foto’s zijn vaak overbelicht, en bevatten beduidend meer ruis en minder detail. Nee, voor selfies is de Mate 10 Pro zeker niet mijn eerste keus en weet hij zelfs de OnePlus One niet te overklassen. Voor creatieve foto’s op Instagram is deze Huawei echter de ideale metgezel.

Benchmarks OnePlus One Huawei Mate 10 Pro
Antutu Benchmark v6.2.7    
Score 60428 175224
PCMark v2.0.3716    
Work 2.0 3967 7254
Computer Vision 2464 4688
Storage 2992 14468
Work 4541 8913
3DMark    
Sling Shot 1240 3168
Sling Shot Unlimited 1304 3168
Basemark OS II    
Overall 1348 3242
System 2730 5209
Memory 664 4180
Graphics 2306 4035
Web 790 1257
Ookla Speedtest.net (5 GHz)    
Download (Mbit/s) 103,3 190,87

Prestaties

Met zijn uit 4+4 cores bestaande Kirin 970-soc belooft de Mate 10 Pro vuurwerk. Deze ARM-chip van HiSilicon (overigens eigendom van Huawei) staat minstens op hetzelfde voetje als de Exynos 8895 van Samsung. In PCMark troeft de Kirin 970 alvast de Exynos 8895 zwaar af op zowat alle testonderdelen. Jammer genoeg voor Huawei zijn de cijfers in andere benchmarks wat minder hoogdravend. Zo zet Geekbench de Kirin 970 op gelijke voet met de Exynos, maar wint in Basemark OS II de Samsung dan weer het pleit. Eenzelfde afwisselend beeld bij Antutu, trouwens. Vooral de 3D-prestaties van de Mate 10 Pro lijken niet altijd even top te zijn. Nochtans zit er wel degelijk een nieuwere generatie Mali G72 gpu in.

Ongeacht wat alle benchmarkcijfers misschien mogen vertellen: op basis van mijn eigen gebruik kan ik zonder twijfel stellen dat dit een telefoon is die constant weet te overtuigen met zijn reactiesnelheid. Zelfs wie bewust snel gaat schakelen tussen apps en zo de grenzen opzoekt van wat deze telefoon aankan, komt van een kale reis thuis. Op geen enkel moment hapert hij. Naar mijn gevoel is de Mate 10 Pro in dagelijks gebruik zelfs nog een tikkeltje vlotter dan eender welke Samsung. Huawei garandeert zelfs dat de telefoon niet vertraagt gedurende 18 maanden. Ik ben benieuwd of ze dat kunnen waarmaken…

Meer nog dan met zijn snelheid wist de Mate Pro 10 me te overtuigen met zijn batterij-autonomie. De combinatie van Android 8.0 en EMUI8 (dat erg strikt omgaat met apps die op de achtergrond actief zijn), de 4.000 mAh batterij en de wat lagere schermresolutie maken dat deze telefoon het erg lang volhoudt. Heel erg lang. Zelfs na een zware werkdag met veel foto’s en video’s, continu op 4G en een lange on-screen-tijd hield de Mate 10 Pro het zonder verpinken vol tot na middernacht. Bij meer doorsnee gebruik is twee dagen perfect haalbaar en dat is toch een hele geruststelling. Ik heb het zelfs een paar keer kunnen maken om deze telefoon ‘s nachts helemaal niet op te laden. Dat voelt toch een beetje aan als een luxe tegenwoordig.

De lange adem van de Mate 10 Pro ligt ook helemaal in lijn met de pluspunten van mijn OnePlus One, die zelfs na drie jaar gebruik het nog altijd vlot een dag uithoudt op een volle batterij. Ik had het niet verwacht, maar de Mate 10 Pro overtreft de One daarin dus nog ruimschoots. Trouwens, het opladen van de Mate 10 Pro gaat zoooo snel: op een half uurtje naar 50 procent, mits je de meegeleverde Huawei-lader gebruikt.

Kopen of niet?

Net als Samsung is Huawei geen merk dat hoog op mijn verlanglijst stond. Daarvoor was er gewoon te weinig merkliefde van mijn kant. Nochtans is Huawei goed bezig om Samsung naar de kroon te steken. Niet alleen in verkoopvolume, ook in pure kwaliteit mag Huawei zich met de Mate 10 Pro nu tot de absolute top rekenen. Dit is een ronduit indrukwekkende telefoon die ik zonder verpinken zou verkiezen boven de S8 of S8+. De Mate 10 Pro zit bovendien ook op softwarevlak goed in elkaar. Natuurlijk is er Android 8.0, maar ook de eigen EMUI8-schil kon mij overtuigen. Je moet er soms lang naar zoeken, maar er zitten heel wat handigheidjes in verstopt die bijdragen tot een betere gebruikservaring (zo miniaturiseer je via een horizontale veeg over de navigatiebalk het scherm, en zitten er heel wat handige snelkoppelingen verwerkt in het lock-screen).

Er zijn genoeg redenen waarom je de Mate 10 Pro zou moeten overwegen. Hij is mooi en rap, heeft uitstekende (back)camera’s, de vingerafdruklezer werkt feilloos, en de opslagcapaciteit zal de komende jaren meer dan volstaan. Voor mij was de omschakeling van de OnePlus One naar de Mate 10 Pro vooral een heel natuurlijk aanvoelende overgang: deze Huawei leunt dicht aan bij de One qua fysieke afmetingen en ‘feeling’, maar biedt zoveel meer functionaliteit en vooral power dat ik nog moeilijk terug kon gaan. Alleen doodjammer van die prijs, dat is echt boven mijn budget, zelfs al ben ik helemaal overtuigd van deze telefoon. Tenzij de Mate 10 Pro snel in prijs daalt, zal ik hem dus niet kopen. Huawei heeft zich met deze telefoon echter wel verzekerd van een plaatsje op mijn ‘watch-list’. En dat is al een prestatie op zich.

In deel 4 van mijn zoektocht deel ik je mijn bevindingen met de LG G6. De G6 is niet meer de allernieuwste telefoon, maar voor z’n lagere prijs biedt hij nog verrassend veel mogelijkheden en technologie, vind ik.

Voordelen van de Mate 10 Pro t.o.v. de OnePlus One:

+ uitstekende autonomie

+ creatieve mogelijkheden backcamera’s

+ standaard 128 GB opslagcapaciteit en 6 GB RAM

+ dual active sim

Nadelen van de Mate 10 Pro t.o.v. de OnePlus One:

– zonder hoesje is het een glad toestel

– matige frontcamera

– geen analoge audio-uitgang

– EMUI 8 gaat té strikt om met energiegebruik apps

Met dank aan Jurgen Thysmans van Huawei voor het ter beschikking stellen van de Mate 10 Pro.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!