Na de lancering van OnePlus’ eerste volledig draadloze oortjes, de OnePlus Buds, bracht de Chinese fabrikant in oktober 2020 de Buds Z uit: een goedkopere variant van de Buds. Wat krijg je bij volledig draadloze oortjes van 59 euro? Je leest het in de OnePlus Buds Z review.
OnePlus Buds Z
Als ik aan volledig draadloze oortjes denk die een adviesprijs van 59 euro hebben, dan worden mijn gedachten ertoe gezet om te denken aan oortjes van webwinkels als Banggood of Gearbest. Soms is de kwaliteit van zulke oortjes een ‘schot in de roos’, maar nog iets vaker valt de kwaliteit van oortjes die daar zijn gekocht toch behoorlijk tegen. Na de lancering van de goedkope OnePlus Buds, die veel weghebben van de AirPods van Apple, nemen ditmaal de Buds Z het podium over.
Voor nog geen 60 euro kan je de OnePlus Buds Z aanschaffen in Europa, via de webwinkel van OnePlus zelf. Wat design betreft is het bij de Buds Z nog altijd heel erg duidelijk dat de AirPods als inspiratiebron dienen. Dat is, wat mij betreft, niet per se negatief: smaak zal verschillen, dus daar zal ik in mijn review verder geen aandacht aan besteden. Waar ga ik dan wel op in?
In de review bekijk ik onder andere hoe de oortjes presteren wat de batterijduur betreft, of je via de oortjes slimme functies kunt gebruiken en – dat kan natuurlijk niet missen – of de oortjes een beetje ‘fijn geluid’ produceren voor dagelijkse gebruikssessies. Voor de review heb ik de Buds Z voor twee weken gebruikt; door de coronacrisis hebben testen hoofdzakelijk binnenshuis plaatsgevonden. Ben je klaar voor de review? Lees dan gerust verder.
OnePlus Buds Z: de pluspunten
1. Compacte oplaadcase
Als ik kijk naar het assortiment van ‘volledig draadloze oortjes’ dat de afgelopen jaren gepasseerd is, dan valt de relatief compacte oplaadcase van de OnePlus Buds Z mij direct op. Hij is wat dikker dan de oplaadcase van de AirPods en ook zeker wel iets breder, maar het blijft compact. Het voordeel is dat de oplaadcase daarmee gemakkelijk in je broek past – zelfs in de wat kleinere zakken. Mocht een telefoon in je zakken passen, dan gaan de oortjes er mogelijk zelfs nog met gemak bij.
Buiten dat de oplaadcase erg compact is, voelt het geheel ook nog erg stevig aan. Vaak zat heb ik bij oplaadhoesjes het gevoel dat het deksel er na een paar maanden af ligt – dat is bij de Buds Z niet het geval. Zowel het scharnier van het deksel als de gebruikte magneten van de OnePlus Buds Z zouden prima passen bij oortjes die zomaar het dubbele kosten. Wat wel jammer is, is dat het hoesje glimt en erg gemakkelijk vingerafdrukken oppikt.
Tot slot weet het hoesje de oortjes goed vast te houden: de Buds Z zullen niet zomaar uit het hoesje komen vallen bij het openen en het opladen is ook goed geregeld, met de usb-c-poort op de Buds Z. Verderop in de review kom ik nog terug op de oplaadtijd van de oortjes, evenals de batterijduur van de volledig draadloze oortjes.
2. Vederlichte (draadloze) oortjes
Wat mij wel eens wil irriteren bij volledig draadloze oortjes, is het feit dat ze relatief zwaar zijn, wat er in de praktijk voor zorgt dat ik zulke oortjes na maximaal drie uur niet meer kan dragen. Gelukkig draag ik zulke oortjes dan ook nooit meer dan twee uur – tenzij ik ze ga testen – en heb ik daar geen last van. In de praktijk zullen veel mensen de Buds Z echter ook voor meer dan ‘slechts een paar uur’ blijven dragen. Voor die mensen heb ik goed nieuws: op de Buds Z heb ik er helemaal geen last van (gehad).
Let er wel op dat je verschillende oordopjes meegeleverd krijgt en je wellicht moet wisselen om een passende en fijne aansluiting te vinden op jouw gehoorkanaal. In mijn geval paste de oordopjes die op de Buds Z zaten perfect in mijn oren, maar dat zal voor iedereen anders zijn. Als je de juiste maat hebt gevonden, zal je merken dat de oortjes heel licht zijn als je ze in je oren plaatst. Zo licht zelfs, dat ik soms was vergeten dat ze in mijn oren zaten.
Het voordeel van zo’n laag gewicht van de oortjes, is dat ze te allen tijde goed in je oren zitten – ook als je veel heen en weer beweegt. Wat mij betreft zijn de oortjes ook geschikt voor sportsessies, wat ook wordt geholpen door de waterbestendigheid van de OnePlus Buds Z. De Chinese fabrikant zegt dat de oortjes voldoen aan de IP55-standaard, waardoor ze geen schade op zullen lopen zodra je de oortjes in de regen gebruikt; of als je zweet op de oortjes terechtkomt. Hoewel het lastig is om zulke claims te testen, doet mijn exemplaar het nog – ook na in keiharde regen gelopen te hebben.
3. Applicatie voor de oortjes
Tenzij je de Buds Z van OnePlus wil benoemen, zijn er bijna geen draadloze oortjes van onder de 100 euro die met een app te bedienen zijn. Zelfs OnePlus’ Bullets Wireless-oortjes zijn niet via een app te bedienen. Vaak heb je zo’n app ook helemaal niet nodig, maar voor het uitrollen van updates kan de app erg goed van pas komen. Problemen die na de onthulling naar voren komen, kunnen zo later via een software-update worden opgelost.
Via de HeyMelody-app, die is ontwikkeld in samenwerking OPPO – het moederbedrijf van OnePlus – kun je naast de software-updates ook inzien wat het batterijpercentage is van de draadloze oortjes. Daarnaast kun je de functie van de aanraakgevoelige knoppen op de OnePlus Buds Z aanpassen. Als je de oortjes uit de doos haalt, staan de knoppen standaard ingesteld op terug- en voortuitspoelen. Het is ook mogelijk om één oortje te gebruiken om de slimme assistent te activeren, terwijl de ander dient als knop om naar het volgende nummer vooruit te spoelen.
Het softwarepakket van de OnePlus Buds Z is erg simpel, maar dat is geen negatief punt. Alle opties die je minimaal zou willen hebben in een app voor draadloze oortjes zijn er, en voor 59 euro blijft er weinig over om te klagen. Tel daar nog bij op dat de OnePlus Buds Z deel uitmaken van het Fast Pair-programma van OnePlus en het pakket is compleet. Het voordeel van Fast Pair is dat je de oortjes in luttele seconden aan een Android-toestel kan verbinden.
4. 59 euro aan geluidsgenot
Tijdens het testen van de Buds Z van OnePlus vroeg ik mij soms af waar de waarde stopt. Wanneer is de lijst met pluspunten afgelopen en zal ik het eerste échte minpunt tegenkomen. Juist vanwege de lage prijs had ik verwacht dat het geluid van de Buds Z ‘ondermaats zou zijn’. Mijn verwachting is echter geheel anders uitgevallen: het geluid is zeker niet geweldig, maar voor alledaags gebruik kan je – zo denk ik – niet veel beters krijgen voor 59 euro.
Geluid bevat voldoende bass. Erg neutraal is het niet, maar voor de liefhebbers van bass, kunnen de oortjes prima meegenomen worden in de lijst met de ‘beste budget draadloze oortjes’. Verder kan ik weinig klagen over stemmen, die zijn helder. Dat maakt het ook fijn om met deze oortjes te luisteren naar podcasts, zonder goed op te hoeven letten op wat iemand precies zegt.
Instrumenten worden wat meer op de achtergrond weergegeven en het geluid is – wat verrassend – niet zo gedetailleerd als bij oortjes die ruim het dubbele kosten. Gelukkig liggen de Buds Z niet tegen het prijspunt voor audiofielen aan, en daarmee komen de Buds Z prima uit de test. Uiteraard wordt de ervaring die je hebt ook bepaald door de bron van het geluid. Voor de testen maak ik gebruik van Spotify Premium, met de streamingskwaliteit op ‘zeer hoog’.
5. Verwachte batterijduur
OnePlus weet met de Buds Z een ‘schot in de roos’ te behalen door een batterijduur van vier uur per lading aan te bieden – in sommige gevallen wisten de oortjes dat iets te overtreffen, met ongeveer vier uur en een kwartier in drie testresultaten. Afhankelijk van het gebruiksdoel kan dat voldoende zijn. Is dat toch net iets te weinig, dan heeft OnePlus een perfecte functie ingebouwd: na tien minuten kan je de OnePlus Buds Z weer voor drie uur gebruiken.
OnePlus zegt dat de oplaadcase zijn Buds Z ongeveer vier keer kan opladen, inclusief de lading die in de oortjes zit. In theorie zou de ‘maximale batterijduur’ op 20 uur uitkomen. In mijn testen kom ik niet op die cijfers; toch kan je er met gemak 16 uur uit halen, wat dan toch voldoende is om er twee werkdagen mee vooruit te kunnen. Hoe lang je precies kan doen met de batterijlading, hangt af van verschillende gegevens, waaronder de telefoon die je gebruikt, de omgeving waar OnePlus Buds Z in gebruik genomen worden en het volume waarmee je muziek afspeelt.
Vergelijk ik de batterijduur van de Buds Z met andere testen van draadloze oortjes, dan komen deze oortjes in het ‘lagere segment’ terecht – dat komt ook omdat het leeuwendeel van de oortjes die de revue passeren op Androidworld twee of driemaal zoveel geld kosten. Voor het prijspunt waar deze draadloze oortjes zijn gepositioneerd is het niks om over te klagen. Zeker met de snellaadfunctie zou ik mij geen zorgen maken over de ‘beperkte’ batterijduur.
OnePlus Buds Z: de minpunten
1. Schakel de SBC-codec in
Bij het koppelen van de OnePlus Buds Z krijg je de melding dat het geluid eventueel ‘weg kan vallen’ als de AAC-codec gebruikt wordt. OnePlus levert zijn oortjes met deze modus ingeschakeld, dus zou je verwachten dat het wel prima zou werken en dit in enkele gevallen problemen oplevert. Toen ik de oortjes voor de eerste dag gebruikte, kwam ik er al achter dat dit toch iets anders ligt: tenzij je de oortjes dichtbij de audiobron gebruikt, valt het geluid van tijd tot tijd weg als je bijvoorbeeld even je hoofd draait.
Dit ervaarde ik voornamelijk als de telefoon in mijn broekzak zat, en ik mijn hoofd draaide om even rond te kijken. Het geluid van de oortjes is meestal voor slechts één seconde weg; toch blijft het een minpunt. Gelukkig lijkt het probleem deels opgelost als je de oortjes overschakelt naar SBC. Hoewel SBC een lagere datadoorvoer toestaat, is de verbinding wel stabieler en ervaarde ik daarna minder problemen. Ik kan niet zeggen dat het probleem helemaal was verdwenen.
Lagere datadoorvoer kan problemen veroorzaken voor High Definition-audiobestanden, maar als het op diensten als Spotify aankomt, hoef je je nergens zorgen om te maken. Uiteraard kan je AAC eerst aan laten staan om te bekijken of je problemen ervaart. Geen problemen? Dan kun je het aan laten staan. Ervaar je wel (wat) problemen, dan kun je alsnog het besluit nemen om te schakelen naar de SBC-standaard. Erg optimaal is het natuurlijk niet.
2. Beperkte bedieningsmogelijkheden
Zoals eerder aangegeven zijn de bedieningsmogelijkheden van de OnePlus Buds Z in te stellen via de HeyMelody-app. Het bedienen van de Buds Z verloopt via de aanraakbare vlakken op de oortjes. Het bedienen van de oortjes verloopt zonder slag of stoot: binnen enkele seconden wordt de actie die je uit wil voeren, ook daadwerkelijk toegepast. Dat geldt voor het terug- of vooruitspoelen van muziek, maar ook voor het activeren van een slimme assistent op je telefoon.
Wat zo jammer is, is dat OnePlus de bedieningsmogelijkheden erg beperkt heeft gehouden. Ondanks het aanwezig aanraakbare vlak, kan er slechts één actie worden uitgevoerd, eenmaal tikken. Meer dan één actie koppelen – bijvoorbeeld door meermaals te tikken – per oortje behoort helaas niet tot de mogelijkheden. Wat mij ook tegenvalt is dat het volume van de oortjes momenteel niet aan te passen is, waardoor je alsnog je telefoon erbij moet pakken als je regelmatig het volume aanpast.
Wellicht moet ik niet zoveel klagen, maar nu de hardware er eenmaal is had ik verwacht dat zulke ‘basic’ functionaliteiten sowieso aanwezig zouden zijn. Wellicht is het iets dat OnePlus nog aan zou kunnen pakken in een toekomstige software-update van de volledig draadloze oortjes. Tijdens deze testen draaiden de Buds Z op OnePlus’ 305-softwareversie.
3. Onhandige pairing-knop
Het is inmiddels even geleden sinds ik voor de laatste keer de handleiding op moest zoeken over de wijze om oortjes aan een toestel te verbinden met je telefoon. Als je de oortjes voor de allereerste keer uit de doos haalt, staan ze automatisch in de modus om een verbinding te maken. Wil je daarna een andere telefoon aan de oortjes verbinden, dan moet je de Buds Z weer in de ‘pairing modus’ plaatsen.
Je zou verwachten dat je de pairing-modus opstart via de oortjes zelf, maar wat blijkt: dit werkt met een – zowat onzichtbare – knop achterop de behuizing van de oplaadcase. Wat mij irriteerde aan de knop, is dat je er altijd voor moet zoeken. Het is geen knop die je op gevoel kan vinden. Als het niet tegen je gezegd zou zijn, dan zou je na aankoop waarschijnlijk denken dat het een klepje is om een schroef te verbergen.
Het is iets kleins, maar wellicht zou OnePlus de knop op een logischere plek kunnen plaatsen, zodat het voor gebruikers niet nodig is om de handleidingen te raadplegen. Jaybird gebruikt deze techniek ook voor zijn Vista’s, maar daar zit de knop op een ‘logischere’ plaats – binnenin de case.
Conclusie
Wat krijg je als je 59 euro te besteden hebt voor oortjes, en daar ook nog een klein deel afgedragen wordt aan de belastingdienst? Als het aan OnePlus ligt een hoop. Er kan zelfs nog een app vanaf om de Buds Z te bedienen, genaamd de ‘HeyMelody’-app. Dat is pas één van de pluspunten van de Buds Z: voor velen zullen de oortjes namelijk een betere aankoop zijn dan de duurdere OnePlus Buds.
In plaats van de AirPods-vorm van het gedeelte van de originele Buds dat in je oren gaat, is OnePlus bij de Buds Z overstag gegaan en heeft het siliconen-oordopjes meegeleverd. Dat zorgt enerzijds voor een betere pasvorm, en anderzijds helpt het bij het blokkeren van omgevingsgeluid. Hoewel ik nooit de originele Buds heb mogen testen, kan ik met enige zekerheid stellen dat het draagcomfort van de Buds Z beter is.
Er zijn ook voldoende punten waar de Buds Z iets minder scoren, maar nog prima voor het prijspunt waar ze in opereren: zo is de batterijduur van de oortjes ongeveer vier uur per lading, voor in totaal zestien uur na vier ladingen uit het meegeleverde hoesje. Snelladen van de oortjes is ook aanwezig, waardoor ze na tien minuten weer drie uur te gebruiken zijn. Wat ook wel fijn is aan de Buds Z, is de mogelijkheid om met een usb-c-kabel de oplaadcase bij te laden.
Geluidskwaliteit is daarnaast ook erg goed voor oortjes die slechts 60 euro kosten. Voor deze prijs is er weinig te koop met een betere geluidskwaliteit, met vergelijkbare functies van de Buds Z. Mocht je van veel bass houden, dan kunnen de volledig draadloze oortjes van OnePlus daarin voorzien. Het beluisteren van muziek waar veel stemgeluid in voorkomt kan ik beschrijven als een prima ervaring, er is voldoende detail aanwezig voor dit prijspunt.
Een product met voordelen, heeft ook een aantal nadelen, zoals beperkte bedieningsmogelijkheden en een onstabiele verbinding in de AAC-modus. Via het bluetooth-menu op je telefoon kun je direct kiezen voor de SBC-modus. Ideaal is anders, maar er is gelukkig een oplossing voor. Hopelijk kan er in de toekomst een update voor worden uitgerold, zodat het minpunt kan worden afgevinkt.
Onder de streep blijft er een positief beeld over, zeker als je meerekent dat je er 59 euro voor moet betalen. Voor dat geld moet je er wel mee leven dat je twee ‘tandenborstels’ in je oren hebt zitten – er zijn elegantere oortjes verkrijgbaar – maar op de algehele kwaliteit valt weinig af te dingen. Zeker als zestig euro het platfond van je budget is, blijft er weinig anders te zeggen dan ⦠dit zijn de beste draadloze oortjes voor onder de 60 euro.
OnePlus Buds Z kopen
Voor het aanschaffen van de OnePlus Buds Z kun je momenteel terecht op de website van OnePlus, waar de oortjes voor de adviesprijs van 59 euro worden aangeboden. Je kunt bij OnePlus kiezen uit alle kleuren, zo lang het maar wit is. Het is nog onbekend of OnePlus van plan is om de oortjes bij de Nederlandse en Belgische partners – waaronder Coolblue en Fnac – uit te brengen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten