De geschiedenis van OnePlus
BBK Elektronics is het Chinese moederbedrijf van Oppo, Vivo en OnePlus. Deze eerste twee spelers zijn grote spelers die zich voornamelijk richten op de Chinese markt. OnePlus is in december 2013 opgericht om voet op westerse bodem te krijgen.
De eerste poging hiertoe werd in 2014 met de OnePlus One gedaan. Dit toestel werd op een bijzondere manier aan de man gebracht, namelijk via een invite-systeem waarvan de uitnodigingen zeer schaars waren. Deze schaarste en het feit dat het toestel alleen via de winkel van OnePlus verkrijgbaar was, zorgde voor een nichemarkt. Tezamen met de de online marketing-strategie ontstond er al snel een hype. Ondanks de leveringsproblemen voldeed de OnePlus One wel aan de verwachtingen, het was een vlaggenschip met uitstekende specificaties voor weinig geld.
In 2015 zagen we de OnePlus 2 die overigens beter verkrijgbaar was omdat de voorraden, en dus de uit te geven invites, in de beginfase een factor 30-50 hoger lagen. In datzelfde jaar kwam er ook een OnePlus X op de markt, een betaalbare smartphone met op papier mindere specs dan de OnePlus 2. Vervolgens lanceerde het bedrijf in juni en november van 2016 de OnePlus 3 en een variant ervan, de OnePlus 3T.
In juni 2017 zijn we dan aanbeland bij het vijfde toestel in de OnePlus-geschiedenis, de OnePlus 5. In deze uitgebreide review bekijken we onder andere of de prestaties en het uiterlijk van het toestel op kunnen wegen tegen de prijs. Is de OnePlus 5 net zo’n betaalbaar en goed presterend vlaggenschip als voorgaande OnePlus-toestellen?
Eerste indrukken, behuizing en design
Deze review is gebaseerd op de OnePlus 5 Midnight Black met 8GB werkgeheugen en 128GB intern geheugen.
De OnePlus 5 voelt bij de eerste aanraking zeer solide aan, maar vooral ook licht. Het toestel weegt 153 gram en meteen een stuk lichter dan de Nexus 6P (178 gram) en de LG G6 (163 gram), waarvan we de laatste op het gebied van foto’s ook in deze review ter vergelijking meenemen. De OnePlus 5 is met 7,25mm tevens het dunste toestel van deze fabrikant.
Het toestel is dus erg slank en ziet er erg strak en minimalistisch uit. Ja, het heeft qua uiterlijk veel weg van de iPhone 7 Plus, maar als je het toestel van dichterbij bekijkt, zijn de randen meer afgerond in de hoeken en is er gewoon een koptelefoonaansluiting aanwezig. Aan de zijkanten zien we de volumeknop, aan/uitknop, de alert-slider of schuifregelaar voor de meldingen, de USB C- en 3.5mm-aansluiting. De speaker zit aan de onderkant en in het toestel is plaats voor twee simkaarten.
De schuifregelaar voor meldingen is een oude bekende, hiermee kan tussen verschillende geluidsprofielen gewisseld worden: stil, niet storen of geluid. OnePlus vindt het natuurlijker om een schuifregelaar te gebruiken dan dit via de software te regelen. Een groot gemis wat ons betreft is het Niet Storen-schema (Do not Disturb), waarbij ingesteld kan worden op welke dagen en op welke tijd meldingen automatisch uitgeschakeld moeten worden. Bijna elke avond vergeten we de schuifregelaar op stil te zetten, zodat de eerstvolgende notificatie ons uit de slaap houdt.
Ook heeft OnePlus gekozen voor conventionele schermranden, dus geen dunne schermranden waarbij het scherm de voorkant van het gehele toestel bedekt. De fabrikant heeft eerder al aangegeven een dergelijk design zeker te willen proberen, maar de mogelijkheid er niet voor had om deze schermen zelf te maken of ze via een leverancier aan te schaffen. Wellicht kunnen we volgend jaar wel een randloos uiterlijk verwachten. In ieder geval went het uiterlijk met de ‘ouderwetse’ schermranden, wanneer je wisselt tussen de LG G6 en dit toestel, erg snel.
De behuizing van de OnePlus 5 is, in tegenstelling tot de huidige toptoestellen, niet water- en stofdicht en een opening voor geheugenuitbreiding via een microSD-kaartje ontbreekt ook. Het is uiteraard voor een ieder persoonlijk om deze afwezige opties als negatief te beoordelen. Wij halen doorgaans een smartphone niet uit de broekzak als het regent, en 128GB intern geheugen vinden we voldoende. Voor een ander kunnen deze ontbrekende features wel als ‘dealbreaker’ gelden.
Prestaties, accuduur, vingerafdrukscanner en scherm
Prestaties
De OnePlus 5 is voorzien van een van de snelste chipsets van dit moment, de Qualcomm Snapdragon 835. Dit in combinatie met 8GB LPDDR4X RAM-geheugen voorzien van snelle UFS 2.1-chip voor het aansturen van de opslag, zorgt ervoor dat apps razendsnel opstarten. We hebben dit getest met dezelfde apps op de LG G6 als op de OnePlus 5, zonder dat deze in de achtergrond draaiden. Hierbij is zeer duidelijk verschil in snelheid te zien. Hierbij moeten we wel opmerken dat de G6 het met minder werkgeheugen en een oudere chipset moet presteren. In de gehele reviewperiode hebben we geen enkele hapering op kunnen merken, niet tijdens het wisselen tussen apps en ook niet tijdens het spelen van zware games of het afspelen van video’s.
Nog het vermelding waard is de aanwezigheid van Bluetooth 5.0. Deze nieuwste versie biedt mogelijkheden om twee streams tegelijkertijd naar verbonden apparaten te sturen. Maar ook het bereik van Bluetooth 5.0 is vele malen beter, tot 200 meter. Hierdoor is het gebruik van Bluetooth-accessoires zoals een headphone ineens veel eenvoudiger.
Er zijn onlangs berichten opgedoken over het manipuleren van benchmarktests zodat de scores van de OnePlus 5 hoger zouden uitvallen. Dit zou ook al eens gebeurd zijn bij de benchmark van de OnePlus 3T. We zien dit wel vaker gebeuren bij smartphonefabrikanten en gebruiken deze benchmarktests dan ook niet meer in onze reviews. Mochten deze berichten op waarheid berusten, snappen we daadwerkelijk niet waarom OnePlus deze resultaten zou willen manipuleren. De OnePlus is snel genoeg en kan zich qua prestaties scharen in de top van de huidige vlaggenschepen.
Wel valt, net als bij de HTC U11, het geluid van de trilmotor op. De intensiteit van de vibratie kan afzonderlijk ingesteld worden voor inkomende oproepen, notificaties en schermaanrakingen. Deze staan nu op de lichtste stand, maar nog is het geluid van de trilling zeer goed hoorbaar en dat kan voor de omgeving wel eens vervelend zijn. Veel gebruikers zouden deze vibratie meteen uitschakelen, maar persoonlijk vinden we deze feedback wel prettig. We zijn overigens niet de enigen die het geluid van de trilmotor te sterk vinden, getuige dit deze reactie van Reddit-gebruiker die het vergeleek met Resident Evil 2-menu-geluidje…
Accuduur
De OnePlus 5 heeft een accu met een capaciteit van 3300 mAh. De meegeleverde oplader beschikt over Dash Charge, waarmee het toestel in 30 minuten bijna helemaal opgeladen is. Het toestel ’s nachts aan de lader hangen is niet meer nodig. Wij hebben hem ’s ochtends aan de lader gelegd en daarna het ochtendritueel van douchen, aankleden en tanden poetsen gevolgd. Dan is het toestel is ook meteen klaar voor gebruik.
Ons zeer intensieve gebruik van smartphones, vergt doorgaans veel van de accu. De OnePlus 5 heeft daar geen enkele moeite mee. De accu gaat ruim 36 uur mee en dat bij een screen-on-time, de tijd dat het scherm van het toestel aanstaat, van rond de 6 uur, maakt van de OnePlus 5 een echte volhouder. Het overgrote deel van de gebruikers zullen bij ‘normaal’ gebruik nog veel langer op een acculading kunnen doen.
Mocht je toch in de problemen komen, dan is er altijd nog de accubesparingsmodus die allerlei functies voor je uitschakelt om je accugebruik te verminderen.
Vingerafdrukscanner en navigatieknoppen
De vingerafdrukscanner op de OnePlus 5 bevindt zich in de homeknop onderaan het scherm en is even wennen als je een vingerafdrukscanner op de achterkant van het toestel gewend bent. Doorgaans is ontgrendeling via deze scanner erg snel en we hebben dan ook bijna geen problemen ondervonden. Alleen het autoriseren van een overschrijving in een mobiel bankieren-app zorgde er een aantal keer voor dat we op het homescreen terechtkwamen in plaats van het goedkeuren van de betaling.
De navigatieknoppen bevinden zich naast de homeknop en betreffen capacitieve knoppen. Deze zijn op verschillende manieren aan te passen. Zo kun je kiezen om deze in te wisselen voor on-screenknoppen wat wel ruimte van het scherm in beslag neemt. Daarnaast kan de achtergrondverlichting van de capacitieve knoppen ingeschakeld worden en de volgorde van de terug- en de recente apps-knop gewisseld worden. Ook kunnen er allerlei taken aan capacitieve knoppen, de homeknop en de aan/uitknop gekoppeld worden, zoals het snel starten van de camera, wanneer het toestel vergrendeld is.
Scherm en weergave
Op de voorzijde zien we een 5,5 inch-AMOLED-scherm met een full HD-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Hier zijn we meteen bij een, voor sommigen, minpunt aanbelandt. OnePlus heeft niet gekozen voor een QHD-scherm, wat staat voor een resolutie van 2560 bij 1440 pixel, zoals de concurrentie doet. Wellicht heeft dit met kostenbesparing te maken. Daarnaast vergt een full HD-scherm ook weer minder van de accu en is het verschil in resolutie voor veel gebruikers met het blote oog niet eens op te merken.
Wij hebben het scherm als scherp en goed afleesbaar ervaren, ook bij zonlicht. De kleuren zijn diep en helder en zwart is ook echt zwart. Naast de standaard schermopties zoals automatische helderheid, heeft OnePlus nog wat extra opties toegevoegd, zoals een nachtmodus, leesmodus en thema’s. De nachtmodus past, afhankelijk van het omgevingslicht, de kalibratie en kleurtemperatuur van het scherm automatisch aan en dit hebben we als zeer prettig ervaren. Deze nachtmodus kan overigens ook handmatig ingeschakeld worden.
De leesmodus gaat nog een stapje verder. Deze modus lijkt een beetje op het lezen op een e-reader. De schermkleur bij door de gebruiker geselecteerde apps, verandert heel geleidelijk in verschillende grijstinten.
Er zijn ook drie kleurenthema’s te selecteren, standaard, licht en donker, waarbij het donkere thema’s door ons meteen ingesteld is om de accu te besparen. Daarnaast kan het scherm met een ‘dubbeltap’ ontwaakt worden en zijn er verschillende gebaren in te stellen om via deze bewegingen op het scherm bepaalde taken of apps te koppelen.
Camera is goed maar niet uitstekend
Op de achterkant van het toestel zien we voor het eerst op een OnePlus een dubbele camera. Dit is het speerpunt van het toestel, getuige de gebruikte slogan ‘Dual Camera. Clearer Photos’. De ene camera beschikt over een kleurensensor (Sony IMX398) met een 16 megapixelresolutie en een diafragma van f/1,7. Daarnaast bevindt zich de andere 20 megapixel zwart-wit-telefotolens. Deze heeft een diafragma van f/2,6 en kan worden gebruikt om tot 2x in te zoomen zonder kwaliteitsverlies, aldus OnePlus.
De camera kan in ook 4K-resolutie filmen, maar helaas is er geen optische beeldstabilisatie aanwezig om schokkerige foto’s en video’s tegen te gaan. Je moet het doen met (minder goede) elektronische stabilisatie.
Hieronder zie je een drietal foto’s gemaakt met de OnePlus 5, LG G6 en de Nexus 6P. De kwaliteit van de foto’s van de OnePlus 5 overdag gemaakt, zijn doorgaans prima, waarbij de kleuren iets dieper overkomen. Details worden ook voldoende vastgelegd, al is dit bij minder goede lichtomstandigheden minder, maar nog steeds voldoende.
Foto buiten gemaakt (bewolkt): links OnePlus 5, midden LG G6, rechts Nexus 6P
De vernieuwde camera-app op de OnePlus 5 laat je wisselen tussen beide lenzen, de software kiest dan automatisch de lens die het best gebruikt kan worden voor je foto. Daarnaast is er ook een nieuwe pro-modus in de app aanwezig die de gebruiker meer mogelijkheden biedt voor wat betreft iso-waarde, witbalans en sluitertijd.
De camera aan de voorzijde beschikt over een maximale resolutie van 16 megapixels en hebben we ’s avonds meteen getest. Het resultaat met flitser en licht uit is verbazingwekkend goed. Wat kwaliteit betreft springt de selfiecamera er echt uit.
Inzoomen
De mogelijk om in te zoomen met een smartphonecamera is leuk meegenomen, maar verwacht geen 2x optische zoom zoals bij de iPhone 7 Plus. Het inzoomen met de camera op de OnePlus 5 zit tussen optisch inzoomen en digitaal inzoomen in. Het verschil tussen beide vormen is dat optisch inzoomen volledig gebruik maakt van de telefotolens om dichterbij een object te komen, zonder dat er aan kwaliteit ingeboet wordt. Digitale zoom vergroot pixels in de foto en dat gaat ten koste van de kwaliteit.
OnePlus-baas Carl Pei claimt dat er tot 2x ingezoomd kan worden zonder kwaliteitsverlies. Daarna gaf hij aan dat er tot 1.6x optisch ingezoomd wordt en voor de overige 0.4x overgeschakeld wordt naar de zogenaamde ‘SmartCapture multiframe-techniek’. Wat dat precies is weten we niet maar hoogstwaarschijnlijk wordt er voor de 0.4x gebruikt gemaakt een digitaal ingezoomd beeld van de tweede camera en dit zorgt voor kwaliteitsverlies.
Om 2x in te zoom, tik je op de zoomknop in de camera-app. De middelste foto hieronder toont het resultaat hiervan. De linkerfoto is gemaakt zonder in te zoomen en de struik is op de rechterfoto geheel ingezoomd. Het resultaat van 2x zoom is voldoende, maar springt er zeker niet uit.
Foto links: zonder zoom, midden 2x zoom, rechts volledig ingezoomd
Portretmodus
De portretmodus op de OnePlus 5 zorgt voor een scherp object in de voorgrond en daarachter een wazige achtergrond, ook wel ‘bokeh’ genoemd. Deze modus voldoet helaas niet aan de verwachtingen. Zoals te zien is op onderstaande foto’s gaat het mis bij de randen van het object. Deze worden deels wazig en deels scherp vastgelegd zodat het effect onnatuurlijk overkomt.
Software – OxygenOS is lekker basic
OxygenOS is wat ons betreft een pluspunt van de OnePlus 5 (en andere OnePlus-toestellen). Het aantal apps dat wordt voorgeïnstalleerd is op een hand te tellen, en de apps zijn overigens zeer bruikbaar. De software zelf ligt tegen standaard Android aan en draait als een tierelier.
Daarnaast biedt de software een aantal handige extra functies, waarvan we er al een aantal eerder in deze review hebben besproken. Opvallend is de ‘Speelt, niet Storen-modus’ onder Geavanceerd. Deze modus zorgt ervoor dat voor bepaalde games een niet storen-modus geldt. Knoppen kunnen dan vergrendeld, en meldingen geblokkeerd worden. Hier is ook de zakmodus te vinden die voorkomt dat er van alles geactiveerd wordt als het toestel in je broekzak zit.
Met een veeg naar rechts kom je bij de ‘Shelf’ terecht, waar allerlei nuttige informatie wordt getoond zoals het weer, recente contacten en een beheercentrum. Hier kan de gebruiker zelf nog widgets aan toevoegen of, wanneer niet gewenst, deze shelf uitschakelen.
Daarnaast is er de mogelijkheid om icoontjes in de statusbalk te verbergen of aan te passen, en kan er via de ‘System-UI-tuner’ de belangrijkheid notificaties automatisch ingesteld worden. Er zijn ook instellingen voor het homescreen, zoals het tonen van de snelle instellingen bij omlaag vegen of het kiezen van een ander pictogrampakket.
De software biedt genoeg mogelijkheden om opties naar eigen hand te zetten, maar gelukkig ook weer niet overmatig veel. De software complementeert de hardware wat ons betreft.
Conclusie
De OnePlus 5 is een supersnel toestel gemaakt van hoogwaardige materialen dat prima in de hand ligt. Het toestel is voorzien van lichte en zeer bruikbare software en bevat gelukkig maar weinig voorgeïnstalleerde apps. Ook het fullHD-scherm en de vingerafdrukscanner presteren verder prima, en zijn we te spreken over de camera aan de voorkant.
Het speerpunt van het toestel, de dubbele camera op de achterzijde, valt tegen, maar misschien heeft OnePlus te hoge verwachtingen geschept. In ieder geval kan de camera zich niet meten met die van de concurrentie, zoals de Samsung Galaxy S8 en de HTC U11. Daarnaast ontbeert het toestel de dunne schermranden en nieuwe beeldverhouding die we bij de concurrentie zien.
Daarnaast zijn er voor een groot aantal geïnteresseerden toch een behoorlijk aantal minpunten op te noemen, die de OnePlus 5 voor hen niet tot vlaggenschip heeft gemaakt: geen uitbreidbaar geheugen, geen optische beeldstabilisatie, niet stof- en waterdicht, geen full HD-scherm en een conventioneel uiterlijk. OnePlus is onlangs ook meerdere malen negatief in het nieuws geweest, wat het imago van het bedrijf beschadigd heeft.
Dan zijn we geëindigd bij de vraag die we aan het begin stelden: Is de OnePlus 5 net zo’n betaalbaar en goed presterend vlaggenschip als voorgaande OnePlus-toestellen? Wel, de OnePlus One was een uitstekend vlaggenschip voor een uitstekende prijs. De toestellen erna voldeden ook aan dit plaatje, al werd de verkoopprijs steeds een stukje hoger. De OnePlus 5 is met zijn €499/€549 inmiddels niet ver meer verwijderd van de concurrentie. Daarbij zijn een aantal van deze concurrerende toestellen ook al behoorlijk in adviesprijs gezakt, zodat het verschil nog kleiner is geworden.
We zijn dan ook benieuwd of OnePlus volgend jaar weer de verkoopprijs zal ophogen. Als ze dit doen, zullen ze namelijk qua prijs de nichemarkt verlaten en zich begeven op de reguliere smartphonemarkt. Alleen als ze zich voldoende kunnen onderscheiden, zou een hogere verkoopprijs gerechtvaardigd kunnen worden.
Het speerpunt van OnePlus is wat ons betreft nog steeds de goede prijs-kwaliteitverhouding en die weet het bedrijf met de OnePlus 5 wederom neer te zetten, al is die verhouding minder goed ten opzichte van de voorgangers. Desondanks zal dit voor velen geen ‘dealbreaker’ zijn, de OnePlus 5 is supersnel en presteert op overige vlakken (meer dan) voldoende.
Positieve punten
+ Snelheid en prestaties
+ OxygenOS is bijna standaard Android
+ Accuduur
+ Supersnelle Dash Charge
Negatieve punten
– Camera voldoet niet aan de hoge verwachtingen
– Geluid trilmotor
– Conventioneel uiterlijk
OnePlus 5 kopen
De OnePlus 5 met 64GB opslag wordt geleverd in de kleur Slate Grey voor €499. De Midnight Black-uitvoering met 8GB/128GB kost €559. Beide zijn beschikbaar op de website van OnePlus.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten