Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Nothing Phone (2a) Plus review: Onnodige upgrade

Laura Jenny
Laura Jenny
10 februari 2025, 23:03
6 min leestijd
7.9

Reviewscore

Toen Nothing met de Phone (2a) Plus kwam, keken we elkaar op de redactie wel even aan: niet alleen was het ineens de zoveelste telefoon van het jonge Nothing in 1 jaar tijd, het was vooral niet een upgrade die we hadden verwacht. Is de Nothing Phone (2a) Plus een goed toestel, of overbodige luxe?

Lees verder na de advertentie.

Nothing Phone (2a) Plus

Als je weet dat er een Nothing Phone (2a) en een Nothing Phone (2a) Plus is, wat is dan de eerste gedachte die in je opkomt? Je zou denken dat de Plus een slagje groter is, maar daar heeft Nothing niet voor gekozen. De Plus is niet Plus in grootte, maar in kunnen. In deze review lees je -onder het mom van beter laat dan nooit- of dat echt verschil maakt.

Lees verder na de advertentie.

Wat zit er in de doos?

  • Nothing Phone (2a) Plus
  • Simpin in de vorm van een mini-schroevendraaier
  • Laadkabel
  • Boekjes

Specificaties

Nothing Phone (2a) Plus
Scherm6,7 inch Full HD+ AMOLED, verversingssnelheid 30 – 120 Hz
ProcessorMediatek Dimensity 7350 Pro
Werkgeheugen 12 GB
Opslag256 GB
Camera’s50 MP hoofdcamera, 50 MP groothoeklens en een 50 MP selfiecamera
Accu5000 mAh, 50W snelladen
KleurenMetallic grey en updated black
UpdatebeleidDrie Android-upgrades en vier jaar lang beveiligingsupdates
Adviesprijzen (vanaf)429 euro

Nothing Phone (2a) Plus pluspunten

Een heel eigen design

Iets wat al vanaf het prille begin dik in orde is bij Nothing en dat is het design. Het merk heeft een heel eigen smoel en dat kunnen we waarderen, zeker omdat die Glyph gaaf is waarmee je aan de achterkant kunt zien dat je wordt gebeld of er een bericht binnenkomt. Absoluut een groot pluspunt, maar ook zonder dat de lichten aanstaan is dat doorzichtige ontwerp dat niet snel verveelt. Ook al hebben we al meerdere Nothing-telefoons in onze handen gehad, het blijft toch het oog trekken. Mensen herkennen ook meteen: ‘Hey, je hebt een Nothing!’ Leuk.

Multitasken doet dit toestel prima

Het grootste verschil tussen de twee telefoons is de processor. In de (2a) zit een Mediatek Dimensity 7200 Pro, terwijl de Plus een 7350 Pro bevat. Het verschil tussen die twee processoren is merkbaar: de (2a) Plus is duidelijk wat rapper, wat beter in multitasken en dat maakt het op zich een interessante keuze. Al kunnen we ons voorstellen dat je bij relatief normaal gebruik of door regelmatig openstaande apps te sluiten ook prima vooruit kunt met de processor in de (2a). In ieder geval stelt de snelheid van de (2a) Plus zeker niet teleur. Deze telefoon is voorzien van een goede hoeveelheid werkgeheugen en dat zorgt er mede voor dat hij zo snel is, maar ook qua opslaggeheugen is 256 GB eigenlijk een prima hoeveelheid. 

Lees verder na de advertentie.

Nothing OS is erg mooi

Het besturingssysteem van Nothing is Nothing OS en dat werkt als een trein. Het geeft heel erg het gevoel van stock-Android, terwijl het wel die uitgesproken Nothing-stijl heeft met zijn digitale letters en cijfers. Het is een prettige schil die ook vrij snel meegaat op het nieuwe Android 15 met al in oktober vorig jaar de eerste beta. Wel moet je trouwens houden van een zwart-wit-look, want dat is wel het handelsmerk van Nothing. Alle iconen zijn zwart-wit. 

Geen bloatware

Het hangt er een beetje vanaf wat je onder bloatware verstaat, maar op dit toestel kom je geen Amazon, Facebook en AliExpress tegen. Niet voorgeïnstalleerd in ieder geval. Wel is er YouTube en YouTube Music en een Nothing-eigen app die X heet, waarmee je Nothing-oordopjes kunt aansturen, als je die hebt. Een erg schone ervaring dus, waardoor je meteen weet waar je aan toebent. Een groot pluspunt, want dit maakt het een aantrekkelijke telefoon voor mensen die iets minder tech-savvy zijn. Alles is erg rustig en eenvoudig gehouden.

Lees verder na de advertentie.

Nothing Phone (2a) Plus minpunten

Camera’s vallen tegen

De foto’s van Nothing Phone (2a) komen wel goed uit de verf, zeker als je een gewone foto maakt in lekker zonnige omstandigheden. Ook in de nacht staat deze telefoon zijn mannetje verrassend goed. Maar je merkt dat er ten eerste al snel dat foto’s overbelicht lijken, of alsof er een soort witte waas overheen zit. Waar ik bij andere merken, vaak mede door AI, soms vind dat contrast echt een tandje te hevig is, daar heb ik bij de Nothing Phone (2a) Plus het tegenovergestelde: waar blijft het contrast?

Hoe mooi hetgeen op de foto ook is: de camera zorgt ervoor dat het niet goed wordt vastgelegd. Zeker als iets beweegt, dan weet deze smartphone zich al snel geen raad. Ook macro-foto’s willen niet goed lukken en zoomen is niet fantastisch. Een paar jaar geleden zou ik wat meer door de vingers zien, want dit is geen premium toestel en in de goede omstandigheden laat hij zich zeker van een goede kant zien, maar inmiddels weten we dat er betere telefoons zijn die minder kosten.

Gewone foto’s (door een raam)

Ingezoomde foto

Ingezoomde foto in de schemer (in Noorwegen)

Uitzichtfoto’s

Macro/texturen

Overbelicht/bewogen

Nachtfotografie

Doet niets nieuws

Dit is een gevaarlijk minpunt, want er zijn genoeg mensen die vinden dat een nieuw vlaggenschip ook weinig nieuws doet vergeleken bij zijn voorganger. Toch is dit wat betreft de Nothing-telefoons wel even anders. Ten eerste zit er tussen de release van deze twee smartphones 5 maanden: dat is wel heel kort. Bovendien is het verschil gewoon te klein: het lijkt een beetje telefoons maken om het telefoons maken. Zeker met als enige grote verandering zo’n vrij klein verschil in processor en een selfiecamera die beter is. Als het toestel juist veel compacter of juist groter was in formaat, dan was er een duidelijke reden voor de upgrade, maar zeker gezien de prijs van de (2a) zou ik eerder die smartphone adviseren: het verschil is te klein.

Opladen gaat ook weer niet zo snel

De 5.000 mAh-batterij is perfect, maar het opladen duurt wel even. Met 50 Watt is hij op 50 procent in 21 minuten en hij heeft een klein uurtje nodig voor 100 procent. Ter vergelijking: de OnePlus 13 doet er 36 minuten over om helemaal naar 100 procent te laden. Nothing zit meer op het niveau van Samsung en hoewel dat potentieel beter is voor de duurzaamheid van de batterij, is het relatief lang. Bovendien is dit toestel ook niet draadloos op te laden.

Alternatieven

Qua alternatieven raad ik aan onze Beste Midrange Telefoons van 2024 er nog eens op na te slaan. De Samsung A35 is een voorbeeld van een goed toestel met fijne fotografie, veel waar voor je geld en vijf jaar ondersteuning (wat bij de Nothing slechts 3 jaar is). Ook is de Nothing Phone (2a) die in ons lijstje met Beste Budget-telefoons van 2024 voorbij kwam een goede optie: het is immers bijna hetzelfde toestel.

Conclusie

Nothing Phone (2a) Plus is een mooie telefoon die het zeker van zijn design en zijn eigenzinnige, maar lekker eenvoudige softwareschil moet hebben. Het is een fijn toestel in gebruik, want hij is snel en het lijkt erop dat Nothing snapt wat een budgettoestel allemaal in huis moet hebben. Ware het niet dat dit een midranger is en de Nothing Phone (2a) er veel te veel op lijkt. Er zit zo weinig verschil tussen de toestellen (ook qua releasedatum), dat het bijna een soort open kritiek van Nothing zelf lijkt op hoe smartphonemakers steeds maar met redelijk onnodige upgrades blijven komen. Ware het niet dat het dus zelf daadwerkelijk het toestel heeft uitgebracht.

Nothing Phone (2a) Plus

Vanaf € 349,-
7.9
Reviewscore
  • Een heel eigen design
  • Multitasken doet dit toestel prima
  • Nothing OS is erg mooi
  • Geen bloatware
  • Camera’s vallen tegen
  • Doet niets nieuws
  • Opladen gaat ook weer niet zo snel

Nothing Phone (2a) Plus kopen

Nothing Phone (2a) Plus is verkrijgbaar voor een adviesprijs vanaf 429 euro. Bij de meeste winkels is hij inmiddels als los toestel voor een prijs van 389 euro te koop.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!