Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Nexus 6 hands-on: interessante smartphone van formaat

Dimitry Vleugel
Dimitry Vleugel
12 november 2014, 21:22
5 min leestijd

Motorola Nexus 6

Lees verder na de advertentie.

Dat Motorola met een Nexus-toestel zou komen, leek onvermijdelijk. Voor de ontwikkeling van Android 3.0 werkte het bedrijf nog samen met Google aan de Motorola Xoom, maar tot een officieel Nexus-product van Motorola was het nog niet gekomen. Dat heeft er onder andere mee te maken dat Google het van Motorola afgesplitste Motorola Mobility, de smartphone- en tabletafdeling van het bedrijf, overnam. 

Nu zul je misschien denken dat het júist logisch is dat Google als eigenaar van Motorola het bedrijf in zou zetten als Nexus-fabrikant, maar dat is nooit het doel geweest van de aanschaf door Google. Het bedrijf wilde Motorola hebben vanwege de uitgebreide patentportfolio, maar wanneer het Motorola als Nexus-fabrikant zou gebruiken, zou dit slecht kunnen vallen bij Android-producenten: Google zou dan namelijk zijn eigen onderdeel voortrekken. Met de overname van Motorola Mobility door Lenovo werd de weg vrijgemaakt voor Motorola als Nexus-fabrikant en het product van de intensieve samenwerking met Google is de Nexus 6 geworden.  

Groot, mooi scherm

Laten we maar meteen beginnen met het meest voor de hand liggende: de Nexus 6 is groot ja. Een scherm met een diagonaal van bijna 6 inch is flink en de afmetingen van het toestel liegen er zeker niet om. Het apparaat is bijna 16 centimeter hoog en 8,3 centimeter breed. Daarmee is het apparaat zelfs nog iets breder en hoger dan de Samsung Galaxy Note 4. Ondanks dat de Nexus 6 prima in een (moderne) broekzak past, is het formaat zeker wennen. 

Wanneer je naar een andere smartphone gaat, is het altijd wennen en zeker wanneer het toestel een heel stuk groter is dan je huidige. Toen Samsung zijn eerste Galaxy Note aankondigde, verklaarden we het bedrijf nog voor gek. Inmiddels heeft Samsung zijn gelijk dubbel en dwars bewezen en storten verschillende fabrikanten zich op de markt voor groooote telefoons, phablets. In de loop der jaren heb ik weinig mensen gesproken die daadwerkelijk een phablet gebruikt hebben en daarna níet verknocht geraakt zijn aan het grote scherm. Of dat ook het geval zijn zijn voor de nog grotere Nexus 6 kunnen we natuurlijk pas zeggen na langere tijd met het toestel rond te hebben gelopen.

Het scherm van de Nexus 6 is in ieder geval schitterend. De kleuren spatten van het AMOLED-scherm dat naast heldere kleuren nog een belangrijk voordeel heeft. Bij een AMOLED-scherm is het namelijk mogelijk om individuele beeldpuntjes uit te schakelen. Deze gebruiken dan ook geen stroom en geven een bijna perfect zwart beeld. Motorola gebruikte deze mogelijkheid in zijn eigen Moto X al en Google heeft een gedeelte hiervan overgenomen met de zogenaamde ambient mode die in Android 5.0 gebouwd is. Wanneer je de Nexus 6 oppakt, zie je in het zwart-wit, dus energiebesparend, jouw notificaties op het lockscreen verschijnen. Deze weergave is beter en duidelijker dan die van Motorola zelf, omdat de notificaties direct zichtbaar zijn.

Bouw

De Nexus 6 wordt vaak omschreven als een grote Moto X (2014) en deze omschrijving lijkt op zijn plek. De Nexus 6 doet in bijna alles denken aan dit andere Motorola-toestel. De achterzijde is een typisch Nexus-achterzijde en lijkt op die van de Nexus 5. Het apparaat heeft een metalen frame dat voorzien is van een laag coating. Ondanks dat dit wel afdoet aan de metalen uitstraling, zorgt dit er wel voor dat het toestel beter beschermd is tegen krassen. De voorkant van het toestel bevat naast het schitterde scherm ook een tweetal speakers. 

Wat wel opvalt is dat er een kakofonie aan kleuren is gebruikt bij het toestel. De voorkant is, naast het scherm, zwart, de zijkant is grijs/blauw/paars-achtig en de achterkant is weer donkerblauw met zilveren letters. Dit is misschien net iets té veel van het goede. 

Android 5.0

We hebben al een paar weken met Android 5.0 op de Nexus 5 en Nexus 9 gespeeld en het systeem bevalt uitstekend. Google zet met Android 5.0 echt de puntjes op de i wat design betreft. Android 5.0 zit vol leuke details en animaties. Deze animaties klinken als een extraatje, iets wat voor veel mensen onnodig is, maar zorgen er juist voor dat het systeem veel prettiger te gebruiken is. De animaties hebben (bijna) altijd een doel, om bijvoorbeeld te laten zien dat iets aangepast kan worden en om te laten zien hoe je op een bepaalde plek in een app gekomen bent. Voor de gebruiker maakt dit de gebruikerservaring van een app een stuk vloeiender en logischer.

Voor de Nexus 6 en andere toestellen die dit hardwarematig ondersteunen, zijn er een paar speciale aanpassingen in Android 5.0 gedaan. De ambient mode, die prima op het toestel werkt, maar ook de mogelijkheid om het spraakcommando ‘OK Google’ te gebruiken wanneer het scherm uitstaat. Deze functie werkt echter helaas maar half wanneer het toestel ingesteld staat op de Nederlandse taal. 

Lees ook: 7 handige functies van Android 5.0 die je nog niet kende

Specificaties

De Nexus 6 heeft een 5,9 inch AMOLED-scherm met een QHD-resolutie (2560 bij 1440 pixels). Het apparaat draait op een Qualcomm Snapdragon 805-chipset met een 2,65 GHz-quad-core-processor en heeft 3 GB aan werkgeheugen aan boord. Het apparaat heeft aan de achterzijde een 13 megapixelcamera met optische beeldstabilisatie. De camera aan de voorzijde van het toestel heeft een maximale resolutie van 2 megapixel en daarmee laten Google en Motorola de ‘selfie-camera’-rage aan zich voorbij gaan.

Lees ook: AW vergelijkt: Nexus 6 vs Samsung Galaxy Note 4

Video

Hands-on met de Motorola Nexus 6 [Dutch]

Beschikbaarheid

Vanaf 18 november zal de Nexus 6 officieel te pre-orderen zijn bij onder andere Studentmobiel voor 649 euro voor de 32 GB-versie. Voor de 64 GB-versie is de prijs nog niet bevestigd, maar 699 euro lijkt waarschijnlijk gezien de prijs die eerder in de Belgische Play Store te zien was.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!