Motorola Moto X (2014)
Terwijl de rest van de techwereld zijn ogen gericht had op consumentenelektronicabeurs IFA in Berlijn, hield Motorola, dat vorige week definitief van Google overgenomen is door Lenovo, begin september in de Verenigde Staten zijn eigen persevenement. Tijdens dat evenement werd een nieuwe headset aangekondigd, maar zagen we ook opvolgers voor de twee populairste Motorola-toestellen van vorig jaar, de Moto G en Moto X.
Met de Moto X ging Motorola vorig jaar tegen de stroom in door een toestel uit te brengen met de ‘oude’ dual-core Snapdragon S4 Pro-chipset, terwijl de andere toptoestellen allen voorzien werden van een quad-core Snapdragon 600-chipset. Daarbij werd door een processor uit eigen stal toe te voegen het mogelijk om altijd te luisteren naar de gebruiker, zodat spraakcommando’s konden worden gegeven terwijl het toestel in stand-by-modus stond.
De nieuwe Moto X, het tweedegeneratie-toestel, is begin september aangekondigd en heeft veel lof geoogst, onder meer door het toestel naar smaak samen te stellen wat betreft kleur en materiaal. In Nederland zijn er drie standaarduitvoeringen verkrijgbaar, een ‘normale’ zwarte, een witte met bamboe achterkant en een zwarte met lederen achterkant. Wij hebben de witte uitvoering met bamboe achterkant getest.
Design
De witte Moto X geeft wat design betreft verschillende signalen. De achterzijde is gewoonweg schitterend. Het hout is mooi afgewerkt, voelt goed aan in de hand en ziet er geweldig uit. Bij het gebruik van het toestel kreeg ik veel reacties en deze waren wat betreft de achterkant 100% positief. Daarnaast is er bij intensief gebruik, zonder hoesje, in de afgelopen weken geen krasje op ons testtoestel ontstaan.
De voorkant valt in ieder geval bij mij een heel stuk minder in de smaak. Het toestel lijkt qua materiaal aan de voorzijde, waar voornamelijk glas met een bij de randen glanzende, witte ondergrond te vinden, wat verouderd. Hij doet mij denken aan de Samsung Galaxy S III en doet voor de voorkant van een toestel dat tegen het einde van 2014 uitgebracht is wat goedkoop aan.
Aan de voorzijde zijn ook twee speakergrills te vinden, aan de boven en onderzijde van het toestel. Deze metalen grills steken iets uit, wat een vreemd effect geeft. Je hebt er gelukkig geen last van bij het bedienen van het toestel, maar echt mooi is het ook niet. Daarnaast blijft er stof zitten tussen de rand van het glas en de speakers. Verder zijn er opvallend veel sensoren aan de voorkant van het toestel te zien die gebruikt worden voor de slimme functies van het toestel.
Het frame van de Moto X is gemaakt van metaal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij de HTC One en Samsung Galaxy Note 4, is de rand van Moto X volledig voorzien van een coating. Hierdoor is het niet direct duidelijk dat het wel om echt metaal gaat, het heeft niet echt die uitstraling. Ondanks dat dit jammer is, heeft het wel een groot voordeel: de coating is een stuk minder krasgevoelig dan het metaal zelf.
In verschillende landen is de Moto X naar smaak samen te stellen, maar dat wil niet zeggen dat de achterkant van het toestel te vervangen is. Deze wordt eenmalig aangebracht en kan niet zomaar weer losgemaakt worden. Hetzelfde geldt voor de kleuren van het toestel: eenmaal gekozen blijft het toestel in deze samenstelling.
Prestaties
Motorola had vorig jaar al laten zien uitermate efficiënt om te kunnen gaan met de beschikbare hardware en dat is in de Motorola Moto X van dit jaar zeker te merken. De aanwezige Qualcomm Snapdragon 801-chipset met quad-core 2,5 GHz-processor is niet de allersnelste beschikbare chipset van dit moment, maar deze biedt nog steeds uitstekende prestaties.
De Moto X is prettig in het gebruik door het feit dat er bijna nooit vertraging in de interface zit. Hier hebben andere fabrikanten als Samsung regelmatig moeite mee: zelfs met de snelste chipsets zijn de prestaties in de praktijk niet altijd optimaal.
Verder worden zware games (en apps!) zonder moeite op de Moto X gedraaid. In het toestel is 2 GB aan RAM-geheugen te vinden, terwijl de concurrentie steeds vaker zijn toestellen voorziet van 3 GB aan werkgeheugen. Ondanks dat de Moto X hier dus iets achterblijft, is hier in de praktijk weinig van te merken. Het toestel werkt dan ook prima bij het multi-tasken.
Geluid
De Moto X (2014) heeft aan de voorzijde twee speakers, maar slechts één van beiden wordt gebruikt. De andere wordt slechts gebruikt bij het bellen. Dat was meteen al een tegenvaller. We hadden bij de HTC One gezien dat stereospeakers aan de voorzijde voor een totaal andere geluidservaring zouden kunnen zorgen, maar dan moeten er wel daadwerkelijk twee speakers zijn. De aanwezige speaker geeft daarnaast ook geen geweldig geluid, zoals veel telefoonspeakers.
Benchmarks
We hechten niet meer zoveel waarde aan benchmarks als voorheen. Deze applicaties zijn over het algemeen een handige manier om objectief de prestaties van toestellen met elkaar te vergelijken, maar doordat verschillende fabrikanten deze bewust beïnvloedden zijn ze een stuk minder waardevol geworden het belangrijkste is natuurlijk hoe een toestel daadwerkelijk in de praktijk aanvoelt.
Dat gezegd hebbende zijn er altijd mensen die wél geïnteresseerd zijn in benchmarkresultaten en daarom hebben we toch maar een paar benchmarks gedraaid. In één van de meest populaire benchmarktests, AnTuTu 5, scoort het toestel 43363 punten. In Geekbench 3 is de single-core-score 975 (Galaxy S5: 938, Galaxy Note 4: 1085) en de multi-core-score is 2787 (Galaxy S5: 2836, Galaxy Note 4: 3148).
Scherm
De Moto X heeft aan boord een Super AMOLED-scherm dat geproduceerd is door Samsung. Het scherm is er ten opzichte van de uitvoering van vorig jaar op vooruit gegaan wat betreft resolutie: het heeft een full HD-resolutie. Super AMOLED heeft als schermtechniek wat voor- en wat nadelen. Belangrijk voordeel is dat er hele verzadigde kleuren getoond kunnen worden en dat zwart op een dergelijk scherm ook echt zwart is. Dat laatste is erg belangrijk voor de Moto X met zijn ‘actieve scherm’, maar daarover verderop in deze review meer.
Moderne Super AMOLED-schermen hebben ook een nadeel. Doordat niet alle kleuren in een AMOLED-scherm evenlang meegaan, heeft Samsung er voor gekozen om een bijzondere subpixel-indeling te gebruiken. De subpixels vormen samen een enkele pixel en normaal gesproken gaan er drie subpixels (rood, groen en blauw) in één pixel. Doordat Samsung een diamant-vormige structuur in zijn scherm gebruikt, met meer van de groene subpixels, zijn er veel AMOLED-schermen minder subpixels aanwezig dan in bijvoorbeeld LCD-schermen. Het 5,2 inch-scherm van de Moto X (2014) is groot genoeg dat dit opvalt, zelfs op de prima full HD-resolutie. Bij afbeeldingen heb je hier geen last van, maar bij teksten zijn de letters net niet helemaal scherp.
De kleuren van het scherm zijn, zoals we gewend zijn van AMOLED, aan de verzadigde kant. Een nadeel van AMOLED is dat er vaak banen te zien zijn wanneer er een grijs beeld wordt weergegeven, maar daar had het scherm van ons testtoestel geen last van. Wat wel heel erg opviel, is dat het scherm een gelige tint heeft bij het weergeven wit. Nu is dat een bekend probleem van AMOLED-schermen, deze geven vaak een gelige tint aan wit in plaats van een blauwige tint die er voor veel mensen beter uitziet, maar bij de Moto X valt het wel heel erg op. Andere nieuwe AMOLED-schermen, zoals dat van de Samsung Galaxy Note 4, hebben dit een heel stuk minder.
Software
Speerpunt bij Motorola is de software die op het toestel geïnstalleerd staat. Wij zijn bij Androidworld over het algemeen fan van de standaard-interface van Android en Motorola, als voormalig Google-onderdeel, blijft daar heel dichtbij zitten. Dit heeft een paar belangrijke voordelen, waarvan de voornaamste is dat Motorola snel updates kan uitbrengen naar nieuwe Android-versies.
Voor Motorola is het belangrijk om middels de meegeleverde software waarde toe te voegen aan het Android-systeem en dat lukt het bedrijf heel aardig. De belangrijkste app is de Moto-app. Deze persoonlijke assistent is een uitbreiding van Google’s eigen Google Now en Google Zoeken. In plaats van te luisteren naar het standaard spraakcommando ‘OK Google’, luister de Moto X naar een commando dat je zelf ingesteld hebt. Wanneer je het toestel voor de eerste keer opstart, krijg je een uitgebreide uitleg van wat er allemaal mogelijk is met de Moto-app en deze uitleg is keurig vertaald in het Nederlands. Maar, wat blijkt als je de uitleg afrondt? De invoer van spraakcommando’s werkt (net als spraakcommando’s van Google) niet in het Nederlands. Eerlijk gezegd had ik dat ook niet verwacht voor het opstarten van het toestel, maar de uitgebreide uitleg deed mijn hart toch even wat sneller kloppen. Dit is vooral omdat de Moto X (2014) altijd reageert op spraakcommando’s, zelfs wanneer het scherm uitstaat.
Een andere belangrijke toevoeging van Motorola is ‘Actief Scherm’, oftewel Active Screen. Nadat Motorola vorig jaar deze handige toepassing uitbracht, werd deze door verschillende apps geïmiteerd. Motorola heeft het scherm aan de voorzijde van verschillende sensoren voorzien. Deze merken het wanneer je met je hand in de buurt komt van het toestel. Het scherm laat dan de tijd zien en biedt de mogelijkheid het scherm te ontgrendelen. Wanneer je notificaties binnen hebt gekregen, is het icoontje van de bijbehorende app ook op het scherm te zien en kun je door op het scherm naar boven te slepen de notificatie bekijken. De tijd en het icoontje zijn volledig in het wit en zien er ook een beetje uit alsof ze in een lage resolutie zijn gemaakt. Dat heeft te maken met een eigenschap van AMOLED-schermen: deze gebruiken (bijna) geen stroom wanneer er zwart beeld wordt weergegeven: als een pixel zwart is, wordt er (in tegenstelling tot bij een LCD-scherm) geen stroom gebruikt. Deze Actief Scherm-toepassing is een handige toevoeging en gebruikt dus door het slim inzetten van het scherm amper accu.
Accu
Aan boord van de Moto X zit een 2300 mAh-accu die het toestel van stroom moet voorzien. Wanneer we dit vergelijken met de concurrentie, valt de capaciteit nogal tegen. De Samsung Galaxy S5 heeft bijvoorbeeld een 2800 mAh-accu, de HTC One (M8) een 2600 mAh-accu en de Sony Xperia Z3 beschikt over een accu met een capaciteit van maar liefst 3100 mAh.
Het belangrijkste is natuurlijk hoe lang het toestel in de praktijk in de praktijk meegaat en dat valt nogal tegen. Nu gebruik ik zelf de telefoon vrij intensief, maar het kwam zelden voor dat ik het einde van dag haalde zonder de accu een keer bij te laden. Bij normaal gebruik schat ik in dat het toestel een ‘normale dag’, van 8:00 uur tot 22:30 uur, net zou moeten halen. Het houdt echter helaas niet over.
Camera
De camera aan de voorzijde van de Moto X is weinig bijzonder te noemen. Deze camera is duidelijk voornamelijk bedoeld voor videobellen en Motorola lijkt dan vooralsnog niet van plan te zijn om zich in de ‘selfie-strijd’ te mengen die momenteel gaande is. Veel fabrikanten voorzien hun toestellen van steeds betere camera’s aan de voorzijde en voegen speciale selfie-modi toe aan de camerasoftware.
Over de camera-software gesproken: Motorola gebruikt niet de standaard Android-camera-app van Google, maar biedt een minimalistische, eenvoudige interface. Door op het scherm te drukken wordt er scherpgesteld en direct een foto genomen. Hierbij valt mij op dat bijna geen van de foto’s bewogen of onscherp is.
Aan de achterzijde van de Moto X vinden we een 13 megapixel-camera met een aperture van f/2,25. De camera is voorzien van een dubbele ledflitser die rondom de camera in een ring is verwerkt. De camerakwaliteit van de Moto X (2014) is, zeker met voldoende licht, prima. Het toestel maakt bij weinig licht geen indrukwekkende foto’s, maar doet het ook zeker niet slecht. Hieronder vind je een aantal samples van de camera, met daarbij ook een afbeelding die volledig ‘ingezoomd’ is, zodat een pixel op het scherm ook een pixel in de foto is.
Foto buiten gemaakt
Dezelfde foto, maar dan volledig ingezoomd
Conclusie
Motorola laat bij de tweedegeneratie Moto X wat steekjes vallen met bijvoorbeeld het niet zo heldere scherm met een gelige tint, de voorzijde van het toestel die erg verouderd aandoet en de matige accu.
Motorola zet echter in zijn totaliteit een prima toestel neer. Door de uitstekende software-ervaring (die in Nederland niet volledig uit de verf komt), goede hardware en stijlvolle afwerking van de achterkant komt Motorola erg dicht bij de eerder dit jaar gepresenteerde vlaggenschepen van de concurrentie. Interessant is wel dat Motorola nu al gaat concurreren met zijn eigen vlaggenschip door de Droid Turbo (internationaal waarschijnlijk Moto Maxx) uit te brengen, een toestel met een snellere chipset, hogere schermresolutie en een veel grotere accu.
Pluspunten
→ Bijna standaard Android, snelle updates
→ Schitterende bamboe achterkant
→ Uitstekende prestaties
→ Active screen is een uitkomst
Minpunten
→ Scherm is matig
→ Accuduur is te mager
→ Plastic aandoende voorkant doet af aan het design
Moto X (2014) kopen
De Motorola Moto X (2014) is in drie uitvoeringen in Nederland verkrijgbaar. Het gaat om de witte versie met bamboe achterkant die wij hier getest hebben, de zwarte uitvoering met lederen achterzijde en de zwarte uitvoering met plastic achterkant. Los beginnen de toestellen bij € 525 en gratis bij een abonnement te koop.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten