De Motorola Moto G73 is de krachtigste telefoon van het vijftal midrange toestellen dat Motorola begin dit jaar aankondigde. In deze review kom je erachter wat deze telefoon van 299 euro allemaal in huis heeft.
Hallo Moto G73
Hallo Moto G73! Volgens Motorola is dit het ultieme toestel om perfecte foto’s te maken, zelfs bij slechte verlichte omstandigheden. En ook games moeten tot leven komen dankzij het 6,5 inch-scherm en de chipset. Mooie woorden maar kan Motorola dit ook waarmaken? De Moto G73 in de kleur Midnight Blue is een tijdje mijn metgezel in het dagelijks leven geweest en in deze review lees je of Motorola zijn beloftes waarmaakt.
Specificaties
Motorola Moto G73 | |
Afmetingen en gewicht: | 161,4 x 73,8 x 8,3 mm, 181 gram |
Behuizing: | Plastic (voor- en achterzijde), plastic frame, waterafstotend design |
Scherm: | 6,5 inch FHD LCD, 120 Hz |
Processor: | MediaTek Dimensity 930 |
Werkgeheugen: | 8 GB |
Opslaggeheugen: | 256 GB |
Camera’s achter: | 50 MP hoofdcamera f/1.8, 8 MP groothoekcamera |
Camera’s voor: | 16 MP |
Accu: | 5.000 mAh, 30W snelladen |
Androidversie: | Android 13, My UX |
Updatebeleid: | 1 Androidversie + 3 jaar beveiligingsupdates |
Extra’s: | 5G, stereospeakers, vingerafdrukscanner aan de zijkant, 3,5 mm audiojack, Bluetooth 5.3 |
Kleuren: | Midnight Blue, Lucent White |
Adviesprijs: | 299,99 euro |
Moto G73: de pluspunten
1. Sterke prestaties
De Moto G73 krijgt de MediaTek Dimensity 930 in tegenstelling tot de Moto G72 die nog op de MediaTek Helio G99-chipset. Dat betekent dat de Moto G73 nu ook over 5G beschikt en weer een stukje sneller is dan zijn voorganger. Tel daar 8 GB werkgeheugen en 256 GB uitbreidbaar opslaggeheugen bij op en je kan met deze telefoon op het gebied van snelheid prima uit de voeten.
Speel je zware grafische games, schroef dan de grafische weergave een tandje terug. Over de standaard games hoef je je geen zorgen te maken. Die draaien prima op de Moto G73. En voor ik het vergeet, Motorola heeft de 3,5 mm koptelefoonaansluiting aan deze telefoon toegevoegd en dat zie je niet veel meer op telefoons. Dat kan dus voor jou de eigenschap zijn om voor deze telefoon te kiezen. Ten slotte is er nog de vingerafdrukscanner aan de zijkant en die werkt prima.
2. Prima camera’s
De Moto G73 heeft een 50 MP hoofdcamera en een 8 MP groothoeksensor. Dat is een hele andere cameraopstelling dan die van de Moto G72. Deze telefoon kreeg een 108 MP-hoofdcamera, een 8 MP groothoekcamera en een 2 MP macro-camera. Deze hoofdcamera maakt gebruik van 9×1 pixel binning-technologie. Het toestel maakt dus standaard foto’s met een resolutie van 12 MP. De 50 MP hoofdcamera van de Moto G73 maakt gebruik van 4×1 pixel binning en combineert hierdoor vier pixels en legt standaard 12,5-megapixelafbeeldingen vast.
De 12,5 MP-beelden van de primaire camera hebben een goed dynamisch bereik en zijn voorzien van goed belichte hooglichten. De HDR-modus verscherpt de details, terwijl de kleuren er realistisch uit blijven zien. De 8 MP groothoekcamera legt beelden vast met een een gezichtsveld van 118 graden. Deze foto’s zien er goed uit, tenminste als de zon schijnt. Het dynamisch bereik en de kleuren zijn acceptabel, maar er is wel sprake van vervorming in de hoeken, wat gebruikelijk is bij smartphones in dit segment.
Bij weinig licht en binnenshuis nemen de prestaties van de camera iets af. Er is een kleine vertraging bij het vastleggen van beelden en de camera’s hebben ook tijd nodig om scherp te stellen. De afbeeldingen zien er dan ook wat korrelig en minder gedetailleerd uit. In dit geval kan je de nachtmodus gebruiken om de ruis te verminderen.
De portretmodus doet het goed met het scheiden van de achtergrond van het object op de voorgrond. De macromodus is daarentegen middelmatig. Stabiele handen en goede verlichting zijn een vereiste om een scherp plaatje te kunnen schieten. Aan de voorkant zit een 16 MP-camera en deze is levert foto’s met voldoende details zolang er voldoende licht is.
3. Lekker grote accu
De accu is een 5.000 mAh exemplaar en opladen werkt met een 30W snellader. Het volledig opladen van de Moto G73 duurt 60 tot 90 minuten dan kan je er weer een dag tegenaan bij gemiddeld gebruik.
4. Android zoals het hoort, maar…
Er zijn veel fabrikanten die ervoor kiezen om weinig aan te passen aan de Androidsoftware zoals Google het aanbiedt. Motorola is daar eentje van en de Moto G73 is daar weer een perfect voorbeeld van. De telefoon draait op Android 13 inclusief Motorola’s eigen MY UX-softwareschil. Die lijkt, zoals we ervan gewend zijn, sterk op een pure Android-ervaring. De MY UX-softwareschil is prettig om mee te werken en oogt lekker modern en fris.
Wel voegt Motorola wat apps toe maar die zijn meer dan welkom. Zo is er de Moto-app met de vele personalisatiefuncties en handige gebaren om bijvoorbeeld een screenshot te maken of de zaklamp aan te zetten. De Games-app is ook weer van de partij en hiermee kun je tijdens het gamen snel oproepen blokkeren, je gameplay naar Twitch streamen en nog veel meer. Naast nog een aantal apps van Motorola zijn er ook apps van derden voorgeïnstalleerd. Opvallend want dit soort ‘bloatware’ heb ik nog niet eerder op Moto’s gezien. Het is wel begrijpelijk want dit soort apps kunnen de prijs van de telefoon drukken. De apps waar het om gaat zijn Phone Guardian en Candy Crush. Wil je deze apps niet gebruiken, dan kan je ze eenvoudig verwijderen.
Moto G73: de minpunten
1. Van OLED naar LCD
De Moto G73 heeft een 6,5 inch LCD-scherm met een FullHD-resolute en een verversingssnelheid van 120 Hz. Dat komt bijna geheel overeen met het scherm van de Moto G72 behalve het type. De G72 heeft namelijk een OLED-scherm en dat is toch wel een behoorlijke downgrade. Dat type scherm is momenteel toch wel het neusje van de zalm.
Desondanks biedt het LCD-scherm van de Moto G73 een respectabele kijkervaring. De kleuren zien er scherp uit en het scherm is ook buitenshuis goed leesbaar De verversingssnelheid van 120 Hz werkt prima in apps en tijdens het browsen. Die verversingssnelheid van het scherm kun je vastzetten op 60 Hz of 120 Hz of op automatisch. Bij de laatste past het systeem de verversingssnelheid automatisch aan op basis van de inhoud die op het scherm wordt weergegeven. Dit kan helpen met de accuduur.
2. Eén nieuwe Androidversie
De Motorola Moto G73 krijgt één grote Android-versie-update en dat is de update naar Android 14. Daarnaast krijgt de telefoon drie jaar lang elke twee manden een beveiligingsupdate. De Moto G73 zit helaas qua updatebeleid niet in de top. De meeste midrange telefoons kunnen vandaag de dag al rekenen op twee tot drie nieuwe Android-versies.
Conclusie
De Moto G73 5G heeft met dezelfde adviesprijs als zijn voorganger, de Moto G72, namelijk 299,99 euro. Voor hetzelfde bedrag schaf je een nieuwe telefoon zonder het OLED-scherm en de 108 MP-camera van de Moto G72. Daarentegen is de Moto G73 een stuk sneller en klaar voor 5G.
Al met al is Motorola op zoek gegaan naar de gulden middenweg om tot eenzelfde adviesprijs te komen en dat is ze uiteindelijk gelukt. Het is dus aan jou of je de 108 MP-camera en het OLED-scherm belangrijk vindt of niet. Zo ja, ga je voor de Moto G72 die nu al voor iets meer dan 200 euro van jou kan zijn. Ga je voor 5G en snelheid, dan kies je voor de nieuwe Moto G73.
Pluspunten
Minpunten
Motorola Moto G73 kopen
Je koopt de Motorola Moto G73 voor een adviesprijs van 299,99 euro via onderstaande winkels. Je kan kiezen uit de kleuren in Midnight Blue en Lucent White.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten