Samsung Galaxy S25 Ultra: nu met upgrade voordeel tot €633

Motorola Moto G200 review: goede middenklasser, niet voor fotofans

Laura Jenny
Laura Jenny
18 februari 2022, 19:00
7 min leestijd
Motorola Moto G200 review: goede middenklasser, niet voor fotofans

Lees verder na de advertentie.

7.7

Reviewscore

Motorola beweegt zich goed in het budgetsegment, maar hoe zit dat met het middensegment smartphones? Motorola noemt zijn Moto G200 de best presterende telefoon van 2021. Dat is nogal een statement, zeker zonder verdere context. Is de G200 inderdaad een schot in de roos, of valt dat goede presteren toch tegen?

Motorola Moto G200

Motorola Moto G200 werd in november 2021 aangekondigd als opvolger van de Moto G100. Met als eerste opmerkelijke verschil de prijs: G200 is namelijk goedkoper dan zijn voorganger. Waar voor je Moto G100 nog 499,99 euro moest neertellen, ben je met Moto G200 50 euro minder kwijt. De Moto Moto G200 is dus een echt middenklasse toestel, maar dan wel één met een krachtige chipset: de Qualcomm Snapdragon 888+. Geen wonder dus dat Motorola zijn prestaties prijst, maar dat geldt niet voor elk aspect, zo blijkt uit onze test.

Dit is het doosje waarin Moto G200 wordt geleverd

Specificaties

Afmetingen75,5 x 168,1 x 8,9 mm
Gewicht202 gram
Scherm6,8 inch Full HD+ LCD, 2160 x 1080 pixels, 395 ppi, 144Hz
ProcessorSnapdragon 888+
Werkgeheugen8 GB
Opslaggeheugen128 GB
Camera’s achter108 megapixel hoofdcamera, 8 megapixel groothoeklens, 2 megapixel dieptesensor
Camera’s voor16 megapixel
Accu5.000 mAh, 30W snelladen
SoftwareMyUX gebaseerd op Android 11
KleurenGroen en blauw
Extra’sIP52, vingerafdrukscanner als knop aan de zijkant, 5G
Adviesprijs449,99 euro

Mooi om te zien

Wanneer je Motorola Moto G200 uit het doosje haalt, dan is dat wel een ervaring. De telefoon ziet er op het eerste gezicht luxe uit. De blauwe achterkant lijkt wel parelmoer en heeft in het midden het mooie Motorola-logo prijken. Hopelijk vind je het blauw mooi, want je enige andere optie bij dit toestel is groen. Het toestel ligt prettig in de hand en is mooi lang, met aan de achterzijde zijn drie camera’s en aan de zijkant de knop met vingerafdrukscanner. Het camera-eiland steekt wel wat uit: elke camera heeft zijn eigen richeltje waar vuil tussen komt en in het hoesje is er een soort verhoging gemaakt met twee harde uitsneden in het plastic, waar ook wat snel vuil achter blijft hangen. 

De blauwe kleur is prachtig

Hoewel zo’n plastic behuizing niet heel luxe is, heeft Motorola er mede dankzij de kleureffecten veel aan gedaan om je dat te doen vergeten. Bovendien komt plastic ook met zijn voordelen: hij zegt minder snel barst als je hem per ongeluk op de grond laat vallen. Ook zullen sleutels er minder snel krassen in maken dan bijvoorbeeld bij een glazen behuizing het geval is. Plus, plastic is vrij licht om vast te houden in de hand, wat zeker in deze tijden van videobellen geen overbodige luxe is. De IP-rating van IP52 valt wel tegen: dit toestel kan wel omgaan met stof, glitter en zand, maar zonder waterdichtheid kan je hem beter zo ver mogelijk bij kranen, douches en omvallende glazen vandaan houden. 

Qua knoppen zit aan de rechterzijde de aan/uit-knop, die direct ook de vingerafdrukscanner is. Daarboven vind je de volumeknoppen, met aan de andere zijde een Google Assistent-knop. Een 3,5mm-audiojack is niet aanwezig, wel een usb-c-poort om het toestel op te laden. 

De telefoon heeft het bekende logo van Motorola in het midden

Opmerkelijk hoge verversingssnelheid

Hoewel het scherm van deze nieuwe Motorola met zijn 6,8 inch flink is, is het helaas een LCD-scherm, wat betekent dat kleuren er toch wat fletser uitkomen dan bij een AMOLED. Het scherm heeft een resolutie van 2160 x 1080 pixels. De helderheid is erg goed en het zwart is ook redelijk zwart, waardoor het een toestel is dat je zowel in het donker als in het licht goed kunt gebruiken. 

Wat ons erg meevalt is de verversingssnelheid van 144 Hz, waardoor je een heel soepele scrollervaring hebt als je bijvoorbeeld van Instagram gebruikmaakt. Ook erg handig als je van gamen houdt. De batterijduur zou erg snel achteruitgaan op 144 Hz, maar die is van zichzelf al zo goed dat je je daar niet al te veel zorgen om hoeft te maken. Je kunt met deze telefoon, wanneer je hem veel gebruikt, zeker de dag doorkomen. Waarschijnlijk zelfs twee dagen, als je er niet constant mee bezig bent. Opladen is ook snel gefikst: je bent in een half uur tijd voor de helft opgeladen met de 33W-adapter.

Het scherm is slechts een LCD-scherm

Prestaties

De Motorola Moto G200 heeft even tijd nodig om wakker te worden, maar als je even geduld hebt, dan werkt hij als een zonnetje. Dat hebben we te danken aan de zeer goede Snapdragon 888+-chipset. Dit is een van de snelste chipsets die we kennen en daar is eigenlijk niets op aan te merken. In combinatie met de hoge verversingssnelheid van het scherm doet dit toestel voor alledaagse taken niet onder voor veel van zijn high end-collega’s. 

Camera’s

An sich heeft Motorola het met dit toestel goed voor elkaar zou je zeggen. Maar er is ook een deel wat ons toch iets minder lyrisch maakt over dit toestel, want in fotografie valt deze smartphone tegen en zouden we eerder een OnePlus Nord aanraden. Het toestel heeft op zich wel een veelheid aan camera’s:

  • 108 MP hoofdcamera
  • 8 MP groothoekcamera
  • 2 MP dieptesensor
  • 16 MP selfiecamera 
Mooie camera’s, maar alleen van de buitenkant.

Foto’s zien er al gauw erg digitaal uit en het is moeilijk voor de G200 om de kleuren realistisch weer te geven. Dat valt vooral op wanneer je in de avond foto’s maakt en het dus donker is. Ook is het menu van de camera-app niet zo prettig, waardoor het lijkt alsof de camera aanzienlijk minder kan dan werkelijk het geval is. Deze telefoon heeft het vooral moeilijk op dagen dat het wat regenachtig is en er geen blauwe lucht is, maar grijze, grauwe wolken. Ik kan er veel woorden aan vuil maken, maar een foto spreekt er duizend, dus hier komen duizenden woorden: 

Foto bij daglicht

Dit is een gewone foto in daglicht, hoewel een paard moeilijk te fotograferen is, ligt het niet alleen aan mogelijke bewegingen dat de foto tegenvalt
Het blijft tegenvallen, ook van heel dichtbij in stilstand

Hoofdcamera versus groothoekcamera

Versus deze foto die werd gemaakt met de gewone camera
Deze foto is gemaakt met de groothoekcamera

Nachtmodus

Naast dat nachtmodusfoto’s al snel bewogen zijn, is ook de kwaliteit een tegenvaller

Selfiecamera

Niet echt om blij van te worden, zoals mijn hoofd laat zien

Erg wisselend in licht

Dit is het beeld van een afstandje
Terwijl hij zo is van dichtbij

Motorola’s MyUX

Motorola heeft op deze telefoon MyUX geïnstalleerd dat gebaseerd is op Android 11. Android 12 komt er wel aan voor dit toestel, maar nu nog niet. Ook spijtig is het feit dat het vernieuwde updatebeleid van Motorola Edge 20 niet naar dit toestel doorsijpelt: hierdoor wordt het maar twee jaar ondersteund.

Het besturingssysteem staat erom bekend vrij clean te zijn en dat maakt het prettig in gebruik. Weinig gekke knopjes en extra’s, maar een Android-ervaring die zich goed laat vergelijken met die van de Pixel-telefoons. Inclusief dezelfde soort ronde icoontjes, de applade en een flinke collectie Google-apps. Het is voor een persoonlijkere ervaring verstandig om bij het instellen even naar de Moto-app te gaan, want hierin kun je de telefoon andere kleuren en stijlen geven, net als interactieve achtergronden instellen. 

Ronde bolletjes, overal

Conclusie

In het middensegment is Motorola Moto G200 eigenlijk alleen een goede optie als je geen foto’s of video’s maakt. Het toestel valt hierin echt tegen en dat is doodzonde: verder is dit namelijk een piekfijn toestel voor zijn prijs. De verversingssnelheid is hoger dan bij veel toestellen in dit segment en ook de batterij is met 5.000 mAh vrij flink. Het toestel ziet er mooi uit en de vingerafdrukscanner aan de zijkant is makkelijk in gebruik. Gecombineerd met het vrij heldere, duidelijke besturingssysteem van Motorola is deze telefoon in principe een hoogvlieger in zijn segment, ware het niet dat de cameraprestaties zo tegenvallen. Dat daarbij de updates ook slechts twee jaar doorgaan, helpt het verkooppraat voor Motorola Moto G200 niet.

Pluspunten

  • Prettige software
  • Snelle prestaties
  • Goede accuduur
  • Fijne afwerking

Minpunten

  • Het scherm is gemiddeld
  • Tegenvallende camera
  • Niet het beste updatebeleid

Motorola Moto G200 kopen

De Motorola Moto G200 is beschikbaar in de kleuren groen en blauw. Je koopt het toestel vanaf 449,99 euro bij onderstaande winkels:

  • Motorola G200 kopen BelsimpelMobiel.nlMotorola – 449,99 euro
  • Motorola G200 kopen met abonnement
  • Motorola G200 kopen los toestel
De groene variant van de Moto G200

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

18 februari 2022, 20:08

Ik heb de G100, en het is een goed toestel. Maar de camera is echt super slecht. De camera van de G200 is dus ook waardeloos. Zelfs als je foto’s niet heel belangrijk vind, is de kwaliteit zo bedroevend dat je iemand anders moet vragen om de foto’s te maken. En dat is niet alleen om te klagen, maar mijn toestellen van jaren geleden maakten betere foto’s.