Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Motorola Edge review: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
10 juni 2020, 13:08
10 min leestijd
Motorola Edge review: dit zijn de plus- en minpunten

Lees verder na de advertentie.

Motorola Edge

De Motorola Edge is een telefoon in een categorie die voor Motorola nieuw is. De Edge behoort tot de hogere middenklasse en is volgens het bedrijf dan ook bedoeld voor de power-users die net dat beetje meer willen dan een reguliere middenklasser.

De Motorola Edge in vogelvlucht: 6,7 inch scherm met afgeronde randen, 5G-ondersteuning, in totaal vier camera’s, stereoluidsprekers, een 4.500 mAh-accu en Android 10.

Motorola Edge – de pluspunten

1. Android zoals het hoort

Motorola staat bekend om het leveren van een zeer minimale softwareschil over Android heen. Wat je dus op de Edge te zien krijgt aan software (de nieuwe My UX-schil), staat heel dicht bij Android zoals we dat kennen van Googles Pixeltelefoons. Wat mij betreft is dat een pluspunt omdat je Android kunt gebruiken zonder poespas, zonder extra, vaak overbodige, apps. 

Softwareversie: My UX gebaseerd op Android 10

Dat wil niet zeggen dat alles op softwaregebied koek en ei is. Er is namelijk één groot nadeel en daar kom je bij de minpunten achter.

2. Handige extraatjes

De extra apps die Motorola op deze telefoon mee levert zijn op één hand te tellen en één daarvan is ook nog eens erg handig: Moto. In deze app kun je terecht voor tips, de telefoon (stijl, achtergrond, lay-out, vingerafdrukanimatie) en het scherm (randaanraking, randverlichting en meer) op verschillende manieren aanpassen. Je kan bijvoorbeeld de rand van het scherm laten oplichten als er een melding binnenkomt. De app bevat tevens ‘Moto Gametime’ waarmee je ongestoord kunt gamen op de telefoon en zelfs triggerknoppen (L/R) aan het scherm kunt toevoegen.

Uiteraard zijn de Moto Actions ook van de partij. Met deze mogelijkheden kun je bijvoorbeeld makkelijk een screenshot maken, de telefoon ontgrendelen en – mijn favoriet –  de zaklamp in- of uitschakelen door twee keer met het toestel te schudden.

Nieuw op de Motorola Edge is de actiebalk. Deze in het midden van het scherm aan de zijkant te vinden. Als je hierop dubbeltikt, dan kun je het rand-tot-rand-scherm in- of uitschakelen. Dat komt van pas als je in een app vaak onbedoeld acties uitvoert vanwege de afgeronde schermranden. Als je over dit actiescherm omhoog of omlaag veegt, komen de recente apps en meldingen/snelle instellingen tevoorschijn. Deze actiebalk bevat ook nog een aantal handige snelkoppelingen naar apps. Je kan hier zes apps aan toevoegen om snel te kunnen starten, vanuit elk scherm. Wat mij betreft hadden dat er nog meer mogen zijn!

De widget op het homescreen is ook het vermelden waard. Deze toont niet alleen de datum, de tijd en het weer, maar ook het aantal stappen via Google Fit. Als je van scherm wisselt, word je getrakteerd op een mooie animatie.

3. Uitstekende accuduur

De accu van de Motorola Edge kan volgens de papieren twee dagen mee op één lading. Dat heb ik niet gered maar 1,5 dag was eerder regel dan uitzondering. Dat wil dus zeggen dat de telefoon op maandag 08.00 uur volledig geladen is, en pas op dinsdag rond de middag opnieuw opgeladen moet worden.

Accu: 4.500 mAh

De cijfers vanuit de AccuBattery-test bevestigen dit. Met het scherm aan houdt de telefoon het 12 uur en 26 minuten vol, terwijl hij in stand-by 67 uur en 5 minuten overleeft. De gecombineerde tijd van AccuBattery moet een realistisch gebruiksscenario voorstellen, en volgens die cijfers is hij goed voor 32 uur 20 minuten van gebruik.

De accu kan worden opgeladen met de 18 watt oplader en dat resulteert niet in een supersnelle laadtijd. De telefoon ondersteunt geen draadloos opladen. Met deze twee ‘gebreken’ kan Motorola de prijs van de Edge wel laag houden.

4. Eindelijk goed geluid

De Edge beschikt over een speakergril aan de bovenzijde die ook dienst doet als telefoonluidspreker. Aan de onderzijde vind je een tweede luidspreker. Het bedrijf werkte samen met Waves Audio om het geluid te tunen, zodat muziek, video’s en telefoontjes luider en duidelijker klinken. 

Het geluid van de telefoon klinkt erg goed, het is zuiver en kan ook vrij hard. Luid genoeg om een kleine kamer, of zelfs een garage of terras, met muziek te vullen. Wat mij betreft is de Edge één van de telefoons in het middensegment die op het gebied van geluid meer dan prima presteren. Via de Moto Audio-app kun je het geluid automatisch laten aanpassen of desgewenst een profiel aanmaken om per situatie het geluid te personaliseren.

Aan de onderzijde is tevens de oude vertrouwde 3.5 mm koptelefoonaansluiting te vinden. Je kan dus met deze telefoon naar muziek luisteren met een bedrade koptelefoon (betere geluidskwaliteit dan bluetooth-kloptelefoon) en tegelijkertijd de telefoon opladen.

5. Lekker snel

De Motorola Edge draait op de Qualcomm Snapdragon 765 met daarbij meer dan voldoende werk- en opslaggeheugen. Volgens onze benchmarktesten presteert het apparaat niet zo goed als de high-end telefoons zoals de Xiaomi Mi 10 Pro of de OnePlus 8 Pro maar in de praktijk merk je daar erg weinig van. De Snapdragon 765 levert net als bij andere telefoons ook bij de Moto Edge goede prestaties af.

Chipset: Qualcomm Snapdragon 765

RAM: 6 GB werkgeheugen

Opslag: 128 GB opslag, uitbreidbaar via microSD

6. Veel verschillende camera’s

De Motorola Edge-reeks heeft drie cameralenzen op de achterkant: een 64 MP hoofdcamera met, optische beeldstabilisatie samen met een 8 MP telecamera met 2x optische zoom en een 16 MP groothoekcamera die ook functioneert als macrocamera.

Camera’s: 64 MP met f/1.8, 8 MP telecamera met f/2.4, 16 groothoekcamera met f/2.2, ToF-camera, 25 MP selfiecamera met f/2.0

Motorola heeft verschillende fotografiegerichte functies gebruikt op verschillende telefoons, van de One-serie tot de G-serie. Hier zagen we onder andere zoom-, macro-, en actie-camera’s voorbijkomen. De Motorola Edge neemt veel van deze mogelijkheden over en in zijn drievoudige camerasysteem. En daarbij is er een Time of flight-sensor die softwarematig achtergronden op een foto wazig kan maken.

Van deze verscheidenheid in camera’s hoef je overigens geen wonderente verwachten. Voornamelijk de 64 MP hoofdcamera en macrocamera presteren goed. Elke pixel wordt bij deze camera door pixel-binning verdeeld in vier kleinere pixels, waardoor meer details vastgelegd kunnen worden. Hierdoor kan de Edge behoorlijk scherpe foto’s schieten. De telecamera en groothoekcamera leveren minder scherpe kiekjes af en dat is jammer.

Links: Hoofdcamera Rechts: Macro-modus

Tot 2x optische zoom –  tot 10x hybrid zoom

7. Mooi, langwerpig scherm

De Motorola Edge heeft een 6,7 inch OLED-scherm dat een Full HD-resolutie en een smalle beeldverhouding van 21:9. De bedoeling is dat het scherm zo makkelijker met één hand te bedienen is en dat lukt ook prima. Het paneel heeft verder een 90 Hz refreshrate, een in-screen vingerafdrukscanner, eens scherminkeping linksboven en ondersteuning voor het bredere DCI-P3-kleurenspectrum.

Scherm: 6,7 inch OLED-scherm (1080 x 2340 pixels)

Hiermee voorziet Motorola de Edge van een prima scherm met een goede helderheid en mooie kleuren dat goed mee kan in de huidige smartphonemarkt. Het paneel mag dan wel een Full HD-resolutie hebben, het is toch scherp en lekker vloeiend dankzij de 90 Hz refreshrate. Deze refreshrate staat standaard op automatisch maar kun je ook op 60 Hz of 90 Hz zetten.

8. 5G-ondersteuning

Ons huidige 4G-netwerk heeft een snelheid tussen 50 en 100 Mbps. 5G zou een maximale snelheid kunnen bereiken van 10 Gbps. Om van deze snelheid te kunnen profiteren, heb je een 5G-abonnement en een 5G-telefoon nodig. Veel providers zoals KPN, T-Mobile en Vodafone bieden momenteel al 5G-ready-abonnementen.

De Motorola Edge is zo’n 5G-telefoon en kan dus gebruik maken van de 5G-ready-abonnementen en straks ook het 5G-netwerk zodra dit in Nederland beschikbaar is. Je bent met deze telefoon dus goed voorbereid om de komst van deze nieuwe technologie. Bedenk wel dat Motorola de 5G-functionaliteit op de telefoon eerst nog moet ‘aanzetten’ via een update. Meer daarover lees je hier.

Motorola Edge – de minpunten

1. Updatebeleid

De Edge draait overigens niet op Android One zoals veel Moto-telefoons doen, maar op Android 10. Daardoor profiteren de telefoons niet van de goede update-ondersteuning die met deze software komt. Motorola had natuurlijk kunnen kiezen om de Edge alsnog te voorzien van twee jaar lang updates voor de Androidversie en drie jaar lang beveiligingsupdates.

Helaas besloot het bedrijf anders. Motorola garandeert één versie-update en het bedrijf gaat de Edge (en ook de Edge Plus) per kwartaal van updates voorzien. Ik had toch liever gezien dat Motorola voor dit prijspunt de garantie van twee versie-updates zou geven.

2. Gebogen schermranden

Het scherm van de Edge heb ik bij de pluspunten gezet omdat het ondanks de een Full HD-resolutie een heerlijk scherm is om naar te kijken. Ook de gebogen schermranden (een watervalscherm) vallen natuurlijk op. Deze hebben een hoek van 90 graden en zijn daarmee sterker gebogen dan de randen van de Huawei Mate 30 Pro. Wel zorgen deze mooie randen ervoor dat ik dikwijls een geluidsbestand in een WhatsApp-gesprek verstuur of een app sluit wat niet de bedoeling was. Je kan dit zogenaamde rand-tot-rand-scherm per app uitzetten maar dan nog kom ik het probleem van onbedoelde acties vaak tegen.

3. Geen IP-rating

De Edge heeft geen IP-certificering voor stof- en waterdichtheid. Het apparaat heeft alleen een waterafstotend design dat bescherming biedt tegen morsen, spatten of lichte regen.

4. Vingerafdrukscanner verzaakt nog wel eens

De vingerafdrukscanner in het scherm wil het nog wel eens laten afweten. Je kan bijvoorbeeld snel een app openen als je het notificatie-icoontje naar de vingerafdrukscanner sleept maar dit werkt vaker niet dan wel. Daarnaast is de sensor niet de snelste in zijn soort en moet je soms vaker je vinger registreren om de telefoon te ontgrendelen.

Conclusie

Met de Edge slaat Motorola een nieuwe weg in, een weg naar het hogere segment. De Edge bevindt zich in het hogere middensegment en de Edge Plus, die helaas niet naar de Benelux komt, in het hogere segment. De Edge maakt zijn positie in het hogere middensegment waar op het gebied van scherm, prestaties, accuduur en geluid. Je kan echt merken dat je niet met de zoveelste midrange telefoon van doen hebt. Ook het gebruik van stock Android siert Motorola weer, net als de handige extra functies in de Moto-app. 

Toch laat Motorola wat steekjes vallen. De camera’s op de Edge zijn niet bovengemiddeld goed, en de werking van de vingerafdrukscanner in het scherm wordt hopelijk via een update verbeterd. De Edge moet het helaas ook stellen zonder een IP-certificaat en de gebogen schermranden zorgen er soms voor dat je onbedoeld een actie uitvoert. Het grootste minpunt is de updateondersteuning. Het garanderen van maar één nieuwe Androidversie is wat mij betreft onvoldoende.

Ik moest dan ook lang nadenken of Motorola Edge het bedrag van 599,99 euro waard is. Je koopt de Samsung Galaxy S10 nu namelijk als voor datzelfde bedrag en dan heb je betere camera’s, betere updateondersteuning en ga zo maar door. Ook de OnePlus 7 Pro krijg je nu voor 600 euro en de Huawei P30 Pro met uitstekende camera’s voor een paar tientjes meer. Dat maakt de keuze om voor de Edge te kiezen er niet makkelijker op.

De Motorola Edge is namelijk een hele goede middenklasser met een prachtig scherm, goede prestaties, uitstekende accuduur, goed geluid en 5G-ondersteuning. Toch kun je momenteel telefoons in dezelfde prijsklasse kopen waar je nu meer waar voor je geld krijgt, ook al zijn de modellen misschien een jaartje ouder.

Motorola Edge kopen

De Motorola Edge is in Nederland te koop in de kleur Solar Black voor een adviesprijs van 599,99 euro. Je koopt de telefoon onder andere bij Belsimpel, Mediamarkt, Coolblue en Bol.com en via deze aanbieders. Je kan de telefoon natuurlijk ook in combinatie met een abonnement aanschaffen.

[tds=7557]

#MotorolaEdge is here!

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!