Toen Motorola deze nieuwe telefoon aankondigde, legde het enorm de nadruk op de waterdichtheid van het toestel. Nu ben ik niet dagelijks op een boot of in een zwembad te vinden, naast dat ik niet per se hoef af te wassen of te douchen met mijn telefoon. Het leek dan ook wat vreemd: waarom zo hoog inzetten op waterdichtheid: heeft het toestel niets meer te brengen? In onze review lees je of Motorola Edge 40 Neo meer in zijn mars heeft.
Motorola Edge 40 Neo
Motorola is erg bekend van klaptelefoons en bijzondere concepttoestellen, maar het komt ook eens per jaar met een nieuwe ‘gewone’ smartphone. Vorig jaar was dat de Motorola Edge 30, die in een Neo, Fusion en Ultra verscheen. Dit jaar zijn we beland bij de Motorola Edge 40 Neo en die komt niet zoals de 30 in een keer in drieën. Wel had Motorola Edge 40 Neo twee metgezellen tijdens de aankondiging: de G84 en G54. Eerder dit jaar kwam al de gewone Motorola Edge 40 uit, die we beoordeelden met een 7,9, mede omdat het toestel erg aan de prijs was en de foto’s van de hoofdcamera er verzadigd waren. Hoe zit dat met deze Neo?
Motorola Edge 40 Neo: de pluspunten
1. Fijn formaatje
Wanneer je het doosje van Motorola Edge 40 Neo in handen hebt, dan verwacht je niet dat er een telefoon inzit die zo’n fijn formaat is. Het is een toestel dat goed in de hand past en dat is zeker als je een Galaxy S23 Ultra gewend bent een heel fijn gevoel. Je hoeft niet eng met je hand te balanceren wanneer je iets op het scherm wil bereiken met je duim, het is allemaal dichtbij. Natuurlijk lever je wel in op schermruimte, maar dit is niet storend: het voelt niet ineens allemaal heel klein. Het voelt compact en precies op de juiste manier.
2. Materiaal voelt prettig aan
Het toestel heeft een plastic behuizing, maar die is zo bewerkt dat het een matte afwerking heeft die erg prettig aanvoelt. Misschien komt dat ook omdat het toestel zo dun is, maar de achterzijde voelt zijdezacht en tegelijkertijd wel stevig. Je hebt niet het gevoel dat je een ‘plastic’ telefoon in handen hebt. Het toestel voelt zelfs best luxe aan, en dat is knap, want het is tegelijkertijd een enorm licht apparaat: hij weegt 170 gram. Al met al licht deze telefoon gewoon heel lekker in de hand. De afgeronde hoeken van het scherm, zijn kleine formaat, alles draagt daaraan bij. Al moet ik wel zeggen, maar ik ben een grote vrouw met grote handen: op foto’s lijkt het wel alsof die telefoon een prinsesje is en mijn handen een soort superschurk: mijn handen lijken vergeleken bij dit toestel erg groot en lomp. Maar goed, het voelt wel lekker aan. De zwarte achterkant is ook door en door zwart, het is dan ook de Pantone-kleur Black Beauty en die naam past goed.
3. Goed, fel scherm
Een van de mooiste dingen aan dit toestel is dat het scherm erg mooi is. Met 1300 nits is hij goed fel, maar vooral helpt het dat het een P-OLED-scherm met 1 miljard kleuren is, dat op 144 Hertz kan verversen en ook nog HDR10+ ondersteunt. Je hebt met die 6,55 inch misschien niet een enorm groot scherm in handen, maar toch maakt hij indruk. In zijn scherpte, in zijn felheid en ook is het langgerekte eigenlijk wel er stijlvol en prettig om naar te kijken. Ook als je bijvoorbeeld Netflix aanzet.
4. Maakt erg mooie foto’s
Ik had geen enorm hoge verwachten van de fotografie van dit toestel, maar dat was volledig onterecht. Of je nou gewone foto’s maakt of macrofoto’s: dit toestel lijkt veel licht te kunnen vangen en maakt goede foto’s, met dank aan de 50 megapixel hoofdcamera en 13 megapixel ultrahoekcamera. Wat minder is, dat is de nachtfotografie. Je merkt dat er dan toch wel snel veel ruis in de foto ontstaat. Is er echter een beetje licht, dan zie je dat er toch wel wat mogelijk is. Je zal echter wat creatiever moeten zijn. Dat geldt overigens ook voor het maken van een goede macrofoto: als je het toestel in je hand houdt, dan is het moeilijker om uit de losse pols een goede macro te schieten. Kun je je telefoon laten steunen op een ondergrond, dan kun je geweldige kiekjes schieten, zoals de onderstaande van Harry Potter.
5. Laadt snel op
Nu is het ook wel nodig, want de accu gaat ook relatief snel leeg, maar laten we het over de zonnige kant hebben: de 5.000 mAh-accu is erg snel opgeladen. Hij laadt met 68 Watt en kan in een kwartiertje al voor de helft volladen. Motorola stopt de draad en het blokje ook in het doosje, wat we inmiddels niet vaak meer zien en ook niet bepaald een duurzame gedachte is: helemaal omdat Motorola dat met zijn volledig kartonnen doosje blijkbaar wel belangrijk vindt. Aan de andere kant zorgt deze lader er wel voor dat het apparaat dat snelle laden voor elkaar bokst en dat is belangrijk. Wacht maar tot we naar de minpunten gaanâ¦
Motorola Edge 40 Neo: de minpunten
1. Accu is wat snel leeg
Het is waarschijnlijk het grootste nadeel aan deze telefoon, dat dus een beetje wordt goedgemaakt door het snelle opladen. Motorola heeft een heel nette 5.000 mAh-batterij in het toestel gestopt, maar we merken dat, zeker als je alles uit het scherm wilt halen, die accu snel achteruitgaat. We halen het einde van de dag soms maar net. Tegelijkertijd hangt dat ook erg af van wat je ermee doet: alle toeters en bellen erop zetten qua apps, en dan ook nog heel veel streamen en gamen, is natuurlijk wat anders dan als je het apparaat slechts voor een werkmail en een belletje gebruikt: dan zal hij waarschijnlijk zelfs anderhalve dag wel halen, helemaal als je niet alle pracht en praal met dus een hoge helderheid uit het scherm wil halen.
2. Heel veel bloatware
Motorola heeft dan niet een enorm groot scherm tot zijn beschikking, het besluit het wel helemaal vol te stoppen met bloatware. Toen we het toestel opstartten hadden we ook allerlei games erop, zoals Candy Crush, Royal Match, Happy Color⦠We zitten er niet per se op te wachten. LinkedIn is standaard aanwezig, Opera, en dan zijn er ook nog heel veel Moto-eigen apps, zoals Moto, Moto Beveiliging, Moto Connect, Motorola-meldingen.. Sommige van die Moto-apps zijn ook rij lang aan het laden, waardoor het voelt alsof het toestel door al die bloatware onnodig wordt vertraagd.
3. Niet de beste processor
4. Updatebeleid is ouderwets
Dit toestel werkt met op Android 13 en Motorola belooft twee Android-versies en 3 jaar aan beveiligingsupdates. Het is een midrange-toestel dat in de lage regionen van midrange bungelt, maar wat mij betreft is dat geen reden om een toestel niet zo lang te ondersteunen. Motorola zei bij de onthulling van de Edge 30 Neo dat het meent dat het in deze prijsklasse een prima updatebeleid is. Ik zou denken dat Motorola misschien naar de concurrentie moet kijken: een concurrent als bijvoorbeeld Samsung doet dat met zijn goedkopere A54 aanzienlijk beter. Het is jammer dat Motorola zo’n fijn toestel maakt, maar vervolgens zorgt dat het over drie jaar de zak van Stichting AAP in kan. Hoe zeer we het die dieren uiteraard ook gunnen.
Conclusie
Motorola laat al jaren zien dat het echt heel fijne toestellen weet te maken in een enorm lage prijsklasse. Dat doet het met Edge 40 Neo dunnetjes over. Het toestel houdt lekker vast, heeft een scherm waar de kleuren en de mooie zelfgemaakte foto’s vanaf spatten en dit is zeker een toestel dat gezien mag worden met zijn lange, slanke uiterlijk. Wel zijn er ook wat kanttekeningen te plaatsen: de batterij gaat niet enorm lang mee, net als het toestel zelf uiteindelijk: het updatebeleid laat namelijk echt te wensen over en inmiddels zou Motorola beter moeten weten. En dit zeggen we vooral omdat we het een heel prettig toestel vinden, waarvan we juist graag zouden zien dat ze langer meegaan.
Het is namelijk een heel handig toestel om bijvoorbeeld aan te raden aan iemand die niet enorm veel van een telefoon vraagt en die niet het nieuwste van het nieuwste moet hebben. Kon hij dan ook nog jaren mee, dan was het helemaal een toestel dat makkelijk ‘verkoopt’ aan bijvoorbeeld moeders, vaders, opa’s en oma’s, of mensen die simpelweg niet zoveel geld willen uitgeven aan een goed toestel, want even los van dat matige updatebeleid is de prijs-kwaliteitverhouding razend goed. Oh ja, en dat waterdichte? We hebben het uit het oogpunt van duurzaamheid niet enorm grondig getest, maar we geloven absoluut dat deze Motorola zijn IP68-rating waarmaakt. Of je daarvoor een telefoon koopt? Natuurlijk niet. Maar gelukkig brengt Edge 40 Neo genoeg op tafel om het toch een ‘overweger’ te maken voor mensen die een goedkopere midrange zoeken.
Motorola Edge 40 Neo kopen
Motorola Edge 40 Neo is nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 399 euro in de kleuren Caneel Bay, Black Beauty en Soothing Sea.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
En wat kost hij dan?
Hi Wim!
399 euro, staat in de tekst, maar zal het voor de duidelijkheid onderin zetten. Fijne dag!
Hi Wim!
399 euro, staat in de tekst, maar zal het voor de duidelijkheid onderin zetten. Fijne dag!