Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting én Galaxy Watch7 cadeau!

Motorola Defy review: dit zijn de plus- en minpunten

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
5 juli 2021, 21:00
20 min leestijd
Motorola Defy review: dit zijn de plus- en minpunten

Lees verder na de advertentie.

Rugged telefoons zie je eigenlijk maar nauwelijks in het straatbeeld. Hoewel Samsung actief is met zijn Galaxy Xcover 5, is de kans klein dat je iemand kent die het toestel bezit, tenzij je actief bent in de bouw of andere (extreme) situaties. Dat is ook waar de Motorola Defy zich het meest in thuis voelt. Of wij ons thuis voelen bij de Motorola Defy, lees je in onze review.

Motorola Defy

Samsung en het Britse Bullit zijn de belangrijkste spelers op de markt van rugged telefoons. In dit segment staat duurzaamheid voorop en moeten gebruikers hun telefoon met gerust hart kunnen inzetten in de meest extreme situaties. Neem bijvoorbeeld de bouwplaats, waar veel stof rondvliegt dat reguliere telefoons kan beschadigen, zowel aan de binnen- als buitenzijde. Daarnaast moet een telefoon op de bouwplaats tegen een stootje kunnen, en wil je het toestel na een dagje wellicht kunnen schoonmaken om de bouwstof van het toestel te verwijderen.

Reguliere telefoons zijn vaak wel waterbestendig met een IP-classificatie, maar in het geval dat je de telefoon onder water laat en er waterschade ontstaat, ben je nog altijd de pineut. Motorola zegt dat je daar bij de Defy geen zorgen over hoeft te maken, en noemt zelfs expliciet op zijn productpagina dat je de telefoon met zeep kan wassen. Daarmee ben je er dus ook zeker van dat het toestel ook in de regen zal blijven functioneren, of nadat hij in een plas met water is gevallen.

Op het vlak van valbestendigheid en stofdichtheid, zegt Motorola dat de telefoon een IP-classificatie heeft meegekregen (IP68) waarmee hij volledig stofdicht is. Op de productpagina zegt Motorola dat de telefoon daarnaast valbestendig is tot 1,8 meter. Hoewel de telefoon een voorzijde bevat dat uit Gorilla Glass Victus is opgetrokken, is de Motorola Defy alsnog bestendig tegen vallen op materialen met een vergelijkbare hardheid als metaal. Tot slot testte Motorola de telefoon voor de lancering op de MIL SPEC 810H-standaard, wat wederom bevestigt dat hij waterbestendig is en dat de Motorola Defy bewapend is tegen grote temperatuurverschillen.

Soms geldt voor mensen het gezegde: grote mond, klein hartje, en dat geldt ook voor telefoons in het segment van rugged telefoons. Ze zien er vaak heel sterk en heftig uit, maar als ze dan echt aan de slag moeten, vallen de prestaties enigszins tegen. Hoe zit dat op de Motorola Defy? Intern bevat de telefoon een Qualcomm Snapdragon 662-chipset met 4 GB-werkgeheugen en 64 GB-opslaggeheugen dat uitgebreid kan worden met een microSD-kaartje. Met vier camera’s ligt het toestel in lijn met menig concurrent, maar het HD+-scherm valt wel enigszins tegen.

Motorola’s Defy is de uitkomst van een samenwerking tussen Motorola en het Britse Bullit. Of het Lenovo-dochterbedrijf met de Defy een succesverhaal in huis haalt, lees je in onderstaande review, die is geschreven na twee weken van de rugged telefoon gebruik te hebben gemaakt.

Motorola Defy – pluspunten

1. Serieuze water- en schokbestendigheid

Wat verwacht je van rugged telefoons? Precies, dat hij stevig aanvoelt en dat dit gevoel bevestigd wordt door verschillende classificering. Gezien de Defy niet in eigendom is van Androidworld zijn er geen valtesten met de telefoon uitgevoerd. Toch weet de rubberen behuizing op de telefoon mij te overtuigen van zijn werking tijdens een val – de keer dat de telefoon per ongeluk op de stenen viel, bleef de telefoon ongedeerd zonder schade aan de behuizing, met uitzondering van wat krasjes op de achterzijde.

Naast zijn valbestendigheid, biedt de telefoon ook IP68-waterbestendigheid en daarbij wordt door Motorola geclaimd dat de telefoon gewassen kan worden met zeep. Hoewel een val op de grond – wat enkel per ongeluk gebeurde – desastreus af kon lopen, moest dit veilig zijn om te testen. Dus: zogezegd, zo gedaan. Tot tweemaal toe heb ik de Motorola Defy met zeep ingesmeerd, waarna een waterballet van pas kwam om hem weer af te spoelen. Een simulatie van modderwater ging mij net iets te ver, maar het de telefoon wist mijn zeepbad in ieder geval met vlag en wimpel te doorstaan.

Het moge duidelijk zijn dat Motorola’s Defy tegen (wat) misbruik kan. Zijn dikke behuizing maakt dit mogelijk en die dikte hoeft niet gezien te worden als een negatief kenmerk van de telefoon. Ik vond het toestel namelijk juist heel fijn vast te houden door zijn dikkere behuizing. Soms heb je telefoons die zo dun zijn, zoals de Galaxy S21 Plus, dat je het bijna niet door hebt dat je het toestel vasthoudt, wat dan weer kan veroorzaken dat je de telefoon uit je handen laat glijden. Met de Defy zal dat niet gebeuren, al is het maar vanwege zijn rubberen motief op de achterzijde dat fijn aanvoelt als je hem in je handen houdt.

Heb je kleinere handen, dan is het wel belangrijk om rekening te houden met het formaat en vooral de dikte van het toestel. Mijn kolenschoppen zijn bovengemiddeld groot, dus als je zelf vindt dat je kleine handen hebt, dan is dit wellicht niet de telefoon voor jou. Gelukkig behoeft de telefoon geen hoesje, wat het formaat van de Motorola Defy weer enigszins in de lijn brengt van telefoons zonder rugged kenmerken die een hoesje van bijvoorbeeld Otterbox dragen.

2. Is oneindige batterijduur een ding?

Dat de Defy een Motorola-telefoon is in het midrangesegment, bewijst hij met zijn batterijduur. Het bedrijf biedt op veel telefoons, zoals de Motorola G9 Plus die eind vorig jaar werd getest, een van de beste batterijprestaties in het midrangesegment. Dat recept herhaalt de Lenovo-dochter nu voor zijn Defy. Een batterij met een capaciteit van 5.000 mAh – wat de dikte van de Defy enigszins verklaart – houdt de telefoon draaiende. Niet voor een paar uur, of zelfs voor één dag. Nee, in mijn testen weet de telefoon het meestal zelfs meer dan 1,5 dag uit te houden. Zelfs met mijn extreme perikelen, wat zoveel betekent als dat de telefoon soms tot 4 tot 5 uur per dag actief werd gebruikt, haalde de Defy met gemak de tweede dag en kon er vaak zelfs nog eenzelfde dag vanaf.

Tien uur actief gebruik – en dan bedoel ik actief schermgebruik met browsen, gamen, foto’s maken en het kijken van video’s op YouTube of social media – is op deze Defy probleemloos te behalen. Je kan de batterij wel sneller legen als je de helderheid telkens op de hoogste stand zet of gamen als dagtaak ziet, maar dat zie ik wel als edge-cases. Bij gespreid gebruik, hoef je je eigenlijk zo goed als geen zorgen te maken over de batterijduur.

Dat de batterijduur van de Motorola Defy zo sterk is, heeft enerzijds te maken met de capaciteit van de batterij, maar anderzijds met de hardware van de telefoon. Zo heeft het LCD-beeldscherm van de Defy een HD+ (720p) scherm. Hierdoor hoeft de GPU van de telefoon minder hard te werken, en kan de batterij langer meegaan dan op een telefoon met een Full HD(+)-scherm. Daarnaast wordt er een energiezuinige chipset, de Qualcomm Snapdragon 662, voorzien voor de aandrijving van de Defy. De chipset is zeker niet de snelste ARM-processor, maar kan daardoor wel efficiënt zijn werk doen.

Opladen van de telefoon gaat relatief snel, met maximaal 20 watt via de meegeleverde oplader. Het toestel laadt zeker niet zo snel op als telefoons met 30 watt of zelfs 65 watt opladers, maar mij heeft het eigenlijk niet in problemen gebracht. Door de lange batterijduur wordt het immers makkelijk in te plannen wanneer je de telefoon even gaat opladen. ’s Nachts opladen is wel aan te raden als je de telefoon overdag eigenlijk niet voor rond de twee uur kan missen.

3. Motorola’s software ziet er strak uit

Begin dit jaar schreef ik op Androidworld de review van de Motorola G9 Plus waarin ik de software – het welbekende Moto UI – prees vanwege zijn volwaardige functieset, gecombineerd met schil die in de basis weinig afwijkt van stock Android. Op de Motorola Defy is de ervaring eigenlijk niet anders.

Motorola’s software is mogelijk de schoonste softwareschil buiten Googles schil voor Pixel-telefoons en de software die Nokia meelevert op zijn Europese telefoons. Buiten een FM-radio, Moto, Hulp bij het apparaat en Camera-app, bevat de telefoon enkel de nodige Google-apps. Extra games, apps uit de catalogus van Facebook en Microsoft of virusscanner-apps vind je niet terug in de software voor Motorola’s Defy. Voor apps die als extraatje zijn geïnstalleerd geldt daarnaast dat je ze direct kunt uitschakelen – enkel de handige Moto-app kun je niet uitschakelen.

Die Moto-app wil je overigens ook niet uitschakelen, hij bevat namelijk allerhande handige functies, zoals een reeks instellingen voor gebaren en het gamen met de Defy. Daarnaast maakt de app het makkelijker om de interface van je Motorola-telefoon te personaliseren. Wat mij betreft mag elke telefoon wel zo’n app meekrijgen waarin de handige functies van een telefoon zijn gebundeld. Op Motorola’s Defy vind je verder in het instellingen-menu nog opties voor de multifunctionele knop. Bij elkaar een hoop functies om te ontdekken, maar door de bundeling van de functies is het wel makkelijk te overzien.

4. Vlotte vingerafdrukscanner

Sommige telefoons weten mij te verbazen met hun slechte in-display vingerafdrukscanners. Zelfs de relatief prijzige Samsung Galaxy S20 FE, die als mijn reguliere telefoon dienstdoet, heeft een scanner waar niet over naar huis te schrijven is. Het is dan altijd ontzettend fijn om een telefoon in handen te krijgen die wel gewoon een scanner bevat die goed zijn werk doet, zoals ook het geval is op de Defy.

Nadat de scanner was ingesteld, en dit duurde eigenlijk slechts enkele seconden, werkte hij eigenlijk direct tienmaal beter dan veel in-display vingerafdrukscanners. Je hoeft je vinger maar op de plek op de achterzijde van de telefoon te leggen, en hij wordt al ontgrendeld. Niet een keer heb ik door een fout met de scanner mijn patroon moeten invullen, terwijl ik dat met enige regelmaat meemaak als een innovatieve in-display scanner de revue passeert.

Wat enigszins jammer is – en dat is een persoonlijke noot – is dat de scanner achterop de Motorola Defy zit. Voor mij betekent het dat de telefoon van het bureau opgepakt moet worden, om hem te kunnen ontgrendelen. Haal je de telefoon meestal uit je broekzak, dan is de positionering eigenlijk perfect, maar als de telefoon vaak op je bureau ligt kan het iets minder handig zijn.

Motorola Defy – minpunten

1. Een HD-scherm kan écht niet meer

Het is inmiddels al een flinke tijd geleden dat HD-schermen terug te vinden waren op zowel high-end als budgettelefoons. Rondom het tijdperk van de OnePlus One, begon langzaamaan de transitie naar Full HD-schermen. Vrijwel alle nieuwe telefoons krijgen tegenwoordig een Full HD-scherm mee en in uitzonderingsgevallen – je ziet het immers niet zo vaak meer – krijgt een telefoon een QHD-scherm. Motorola grijpt met zijn Defy echter terug naar het tijdperk voor One, die in 2013 is uitgebracht. De Motorola Defy heeft namelijk een 6,5 inch HD-scherm (720 x 1.600 pixels), met de LCD-technologie.

Buiten dat een HD+-scherm in 2021 eigenlijk uit de tijd is, draagt het formaat van het scherm bij aan de ondermaatse beeldervaring die je krijgt door een (te) lage resolutie. Door de resolutie oogt tekst op het scherm namelijk minder scherp, en met name bij afbeeldingen en icoontjes is het verlies van detail merkbaar. Niet voor iedereen zal dat direct een minpunt vormen, zeker als je de doelgroep in ogenschouw neemt, maar wat blijft is dat dit is niet wat je verwacht van een telefoon die 329 euro kost.

Als dit toestel een adequate helderheid had gehad, dan zou de Defy mogelijk nog wegkomen met de lage beeldresolutie. Helaas blijft de telefoon op dat punt ook achter bij zijn concurrenten. In zonnige omstandigheden bleek het voor mij lastig om het scherm goed af te kunnen lezen. Binnen zal je deze telefoon prima kunnen gebruiken, maar als je bijvoorbeeld veel in de buitenlucht werkt, dan moet je je wel afvragen of dat een compromis is dat je kan maken.

Om af te sluiten op een positieve noot, het is fijn dat Motorola in de instellingen opties meegeeft om de kleurweergave van het scherm bij te stellen door uit één van de drie beschikbare kleurstanden te kiezen (natuurlijk, versterkt en verzadigd). Mocht je niet tevreden zijn met de kleuren die de Defy je standaard voorschotelt, dan kan dit dus nog aangepast worden.

2. Prestaties vallen tegen

Motorola verkoopt zijn Defy in slechts één variant, met 4 GB-werk- en 64 GB-opslaggeheugen. Het toestel dat wij ontvingen, is dan ook uitgerust in die opslagconfiguratie. Onder de motorkap vind je verder nog de chipset, in dit geval de Qualcomm Snapdragon 662-chip die de Moto UI-schil op Android 10 moet aansturen. In deze specifieke hardwarecombinatie lijkt dat toch net iets te hoog gegrepen.

Het toestel is immers niet bijster snel te noemen. Bij het openen van applicaties neemt de Defy alle tijd en het laden van webpagina’s verloopt ook niet zonder haperingen. Dat het laden van apps een moment kan duren, merkte ik soms ook op bij Gboard, dat vaak met een korte vertraging opende. Zijn apps eenmaal geopend en websites geladen, dan wil het toestel nog wel eens haperen maar is de ervaring over het geheel prima te noemen. Uitzondering hierop is vaak wel de camera. Eigenlijk kon ik de klok erop gelijkstellen – telkens een paar seconde na het openen van de app, begint hij te haperen. Soms loopt de camera-app daarna weer soepel, maar soms blijft het haperen aanwezig.

Wil je gamen, dan kun je de Defy beter overslaan. Een potje Candy Crush levert geen problemen op, maar voor zwaardere games als PUBG of Asphalt is de rugged telefoon niet erg geschikt. Het spelen van zulke games resulteert soms eerder in een slideshow, dan een vloeiende weergave van beeld. Gelukkig is dat ook niet waar je de Motorola Defy voor koopt – een rugged telefoon koop je om de zwaarste omstandigheden te trotseren met handige apps voor op de bouw, of simpelweg om met anderen te communiceren of om te navigeren. Voor dat soort taken is de rekenkracht van de Defy zeker adequaat, mits je kan omgaan met enige haperingen en wat langere laadtijden van apps.

Belangrijk om te vermelden is wel dat Motorola een preproductie-exemplaar van de Defy naar ons heeft opgestuurd. Hoewel het onbekend is of dit mogelijkerwijs impact heeft op de prestaties, kan het dus zijn dat de telefoons die in de winkel liggen een andere ervaring bieden. Verschillen zullen echter vermoedelijk niet noemenswaardig zijn, dus neem mijn ervaringen met de Defy dus gerust aan als weergave van systeemprestaties van de rugged telefoon.

3. Lastig in te drukken knoppen

Het staat mij niet bij dat de knoppen van een telefoon eerder tot irritaties hebben geleid. Met de Motorola Defy is dat helaas het geval, en dat komt mede doordat je geen hoesjes kan gebruiken bij de telefoon. Hoesjes kunnen het namelijk makkelijker maken om knoppen in te drukken en hebben vaak impact op het gevoel en de (hoorbare) feedback van knoppen op een telefoon. Knoppen op Motorola’s Defy voelen door het ontbreken van een hoesje te verzonken aan, wat het soms lastiger maakt om te herkennen of je een knop hebt ingedrukt.

Dat had ik vooral met de volumeknoppen op de Defy, die meer kracht vereisten om in te drukken dan de powerknop van de telefoon. Daarnaast zijn de Defy’s volumeknoppen naar mijn mening te ver verzonken in de behuizing, waardoor je soms meer kracht zet op de behuizing dan de knoppen zelf. Knoppen die iets verder uit de behuizing staan, zijn dus (zeer zeker) welkom op een volgende Defy-telefoon.

Dat de knoppen soms wat lastiger in te drukken zijn, stond echter niet bovenaan het lijstje van mijn (persoonlijke) minpunten van de knoppen. Bovenaan het lijstje staat namelijk de opstelling van de 3 knoppen op de Motorola Defy. Naast de volumeknop en powerknop, bevat de rugged telefoon ook een multifunctionele knop die ingesteld kan worden via het instellingen-menu. Het nadeel is dat de knop boven de volumeknoppen is gepositioneerd. Hoewel het inmiddels iets beter lijkt te gaan, klik ik bijna dagelijks op de ‘multifunctionele knop’ in plaats van de volumeknop, waardoor de telefoon direct WhatsApp opent.

WhatsApp kunnen openen met zo’n derde knop is natuurlijk ontzettend handig, maar dit openen als je eigenlijk het volume wil verzetten is dat niet. Plaatsing aan de andere zijde van de telefoon is wat mij betreft (bijna) de enige oplossing om zulke misplaatste aanrakingen te voorkomen. Gelukkig kan je de knop ook uitgeschakeld laten, standaard voert de knop namelijk geen actie uit en heb je er dus geen last van.

4. Maar één Android-upgrade

Nadat Samsung eerder dit jaar aankondigde een groot deel van zijn telefoongamma vier jaar lang te willen voorzien van beveiligingsupdates en drie jaar lang versie-updates, blijf ik mij verbazen aan de aankondigingen van Motorola over zijn software-ondersteuning van telefoons. Enerzijds ben ik blij verrast met de openheid die de Lenovo-dochter daarvoor hanteert, maar anderzijds blijft het een obstakel dat het bedrijf de komende jaren zal moeten overkomen. Na aanschaf van de Defy zullen klanten namelijk slechts één versie-upgrade ontvangen met drie jaar aan beveiligingspatches.

Dat laatste stemt mij positief; het draagt immers bij aan de veilige levensduur van deze telefoon. Je kan de Motorola Defy dus zeker drie jaar lang veilig blijven gebruiken. Functioneel gezien strandt de telefoon op termijn echter op Android 11. Ondanks dat Android 12 (inmiddels) onderweg is, bracht Motorola zijn Defy namelijk nog op de markt met Android 10, waardoor hij na één versie-upgrade zal stranden op Android 11. Nieuwe functies van Android 12 – als de Material You-interface – zullen nooit beschikbaar komen op de Motorola Defy.

Motorola’s keuze voor Android 10 heeft, dat schrijft TechRadar, te maken de stabiliteit de Android-versie. Uiteraard hangt het van je behoeften af of je echt een nieuwere Android-versie nodig hebt. Voor zakelijke gebruikers zal Android 11 straks voldoende functies bieden om nog jaren vooruit te komen – als je aan het werk bent, is de kans immers klein dat je alle functies van je werktelefoon gaat ontdekken. Koop je de Defy voor eigen gebruik dan wil je wellicht wel een telefoon kopen die extra versie-upgrades krijgt, zoals bijvoorbeeld geldt voor Samsungs Xcover 4s en 5.

5. Camera’s? Je hebt ze wel.

Een rugged telefoon koop je niet om zijn camera’s. Neem Samsungs Xcover 5, de nieuwste rugged-telefoon van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Tegen de trend in, bevat die telefoon achterop slechts één camera, gecombineerd met een selfiecamera voorop de telefoon. Hoewel de camera’s op de Motorola Defy niet kunnen concurreren met menig telefoon op dit prijspunt, weet deze Defy wel meer camera’s te bieden, met drie sensoren achterop en wederom één sensor voorop.

Of je daar blij mee moet zijn? Dat is een vraag die je zelf mag beantwoorden. Kijken we sec naar de specificaties van de camera’s op de Defy, dan zien we om te beginnen een 48 MP-hoofdcamera die aangevuld is met twee 2 MP-camerasensoren die dienstdoen als macro- en portretcamera’s. Het is een cameramodule die – niet alleen qua specificaties, maar ook qua design – veel doet denken aan de Moto G9 Play, en dat klopt ook. Motorola’s Defy is namelijk in de basis een G9 Play, aangevuld met een rugged behuizing. Prestaties van de camera’s op de Defy, zijn dan ook gelijk aan die van de G9 Play.

Foto’s van hoofdcamera

Prestaties van de 48 MP hoofdcamera kunnen als afdoende omschreven worden. Je gaat er geen fotowedstrijden mee winnen, maar als je kiekjes maakt voor social media of om te versturen naar vrienden of familie via chatdiensten, dan zal je waarschijnlijk een prima ervaring hebben. Als je de cameraprestaties wel heel belangrijk vindt, bijvoorbeeld omdat de foto’s voor werk (altijd) scherp, gedetailleerd en kleurgetrouw moeten zijn, dan kies je wellicht beter voor een andere telefoon in het segment rond de 300 euro. Zeker in donkere delen van foto’s mis je al snel veel details, HDR is daarbij onvoldoende in staat om details te behouden.

Verder valt op dat de hoofdcamera met enige regelmaat foto’s maakt met een paarsachtige tint – op vrijwel alle foto’s gemaakt in de avond is de paarse tint duidelijk zichtbaar, maar ook overdag kan de paarse tint licht worden waargenomen. Dit heeft dus wel enige impact op de kleurechtheid die je uit foto’s met de Defy krijgt. Of je het voldoende merkt om de telefoon er niet om te kopen, dat kun je aan de hand van bovenstaande samples beslissen.

Foto’s van selfiecamera

Met de foto’s van de selfiecamera in de waterdruppel-notch, is het niet veel beter gesteld. Met zijn 8 MP-sensor, presenteert de Defy onder bijna alle omstandigheden selfies gevuld met ruis. Details van mijn gezicht of kleding worden volledig weggevaagd, en dat is ditmaal niet het gevolg van een filter om je gezicht gladder te doen ogen dan hij daadwerkelijk is.

Eigenlijk kan je wel concluderen dat je de Motorola Defy niet hoeft te kopen om zijn camera’s. In dit segment zullen de cameraprestaties nooit erg uitblinken, maar de Defy levert eerder prestaties die in het segment rond de 150 tot 200 euro thuishoren, wat precies het segment is van de G9 Play, de telefoon waar de Defy op gebaseerd is. Tegelijkertijd geldt hier de vraag: in hoeverre zijn camera’s belangrijk voor jouw gebruiksdoel van een rugged telefoon? Als je soms een foto maakt met de 48 MP-hoofdcamera, dan zal je waarschijnlijk gewoon met de prestaties van de camera kunnen leven. Wil je meer? Dan kun je beter een andere telefoon zoeken.

Conclusie

Eigenlijk is de zin hierboven leidend voor de prestaties die deze telefoon biedt. Als het scherm voor jouw doel scherp en helder genoeg is, de telefoon niet razendsnel hoeft te zijn en je de camera’s in enkele gevallen gebruikt voor een snel kiekje – bijvoorbeeld voor social media – dan is de Defy een telefoon die je wel zou kunnen aanspreken. Daarbij moet je dan wel als eis stellen dat een nieuwe telefoon rugged moet zijn, met onder andere water- en valbestendigheid. Daarmee is de Defy wat dat betreft ook de perfecte telefoon van ouderen die een stevige telefoon nodig hebben. Van een ouderentelefoon wil je immers dat ze val- en waterbestendig zijn, terwijl het voor ouderen vaak minder belangrijk is dat ze de snelste telefoon hebben.

Als een van bovenstaande situaties op jou toepasbaar is, dan is de Defy het perfecte product. Ben je op zoek naar een telefoon van rond de 300 euro die vlot moet presteren met een scherm dat groot, helder en scherp is en een cameraopstelling die gemiddeld presteert in dit segment, dan is de Defy niet voor jou. En dat is prima, want rugged telefoons hebben een afgebakende doelgroep. Voor de doelgroep die Motorola wil aanspreken is de nieuwste technologie niet belangrijk, maar moet alles vooral stevig zijn. Dat laatste kan zeker worden afgevinkt op de Defy.

Verder blinkt de Motorola Defy uit in een schone Android-softwarelaag, zijn batterijduur en handige vingerafdrukscanner achterop de telefoon. Het toestel ligt daarnaast fijn in de hand door de textuur achterop de telefoon en niet geheel onbelangrijk – de 3.5mm-audiopoort is present op de Motorola Defy. In het segment van rugged telefoons, en specifiek rond zijn prijspunt, is de Defy een complete telefoon die niemand zal misstaan. Of dat 300 euro waard is, blijft een persoonlijke keuze. Wat mijn oordeel betreft: ik heb weinig met rugged telefoons, maar als je op zoek bent binnen dit segment, kan ik de Defy zeker aanraden.

Motorola Defy kopen

Wil je een Motorola Defy aanschaffen? In Nederland kun je binnenkort terecht bij Belsimpel of de webwinkel van Motorola. Daar kost de telefoon 329 euro. Bij het aanschaffen van de Defy kan je kiezen uit een volledig zwarte variant, of een versie met een lichtgroen hoekje.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

3

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

30 juli 2021, 14:06

Absoluut , niet alleen ongeschikt voor bouwplaatsen , maar zeker ongeschikt voor watersporten waar de zon weerkaatst word door het water en dus veel feller schijnt .
Voor de testers : er is een groot verschil tussen het onderdompelen in zoet en zout water !
Zout water is namelijk veel agressiever en tast de rubber seals bij in de ingangen veel sneller aan .
Hoe staat het trouwens met de updates van dit toestel ?.
Ik vind dat alle smartphones standaard minimaal 3 jaar beveiligingsupdates en twee grote Android updates moeten hebben ; meer mag natuurlijk ook !.

7 juli 2021, 0:31

Voor mij is een Full HD+ (1080p) scherm de perfecte sweetspot in de categorie telefoons 200-400/500 euro.

6 juli 2021, 10:45

Echt onbegrijpelijk dat zo’n toestel zulke matige specificaties meekrijgt. Ze doen alle mogelijke moeite om hem geschikt te maken voor de bouwplaats en dan heeft hij een zéér lage scherm-helderheid die hem ongeschikt maakt voor buiten. Daarbij een ronduit trage processor. Ik snap het niet.