Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Review Moto G (2014): dijk van een toestel, met kleine compromissen

Redactie Androidworld
Redactie Androidworld
21 oktober 2014, 20:00
9 min leestijd
Review Moto G (2014): dijk van een toestel, met kleine compromissen

Lees verder na de advertentie.

Moto G

De Moto G werd vorig jaar uitgebracht en werd verkocht voor iets minder dan € 200. Het toestel werd goed ontvangen, mede door het draaien van (bijna) stock Android, snelle updates en goede hardware voor dat geld. Het toestel blonk niet uit op het gebied van foto’s maken en hij zag er wat goedkoop uit en voelde zo aan. Desalniettemin een prima toestel, maar de opvolger van dat toestel is nu ook uitgebracht in de vorm van de Moto G (2014), tijd voor een review.

Verschillen Moto G’s

Waar de vorige Moto G nog een scherm had met een diagonaal van 4,5 inch is deze bij de Moto G (2014) vergroot naar 5 inch, terwijl de resolutie hetzelfde is gebleven, namelijk 1280×720 pixels. Er zijn nu ook stereospeakers in het toestel te vinden, waar de Moto G dat niet had en de camera schiet plaatjes in een resolutie van 8 megapixels, waar de Moto G het moest doen met vijf megapixel-foto’s. Ook is er een microSD-kaartslot aanwezig, wat bij de eerste variant van de Moto G ook niet aanwezig was. 4G wordt op de eerste variant van deze Moto G (2014) helaas nog niet ondersteund, maar we gaan er vanuit dat er binnen enige tijd ook een LTE-variant zal worden uitgebracht.

De achterkant van het toestel is te verwijderen, zodat een gebruiker er zelf covertjes op kan klikken om zo een unieke look te krijgen. Er is 1GB werkgeheugen aanwezig in het toestel en en er komen verschillende varianten van uit. Ons geteste model bevatte 8GB intern geheugen en had de beschikking over twee SIMkaartsloten. De processor is hetzelfde gebleven en is de Snapdragon 400 met een kloksnelheid van 1,2GHz. Het toestel heeft een gewicht van 149 gram, meet 141,5×70,7x11mm en draait op Android 4.4 KitKat. 

Eerste indrukken

De eerste indrukken zijn meer dan prima en de looks en afwerking zijn weer een stukje beter geworden ten opzichte van de eerste Moto G. Zo is de achterkant afgewerkt met een matte finish en heeft het Motorola-logo een zilver kleurtje gekregen, zodat je deze beter ziet. Ook de knopjes hebben een mat afgewerkte finish in de kleur zilver, evenals de twee grills van de frontspeakers. Door het wat bolle ontwerp ligt de Moto G (2014) goed in de hand en voelt door de finish wat stroef aan fijn te noemen is.

Na slechts een paar keer in mijn broekzak te hebben gezeten, kwam wel één euvel aan het licht en dat is dat stof zich gaat nestelen bij de twee frontspeakers en tussen de rand van het display en de behuizing. Of dat de werking (van de speakers) op den duur gaat beïnvloeden is niet te zeggen, even schoonmaken of blazen kan natuurlijk altijd en in de testperiode van twee weken is dit niet negatief gaan opvallen.

Bij het toestel wordt trouwens geen oplader geleverd, maar alleen microUSB-kabel, dit om kosten te besparen en omdat Motorola waarschijnlijk denkt dat iedereen wel losse opladers thuis heeft liggen. Scheelt weer iets in de productiekosten en persoonlijk vind ik dat Motorola helemaal gelijk heeft. Als het je eerste smartphone is en je nog geen opladers hebt van andere telefoons is het wat lastig en moet je alsnog een losse adapter kopen.

Software

Na het plaatsen van de microSIMkaart is het een kwestie van opstarten en na verschillende instellingen te hebben toegevoegd en accounts gesynchroniseerd te hebben is het tijd om eens verder te kijken. Het toestel draait op bijna stock Android 4.4.4, maar bevat enkele door Motorola voorgeïnstalleerde applicaties. Zo is er Motorola Assist, waarmee je verschillende instellingen snel kunt regelen, bijvoorbeeld het automatisch op stil gaan van je telefoon gedurende een bepaalde periode (handig voor de nacht). Ook is Motorola Migrate geïnstalleerd, waarmee je content, instellingen en onder andere contacten kunt overzetten naar je nieuwe Motorola-toestel en ook Motorola Alert is pre-installed op de Moto G, waarmee je snel mensen kunt waarschuwen als er wat aan de hand is. 

Erg weinig bloatware dus en dat is één van de grote voordelen van Motorola-apparaten, aangezien deze hierdoor ook snel updates krijgen. Een update naar het nieuwe Android 5.0 Lollipop is ook al beloofd, dus dat is ook al mooi in de pocket.

Hardware

Op het gebied van hardware zijn er op enkele gebieden aanpassingen gedaan. Zo is het scherm vergroot maar is de resolutie hetzelfde gebleven, kan de camera nu foto’s schieten in een resolutie van 8 megapixels in plaats van 5, is er nu standaard een microSD-kaartslot in het toestel te vinden en zijn er twee speakers aan de voorkant van het toestel geplaatst. De speakers aan de voorkant zijn fijn bij het kijken van een filmpje of even afspelen van een muziekje, maar zijn niet te vergelijken met HTC’s BoomSound-speakers. Naarmate het volume het maximum nadert, wordt het geluid wat te vervormd en schel dus de volumeregelaar helemaal naar rechts schuiven zal ik niet meer doen.

De processor is hetzelfde gebleven en is de quadcore-variant van de Snapdragon 400 van Qualcomm. Deze processor heeft een maximale kloksnelheid van 1,2GHz en wordt nog steeds in veel midrange-toestellen gebruikt. Het viel me op dat de schermhelderheid behoorlijk hoog was, zonder dit getest te hebben met allerlei professionele meetapparatuur. Een hoge schermhelderheid is weer handig als je bijvoorbeeld buiten loopt en er zonlicht op het scherm schijnt, maar verbruikt ook meer stroom. Pixels zijn trouwens nagenoeg niet te zien, ondanks dat de resolutie hetzelfde is gebleven met 1280×720 pixels en het scherm ten opzichte van de Moto G (2013) met 0,5 inch vergroot is. 

Zoals gezegd hebben wij het dualSIM-model van de Moto G (2014) onder handen kunnen nemen en hierin is er dus plaats voor twee SIMkaarten van het microSIM-formaat. Je kunt (net zoals bij vele dualSIM-smartphones) kiezen met welke SIMkaart je wat wilt doen, bijvoorbeeld met de ene SIMkaart bellen en sms’en, terwijl je met de andere wilt internetten. Je kunt ook per contactpersoon instellen met welk nummer je deze persoon wilt bereiken en na dat eenmaal goed ingesteld te hebben is het een kwestie van gewoon bellen of sms’en zonder nog om te hoeven kijken naar de instellingen. 

Aan de voorkant is naast de frontcam en speakers ook nog een notificatieledje te vinden, maar of deze bruikbaar te noemen is, wat mij betreft niet. De led werkt prima en met applicaties zoals Light Flow is deze ook prima in te stellen qua knippersnelheid, maar hij bleef gewoonweg altijd wit, ongeacht de instellingen. Ik ben een fan van RGB-ledjes en had de hoop dat deze nieuwe Moto G daarvan voorzien zou zijn, maar helaas.

De prestaties van de Moto G (2014) zijn zeer schappelijk te noemen en hick-ups in de interface of bij het opstarten van applicaties heb ik niet opgemerkt. Tuurlijk zal het iets langer duren om een zware game op te starten dan de vlaggenschepen met een Snapdragon 801-soc of beter, maar in de praktijk (en zolang je deze toestellen niet naast elkaar gebruikt) valt dit niet negatief op. 

Enkele gedraaide benchmarks van 3D Mark, AnTuTu en Quadrant geven onderstaande resultaten:

Accu

Dim was vorig jaar al lovend over de accu van de eerste generatie Moto G welke een capaciteit had van 2070mAh en bij de nieuwe Moto G is me dat ook goed bevallen. De accucapaciteit is hetzelfde gebleven en in eerste instantie had ik daarom wat twijfels, ook door het wat grotere scherm, maar die zorgen bleken ongegrond. Ik haalde gewoonweg makkelijk de volle werkdag op één acculading, met af en toe wat belletjes, constante stroom van WhatsApp- en Hangouts-berichtjes, binnenkomende e-mailtjes en het bekijken van Twitter en af toen spelen van een spelletje. 

Bij een videotest waarbij ik verschillende filmpjes achter elkaar liet afspelen bij een schermhelderheid van 50% haalde ik iets minder dan 8 uur schermtijd en dat is gewoonweg prima te noemen. Als je een actieve gebruiker bent is de Moto G geen toestel wat je twee dagen achter elkaar kunt gebruiken, maar één volle werkdag en dus elke nacht opladen is geen enkel probleem. De accu is trouwens niet te verwijderen voor de gebruiker zelf, wat als nadeel gezien kan worden. Een extra accu meenemen is natuurlijk handig dat is zeker waar. Mocht je echt extra power nodig hebben op je hike door Ierland of Venezuela kun je altijd nog gebruik van een externe powerpack.

Camera

Camera’s in smartphones en tablets worden ook een steeds belangrijker punt en waar de Moto G niet de beste foto’s maakte maakt de nieuwe Moto G duidelijk betere foto’s. De resolutie van de sensor is verhoogd, waardoor foto’s meer detail kunnen bevatten en al met al lijkt de camera gewoon beter te presteren. De camera-interface is zeer simpel van opzet en toont standaard slechts twee icoontjes, één om te wisselen tussen de foto- en  videostand en één om te kiezen tussen de frontcam of de camera op de achterkant.

Als je vanaf de rechterkant van het scherm naar binnen veegt krijg je een halve ring te zien, waar je enkele opties kunt instellen. Hierbij moet je denken aan het aan of uitzetten van HDR (High Dynamic Range), verschillende modi voor de flitser, instellingen voor video, foto-resolutie en of je een zogenaamde geotag wilt toevoegen aan een foto of video, zodat je altijd terug kunt kijken waar deze precies is genomen.


Filmen wordt gedaan in een resolutie van 1280×720 pixels en ook is het mogelijk om met een speciale stand te filmen in slowmotion. Foto’s worden standaard geschoten in een 4:3 verhouding met een resolutie van 8 megapixel, maar de andere optie laat je foto’s nemen in een 16:9 perspectief in een resolutie van 6 megapixels. In- en uitzoomen werkt door middel van naar boven of onder vegen op het scherm. Als je vanaf de linkerkant van het scherm naar het midden veegt opent automatisch de galerij, waar je al deze gemaakte foto’s direct kunt zien.


Conclusie

Al met al is de Moto G (2014) een dijk van een toestel, mede door het draaien van stock Android, de nog steeds prima accuduur en verbeterde camera. Mocht je een 5 inch toestel niet te groot vinden, een prima performer in huis willen halen, 4G niet missen en laat je budget het niet toe om twee of zelfs drie keer zoveel uit te geven, dan is deze vernieuwde Moto G een hele goede keuze en zeker een aanrader.

Pluspunten

➤ MicroSD-kaartslot
➤ Stereospeakers
➤ DualSIM-mogelijkheid
➤ Bijna stock Android en beloofde Lollipop-update

Minpunten

➤ Geen 4G
➤ Geen bijgeleverde oplader
➤ Stof in randjes
➤ Notificatieledje is beperkt

Prijs en beschikbaarheid

De Moto G (2014) ligt nu ook in de winkels en is onder andere verkrijgbaar bij Studentmobiel voor een losse prijs van € 184.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!