Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Review Pop Home Switch: smarthome vereenvoudigd

Ruud Caris
Ruud Caris
1 februari 2017, 21:00
6 min leestijd
Review Pop Home Switch: smarthome vereenvoudigd

Lees verder na de advertentie.

Het probleem van smarthome

Er zijn steeds meer oplossingen beschikbaar om je lampen, thermostaat, gordijnen en andere dingen in huis te bedienen. Meestal via de smartphone, of gebaseerd op bepaalde acties. Het probleem daarbij is dat deze vaak niet met elkaar communiceren. Heb je producten van merk A, dan zullen ze niet of heel lastig samenwerken met diensten of producten van merk B. 

Dat is frustrerend, want wellicht brengt juist merk B volgend jaar wel een handig product uit en daar kun jij dan niet optimaal mee aan de slag. Logitech probeert een brug te slaan door te zorgen dat veel verschillende merken en protocollen met elkaar zullen gaan samenwerken.

Logitech Pop Home Switch

De Logitech Pop Home Switch is een bijzonder eenvoudig apparaatje, maar de gedachte erachter is interessant. Door één druk op de knop meerdere apparaten of diensten met elkaar verbinding om zo een actie uit te voeren, ongeacht van welk merk dit is. Dit klinkt natuurlijk erg abstract, maar laat ik beginnen met een voorbeeld. 

Stel je komt thuis en wil graag The Final Countdown horen via de Sonos omdat je dan net iets lekkerder binnenkomt. Om het nummer net wat lekkerder gaat als de lampen roze met blauw worden, wil je de Hue-lampen roze maken en de Lifx-lampen blauw. Dit kun je met één druk op de knop realiseren met Pop Home Switch. Hiermee kun je dus meerdere producten combineren en deze activeren door één actie uit te voeren. 

Hoe werkt het?

Na het uitpakken van de starterskit zie je drie producten: een brigde en twee schakelaars. Deze bridge doe je in een stopcontact en vervolgens start je de app om de eerste schakelaar te pairen. Dit proces verloopt soepel en snel. De eerste installatie gaat via Bluetooth, waarbij je dus wel binnen 15 meter van de brigde moet zijn. 

Na het pairen van één of meerdere schakelaars, kun je aan de slag in de app. Hier kunnen diensten verbonden worden. De Pop Home Switch scant je netwerk en zoekt naar geschikte producten. In mijn geval werd er een Sonos en Hue-lampen gevonden door het apparaatje. Deze kon ik dus instellen om aan de slag te gaan. Op dit moment is er naast Sonos en Hue ondersteuning voor

– Speakers: Sonos
– Slimme lampen: Hue, Lifx, Insteon en Lutron
– Platformen: Belkin Weo, Lutron, IFTTT, Insteon en SmartThings (Samsung)
– Afstandsbedieningen: Harmony Pro, Harmony Elite, Harmony Companion, Harmony Hub en andere afstandsbedieningen met een hub
– Overig: Auguts Lock (slot)

Er zijn dus al de nodige diensten die ondersteund worden, maar nog lang niet alles. Logitech gaf hierbij aan dat ze de ambitie hebben om een zo’n compleet mogelijk pakket aan te bieden aan diensten.

Pop Home Switch in gebruik

Nadat de producten (Sonos en Hue) gevonden zijn, kun je deze toekennen aan de verschillende commando’s. Per Pop Home Switch-schakelaar kun je drie commando’s geven: één keer drukken, twee keer drukken en lang inhouden. Hier kun je dus meerdere acties aan verbinden.

Mijn set-up is vrij eenvoudig: één keer drukken zorgt ervoor dat mijn lampen ‘gewoon’ aangaan, dus als je binnenkomt, kun je op deze knop drukken. Handig, want soms vergeet ik wel eens de oppas toegang te geven tot Hue en dan zitten ze in het donker. Ook mijn dochter kan nu het licht aan doen, maar daarover later meer.

Twee keer drukken begint een specifieke playlist te spelen van Spotify op mijn Sonos-speakers. Deze moeten wel toegevoegd zijn als Sonos Favoriet, anders zijn ze niet zichtbaar in de app van de Pop Home Switch. 

Omdat ik thuis vrijwel niets te vertellen heb, had mijn dochter me overgehaald om ook een switch te maken om het licht roze te maken. Lang indrukken is dus nu een romantische knalroze kleur van de Hue-lampen. Mijn dochter vindt het in ieder geval fantastisch en drukt met bijzonder grote regelmaat op de knop om de roze lampen aan te doen. 

Het combineren van diensten heb ik met een tweede button gedaan: het sfeervol laten branden van de Hue-lampen en mijn ‘dinner’-playlist. Hier druk ik op als we aan tafel zitten.

Met deze eenvoudige instellingen en de mogelijkheid om acties toe te voegen in de app, zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Het enige waardoor je beperkt wordt is het aantal diensten en de maximaal drie commando’s per schakelaar. Dit kun je deels voorkomen door losse extra schakelaars te kopen. Persoonlijk heb ik aan twee schakelaars in de woonkamer genoeg.

Zelf beschik ik over twee speakers van Sonos in de woonkamer die ik vaak gelijk aanzet met muziek. Bij het activeren van de radio via de Pop Home Switch op de Sonos werd niet altijd de ‘groep’ van Sonos meegenomen. Hierdoor was er een fractie van een seconde vertraging in beide speakers omdat ze apart aangestuurd werden en dat is irritant als je aan het luisteren bent. Dit kwam niet elke keer voor, maar wel vrij regelmatig.

Pop Home Switch de app

De Pop Home Switch is vrij eenvoudig van opzet en is opgezet met drag & drop. Dat wil zeggen dat je bepaalde apparaten sleept naar een commando (één keer drukken bijvoorbeeld) om zo aan de slag te gaan. Met IFTTT biedt dit nog meer mogelijkheden, hierdoor kunnen andere diensten verbonden worden, maar de functionaliteit is dan vaak iets beperkter. Hiermee kun je bijvoorbeeld je Nest-thermostaat op een bepaalde temperatuur zetten. Dit doe je door een applet te maken die de Pop Home Switch en Nest verbindt. 

Wat mij niet direct duidelijk was in de app is dat, als er iets gewijzigd wordt in de apparaten zoals bijvoorbeeld het toevoegen van een Sonos favoriet, deze eerst opnieuw gesynct moet worden. Dit wordt niet helemaal duidelijk aangegeven. Neemt niet weg dat de app vrij goed in elkaar zit en werkt en duidelijk geïnspireerd is door de app om de Bluetooth-speakers mee te bedien van Logitech.

Conclusie: moet ik de Pop Home Switch kopen?

De Pop Home Switch is een interessant concept en voor 129 euro kun je veel ‘zorgen’ uit handen nemen. Op dit moment zullen alleen mensen met bestaande en ondersteunde smarthome dit product kopen. De Pop Home Switch zit goed in elkaar en de set-up en app werken naar behoren. 

Het bedienen van lampen, ook door derden, afspelen van muziek en eventuele uitbreidingen via IFTTT zijn eenvoudig te gebruiken, door iedereen. Of je de Pop Home Switch moet kopen? Als je er een gebruiksdoel voor ziet: zeker. Dit is één van de producten die ik privé waarschijnlijk ook zou aanschaffen om mijn huis net iets gebruiksvriendelijker te maken.

+ Eenvoudige set-up

+ Prettig in gebruik

+ Goed uitgewerkt concept

+ Redelijk aantal ondersteunde producten

+ Werkt met meerdere merken samen

– Sonos-speakers niet altijd synchroon

Pop Home Switch kopen

De Pop Home Switch is als starterset (1 bridge, 2 schakelaars) verkrijgbaar voor 129 euro. Een extra losse button is verkrijgbaar voor 39,95.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!