Samsung Galaxy S25 Ultra: nu met upgrade voordeel tot €633

Review LG Spirit: prachtige behuizing met sobere specs

Colin Baak
10 mei 2015, 12:00
5 min leestijd
Review LG Spirit: prachtige behuizing met sobere specs

Lees verder na de advertentie.

Design

Ondanks de redelijke specs, ging de aandacht bij de aankondiging van de LG Spirit voornamelijk uit naar de mooie behuizing. Zo heeft het toestel een gebogen achterkant, licht gebogen scherm, bevinden de volume- en aan/uitknop zich – net als bij de LG G3 – aan de achterkant en voelt hij verrassend dun en licht aan. De locatie van de knoppen was aanvankelijk wat wennen, al moet ik zeggen dat dit sneller natuurlijk aanvoelt dan je zou verwachten. Niet dat ik er de voorkeur aan geef, maar een minpunt is het allesbehalve.

De vormfactor van de Spirit is sowieso één van de grotere pluspunten van het toestel. Met de licht gebogen achterkant ligt hij lekker in de hand en het lage gewicht (124 gram) draagt hier onbetwistbaar aan bij. Ook zijn de randen rondom het scherm opvallend klein, wat alleen maar toevoegt aan de relatief hoogwaardige uitstraling van het model. Zo kost de LG Spirit ongeveer even veel als de Motorola Moto G, maar wint de eerstgenoemde gemakkelijk als het om vormgeving aankomt.

Display

Waar de Spirit mijns inziens wat tekort schiet, is op het vlak van het display. Het scherm meet 4.7 inch en heeft een resolutie van 720 bij 1280 (312ppi): allesbehalve teleurstellend. Scherp als het scherm echter is, voelen de kleuren wat vaag aan en lijkt het display onderbelicht. Dit zal ook voor een gedeelte aan mijn persoonlijke voorkeur liggen, maar het scherm van de aanzienlijk goedkopere Honor Holly (dezelfde resolutie op een groter 5.0 inch scherm) maakt heel wat meer indruk. Het effect bij het uitzetten van de LG Spirit zijn scherm – vergelijkbaar met een oude televisie – wist daarentegen nooit te vervelen. Een leuke toevoeging die ik graag op meer telefoons zou zien.

Wil je je toestel overigens aanzetten zonder de knoppen aan de achterkant aan te raken, dan kun je simpelweg op het scherm tikken: deze knock-on functie is responsief en sowieso welkom als alternatief. Een aangename functie waar veel andere fabrikanten wat van kunnen leren. Verder beschikt het toestel niet over losse menutoetsen, maar zijn deze geïncorporeerd in het scherm. Nu heb ik hier persoonlijk nooit veel mee gehad, maar is er ook weinig op aan te merken. 

Prestaties

De LG Spirit komt voorzien van 1GB RAM, een Qualcomm Snapdragon 410-chipset en Quad-core 1.3GHz CPU. Dit alles draait op Android 5.0.1 Lollipop met LG’s eigen skin hier overheen geplaatst. Een stockversie van Android is het niet, maar de interface is rustig, schoon en minimalistisch. Hoe dit draait? Verrassend soepel. Ondanks de schamele 1GB aan werkgeheugen draait de Spirit met gemak verschillende apps naast elkaar en heb ik zelden tot nooit last gehad van haperende toepassingen of vastlopers. De softwarekant van het model voelt dan ook bijzonder verzorgd aan.

En die 4G-ondersteuning uit het intro? Die zorgt voor een heerlijke snelle internetverbinding, iets dat ik in deze prijsklasse weinig tegenkom. Muziek streamen en hoge-kwaliteitsfilmpjes kijken gaat dan ook zonder problemen. Zware games en toepassingen zijn daarentegen dan weer niet aan te raden. Niet dat de LG Spirit underpowered is, maar geweldig soepel lopen de meeste veeleisende apps niet. 

Een flinke tekortkoming? De interne opslag. Met slechts 8GB ROM is deze sneller vol dan je zou wensen en is een microSD-kaart nodig om nog ruimte te bieden aan al je muziek, foto’s en apps; gelukkig maar dat de Spirit een ingang heeft voor een dergelijk geheugenkaartje. Desalniettemin was een minimum van 16GB welkom geweest.

Accu

De accu, met zijn 2100mAh, voldoet op zijn beurt dan weer ruimschoots. Nu is het niet bepaald een zwaargewicht, maar met de bescheiden processor en het wat donkere scherm heeft de Spirit dan ook niet heel veel nodig. Over het algemeen redde ik het gemakkelijk tot het einde van de dag: alleen als er een wel heel intensieve YouTube-sessie plaatsvond, zocht ik aan het einde van de middag wel eens een oplader. Laat je echter vooral niet afschrikken door de bescheiden accu-capaciteit: uiteindelijk zul je er de meeste dagen mee redden.

Camera 

De primaire camera van de LG Spirit beschikt over 8 megapixels: de camera aan de voorkant moet het doen met één megapixel. Dit leidt in de praktijk tot degelijke foto’s met de eerstgenoemde camera en foto’s die net aan volstaan met de tweede. Focussen gaat gemakkelijk en snel, de sluitertijd leent zich goed voor de wat snellere fotosessies. 

 

Toch lijken de foto’s van de LG Spirit last te hebben van eenzelfde probleem als het display: de kleuren ogen wat vervaagd. Zo is de strip uit bovenstaande afbeelding in het echt aanzienlijk warmer rood en feller geel; geen van mijn gemaakte foto’s wist dit echter goed weer te geven. 

Conclusie

Wat de LG Spirit uiteindelijk kenmerkt is degelijkheid. Het scherm zal je niet verrassen, de prestaties evenmin. Toch heeft het toestel een prachtige vormgeving – ongekend voor zijn prijsklasse – en heeft hij me werkelijk nooit in de steek gelaten. De internetverbinding is daarnaast razendsnel en de camera doet, ondanks wat tamme kleuren, zijn werk. De LG Spirit is dan ook vooral een telefoon die niet bijzonder ambitieus is, maar tevens op geen enkel vlak zwaar tekort schiet. Ja, je levert wat in op intern geheugen en de grootte & helderheid van het scherm, maar hiervoor krijg je een ongelooflijk stabiele en soepele ervaring terug. En dat ook nog eens in een prachtig jasje: wie kan daar nu nee tegen zeggen?

Pluspunten

→ Mooie en unieke vormfactor

→ Ongelooflijk soepel en stabiel

→ Heerlijk snel internet

→ Ligt goed in de hand

Minpunten

→ Weinig interne opslag

→ Scherm wat donker

→ Camera geen hoogvlieger

LG Spirit kopen

[tds=3281]

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!