Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Review LG G5: wie niet waagt…

Sander Tuit
Sander Tuit
18 april 2016, 12:18
14 min leestijd
Review LG G5: wie niet waagt…

Lees verder na de advertentie.

Verwisselbare accu en modules

Waar andere fabrikanten vaak graag voor de veilige keuze gaan, neemt LG graag wat risico met zijn toestellen. Zo kwam de fabrikant als eerste met een smartphone met een 3D-scherm waar je geen bril voor nodig had en als eerste met een smartphone met dual-core-processor. Bij de G2 nam het bedrijf een risico door de volumeknoppen en de aan-uitknop naar de achterkant van het toestel te verplaatsen.

Vorig jaar werd de LG G4 nog voorzien van een lederen achterkant, terwijl bijna de voltallige concurrentie inmiddels overgestapt was op metalen toestellen. Met de LG G5 kiest het Zuid-Koreaanse bedrijf wél voor een metalen behuizing, maar slaat daarbij wel een andere richting in dan de andere Android-fabrikanten. De LG G5 heeft namelijk in tegenstelling tot de andere vlaggenschepen wél een verwisselbare accu en daar houdt het niet bij op: door de onderkant van het toestel te vervangen door een van de beschikbare modules, kunnen extra hardwaremogelijkheden aan het toestel worden toegevoegd.

In eerste instantie zullen er twee modules voor de LG G5 op de markt komen. De LG Cam Plus-module moet de LG G5 omtoveren tot compactcamera. Deze cameragrip geeft het toestel meer body en moet er voor zorgen dat het maken van foto’s prettiger wordt. Naast extra accucupaciteit biedt deze module een sluiterknop en de mogelijkheid om met een wieltje instellingen aan te passen.

De LG Hi-Fi Plus is een audio-module die gemaakt is in samenwerking met Bang & Olufsen Play. De module biedt een aparte DAC die de geluidskwaliteit van de LG G5 opkrikt. Een DAC is een digitaal-analoog-converter die digitaal signaal omzet in analoog geluid. De module kan ook worden gebruikt als losstaande DAC voor bijvoorbeeld laptops.

Wij hebben nog niet de mogelijkheid gekregen om de modules voor de LG G5 uitgebreid uit te proberen, maar zullen deze review uiteraard uitbreiden zodra dat wel het geval is.

Eerste indrukken en design

De G5 heeft een bijzondere uitstraling en dat geldt eigenlijk voor alle kanten van het toestel. De voorkant van de G5 is grotendeels zwart, ongeacht welke kleur de rest van het toestel is en is, op het onderste gedeelte na, voorzien van glas. Dit glas is niet helemaal recht, maar loopt aan de bovenkant licht naar de rand toe.

De achterkant van de G5 is in ieder geval een opvallende verschijning te noemen. De camera-opstelling is daarbij de grootste aandachttrekker. Deze bevat naast twee camera’s ook laser-autofocus-module en het geheel steekt uit ten opzichte van de rest van achterkant. Bij de eerste afbeeldingen van de G5 leek dit flink storend, maar in de praktijk valt het gelukkig erg mee. Net als bij de iets uitstekende powerknop aan de achterzijde van het toestel loopt het metaal wat bol naar de hobbel toe.

Het valt wel mee met de ‘camerabult’

Aan de zijkant van de LG G5 vinden we aan de linkerkant de volumeknoppen. Bij de LG G2, G3 en G4 waren deze aan de achterzijde van het toestel te vinden, bij de aan- en uitknop, maar bij de G5 heeft LG voor een traditionelere positie gekozen. Aan de rechterkant van het toestel zit een slot voor de MicroSD-kaart en de simkaart. De powerbutton van de G5 fungeert ook als vingerafdrukscanner en er zit in ons testtoestel wat speling in, wat zorgt voor een licht tikkend geluid bij het aanraken.

Het modulaire ontwerp is uitstekend uitgevoerd

Toen we het eerst hoorden over het modulaire design van de G5 en specifiek de mogelijkheid om de onderkant van het toestel los te klikken, waren we erg benieuwd naar de manier waarop het bedrijf dat voor elkaar zou gaan krijgen. De kans op speling en kieren tussen de onderdelen is aanzienlijk, maar LG heeft het bijzonder goed voor elkaar gekregen om de twee delen op een natuurlijke manier aan te laten sluiten. Wat wel opvalt is dat er aan de zijkanten een streepje licht te zien is wanneer je het toestel tegen het licht houdt, maar bij normaal gebruik valt dit absoluut niet op. We moeten er wel bij zeggen dat er al wel foto’s zijn opgedoken bij G5’s waar de onderkant minder goed aan lijkt te sluiten. Het losklikken gebeurt in ieder geval niet zomaar en voelt alles behalve gammel aan: wanneer je op een, eveneens metalen, knop aan de zijkant drukt, kan de onderkant worden losgeschoven. Het modulaire ontwerp is bij ons toestel in ieder geval uitstekend uitgevoerd. 

De LG G5 heeft aan de achterzijde een geslepen randje, een ‘chamfered edge’. Dit randje was al meteen een opvallend element van het toestel en moet de G5 een chiquere uitstraling geven. Wat ons betreft was dit randje niet nodig geweest, zeker omdat het voor andere ‘problemen’ zorgt. Bij de hoofdtelefoonaansluiting (mini-jack) zorgt dit bijvoorbeeld voor een scherp randje. Daarnaast zijn er plastic streepjes verwerkt in het randje om te zorgen voor goed bereik, maar omdat deze onder andere bij de hoofdtelefoonaansluiting en aan de rand bij het afklikbare gedeelte van het toestel gepositioneerd zijn, lijkt het net alsof er een laagje verf van de rand af is.

Scherp randje en ‘ontbrekende verf’ bij hoofdtelefooningang

Prestaties, accu, vingerafdrukscanner en scherm

Onder de motorkap van de LG G5 vinden we een Qualcomm Snapdragon 820-chipset met 4 GB aan werkgeheugen. Qualcomm liet vorig jaar met zijn Snapdragon 810-chipset in eerste instantie wat flinke steken vallen, waardoor LG er vorig jaar voor koos om de op papier inferieure Snapdragon 808 in de LG G4 te stoppen. Dit jaar lijkt de Amerikaanse chipontwikkelaar met de Snapdragon 820 echter een prima product neer te hebben gezet.

Qua hardwareprestaties zit de G5 bij de top

De LG G5 reageert dan ook uitstekend en op de prestaties bij het laden van apps en het spelen van grafisch intensieve games, hebben we dan ook niets aan te merken. Uiteraard zijn de prestaties in het dagelijks leven het belangrijkst en die zijn erg goed, maar om de hardwareprestaties ook op een onafhankelijke manier met elkaar te vergelijken hebben we ook wat benchmarks gedraaid. In de populaire benchmark-app AnTuTu (6.0.1) haalt de LG G5 een prima score van 134.989, ten opzichte van 131.380 voor de Samsung Galaxy S7 en 94.835 voor de Huawei P9. 3D-Mark is een benchmarksuite voor 3D-games en de LG G5 haalt daar wederom een prima score van 2016 ten opzichte van 2130 voor de Samsung Galaxy S7 en 968 voor de Huawei P9. Qua hardwareprestaties zit de G5 dus bij de top.

De vingerafdrukscanner werkt snel en soepel. Ondanks dat het gaat om een fysieke, indrukbare knop, is het niet nodig om deze daadwerkelijk in te drukken. Wanneer je je vinger op de scanner legt wordt het toestel onmiddellijk ontgrendeld. De scanner werkt, zoals op de meeste (zo niet alle) vingerafdrukscanners niet wanneer je vinger vochtig is.

De vingerafdrukscanner op zijn ‘bultje’

Het scherm van de LG G5 is een LCD-scherm (IPS) met een QHD-resolutie (2560 bij 1440 pixels). Dat houdt in dat het toestel met zijn schermdiagonaal van 5,3 inch een pixeldichtheid van 554 PPI haalt. Dit ligt in de buurt van de concurrentie: de Galaxy S7 haalt 577 en de HTC 10 565 pixels per inch. De Huawei P9 heeft een pixeldichtheid van 423 door zijn lagere schermresolutie (full HD).

De resolutie en de scherpte van de beelden op de LG G5 zijn uitstekend en het scherm is lekker helder, maar de standaardinstelling wanneer je de helderheid automatisch laat aanpassen is wel wat aan de donkere kant. De kleurweergave op het toestel valt echter wel tegen. Deze zijn niet alleen een stuk fletser dan op de AMOLED-schermen van Samsung, maar verbleken ook in vergelijking met bijvoorbeeld de kleuren op het scherm van de HTC 10. Daarnaast is er ook backlight bleeding te zien aan de bovenkant van het scherm. Dat houdt in dat er een verkleuring te zien is die afkomstig is van het licht dat gebruikt wordt om beelden op het scherm weer te geven. 

Het geluid op de LG G5 klinkt best aardig. Nu zul je je telefoon waarschijnlijk niet gebruiken als vervanger voor een (Bluetooth)speaker, maar het volume van de LG G5 is prima en de kwaliteit is voor een smartphonespeaker zeker niet onaardig. De headsetaansluiting geeft wel vrij veel ruis mee en dat is zonde. Dit geldt zeker omdat LG met zijn V10 heeft laten zien dat het een goede DAC in huis heeft, één van de beste die in smartphones te vinden is. Er is beknibbeld op de DAC en dat zal te maken hebben met de beschikbaarheid van de DAC-module, die op papier wel wat beter is dan de V10-DAC. Wanneer je echter een premium-prijs voor een toestel vraagt, lijkt het ons dat je ook op alle punten voor premium-onderdelen gaat.

De accu van de LG G5 springt er niet echt uit, letterlijk en figuurlijk. De verwisselbare accu met een capaciteit van 2800 mAh houdt het bij ons redelijk uit, maar bij intensief gebruik kan het zijn dat hij toch wel aan de lader moet voor het einde van de dag. Bij licht gebruik is de accu voldoende om een dag (van 07:00 tot 22:30 uur) vol te houden. Uiteraard biedt LG met de verwisselbare accu een mooi alternatief voor wanneer je een veeleisende gebruiker bent. Bij het verwisselen van de accu gaat het toestel wel uit (er is geen back-up-accu), maar omdat het toestel redelijk snel opstart is dat geen enkel probleem. LG levert verder ook een snellader mee die je toestel binnen een half uur meer dan driekwart opgeladen krijgt.

Bij licht gebruik haal je eenvoudig het einde van de dag op één acculading

Camera’s

De LG G5 heeft een drietal camera’s aan boord en dat is natuurlijk bijzonder. Het is niet de eerste keer dat we smartphones met drie camera’s zien, LG had bijvoorbeeld al een dubbele camera aan de achterzijde bij de LG Optimus 3D. HTC had eerder een dubbele camera op de HTC One M8 en Huawei heeft twee camera’s aan de achterkant van de de P9 en de Honor 6 Plus. Bij de Optimus 3D wordt de dubbele camera gebruikt om 3D-beelden te kunnen maken en bij Huawei en HTC worden de dubbele camera’s gebruikt om onder andere diepte-effecten te creëren. Bij de P9 en de Honor 6 Plus worden de camera’s ook gebruikt om de kwaliteit van foto’s te verhogen.

Bij de LG G5 werken de twee camera’s aan de achterkant echter niet samen, maar zijn bedoeld voor verschillende situaties. De 16-megapixel-camera is een ’traditionele’ smartphonecamera en de 8-megapixelcamera is voorzien van een groothoeklens die 135-gradenfoto’s kan maken.

De uitgebreide camera-opstelling

Het blijkt echt wel leuk om groothoekfoto’s te maken.

De groothoekcamera met zijn 8 megapixel-sensor leek ons in eerste instantie niet meer dan een gimmick. Een unieke functie toevoegen aan een toestel om maar te kunnen claimen dat je uniek bent, is geen goed idee en we waren dan ook sceptisch. In de praktijk blijkt het echt wel leuk om dit soort foto’s te maken. Voor groepsportretten is de lens niet geschikt, omdat deze zorgt voor vervorming aan de zijkanten (het fish eye-effect). Het is leuk om foto’s te maken van landschappen, huizen en wanneer je bijvoorbeeld bij een evenement bent, of zoals wij in een voetbalstadion. Hieronder zie je een paar voorbeelden die het verschil tussen de normale camera en de groothoekcamera laten zien. De foto’s zijn steeds vanaf dezelfde locatie gemaakt.

Foto gemaakt met normale camera

Foto gemaakt met groothoekcamera

Foto gemaakt met normale camera

Foto gemaakt met groothoekcamera

Foto gemaakt met normale camera (origineel is verkleind, om de grootte onder de 10 MB te houden)

Foto gemaakt met groothoekcamera

De camera’s werken misschien dan wel niet echt met elkaar samen, het is wel mogelijk om gecombineerde foto’s te maken. Met de functie ‘multi-view’ kun je gecombineerde foto’s maken waarbij beelden uit alle drie camera’s verwerkt worden in een collage. Hierbij kun je zelf een leuke opstelling kiezen. Ook leuk is de pop-up-functie waarbij de beelden uit de groothoekcamera gebruikt worden als achtergrond voor de foto uit de reguliere camera.

De camera-app biedt drie cameramodi: eenvoudig, basis en handmatig. De basis-modus is eigenlijk de standaard smartphonecamera-modus waarbij je zelf een focuspunt kiest. In de eenvoudige stand maak je direct een foto als je op het scherm drukt en in de handmatige stand kun je zelf alle camera-instellingen aanpassen en de foto in RAW-formaat opslaan.

De normale camera van de LG G5 maakt geen geweldige foto’s

De normale camera laat met zijn f1,8-diafragma minder licht binnen dan de Samsung Galaxy S7 (f1,7). De foto’s die we met de 16 megapixelcamera hebben gemaakt, vallen tegen. Toegegeven, het komt maar zelden voor dat er echt een sléchte camera in een moderne topsmartphone zit, maar de normale camera van de LG G5 maakt geen geweldige foto’s. Er zit een aparte kleursensor in het toestel die er voor moet zorgen dat de kleuren natuurgetrouwer zijn en daar zit het probleem bij de camera ook niet. We hadden vooral problemen met het scherp in beeld krijgen van bewegende objecten (kinderen) en het feit dat in veel van de foto’s het onderwerp onderbelicht was. Foto’s bij weinig licht zijn ook niet goed als bij bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7. Daarnaast lijkt de laser-autofocus ook niet zo snel te werken als dat we gewend zijn: het duurt relatief gezien vrij lang voordat er scherpgesteld is op een ander punt. Dat wil niet zeggen dat de camera nooit mooie foto’s schiet, maar dat komt minder vaak voor dan bij de andere nieuwe vlaggenschepen en dat valt toch tegen.

Software

We hebben het afgelopen jaren gezien dat Android-fabrikanten kiezen voor een steeds minder drukke eigen skin. Dat geldt bijvoorbeeld voor Samsung, HTC en Sony. Er worden steeds minder apps voorgeïnstalleerd en eigen alternatieven voor bepaalde Google-apps zijn vaak nog wel vanuit de Play Store te installeren. Ook LG heeft dit jaar geprobeerd een wat strakkere, zakelijkere versie van zijn eigen interface te brengen met de LG G5.

De grootste verandering zul je direct opmerken bij het opstarten van het toestel. LG heeft er namelijk voor gekozen om de appdrawer te laten vallen. De appdrawer is het gedeelte waar al je apps te vinden zijn en bij afwezigheid hiervan zijn alle apps op je homescherm te vinden. Er doen geruchten de ronde dat Google ook van de appdrawer af zou willen en het bedrijf zou daarmee het voorbeeld van Apple (en Huawei) volgen. Het zal persoonlijk zijn of je het eens bent met de beslissing van LG, maar volgens het bedrijf blijkt uit onderzoek dat de gemiddelde gebruiker een drawer-loos homescherm prima vindt. Mocht je het maar niks vinden: de officiële Google-launcher (Google Now Launcher) kan eenvoudig uit de Play Store worden gedownload.

LG G5 zonder appdrawer

In de software van de G5 is ook een ‘always on’-modus toegevoegd. Deze geeft onder andere de tijd en een aantal notificaties weer op het scherm wanneer het toestel niet gebruikt word. Volgens LG is het accugebruik hierbij verwaarloosbaar. Aangezien LG geen gebruik maakt van een AMOLED-scherm, moet het scherm erg gedimd worden bij deze weergave. Zuid-Koreaanse bedrijven hebben er een handje van om álle softwarefuncties die de concurrentie heeft ook in hun eigen toestellen mee te willen leveren en de always on-display lijkt daar het gevolg van.

LG heeft voor de rest van zijn skin grotendeels gekozen voor rust. De snelle instellingen en het notificatiepaneel zijn een combinatie van zwarte letters op een witte achtergrond met zeegroene kleuraccenten voor de knoppen. Deze kleuren zijn ook bij de instellingen van het toestel terug te vinden, met nog minder groen. Misschien maakt dat het net té simpel: niet alleen heeft het weinig uitstraling, ook maakt het kleurgebruik (of gebrek aan kleurgebruik) het instellingenscherm wat onoverzichtelijk. LG biedt je als gebruiker wel de keuze tussen een instellingenscherm met tabbladen of lijstweergave. Het is in tegenstelling tot bij Sony, Samsung en HTC overigens niet mogelijk om het thema aan te passen.

Er zijn wel veel LG-alternatieven te vinden voor Google-apps, zoals LG Health, een e-mail-app, een galerij-app, een eigen contacten-app, een notitie-app en verder zijn er onder andere een back-up-app en een afstandsbediening-app voorgeïnstalleerd. LG lijkt dus nog niet de trend van zo min mogelijk ‘dubbele’ software meeleveren te volgen.

Conclusie

LG heeft er duidelijk voor gekozen om geen dertien-in-een-dozijn-toestel uit te brengen. Dat zien we bijvoorbeeld aan de camera’s, aan de modulaire opzet en aan het design van het toestel. Daardoor heeft het bedrijf wel compromissen moeten sluiten en ook door het feit dat er nog niet echt interessante modules zijn, blinkt het toestel helaas niet echt uit. Met een stevige adviesprijs van € 699 en flinke concurrentie rond die prijs zal de LG G5 het dit jaar lastig krijgen.

Positieve punten

+Verwisselbare accu
+Modules bieden perspectief
+Snelle chipset
+Groothoekcamera biedt leuk extraatje

Negatieve punten

-Reguliere camera is matig
-Scherm is erg flets
-Wat vreemde designkeuzes
-Modules lijken beperkt nut te hebben

LG G5 aanschaffen

De LG G5 is vanaf 29 april verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van 699 euro meegekregen.

[tds=4262]

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!