Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Review LG G3: toptoestel, topscherm maar met groot compromis

Dimitry Vleugel
Dimitry Vleugel
4 juli 2014, 11:55
14 min leestijd
Review LG G3: toptoestel, topscherm maar met groot compromis

Lees verder na de advertentie.

LG G3

Bijna een jaar na de introductie in New York van de LG G2 woonden we de persconferentie voor de LG G3 bij in Londen. Wederom een gesmeerde show met duidelijke uitleg en ruimte in de hands-on area. LG presenteert zich echt als wereldmerk in de smartphone-industrie en op basis van de LG G2 mag dat. Eén van de slogans van LG is ‘Learning from you’. Deze krijg je te pas en te onpas om je oren als journalist/blogger. Net als elk ander merk doet of zou moeten doen, luisteren ze bij LG naar de klanten. Deze geven suggesties hoe een product beter kan of geven een reden waarom ze de LG G2 niet gekocht hebben. Deze learnings passen ze dan weer toe bij het ontwerpen van een vervolg-model. Gebruikers geven fantastische tips, maar soms blijken deze achteraf niet altijd goed uit te pakken. In deze review kijken we of LG met de G3 naar de tips en suggesties geluisterd heeft.

Design

Dit design heeft natuurlijk een uberhippe hipster-naam gekregen, Floating Arc Design, maar het dekt de lading wel.

De LG G3 is er enorm op vooruit gegaan wat betreft design, leg je de G2 en de G3 naast elkaar dan komt de eerstgenoemde maar erg lomp over. Vanwege de afwezigheid van knoppen aan de zijkant kan de LG de achterzijde erg bol maken, dit heeft tot gevolg dat het toestel ontzettend lekker in de hand ligt bij de gebruiker. Dit design heeft natuurlijk een uberhippe hipster-naam gekregen, Floating Arc Design, maar het dekt de lading wel.


Een bijkomend voordeel van de bolle achterzijde is dat de speaker, die aan de achterzijde zit, niet op de tafel rust. Dus de muziek word niet door de ondergrond gesmoord wanneer deze met het beeldscherm naar boven ligt. Datzelfde Floatimng Arc-Design zorgt er ook voor dat het 5.5 inch grote scherm in een kleine behuizing zit. De bezels zijn smal en daarom heb je veel grip op het toestel, ik kan mijn vingers aan de voorzijde bij elkaar brengen. 

Het toestel bestaat uit een metalen frame met aan de voor en achterzijde plastic. Velen hadden gehoopt op een metalen body, maar dat is het niet geworden, de metalen looks zijn wel gebleven. De acherzijde is verwijderbaar en aan de voorzijde is alles afgedekt met een glazen plaat. Designmatig zit het toestel mooi in elkaar, alles vormt een geheel en wanneer je het scherm aanzet dan zie je hoe smal de bezels (randen) aan de zijkant zijn. Dit ziet er heel gaaf uit.

De knoppen aan de achterzijde zijn ook overnieuw ontworpen, de volume-en aan/uitknop hebben een textuur meegekregen waardoor je meer grip hebt bij het bedienen van deze knoppen. De aan/uitknop heeft een echt ‘klik’-actie meegekregen dat zal zijn om per ongeluk bedienen onmogelijk te maken.

Aan de achterkant zien we ook de camera met de dubbele LED-flitser en de ruimte waar de laser zit die de afstand meet naar het object dat je aan het fotograferen bent. Het is de achterzijde die ons aanvankelijk op het verkeerde been zette, de afwerking van het plastic geeft echt het idee dat het van metaal is. En iets waar ik blij mee ben: je ziet haast geen vingerafdrukken op de achterzijde.

Beeldscherm

Zeg maar geen HD dan krijg je vier keer HD. Jawel de LG G3 heeft een Quad HD-scherm in het toestel liggen met een resolutie van 2560 x 1440. Om je een beetje een idee te geven, het beeldscherm van 21 inch dat nu misschien voor je neus staat op je bureau heeft minder pixels op zijn scherm en LG heeft dat allemaal in een toestel met 5,5 inch gestopt.

Zeg maar geen HD dan krijg je vier keer HD

Het scherm is inderdaad prachtig en het beeld is werkelijk haarscherp, de grote hoeveelheid pixels zorgt ervoor dat je echt verschil ziet wanneer je er een ander toestel naastlegt. Dat is meteen ook de ‘disclaimer’, je ziet pas hoe goed en mooi het scherm is wanneer je er een ander toestel naast legt, maar zonder die vergelijking is het gewoon een erg goed scherm. 

Dat voedt natuurlijk de discussie of we wel meer dan full HD-schermen nodig hebben op onze smartphones. Meer pixels, meer belasting voor de accu, hogere aanschafprijzen, er zijn zat redenen om het niet te doen. Goed het blijft natuurlijk ook een concurrentie-dingetje, iets hebben wat een ander niet heeft, maar moet je daar altijd aan toegeven?

Deze discussie hoeven we nu niet te voeren want het scherm zit erin en het is prachtig. Mooie realistisch kleuren en een haarscherp beeld wat vooral tot zijn recht komt bij het bekijken van goed kwaliteit-video. Heerlijk. Als we andere toestellen naast de LG G3 leggen valt wel op dat er veel verschil in het wit zit. Op andere schermen is wit veel witter en komt daardoor veel helderder over. De LG G3 heeft een grijze waas over het wit heen liggen. Daarnaast is de maximale helderheid van het scherm een stuk minder dan bij andere toestellen, een compromis dat we toch wel erg zonde vinden, zeker aangezien de LG G2 één van de mooiste schermen van vorig jaar had. 

Software

Nog zo’n punt waar (onder andere door mij) veel opbouwende kritiek over kwam, de gebruikersinterface van LG. Ook hier heeft het team zich over gebogen en compleet vernieuwde looks gepresenteerd op de LG G3. Weg zijn alle grote suikerzoete iconen en daarvoor in de plaats zien we ‘flat’ icons in mooie neutrale kleuren. Men heeft een kleurenpallet gekozen met kleuren die niet ver uit elkaar liggen, dat geeft veel meer rust aan het geheel. Ook alle eigen iconen hebben een make-over gehad en gaan helemaal op in de nieuwe gebruikersinterface.

Samen met de nieuwe UI heeft LG ook de verschillende eigen applicaties op de schop genomen en zelfs een aantal nieuwe apps aan het toestel toegevoegd. In de appdrawer vinden we een aantal standaard apps terug zoals de Voice recorder terug maar LG heeft de zaken groter aangepakt.

De LG G3 draait op Android 4.4.2 en loopt nog twee (kleine) updates achter en vrijwel zeker zal het toestel gelijk doorgaan naar Android 4.4.4. De grote vraag is altijd wanneer gaat dat gebeuren en dat is een vraag waar wij geen antwoord op kunnen geven.

LG Health

Natuurlijk doet LG ook mee met de fitness-rage in de smartphone-industrie en introduceert LG Health. Deze functie staat vast op het meest linkerscherm van de launcher en als je LG Health inschakelt meet deze aan de hand van je stappen hoeveel je gelopen of gerend hebt. Via de settings kun je je BMI (Body Mass Index) uitrekenen en het aantal stappen dat je per dag zou moeten zetten om dat doel te behalen.

Een zeer eenvoudige benadering maar het werkt wel en ook de gebruikersinterface is hier prima in orde. Duidelijke, rustig en de informatie is goed te vinden. Ik kan in het menu of de settings niet vinden of deze functie ook kan samenwerken met de LG G Watch, maar dat zou wel maar logisch zijn.

Toetsenbord

Het toetsenbord is de app die je het meest gebruikt op je smartphone en toch zijn veel van de standaardtoetsenborden niet te gebruiken. LG heeft veel werk gestoken in het standaard toetsenbord van de LG G3. Ten eerste kun je het toetsenbord wat betreft hoogte veranderen zodat je meer ruimte hebt bij het typen. Daarnaast is ook de voorspellen van de teksten beter geworden en leert het toetsenbord hoe je je vingers neerzet zodat je sneller de juiste toets indrukt.

LG G3 - Simplified UX to Reflect Simple Pleasures

Nu heb ik geen typdiploma en ligt mijn aantal aanslagen-per-minuut niet erg hoog, maar regelmatig kon de G3 me niet bijhouden.

Zoals heel veel toetsenborden kan ik er toch niet aan wennen en ben snel weer overgegaan naar SwiftKey waarmee ik het productiefst ben. Een bijkomend probleem was dat het standaard toetsenbord ontzettend langzaam was. Nu heb ik geen typdiploma en ligt mijn aantal aanslagen-per-minuut niet erg hoog, maar regelmatig kon de G3 me niet bijhouden. Het leek op ‘lag’ van het toestel maar toen ik eenmaal SwiftKey had geïnstalleerd was het invoeren van tekst ra-zend-snel. Bij navraag bleek dat er bij LG een update klaar stond om dit te verhelpen. Mocht je dit nog tegenkomen in je toetsenbord dan weet je dat het verholpen gaat worden.

Smart Cards

Samen met de nieuwe looks heeft LG ook een soort Google Now-dienst geïntroduceerd. Op de thuispagina heb je naast een weer- en tijd widget een card waar informatie op staat. Doorgaans zie je daar het weer staan, maar er zouden ook extra kaarten komen met tips voor de gebruiker. Deze tips kunnen van alles zijn, als je een gesprek mist laat een card je niet vergeten om deze persoon terug te bellen, of wanneer je gebeld bent door een nieuw nummer vraagt een card of het nummer in je telefoonboek toegevoegd moet worden.

In de anderhalve week dat ik dit toestel in gebruik heb heb ik tweemaal een ‘card’ gekregen. De eerste keer een card dat mijn accu minder dan 30% was en of ik de spaarfunctie wilde inschakelen en de tweede card was meer een link naar een aantal instructievideo’s. Dit systeem heeft mij dus nog niet echt verder op weg geholpen.

Knock Code 

Ontegenzeggelijk een briljant idee dat al navolging heeft gevonden bij andere merken, kloppen om te unlocken. Al voor de LG G3 op aarde verscheen had LG een grote update uitgerold naar de LG G2 waarmee de functie van Knock Code veranderde. Eerst kon je alleen je toestel aan-en uitzetten met het dubbeltappen op het beeldscherm. Na de update kun je door het kloppen van een patroon je toestel unlocken zonder dat je een powerknop aanraakt.

→ Alles over KnockCode

Specificaties LG G3

De versie van de LG G3 die wij hier getest hebben heeft 16GB aan intern geheugen en een werkgeheugen van 2GB. Er zal ook een versie komen met 32GB aan intern geheugen en een werkgeheugen van 3GB. Niet dat de Qualcomm MSM8975AC Snapdragon 801-chipset met de 2GB het niet goed doet maar wanneer je toch een topetelefoon aanschaft met zo een topscherm kun net zo goed voor het maximale gaan, vooral als we naar deze prijs kijken.

Natuurlijk draaien we bij elk nieuw toestel een benchmark, deze test allerlei onderdelen om vervolgens tot een eindscore te komen. Daar komt een mooi cijfer uit en daarmee kunnen we ze (de toptoestellen) onderling vergelijken.

In Antutu kregen we een score van 33764 en daarmee zit hij in de top 5 waarbij overigens de M8 van HTC op nummer 1 staat. Cijfers zijn belangrijk maar het is nog belangrijker om te beschrijven hoe het toestel aanvoelt in het gebruik. 


De Snapdragon 801 zal in gebruikservaring geen (noemenswaardig) verschil genereren in vergelijking met de Snapdragon 800 dus we weten wat deze chipset waard is. Wanneer ik afga op het gevoel dan let je op lag en ongewenste vertragingen op het toestel tijdens het gebruik. 
Deze heb ik wel waargenomen op de LG G3, wanneer je veegt in de apptray dan zit er soms een kleine stotter in. Daar moet je ook voorzichtig mee zijn want de toestellen die wij meekrijgen om te testen zijn vaak nog niet voorzien van de allerlaatste versie van de software.
Op dat kleine ‘stottertje’ na loopt het toestel heerlijk soepel en heeft het hele mooie overgangsanimaties in de gebruikersinterface en ook deze voert hij vlekkeloos uit.

Accu

Was ik nog razendenthousiast over de accu van de LG G2 dat ben ik niet over het exemplaar in de G3.

Nu komen we bij een kleine teleurstelling, de accu. Was ik nog razendenthousiast over de accu van de LG G2 dat ben ik niet over het exemplaar in de G3. Om de verwijderbare achterkant en accu mogelijk te maken moest LG afstappen van de zelf ontwikkelde accu. Hoewel beide een vermogen hebben van 3000 mAh is de actie-radius van de accu op de G3 veel lager dan die op de G2 en dat is een probleem. Voor het eerst moet ik nu weer bijladen voordat de dag gedaan is, en ik weet dat ik van 08.00 tot 00.00 vrij veel met dit apparaat doe. Maar waarom zo’n positief punt bij het vuilnis zetten omdat men een micro-SD kaart wil, onbegrijpelijk. Natuurlijk is dat niet het enige nadeel, ook het scherm vergt veel van de accu.

Camera

Wat betreft de camera heeft LG zich netjes aan de geldende regels gehouden. Dat betekent een 13 megapixel camera aan de achterzijde en een 2.1 megapixel camera aan de voorzijde. De camera aan de achterzijde is wederom voorzien van OIS (Optical Image Stabilaization) deze functie zorg tervoor dat je foto’s scherper zijn omdat het bewegingen neutraliseert. 

Een nieuwe functie op de LG G3 is de laser autofocus. In het kort komt het erop neer dat het toestel via een laser de afstand tussen het te fotograferen object en camera meet en daardoor razendsnel kan scherpstellen. Om de foto te nemen hoef je niet precies op de cameraknop te drukken, overal waar je drukt op het scherm zal de telefoon een foto laten maken. Makkelijk als je je ogen op het object gericht wil houden.

De interface is eenvoudig maar alle functies zijn prima te vinden. Er is een panorama-modus, een modus waar je ook jezelf fotografeert en ga zo maar door. Je kunt instellen dat de camera op je stem reageert wanneer er een foto gemaakt moet worden. En dan is er natuurlijk nog de selfie.

Ook LG moest zich bemoeien met dit soms uiterst vermoeiende fenomeen en heeft een leuke oplossing gevonden. Als je de camera voor je houdt dan kun je je open hand voor de camera houden en daarna samenknijpen tot een vuist. De frontcam zal dat zien als een teken om een selfie te nemen, daarvoor telt hij eerst nog 5 seconden af naar nul.

Conclusie

Bij mij staat de LG G3 zeker in de top 3 van 2014

In mijn conclusie kom ik weer terug op de slogan van LG “Learning from you”, LG luistert naar de klanten en de wens van de klant is heilig. De LG G2 was een prima toestel maar had wat verbeterpunten en dat was helemaal niet erg. Maar je hebt verbeterpunten en wensen van het publiek en met dat laatste moet je uitkijken.

De roep was er vrijwel direct om een uitneembare accu en een microSDkaart. LG heeft hier naar geluisterd en heeft dat dan ook in de nieuwe LG G3 toegepast, de achterkant kan eraf, de accu eruit en een microSD kan erin. Iedereen blij, behalve ik. Deze actie heeft wel tot gevolg dat er weer een ordinaire LI-On accu in het toestel gaat van 3000 mAh groot, in plaats van een Li-Po accu van 3000 mAh die in de LG G2 zat. Deze laatste accu was fantastisch en ging de hele dag mee. Nu zitten we met een accu opgescheept die niet dezelfde prestaties heeft en dat vind ik een enorme stap achteruit. Luisteren naar je klanten is goed, maar deze overzien vaak niet de gevolgen van bepaalde keuzes. Naast de andere accu, is ook het scherm een reden voor de prestaties van de accu, dit vergt simpelweg meer.

Maar dat geschreven hebbende kunnen we niet anders dan de conclusie trekken dat LG wederom een dijk van een toestel heeft afgeleverd. De lijn naar boven wordt zeker doorgezet en men mag zeker veel verwachten dit jaar van dit toestel, niet in de laatste plaats vanwege zijn vriendelijke prijs. Bij mij staat de LG G3 zeker in de top 3 van 2014, op welke plaats dat gaan we aan het eind van dit jaar beslissen.

Negatieve punten

→ Accu presteert duidelijk minder dan bij LG G2

→ Schitterend scherm maar wat is de meerwaarde?

→ Hapering merkbaar in appdrawer en toetsenbord (software update volgt aldus LG)

→ Wit is ‘grijzig’

Positieve punten

→ Mooit design

→ Schitterend scherm

→ Eindelijk een volwassen gebruikersinterface

→ Prijs

Prijzen en beschikbaarheid

De LG G3 ligt sinds 3 juli in de winkels en heeft een verkoopadviesprijs van ‚549 voor de 16GB en de LG G3 met 32GB opslag en 3GB geheugen heeft een prijs van ‚ 599. De LG G3 is ook gratis verkrijgbaar bij een abonnement.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!