Laws of Civilization

Lees verder na de advertentie.
In Laws of Civilization doe jij een gooi naar de macht van een land naar keuze om vervolgens de touwtjes in handen te nemen. Je zet je beste beentje voor tijdens de verkiezingen met mooie beloftes om vervolgens zelf je eigen weg te bewandelen. Je vind werkelijk alle stereotypen rond politiek in een notendop, bepaalt zelf of je je volk glorieus en gelukkig maakt of eerder met de harde hand onderdrukt.
Op weg naar het parlement
Laws of Civilization bevat 16 landen – met uitzondering van Nederland – die je kan besturen. De ontwikkelaar heeft alle politieke partijen uit die landen onder een andere naam geregistreerd, net als hun populariteit en ideologie afhankelijk van zes pijlers, namelijk – vrij vertaald – een score voor: socialisme, conservatisme, globalisme, klimaatactivisme nationalisme en kapitalisme. Scores voor elke pijler kunnen positief of negatief zijn, en je hebt grote en piepkleine partijen.

Zes eenvoudige symbolen en hun scores duiden handig de ideologie van een partij aan
Je begint je spel dus met tal van keuzemogelijkheden wat partijen betreft, maar ook niet elk land begint op gelijke voet. Duitsland is bijvoorbeeld een rijker land dan Brazilië, terwijl die laatste dan weer een vierdubbel zo grote corruptiescore heeft. Later veel meer daarover. Laws of Civilization bevat dus enorm veel variatie voor wie van dit soort simulatie-games houdt.
Hopelijk gaat Nederland nog deel uitmaken van een latere update
Geld in eigen zak
Zodra je een partij en land gekozen hebt, kom je normaal gesproken in het parlement terecht en is het aan jou om wetsvoorstellen te doen. Je kan je parlementsleden in actie zetten, maar als je een kleinere partij bent, lijkt het soms aangewezen om wat meer de kat uit de boom te kijken en je geld te sparen om campagne te voeren voor de verkiezingen. Als je nieuwe wetten stemt of schrapt, moet je telkens controleren of ze al dan niet conform zijn met de ideologie van je partij.
Al is ook de situatie van belang. Hoe staat het met je staatsschuld en wat is de politieke opinie over dat onderwerp? Stel, je speelt zoals ik bijvoorbeeld met de socialistische partij in het erg corrupte Brazilië. Je staatsschuld is talrijk omdat je erg veel geld in eigen zak stopt, en een parlementslid stelt voor om de openbare bibliotheken af te schaffen als besparing. Ook al ben je als socialistische partij grote voorstander, dan wil je die staatsschuld graag een tikje omlaag om problemen te voorkomen.

Staatsschuld? Weg met die bibliotheken
Laws of Civilization zit vol met diepgang en moeilijke dilemma’s rond wetsvoorstellen, wat het spel lang interessant maakt en ook het opnieuw spelen bevordert. Tussen twee verkiezingen in Brazilië ben je meteen benieuwd hoe het eraan toe gaat in een heel ander land. Gelukkig kan je meerdere spellen tegelijk bewaren in save slots.
Corruptie en huurmoordenaars
Speel je met bijvoorbeeld een land als Duitsland, dan verloopt alles koosjer. Je stemt netjes wetten die je land beter maken en stuurt parlementsleden op missie om ze te ontwikkelen. In Brazilië is er corruptie en is het erg normaal om tegenstanders om te kopen met je zwart geld. Is de partijvoorzitter van de concurrentie echter te duur om aan jouw kant te trekken? In dat geval maar even een huurmoordenaar sturen, weg tegenstand. Ben je eindelijk met je partij aan de macht gekomen en lever je de eerste minister? Dan maar gauw wetten stemmen om de volgende verkiezingen uit te stellen zodat je lang aan de bak blijft.

Een populaire ex-premier die je voordeliger kan ombrengen dan omkopen, waar is mijn zwart geld?
Man of vrouw van het volk
Gelukkig is er meer dan alleen je tegenstander te slim af zijn. Je kan gelukkig ook als een echt staatsman- of vrouw kijken naar de noden van je volk en bijvoorbeeld investeren in wetenschap, zodat je plotseling ecologische wetten ontgrendelt en de planeet kan redden van de verdoemenis. Is je volk niet te spreken over onderwijs, maak de lagere school dan gratis. Wil je als nationalistische partij goed staan bij een andere partij als je samen stemt over wetten, dan geef je een sympathieke speech in de media waar je goed praat over tegenstanders
Sterk aan dit simulatiespel is dat de mogelijkheden haast oneindig zijn en je hebt zelf volledig de touwtjes in handen. Het spel beloont of straft ook in alle eerlijkheid. Heb je net de populaire partijvoorzitster van de oppositie letterlijk een kopje kleiner gemaakt, dan gaan partijen je ook meer afstraffen bij stemmingen. Je moet tegelijk ook zorgen dat je eigen achterban loyaal blijf, en ook dat is een hele klus. Partijleden die niet achter jouw beslissingen staan zullen tegendraads stemmen. Een ander leuke mechaniek zijn gebeurtenissen zoals terroristische aanslagen en ziekte-epidemieën die allemaal een invloed hebben op de publieke opinie.

Je kan verrast worden door een kleine variëteit aan plotse gebeurtenissen
Waarheidsgetrouw
De grootste minpunten bij dit spel zijn tegelijk erg waarheidsgetrouw voor internationale politiek. Er lijken namelijk altijd beperkingen te zijn afhankelijk van het land waarmee je speelt. Stel, je wil het onrustige Brazilië meer democratisch maken aan de hand van wetgeving, dan gaan alle andere partijen zich ertegen verzetten. Anderzijds, probeer maar eens het stemrecht in Duitsland of Frankrijk te beperken. Ondanks de vele mogelijkheden in dit spel heb ik nog niet de juiste middelen gevonden om een land echt een radicaal andere richting op te sturen.
Daarnaast is het in sommige gevallen haast onmogelijk om zonder slag of stoot aan de macht te blijven in een land, omdat de ideologie van jouw partij simpelweg geen oplossingen biedt voor de problemen in je land. In dat geval kan je enkel volop propaganda voeren en hopen dat andere partijen het verknoeien. Jammer is ook dat Nederland nog geen deel uitmaakt van dit spel, al worden er regelmatig nog nieuwe functies toegevoegd, dus er is zeker hoop. Het is ook jammer dat het spel niet in het Nederlands werkt, want sommige Engelstalige terminologie kan Laws of Civilization minder toegankelijk maken.

Dieven bestraffen? Die zullen we erin houden
De tijd uit het oog verloren
De tijdsschaal is ook een vreemd gegeven. Je begint standaard in 2019, maar je kan er ook voor kiezen om in het jaar 2000 te beginnen. Welke tijd je ook kiest, je moet over dezelfde wetten stemmen en je kan ook dezelfde nieuwigheden wetenschappelijk laten onderzoeken. Het voelt ook vreemd aan om in 2019 in bijvoorbeeld Frankrijk een ambulancedienst of gezondheidszorg uit te vinden. In dat geval zou het spel zich eigenlijk veel vroeger moeten afspelen. Ik begrijp daarom niet de tijdsschaal die gehanteerd wordt, en het lijkt een beetje op een idee van de ontwikkelaar dat niet helemaal correct is uitgevoerd.
Conclusie
Voor liefhebbers van dit niche genre is Laws of Civilization een zeldzaamheid. Het spel bevat voldoende diepgang en het geeft je echt het gevoel alsof je dingen met je partij verwezenlijkt. Dit simulatiespel zit bomvol strategie, en na een tijdje heb je het gevoel dat je het helemaal beet hebt. In dat geval sta je weer voor een nieuwe uitdaging als je de moeilijkheidsgraad verhoogd.
Het spel geeft een sterke knipoog naar de internationale politiek waar soms ook een grond van waarheid achter verscholen zit. Het geheel voelt een beetje aan als een moderne versie van Game of Thrones maar dan zonder al die scènes met seks en incest.
Het is ook knap dat elke partij uit 16 landen in het spel beschikbaar is, en het systeem van pijlers is een handige manier om hun gedachtegoed te vertegenwoordigen. Grafisch is het spel erg eenvoudig gemaakt, maar de interface is in de eerste plaats toegankelijk en dat is het belangrijkste voor dit genre. Het sterkste punt van dit spel is het feit dat telkens opnieuw spelen een andere ervaring oplevert, waardoor je niet snel zal uitgekeken zijn.

Een partijlid met weinig loyaliteit, ervaring en populariteit, kan je beter ontslaan
Beschikbaarheid
De game bevat ook geen microtransacties, maar er is een gratis en premium-versie. De Lite-versie komt met een beperkt aantal landen en partijen en toont af en toe korte reclamevideo’s, zonder dat het echt storend wordt. De gratis versie is daarom de ideale manier om het spel uit te proberen en eventueel later alle voordelen van de Premium-editie te verkrijgen voor 4,39 euro.
Het enig nadeel is wel dat je je save slots van de Lite-versie niet kan overdragen naar de aparte Premium-app. Raak dus nog niet te erg gehecht aan je land en partij zodra je aan je eerste verkiezingen begint. Dat de beste of degenen met het meeste zwart geld mogen winnen!
Heb jij Laws of Civilization al gespeeld, en wat zijn jouw bevindingen? Heb je ooit al een politiek simulatiespel geprobeerd, of heb je misschien andere aanbevelingen in dit genre? Laat het ons dan weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten