Welke speaker kun je het beste kiezen om in de zomer buiten naar muziek te luisteren? Na het testen van de JBL Flip 7 draadloze speaker, lijk ik de ideale kandidaat gevonden te hebben.

Lees verder na de advertentie.
JBL Flip 7
De JBL Flip 7 moet de perfecte speaker zijn om overal mee naartoe te nemen. Aan de zijkant zit een handige lus om de box te dragen, maar je kunt die ook vervangen voor een karabijnhaak en hem ergens aan vasthaken. Ook handig is Auracast, waardoor je meerdere speakers met elkaar kunt verbinden. De IP68-rating toont verder aan dat een beetje water geen probleem mag zijn. Hiernaast mag je een flinke bas verwachten, zoals je dat van JBL gewend bent. Op papier lijkt het dus een fantastische keuze, maar is dat in de praktijk ook het geval?
JBL Flip 7 Pluspunten
Het perfecte design
Van het design ben ik fan. De speaker is lekker compact zonder onnodige toeters en bellen. De uiteinden steken iets uit en dat helpt met het opvangen van de meeste vallen. Gooi de Flip 7 niet van de zestiende verdieping van een flat, maar een val van mijn bureau of uit mijn handen heeft voor geen schade gezorgd. Je hebt de keuze uit een hoop verschillende kleuren, namelijk roze, blauw, wit, paars, zwart en rood. Er is zelfs een camouflage-versie, zodat je speaker niet opvalt. Ik vrees alleen wel dat het geluid de verstopplek alsnog zal verraden.

Verder zijn de volumeknoppen en pauzeknop mooi weggewerkt. Aan de bovenkant zit nog de aanknop, de verbindingsknop en de knop voor Auracast. Dit klinkt erg fancy, maar is gewoon een manier om meerdere JBL-speakers met elkaar te verbinden. Door het compacte formaat was de Flip 7 al gemakkelijk te vervoeren, maar JBL heeft iets gedaan om het dragen nog makkelijker te maken. Er zit nu een lus aan en die is erg stevig. Ik heb flink wat kracht gebruikt, maar de lus bleef keurig op de plek zitten. Je kunt de lus ook vervangen voor een karabijnhaak en zo de speaker vastmaken aan bijvoorbeeld je rugzak. Het wisselen tussen de lus en haak gaat erg simpel, waardoor JBL echt een 10 met een griffel krijgt voor dit ontwerp.
Lees verder na de advertentie.
Een opvallend grote batterij
JBL zegt zelf dat je met een volle batterij voor 16 uur naar muziek moet kunnen luisteren. Ik wil de mensen van JBL geen leugenaars noemen, maar voor mij klopt dit niet. Ik haal er zelf makkelijk 20 uur uit, voordat ik naar de oplader moet zoeken. Dit is wel met Playtime Boost aan. Dit is een instelling om batterij te besparen. Met het uit kom ik aan ongeveer 18 uur luisteren. Ook het opladen gaat redelijk snel (voor een speaker). Na ongeveer 2,5 uur is de accu weer vol. Een oplader zit er helaas niet bij. Gelukkig gaat het laden met een USB C-kabel en die heb je vast nog wel in huis liggen.
Een erg snelle verbinding
Het verbinden van de JBL Flip 7 gaat razendsnel. Als je speaker gekoppeld is aan een apparaat, gaat het verbinden sneller dan het lezen van deze zin. Ik druk op de aanknop en binnen 2 à 3 seconden is de speaker automatisch verbonden met mijn laptop of mijn telefoon. Het is misschien niet het meest opvallende ding van de Flip 7, maar het is desondanks erg fijn dat het zo vloeiend gaat.
Sterk basgeluid geholpen door AI
Als je een product van JBL aanschaft, dan mag je een stevig basgeluid verwachten en dat is voor JBL Flip 7 niet anders. Nummers met veel basgeluid dreunen lekker. De box is luid en de muziek klinkt helder. Het geluid is zo goed door AI Sound Boost. Bij goedkopere speakers kan het geluid soms vervormen en dat moet de AI hier voorkomen. Ik vind dat dit goed werkt. Ik zou zeker niet beweren dat het geluid altijd perfect klinkt (hierover meer bij de minpunten), maar vervorming heb ik in mijn lange testperiode niet opgemerkt. Ik zeur vaak in mijn reviews dat ik de toevoeging van AI aan apparaten niet nodig vind, maar dit is zeker een goede manier om AI te gebruiken.
De juiste prijs
De JBL Flip 7 heeft een adviesprijs van 149,99 euro en dat is in mijn ogen een goede keuze geweest van de fabrikant. De adviesprijs plaatst de speaker in het middensegment. Ik heb het gevoel dat je precies betaalt wat het product waard is en dit laat zien dat een goede box echt niet duur hoeft te zijn.
Lees verder na de advertentie.
JBL Flip 7 Minpunten
Podcasts zorgen voor problemen
De JBL FLIP 7 is minder succesvol als je veel luistert naar podcasts. Ik merk zelf op dat het lastig is om meerdere stemmen goed te onderscheiden. Het voelt dan een beetje alsof je in het midden van een kringverjaardag zit en maar half alle gesprekken meekrijgt. Is dit een groot probleem? Voor mij persoonlijk niet. Een podcast luister ik eigenlijk nooit via een speaker, maar juist via een koptelefoon of draadloze oortjes. Luister je wel graag naar een podcast via een speaker, dan zou ik de JBL Flip 7 afraden.
Het basgeluid kan overheersen
Het basgeluid is dus uitstekend, maar dat heeft ook een negatieve kant. Tijdens nummers met veel bas kan het gaan overheersen. Het gevolg is dan dat je de zangers niet meer zo goed kunt horen. Nummers met weinig bas hebben hier natuurlijk geen last van. Of je dit erg vindt, zal aan je gebruik liggen. Voor op het strand, een feestje of de camping is dit prima. Geef je heel veel om audiokwaliteit, dan zal dit je wel storen.


Lees verder na de advertentie.
Snel vuil
Ik prees eerder al het design, maar er is toch een klein minpunt. Ik vind dat de speaker vrij snel vuil raakt. Zeker buiten trekt de box toch een hoop zand aan. Het vuil blijft vooral zitten bij de inkepingen aan de zijkant. Het is zeker geen drama, omdat het makkelijk schoon te maken is, maar het valt wel op.
JBL Flip 7 Conclusie
JBL Flip 7
Minpunten
Ik ben zeer tevreden over de JBL Flip 7. Voor een prima prijs krijg je sterk basgeluid, een zeer grote batterij en goed werkende AI. Ik moet toegeven dat podcasts niet goed klinken en het basgeluid soms wat overheersend kan zijn, waardoor het niet de speaker is voor mensen die de beste audiokwaliteit verlangen.
Eerlijk is eerlijk, daar is Flip 7 ook niet voor ontworpen. Het design laat duidelijk zien dat dit een speaker is om lekker mee te nemen naar het strand, een feestje of de camping. Zeker op een feestje wil je gewoon lekker dansen en dan is het minder erg dat het basgeluid stemmen soms wat kan overheersen. Ik heb zelf nog nooit met mijn vrienden de audiokwaliteit van een speaker lopen analyseren op een feestje en ik verwacht dat jij dit ook niet zal doen. Het is duidelijk dat de makers zijn gegaan voor een makkelijk mee te nemen speaker en ik vind dat ze dat hebben bereikt.

Lees verder na de advertentie.
JBL Flip 7 kopen?
De JBL Flip 7 heeft een adviesprijs van 149,99 euro. Je kunt kiezen uit de kleuren roze, blauw, wit, paars, zwart, camouflage en rood.
- Bekijk de JBL Flip 7 bij Coolblue
- Bekijk de JBL Flip 7 bij Bol
- Bekijk de JBL Flip 7 bij Mediamarkt
- Bekijk de JBL Flip 7 bij Amazon
Goed om te weten: dit artikel is redactioneel. Het bevat enkele gesponsorde linkjes waarvoor Androidworld eventueel een financiële vergoeding ontvangt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Vanaf de Flip 5 is de Flip helaas mono. Kun je zeggen dat het niks uitmaakt voor een draagbare speaker maar ik heb een Flip 4 en een oudere Charge, die zijn allemaal stereo en klinken veel prettiger dan de nieuwere versies.
Inderdaad, stereo klinkt een stuk beter. Echt jammer, voor mij dus geen flip meer.