Huawei Mate Xs
De Huawei Mate Xs is de opvolger van de in 2019 gelanceerde Huawei Mate X en is tevens de eerste vouwbare telefoon die in Nederland gelanceerd is. De Huawei Mate Xs moet duurzamer zijn dan zijn voorganger en wordt aangedreven door de snelle Kirin 990-chipset met 5G-ondersteuning. Vanwege het vouwbare scherm kun je de Mate Xs, net als zijn voorganger, met één hand bedienen als hij dubbelgevouwen is, maar ook als een tablet gebruiken als hij opengeklapt is.
De Huawei Mate Xs werkt met Huawei Mobile Services en dat betekent dat Google-apps en -diensten niet op het apparaat te vinden zijn. Zo is de Google Play Store vervangen door Huawei’s eigen appwinkel.
Ik heb de Huawei Mate Xs (8 GB/512 GB) geruime tijd mogen testen en in deze review lees je alles over dit nieuwe vouwbare vlaggenschip.
Specificaties Huawei Mate Xs
Afmetingen uitgevouwen: 146.2 x 161.3 x 5.4mm
Afmetingen dichtgevouwen: 78.5 x 161.3 x 11mm
Scherm voorzijde: 6,38 inch / 2480 x 892 pixels / 25:9
Scherm achterzijde: 6,6 inch / 2480 x 1148 pixels / 19:5:9
Scherm uitgevouwen: 8 inch / 2480 x 2200 pixels / 8:7
Processor: HiSilicon Kirin 990 5G
RAM: 8 GB werkgeheugen
Opslag: 512 GB intern (UFS 2.1), uitbreidbaar via eigen Nano Memory Card (NM Card)
Selfiecamera: De camera aan de achterkant functioneert als de camera aan de voorkant nadat de telefoon is dichtgevouwen
Hoofdcamera: 40 MP hoofdcamera (f/1.8), 16 MP ultragroothoekcamera (f/2.2), 8 MP telecamera met OIS (f/2.4), ToF-camera
Accu: 4.500 mAh (55 watt snelladen)
Softwareversie: EMUI 10 gebaseerd op Android 10 (AOSP)
Extra: vingerafdrukscanner in de powerknop, dual-sim, 5G
Eerste indrukken-video
Behuizing en design
De Mate Xs moet duurzamer zijn dan de Mate X en helaas kan ik dat niet controleren aangezien we de eerste vouwbare telefoon van Huawei nooit hebben kunnen testen. Ik kan wel alvast meteen zeggen dat de telefoon, na de eerste paar keer vouwen, erg solide aanvoelt. De eerste keer een scherm openvouwen is even een psychologische drempel overgaan maar daarna ben je er erg snel aan gewend en vouw je de Mate Xs met gemak open en dicht.
De Mate Xs is voorzien van een Falcon Wing-scharniermechanisme dat volgens Huawei 30 procent sterker is dan titanium. Als je de telefoon dichtgeklapt vasthoudt, kun je met je rechter vinger via een knopje aan de achterzijde het scherm openen. Je moet dan het geheel zelf nog helemaal openklappen.
– Afmetingen uitgevouwen: 146.2 x 161.3 x 5.4mm
– Afmetingen dichtgevouwen: 78.5 x 161.3 x 11mm
– Gewicht: 300 gram
De Mate Xs bevat, als hij opengevouwen is, aan de linker onderzijde een speaker en aan de rechter onderzijde een usb c-aansluiting. Aan de rechter zijkant zitten de volumeknoppen en de powerknop waar de vingerafdrukscanner in is verwerkt. Bovenaan zit de simkaarttray en de uiteinden van het scharniermechanisme steekt iets uit de boven- en onderzijde. In de rand aan de achterzijde zijn de vier cameralenzen en de flitser te vinden.
Het is even wennen om de hoofdcamera of groothoekcamera als selfiecamera te gebruiken. Als je de telefoon dichtgeklapt hebt, moet je hem omdraaien om een selfie te maken. Als je Mate Xs opengevouwen is, kun je geen selfie opnemen omdat de hoofdcamera aan de achterzijde zit. Even dichtklappen en het toestel omdraaien is hier het advies. Dat betekent dat het een fractie van een seconde langer duurt om een selfie te maken.
De voorzijde van de Mate Xs is voorzien van een prachtig OLED-scherm met minimale schermranden zodat vrijwel de gehele voorzijde uit scherm bestaat en de achterzijde van het apparaat is voorzien van de kleur ‘interstellar blue’. Deze kleur zul je niet veel zien omdat het apparaat in geklapt aan de voor- en achterzijde uit scherm bestaat. Daar wringt voor mij ook de schoen, want de telefoon ligt altijd op één van de schermen en daardoor is het extra gevoelig voor krassen ook al is het standaard van een screenprotector voorzien. Daarnaast zul je altijd vingerafdrukken op het kleinere scherm vinden.
Met zijn 300 gram is de Mate Xs de zwaarste telefoon die ik getest heb. Toch heb ik me niet geërgerd hieraan tijdens het gebruik. Wel past de telefoon niet meer in de binnenzak van mijn jaszak omdat hij ingeklapt simpelweg te dik is.
In de doos
In de doos wordt een beschermrand meegeleverd die je om het apparaat kunt bevestigen om zo de randen en het scherm extra te beschermen. Deze heb ik er snel weer afgehaald omdat de telefoon er niet mooier van wordt en daarnaast de vingerafdrukscanner in de powerknop slechter bereikbaar is.
In deze overigens luxe doos zitten verder de gebruikelijke boekjes, de sim-tool, de adapter met usb-c-kabel en een setje usb c-oordopjes. Ik gebruik de meegeleverde oortjes nooit, aangezien ik al in het bezit ben van goede koptelefoon en dito oortjes. Wat mij betreft mogen deze oortjes in het vervolg optioneel worden.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
Het scherm van de Mate Xs is vervaardigd uit een polymeerstructuur van twee lagen polyamide van ruimtevaartkwaliteit, aldus Huawei. De twee lagen zijn met een transparante lijm aan elkaar verlijmd. Hierdoor biedt het scherm volgens de fabrikant hoge beeldkwaliteit, kleurverzadiging en helderheid, terwijl het bestand is tegen beschadigingen en lang meegaat.
Het OLED-scherm van de Mate Xs valt meteen op als je het toestel in gebruik neemt. De automatische helderheid is dik in orde en dat geldt ook voor de kijkhoeken, maar bovenal toont het scherm zeer mooie, scherpe en diepe kleuren. Wel is de aanraakgevoeligheid aan de linkerrand wat minder – waarschijnlijk omdat hij hier vouwt – waardoor je soms twee keer moet tikken op het on-screen toetsenbord.
Voor wat betreft de beschadigingen, tijdens de testperiode waren er wel wat krasjes op de screenprotector op het scherm te zien maar niet meer dan bij andere telefoons. Zoals ik al eerder aangaf, baart mij het wel zorgen dat de telefoon altijd op één van de twee schermen op tafel ligt. Stop je de telefoon in je tas met andere spullen, dan stel je beide schermen bloot aan schade. Een case ter bescherming is zeker geen overbodige luxe.
De vouw in het midden is licht voelbaar als je er met je vinger overheen veegt maar het stoort niet. Wel valt me op dat het scherm een enkele niet reageert als je de telefoon ontgrendelt. Opnieuw vergrendelen en ontgrendelen lost dit op.
Zoals aangegeven heeft de Mate Xs twee kleine schermen die uitgeklapt één groot 8 inch scherm vormen. Het eerste kleine scherm (6,6 inch) fungeert als een reguliere telefoon en het twee kleinere scherm (6,38 inch) wordt in dichtgeklapte toestand alleen gebruikt om met de camera een selfie te nemen. Je ziet er dus geen notificaties of iets dergelijks op en dat was nou juist een prima extra functie voor een tweede scherm geweest.
– 6,38 inch / 2480 x 892 pixels / 25:9
– 6,6 inch / 2480 x 1148 pixels / 19:5:9
– 8 inch / 2480 x 2200 pixels / 8:7
Prestaties
De vouwbare telefoon is voorzien de krachtige Kirin 990-chipset in combinatie met de Mali G76-gpu, 8 GB werkgeheugen en 512 GB opslag. De smartphone wordt daarbij koel gehouden door het zogenaamde Flying Fish Fin-koelsysteem, dat opgebouwd is uit vouwbaar grafeen. Dat moet er weer voor zorgen dat de hele telefoon koel wordt gehouden tijdens het afhandelen van zware taken.
Door de afwezigheid van Google Play Services zijn de reeks benchmarksapps die we normaliter gebruiken bi reviews niet geoptimaliseerd. Vanwege deze reden, maar ook omdat de meesten een foutmelding geven op de Mate Xs, heb ik ze niet gebruik omdat ze een vertekend beeld kunnen geven van de prestaties.
Wel kan ik je vertellen dat de Kirin 990 zeker niet teleurstelt. Het multitasken op de vouwbare telefoon verloopt zonder haperingen en het spelen van games als Asphalt 9, die standaard meegeleverd wordt, is voor de Mate Xs geen enkel probleem.
Verder is er in de Kirin 990 een 5G-modem ingebouwd waardoor je, als je provider zover is, meteen van het 5G-netwerk gebruik kan maken.
Accuduur
De Huawei Mate Xs heeft twee accu’s die samen goed zijn voor een capaciteit van 4.500 mAh. De meegeleverde 55 watt-oplader zorgt ervoor dat de Mate Xs 2,3 keer sneller laadt als de Galaxy Fold. In 30 minuten is het toestel zo voor 80 procent opgeladen. Draadloos laden is overigens niet mogelijk.
Maar belangrijker nog, de telefoon gaat ontzettend lang mee op één accuduur. Op doordeweekse dagen zat er rond 23.00 uur telkens nog zo’n 30 tot 35 procent capaciteit in de accu en dat is voor mij (en mijn smartphonegebruik) uitzonderlijk. In het weekend had de accu het zwaarder te verduren maar nog altijd was er voldoende accucapaciteit aan het eind van de dag.
Schermontgrendeling
De vingerafdrukscanner op de Huawei Mate Xs zit in de powerknop verwerkt en dat is logisch aangezien het scherm op twee manieren kan worden gebruikt. Huawei zou dan als alternatief voor twee in-screen vingerafdrukscanners moeten kiezen, eentje op de achterzijde moeten plaatsen of een gezichtsontgrendeling moeten toevoegen. De eerste is te duur en de tweede en derde praktisch niet uitvoerbaar. Een fysieke vingerafdrukscanner is geen optie omdat de telefoon niet ontgrendeld kan worden als deze ingeklapt is en gezichtsontgrendeling is niet mogelijk omdat er geen selfiecamera aanwezig is.
De powerknop is dus een prima keuze en je ontgrendelt de telefoon er ook erg snel mee, mits je de meegeleverde beschermrand niet om de telefoon hebt geplakt.
Geluid
De Mate Xs komt met een meer traditionele speaker aan de onderkant. De kwaliteit van de luidspreker is bovengemiddeld goed en het volume kan hoog afgesteld worden. Er is geen 3.5mm koptelefoonaansluiting dus muziek beluisteren kan via een bluetooth-koptelefoon of bedraad via de usb-c-poort met een adapter.
Camera
Huawei heeft de Mate Xs voorzien van een 40 MP hoofdcamera, een 8 MP telecamera waarmee je kunt inzoomen en een 16 MP groothoekcamera waarmee je foto’s in een bredere hoek kunt maken. Als laatste is er de ToF-camera die zorgt voor betere scherptediepte in foto’s. Selfies maak je met de hoodfcamera of de groothoekcamera.
Dankzij optische beeldstabilisatie (OIS) en beeldstabilisatie met behulp van kunstmatige intelligentie (AIS) kunnen stabiele video-opnames worden gemaakt en de zoomlens kan tot 30x hybride uitvergroten. De camera ondersteunt tot ISO 204800 waardoor ook in het donker goede foto’s kunnen worden gemaakt.
– 40 MP hoofdcamera (f/1.8)
– 8 MP telecamera (f/2.4) met 3x optische zoom en OIS
– 16 MP groothoekcamera (f/2.2)
– ToF-camera
Huawei heeft met deze set-up de Mate Xs van prima camera’s voorzien al verwacht je wel iets meer voor de adviesprijs. Zeker als de Huawei Mate 30 Pro en de Huawei P40, de P40 Pro het op cameragebied veel beter doen en minder kosten. Ik had dus graag 5x of 10x optische zoom gezien.
Hieronder vind je een serie foto’s gemaakt bij verschillende lichtomstandigheden.
Foto’s gemaakt bij daglicht
Portretfoto’s
Ingezoomd op objecten
Nachtfoto
Foto’s met details
Video
De camera neemt op in maximaal een 4K-resolutie (2160p) met 60 frames per seconde of een Full HD-resolutie (1080p) aan 60 frames per seconde en optische beeldstabilisatie. De telefoon maakt goede filmpjes waarbij de beeldstabilisatie iets scherper zou kunnen worden afgesteld.
Camerafuncties
De camera-app op de Mate Xs bevat meer dan voldoende mogelijkheden om een mooie foto of video te maken. Er zijn filters voor foto’s en video’s, er is een nachtmodus, slow-mo-modus, beautymodus en ga zo maar door. Ook de pro-modus en de diafragma bieden de gevorderde fotograaf veel keuze. Daarnaast kun je met de app documenten scannen en stickers aan foto’s toevoegen.
Software
Tot zover de goede tot zeer goede hardware van de Huawei Mate Xs, want we belanden nu bij de software en daar wringt nog een schoen. De Verenigde Staten en China zijn sinds vorig jaar verwikkeld in een handelsoorlog. Hierdoor mogen Amerikaanse bedrijven niet langer handel drijven met Chinese bedrijven en dus ook niet met Huawei.
Google mag zijn Android-licentie dus ook niet meer aan de Chinese fabrikant afgeven waardoor Google-apps en Google-diensten zoals Google Mobile Services ontbreken op nieuwe Huawei-telefoons zoals de Huawei Mate Xs. Apps als Google Maps en Gmail zul je dus niet op deze vouwbare telefoon vinden.
Huawei mag nog wel gebruik maken van de opensource-versie van Android 10 en daarom wordt de Mate Xs geleverd met EMUI 10 dat hierop gebaseerd is. Google Mobile Services ontbreken in deze opensource-versie.
Huawei’s alternatief
Huawei komt wel met een alternatief en die heet Huawei Mobile Services waar Huawei’s AppGallery onderdeel van is. Al sinds 2018 wordt deze App Gallery op Honor- en Huawei-toestellen meegeleverd en deze appwinkel fungeert nu als alternatief voor Googles Play Store op de Mate Xs. Helaas ontbreken er wel nogal wat populaire apps in deze appwinkel zoals Instagram, Facebook en WhatsApp. Ik miste ook de Polar-app die mijn sportieve resultaten synchroniseert met mijn Polar Vantage M, mijn ING Bankieren-app en de Spotify- en Sonos-app. Daarnaast kun je in WhatsApp geen back-up terugzetten.
AppGallery
PhoneClone
Daarom adviseert Huawei de app PhoneClone te gebruiken om apps van je oude toestel naar de Mate Xs over te zetten maar dan nog werken ze niet allemaal omdat velen toegang nodig hebben tot GMS. Meldingen komen dan niet binnen en Google Maps-kaartjes werken bijvoorbeeld niet.
AppSuche
Huawei introduceerde onlangs in Duitsland de tool AppSuche, waarmee je je favoriete apps op je Huawei-telefoon kunt installeren, maar dat komt wel met een aantal nadelen. Huawei beveelt namelijk een aantal download-sites aan als manier om apps op Huawei-telefoons te installeren, maar op APKMirror na worden deze sites namelijk niet altijd als betrouwbaar gezien en ik kan je dan ook niet garanderen dat de apps vrij zijn van virussen.
Workaround
Er is ook een workaround waarmee je de Google Play Services op de Mate Xs installeert. Hierdoor kun je alle Google-apps en diensten op de Mate Xs gebruiken en andere apps gewoon uit de Play Store installeren. Ik heb de eerste week zonder deze workaround met de Mate Xs gelopen en dat was best lastig. Google Maps is er niet, Google Chat werkt alleen vanuit de browser in desktopweergave, Instagram Stories posten is niet mogelijk en ga zo maar door.
De tweede week kon ik vooruit met dit stappenplan, alleen Netflix deed het niet. Ook de NOS-app liet geen breaking news-melding zien en zo waren er nog een aantal onvolkomenheden. Toch is het niet helemaal de bedoeling van een 2499 euro kostende telefoon om via een omweg je favoriete apps te kunne gebruiken. Ik hoop dus van ganser harte dat ontwikkelaars zo snel mogelijk hun apps en games geschikt maken voor HMS, anders ben ik bang dat veel mensen de telefoon links zullen laten liggen.
> Alles wat je moet weten over de Huawei-telefoons zonder Google
> Welke apps werken wel en welke niet?
> Alles over Huawei AppSuche
Hulp krijgen
Vind je bovenstaande stappen net iets te ingewikkeld? Vanaf 7 april kan iedereen die een Huawei-smartphone met HMS heeft gekocht, gebruik maken van de gratis Huawei VIP Service. Een van de servicepartners van Huawei assisteert deze mensen bij het overstappen naar HMS, inclusief het installeren van het toestel, overzetten van data, synchronisatie van apps, contacten, foto’s, video’s, kalender en meer. Huawei geeft aan dat zij gegarandeerd met een werkend toestel de winkel uit kunnen lopen.
EMUI 10
EMUI 10 ziet er verder goed uit. Deze schil heeft een systeembrede donkere modus gekregen en ook een overzichtelijker instellingenmenu. Instellingen die samen horen, worden gegroepeerd zodat je een duidelijker overzicht krijgt. Verder is er een verbeterde snelle instellingenmenu. Als je het menu naar omlaag sleept, neemt het een groter deel van het scherm in, zodat je het makkelijker met één hand kan bedienen.
Er zijn ook nieuwe animaties voor sommige snelle instellingen, als je bijvoorbeeld vliegtuigmodus activeert, zie je een vliegtuigje voorbij zoeven. Huawei heeft daarnaast ook wat handige functies ingebouwd zoals een schermopname-functie, een navigatiedock, draadloze projectie en Huawei Share.
Aanpassingen voor de Mate Xs
Huawei heeft voor de Mate Xs zijn EMUI 10-software gedeeltelijk aangepast. Zo kun je met Multi Window twee verschillende apps tegelijkertijd naast elkaar op het scherm gebruiken. Je kan zelfs tekst, foto’s en documenten met ‘drag en drop’ van app naar app kopiëren.
Via de zijkanten van het scherm kun je een quick launch-menu tevoorschijn halen om apps naast elkaar te gebruiken. Wanneer twee apps tegelijkertijd zijn geopend, kun je bovendien ook nog een derde app opstarten in een zwevend venster, zodat kleine taken zoals berichten versturen kunnen worden uitgevoerd zonder de twee reeds draaiende apps te verlaten.
Conclusie
De Huawei Mate Xs is een high-end telefoon met een goede camera-set-up en bovenal een prachtig vouwbaar OLED-scherm waar anderen jaloers naar zullen kijken. Deze telefoon is dan ook bestemd voor de mensen die het nieuwste van het nieuwste willen hebben en die er veel geld voor over hebben.
Deze mensen zullen ook erg voorzichtig met telefoons moeten omgaan, want het scherm zit aan de gehele buitenzijde van de telefoon. Hoe duurzaam dit scherm en het scharnier na verloop van tijd is, valt nog te bezien.
Als laatste zullen geïnteresseerden grotendeels afscheid moeten nemen van Google-apps en -diensten of de stap durven te nemen om op andere manieren zoals beschreven in het onderdeel software, aan deze apps te komen. Na verloop van tijd zal de AppGallery meer apps bevatten en het gehele ecosysteem volwassener worden, maar niemand weet hoelang dit zal duren.
Ben je op zoek naar een alternatief voor de Huawei Mate Xs. Kijk dan eens naar de Samsung Galaxy Fold (vanaf 2020 euro) of de goedkopere Samsung Galaxy Z Flip (vanaf 1499 euro) of Motorola Razr (vanaf 1599 euro).
Positieve punten
+ Prachtig groot scherm
+ Uitstekende prestaties
+ Zeer goede accuduur
Negatieve punten
– Aanbod aan apps en games in de AppGallery is nog gering
– Scherm kan makkelijk beschadigen
– Hoge aanschafprijs
Huawei Mate Xs kopen
De Huawei Mate Xs is vanaf 14 april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 2499 euro. De telefoon schaf je aan via de MediaMarkt Amsterdam Arena, Rotterdam The Corner, Utrecht Hoog Catharijne, Den Haag en Breda. De vouwbare telefoon kan ook via de website van MediaMarkt besteld worden.
[tds=7517]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten