Samsung Galaxy S25 Ultra: nu met upgrade voordeel tot €633

Huawei G8 review: metalen middenklasser is te duur

Rens Blom
12 december 2015, 20:15
6 min leestijd
Huawei G8 review: metalen middenklasser is te duur

Lees verder na de advertentie.

Ontwerp

De G8 doet qua ontwerp denken aan zijn voorganger, de G7. Wel is het toestel iets compacter geworden, al blijft hij met 152 bij 76,5 bij 7,5 millimeter en een gewicht van 167 aan de grote kant. Dit komt deels door de brede randen boven en onder het scherm, waar ik zelf geen fan van ben.

Het toestel is – op twee plastic strips na – volledig uit metaal opgetrokken en voelt luxe en degelijk aan. Een nadeel hiervan is dat de achterkant snel glibberig wordt met nattige handen, waardoor de smartphone weinig grip biedt. De camera aan de achterkant steekt wat uit en is, om beschadigingen tegen te gaan, voorzien van een laagje saffierglas. Opvallend is dat de cameralens ook een NFC-chip bevat, wat in de praktijk prima blijkt te werken.

Onder de camera vind je een vingerafdrukscanner waarbij een aanraking voldoende is om de telefoon te ontgrendelen. De scanner is in veruit de meeste gevallen snel en accuraat en kan maximaal vijf vingerafdrukken opslaan. Huawei heeft de scanner ook softwarematige functies meegegeven, waardoor je hem kan gebruiken bij onder andere het fotograferen en telefoneren.

Naast de grijze uitvoering die ik getest heb, is de Huawei G8 ook verkrijgbaar in de kleuren goud en zilver.

Beeldscherm en geluid

De Huawei G8 heeft een 5,5” display met Full-HD resolutie van 1920 bij 1080 pixels (401 ppi). De scherpte is dan ook dik in orde. Ook over de kijkhoeken valt niet te klagen: die zijn door de gebruikte IPS-techniek ruim voldoende. Het LCD-beeldscherm heeft standaard een mooie kleurweergave en indien gewenst kun je dit in de instellingen eenvoudig warmer of kouder maken. De maximale helderheid van het display is goed genoeg, maar niet opvallend hoog.

De speaker zit aan de onderkant van de smartphone. Alhoewel er links en rechts van de Micro-USB poort openingen zitten, komt er slechts uit één (speaker)geluid. Jammer, vooral omdat de brede randen boven en onder het beeldscherm voldoende ruimte bieden voor stereospeakers. Buiten dat is de geluidskwaliteit van de speaker prima. Modellen als de HTC M9 doen het beter, maar de G8 scoort ruim voldoende voor de gemiddelde gebruiker. Zo kan het volume lekker hoog en treedt er vrij weinig vervorming op.

Software

De smartphone draait op Android 5.1 Lollipop met Huawei’s EMUI 3.1-schil. Er zijn mensen die goed uit de voeten kunnen met EMUI, maar ik vind de aanpassingen vaak niet gebruiksvriendelijk. De EMUI-schil is nadrukkelijk aanwezig, wijkt compleet af van Google’s ontwerprichtlijnen en zit vol onlogische menu’s – die daarnaast geregeld spelfouten bevatten.

Verder zijn er veel applicaties op de Huawei G8 geïnstalleerd, waaronder een tiental spelletjes. Alhoewel EMUI op vlakken als privacy uitgebreide en handige instellingen heeft, blijft de schil voor mij veruit het grootste nadeel van Huawei- en Honor-smartphones. Niet in de laatste plaats omdat updates vaak pas laat of zelfs helemaal niet komen. Of, en zo ja wanneer, de G8 een update krijgt naar Android 6.0 Marshmallow, is bijvoorbeeld nog onduidelijk.

Camera’s

Aan de achterzijde van de Huawei G8 is een 13 megapixel-camera met dubbele ledflitser geplaatst. Zoals eerder gezegd steekt de lens wat uit, al ondervind je hier bij het fotograferen en filmen geen last van. De telefoon maakt standaard trouwens foto’s in tien megapixels met een 16:9-verhouding. Bij daglicht geschoten plaatjes ogen over het algemeen prima, maar missen vaak wat detail. Dit valt vooral op als je wat langer (beter) naar een foto kijkt, of inzoomt. Bewegende objecten als huisdieren worden in de meeste gevallen wazig vastgelegd omdat de camera niet zo snel is. Dit merk je ook bij het opstarten van de app.

Maak je foto’s in het donker, dan valt de kwaliteit mee. Zowel met als zonder flitser kan de Huawei G8 aardig uit de voeten, en valt de hoeveelheid ruis mee.

De 5 megapixel frontcamera kenmerkt zich door de vele instellingen die als doel hebben om betere selfies te maken. Ze werken niet allemaal even goed en dus is het fijn om te weten dat de Huawei G8 van zichzelf al prima selfies maakt. De camera leent zich ook goed voor het voeren van videogesprekken.

Filmen doet de smartphone in maximaal Full-HD resolutie. De optische beeldstabilisatie moet voor minder schokkerige opnames zorgen. De kwaliteit van de geschoten video’s valt niet in positieve of negatieve zin op en volstaat voor de meeste gebruikers.

Prestaties en accuduur

De Huawei G8 maakt gebruik van een Qualcomm Snapdragon 615 chipset. Deze heeft een octacore-processor en werkt samen met 3GB werkgeheugen. Bij dagelijks gebruik loopt de smartphone vlot en draaien eenvoudige games en social media apps zonder problemen. Bij intensievere taken als navigeren en fotograferen is de G8 wat langzamer, wat ook merkbaar is bij het wisselen tussen apps. Huawei’s zware softwareschil zorgt voor extra belasting op de – toch niet al te krachtige – hardware en dat maakt de G8 geen snelheidsmonster. Benchmarktest Antutu geeft dit ook aan: met 36.000 punten scoort de Huawei G8 een stuk lager dan veel concurrerende smartphones in deze prijsklasse. Ter vergelijking: Huawei’s eigen P8 Lite is met 35.000 punten bijna even snel, maar is tweehonderd euro goedkoper.

De opslagruimte van de Huawei G8 is met 32GB lekker ruim, en eventueel uit te breiden met een Micro-SD kaartje. Anders kun je in die gleuf een tweede simkaart stoppen. Let er wel op dat die alleen overweg kan met 2G-netwerken, terwijl de eerste simkaart ook 3G- en 4G-ondersteuning heeft.

Huawei heeft de telefoon voorzien van een 3000 mAh accu die – door de unibody metalen behuizing – niet verwisselbaar is. Ook draadloos opladen en ondersteuning voor snelladen ontbreekt. De accu heeft maar liefst drie uur nodig om volledig op te laden, erg lang.

De accuduur van de G8 is voldoende, maar blinkt niet uit. Bij gemiddeld gebruik met een scherm-aan-tijd van ruim drie uur, kun je anderhalve dag vooruit. Belast je de smartphone zwaarder dan is hij aan het begin van de avond leeg.

Op het gebied van connectiviteit houd ik het kort. Er is geen ondersteuning voor 5GHz-Wifi en het valt me op dat de GPS op de accubesparende stand minder nauwkeurig is dan op andere smartphones. Andere zaken als Bluetooth en NFC werken naar behoren.

Conclusie

De Huawei G8 is over het algemeen een prima smartphone. Het metalen ontwerp zorgt voor een premium uitstraling en het beeldscherm krijgt een dikke voldoende. Ook de camera’s zijn prima en bij gemiddeld gebruik kun je zonder problemen een dag met de telefoon vooruit. Fijn is de dual-sim ondersteuning en grote opslagruimte. Maar, de telefoon is niet zonder minpunten. Zo zijn de prestaties teleurstellend: alhoewel het toestel vrij vlot is, concurreert hij op dit vlak met budget-modellen. Ook de software blijft een heikel punt: die werkt onlogisch en ziet er radicaal anders uit dan de standaard Androidversie.

De adviesprijs van 399 euro voor de Huawei G8 vind ik dan ook te hoog, want voor hetzelfde bedrag of minder zijn er veel interessante concurrenten. De telefoon die het meest vergelijkbaar is met de Huawei G8, is de Honor 7. Het toestel heeft dezelfde pluspunten, maar is sneller en biedt een langere accuduur. Daarnaast is hij vijftig euro goedkoper. Ook Huawei’s P8 (340 euro), de OnePlus Two (399 euro) en Motorola Nexus 6 (389 euro) kunnen goede alternatieven zijn.

Met de Huawei G8 zelf is weinig mis, maar een goede koop is hij pas als hij flink in prijs gedaald is. Wie daar niet op wil wachten, heeft in deze prijsklasse genoeg keuze.

Plus- en minpunten

+ Premium ontwerp
+ Goede vingerafdrukscanner
+ Fraai beeldscherm

+/- Software

– Trager dan de concurrentie
– Accu opladen duurt drie uur

Beschikbaarheid

De Huawei G8 is zowel los (399 euro) als met een abonnement aan te schaffen. 

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!