Nexus 9: de doos
Vorige week ging ik er nog vanuit dat de nieuwste tablet van Google later zou worden geleverd maar blijkbaar heeft Coolblue toch een batch kunnen uitleveren op de eerstgenoemde leverdatum, 3 november. Gisteren kwam namelijk de inpakbevestiging per e-mail binnen en vandaag stond de postbode al aan de deur. Tijd dus om de tablet uit te pakken!
Op de witte doos is het cijfer ‘9’ groot afgedrukt. Verder zijn de logo’s Nexus en HTC te zien en is er informatie over de uitvoering aanwezig. Dat was het, lekker eenvoudig. In de doos zit een stekker (output 1.5A), een micro-USB-kabel om de tablet op te laden of aan je pc te koppelen en een pakketje met garantievoorwaarden en meer. Oordopjes worden trouwens niet meegeleverd. Dit is voor mij geen probleem, die standaard dopjes gebruik ik sowieso niet.
Oké, doos aan de kant, nu eerst het belangrijkste: de Nexus 9.
Lees ook: Nexus 9 officieel: beste Nexus-tablet tot nu toe
Nexus 9: de tablet
Zoals Google zelf aangeeft, is de behuizing van geborsteld metaal met zacht antislip-materiaal op de achterzijde. Deze matzwarte rubberachtige achterkant is direct van een hele lading vingerafdrukken voorzien. Het voelt wel vrij goed aan en zorgt er natuurlijk ook voor dat het apparaat niet meteen uit je handen glijdt. Een cover zal mijn Nexus 9, met het oog op stuiteren, snel gaan bedekken. Ergeren aan vingerafdrukken is dan ook meteen verleden tijd.
Verder is de camera (die iets uitsteekt) en flitser op de achterkant te zien. Aan de zijkant zitten zoals gebruikelijk de volumeknoppen en de aan/uit-knop, aan de bovenkant de 3,5-mm-audioaansluiting, de voorkant bevat de welbekende HTC-luidsprekers met BoomSound en aan de onderkant zit de micro-USB-ingang.
Bij het aanzetten van de tablet wordt meteen een update binnengehaald, dit duurt ongeveer 5 minuten. Daarna worden de apps bijgewerkt en kun je de tablet instellen. Vrij gemakkelijk kunnen de apps van mijn oude Nexus 10 geselecteerd en teruggezet worden via de Tap & Go-optie van Android 5.0. Je kunt namelijk een Androidapparaat dat aan je account is gekoppeld kiezen en selecteren welke apps je daarvan wilt installeren. Wel zul je bij de niet-Google-apps opnieuw moeten inloggen en eventueel data en/of instellingen moeten terugzetten.
Lees ook: 7 functies in Android 5.0 die je nog niet kende
Het 8,9 inch quad HD-scherm went trouwens, in vergelijking tot mijn Nexus 10 met 10 inch-scherm, snel. Dit was toch wel een dingetje dat mij zorgen baarde, 10 inch voelde altijd zo perfect aan. Gelukkig is het deel bezel een stuk minder aanwezig en merk ik het verschil in schermgrootte niet tot nauwelijks.
Nexus 9: software en BoomSound
Vervolgens valt het Material Design in Android 5.0 Lollipop meteen op. Het vegen tussen schermen en openen van de applade is een ervaring op zich, de soepele en prachtige overgangseffecten blijven je aandacht vasthouden. Ook het nieuwe notificatiescherm, die je van boven naar beneden blijft vegen (omdat het zo mooi is), de notificaties op het lockscreen, zijn allemaal nieuwe elementen die er erg snel wennen. Alleen de witte achtergrond van de applicatielade trekt me nog niet. Misschien is dit laatste een reden voor mij om Nova weer te gebruiken, ook al zal dit ten koste gaan van enkele visuele effecten.
Lees ook: Hands-on Android 5.0, Material Design we houden ervan
Verder heb ik Spotify aangezet om natuurlijk het geluid van de BoomSound-luidsprekers te testen en dat klinkt erg goed. Net als de geluidskwaliteit bij deze speakers op de HTC One M7, ben ik dan ook erg te spreken over dit resultaat.
Wat valt er nog meer op?
→ Het instellingenmenu ziet er een stuk overzichtelijker uit, de verschillende onderdelen zijn nu gegroepeerd in kaarten
→ Vanuit het lockscreen kun je makkelijk van gebruiker wisselen
→ De 4:3-beeldverhouding maakt dat je de tablet makkelijker in portretmodus gebruikt, dit in tegenstelling tot tablets met reguliere beeldverhoudingen
→ Apps werken prima onder de ART Runtime
Voorlopige conclusie
Voor nu ben ik zeer tevreden over het schermformaat/beeldverhouding en Android 5.0. Kortom, ik ben blij met de aanschaf. De rest, met name de verbeterde accuduur in Android 5.0 en prestaties over het algemeen, zal zich nog moeten uitwijzen in de komende dagen, wanneer ik wat meer gebruik heb kunnen maken van het apparaat. Dit was het voor nu, tijd om verder te spelen met de Nexus 9.
Kopen?
De Nexus 9 is in zowel de Play Store als ook bij Coolblue en MediaMarkt te bestellen. Voor de goedkoopste 16 GB-variant zul je ‚399,- moeten neerleggen en de duurste versie met 32 GB zal je ‚489,- gaan kosten.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten