Google Nest Wifi
Google Nest Wifi is een mesh-netwerk waarmee je een optimaal wifi-netwerk kunt opzetten. Het systeem bestaat uit verschillende netwerkapparaten die met elkaar verbonden zijn om samen te werken. Hiermee wordt de belasting op het wifi-netwerk beter verdeeld. Met een mesh-netwerk kun je dus het bereik van je wifi-netwerk in je huis verbeteren. Hierdoor valt je verbinding niet zo maar meer weg als deze zwaarder belast wordt, als bijvoorbeeld een gezinslid een videovergadering opzet en een ander tegelijkertijd aan het gamen is terwijl weer een ander foto’s aan het verzenden is. Je hebt dus overal snel internet.
Google Nest Wifi bestaat uit een router, de Nest Wifi Router, en een extender of wifi-versterker, de Nest Wifi Punt. De router is een vereiste om een netwerk operationeel te maken. Daarnaast gebruik je de Punt om de netwerkdekking in huis verder te verbeteren, en wel tot een oppervlak van maximaal 210 vierkante meter. De Punt beschikt daarnaast over alle mogelijkheden die de Google Nest Mini heeft, waaronder de Google Assistent.
Nest Wifi Punt en Nest Wifi Router
Specificaties
Google Nest Wifi is twee keer zo snel als zijn voorganger uit 2016, Google Wifi, en beschikt over 25 procent meer bereik. Daarnaast heeft de Nest Punt de Nest Mini met Google Assistent geïntegreerd en kun je hem ook als slimme speaker gebruiken.
De Nest Wifi Router en de Nest Wifi Punt zijn dualband-netwerkapparaten op de 2.4 GHz en/of 5 GHz-banden. Beide onderdelen hebben ondersteuning voor 802.11a/b/g/n/ac-wifi. Nest Wifi beschikt over AC2200 wifi-hardware met 4×4 (MIMO) 5GHz-ondersteuning, in tegenstelling tot de AC1200-hardware van de Google Wifi. Nog een verschil ten opzichte van Google Wifi is het ontbreken van de ethernetpoorten op de toegangspunten. Er is wel weer ondersteuning voor wpa3. Het Nest Wifi-systeem is overigens volledig compatibel met de eerste generatie Google Wifi.
Opvallende afwezige is ondersteuning voor Wi-Fi 6, ofwel 802.11ax. Door het ontbreken van ondersteuning voor deze nieuwe wifi-standaard, is het wifi-systeem minder toekomstbestendig. De OnePlus 8-serie, Huawei P40 (Pro) en verschillende Samsung-telefoons werken al met deze standaard (evenals verschillende nieuwe laptops en desktops).
Behuizing en design
Google heeft veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de Nest Wifi. De scherpe randjes van de Google Wifi hebben plaats gemaakt voor ronde afwerking (geïnspireerd door pebble stones) waardoor de apparaten nog beter in je interieur moeten passen. Google wil namelijk niet dat je ze verstopt in de meterkast.
De router is het grootste van het stel met een diameter van 110 en een hoogte van 90,4 mm. Het gewicht is 380 gram. De Nest Punt heeft een diameter van 102,2 mm en is 87,2 mm hoog. Ze weegt 350 gram. Beide bestaan voor zo’n 40% uit gerecyclede pet-flessen.
Google Wifi uit 2016
Google Nest Wifi
Installatie van de Nest Wifi en Nest Punt
Google wil dat iedereen eenvoudig een mesh-netwerk kan opzetten en maakt dat voor Nest Wifi mogelijk met zijn Home-app. Maar eerst koppel je de Nest Wifi aan je modem. De router is namelijk verantwoordelijk voor de verspreiding van het wifi-signaal in je huis. Google adviseert voor het sterkste signaal een plek op ooghoogte, in het zicht, zoals op een plank of tv-standaard. Vreemd is dan weer wel dat de Nest Router niet opgehangen kan worden aan de muur zoals de Google Nest Mini.
De Nest Wifi Punt, degene met Google Assistent, is de extender en staat in verbinding met de Nest Wifi Router. Hiermee kun je de dekking op andere plekken in huis verbeteren. Je plaatst de Punt op strategische plekken in je huis om zo het wifi-signaal uit te breiden. Uiteraard kun je op meerdere plekken/verdiepingen in huis een Punt neerzetten om je netwerk te verbeteren, en ook Google Assistent te kunnen gebruiken.
Hieronder vind je een schatting van hoeveel wifi-dekking je krijgt met een Google Nest Wifi- of Google Wifi-systeem:
Om de dekking te verbeteren, adviseert Google om de Nest Punt(en) in elkaars zichtveld te plaatsen: “De prestaties kunnen worden verbeterd door de punten zo te plaatsen dat er geen obstakels (zoals muren, deuren en aquariums) tussen zitten.” Op de grond plaatsen is niet aan te raden, op een plank aan de muur wel. De punten zijn volgens Google van elkaar afhankelijk om een goede dekking te bieden in je huis. Als je een bijzonder ‘zwak’ punt wilt herstellen, moet je misschien een ander Punt verplaatsen om het zwakkere Wifi-punt te verbeteren.
Nu heb ik een Nest Wifi Router en één Nest Wifi Punt ter review aangeboden gekregen. Ik woon in een maisonettewoning met één verdieping. De begane grond bestaat uit een hal, woonkamer en keuken. De verdieping bestaat uit drie kamers (slaapkamer, logeerkamer, kantoor) en een douche. De modem staat in de woonkamer, mijn eigen router (TP-link Archer C5400) in de meterkast en een accesspoint op kantoor (1e verdieping). De Nest Router staat op een box, zoals Google het graag wil: boven vloerhoogte en in het zicht. Op ooghoogte plaatsen is helaas geen optie. Ik heb geen plank aan de muur en die wil ik ook niet.
Op de slaapkamer is het wifi-signaal normaal gesproken het zwakst dus heb ik de Nest Wifi Punt daar op een nachtkastje gezet. Google wil dat je de Punt ongeveer halverwege in die richting plaatst, maar niet meer dan twee kamers verwijderd van je router of een ander Punt. Dan zou ik de Punt dus in de overloop moeten plaatsen voor de meest ideale situatie. Ik heb beide plekken geprobeerd, en de Punt ook getest in de hal op de begane vloer maar op alle drie de plekken is het bereik minder groot en de internetverbinding minder snel in vergelijking tot het bestaande netwerk. Dit heb ik getest met het wifi-netwerk van mijn eigen router zowel in- als uitgeschakeld.
De plaatsing van de Punt op de eettafel in de keuken (onder de slaapkamer) zorgt voor de beste resultaten, al presteert het bestaande netwerk hier nog altijd beter. Uit mijn testen blijkt dat dit te maken heeft met zowel de plaatsing van een accesspoint, maar ook het gekozen Wifi kanaal.
Google Nest Wifi kiest automatisch de frequentieband (2.4 GHz of 5 GHz) waarmee je beschikt over de beste wifi-verbinding. Hier kun je dus niet zelf een keuze maken. Vaak wil het handmatig aanpassen van het wifi kanaal helpen om het signaal te verbeteren, maar dat is bij Nest Wifi helaas niet mogelijk. Nest Wifi kiest zelf het beste wifi kanaal volgens Google, maar uit mijn testen blijkt dit niet altijd het geval te zijn.
Google Home- en Google Wifi-app
Na het plaatsen van de Nest Wifi Router en Nest Wifi Punt in huis, voeg je beide toe aan de Google Home-app. Dat gaat vrij eenvoudig via het scannen van een QR-code onderaan beide apparaten.
Je hebt deze app trouwens ook nodig als je een Google Nest Wifi-punt wilt toevoegen aan een bestaand Google Wifi-netwerk.
Snelheidstest uitvoeren
Zodra je dit gedaan hebt, voer je uiteraard meteen de mesh-test uit. De test resulteert in drie beoordelingen: Prima (snelheid van meer dan 100 Mbps), Redelijk (snelheid tussen 50 en 100 Mbps) of Zwak (snelheid van minder dan 50 Mbps). De prestaties zijn natuurlijk ook afhankelijk van de internetsnelheid van je internetprovider.
Google Nest Wifi configureren
In de app kun je meteen ook wat zaken instellen en configureren zoals een gastnetwerk opzetten, wachtwoorden delen, wifi instellen voor het gezin en een apparaat in het netwerk prioriteit geven. Zo kun je met de instelling ‘Voorkeur voor gamen’ in Google Nest Wifi je Stadia-verkeer automatisch laten optimaliseren.
Met ‘Wifi voor het gezin’ kun je als ouder een schema instellen waarop de wifiverbinding voor bepaalde apparaten in uitgeschakeld wordt, zoals de telefoons en tablets van kinderen als het bedtijd is. Hiervoor groepeer je de verschillende apparaten in groepen. Internet kun je per groep uitzetten. Je kan ook bepaalde sites blokkeren voor volwassenen.
Het gastnetwerk is in de app ook eenvoudig opgezet. Daarnaast kun je bepaalde apparaten in huis zoals printers, tv’s en speakers via dit netwerk met anderen delen. Je kan in de Google Home-app verder nog de naam van Wifi-apparaten wijzigen, de ruimte van een Wifi-apparaat wijzigen, wifi-beheerders wijzigen en toevoegen en uiteraard een nieuw Wifi-apparaat instellen.
Voor de gevorderden is er de Google Wifi-app. Met deze app kun je je thuisnetwerk in detail aanpassen. Daarnaast vind je er veel functies die ook in de Google Home-app te vinden zijn. Het belangrijkste verschil is dat je met de Google Wifi-app meer zaken kan configureren zoals het instellen van een dns-server, het reserveren van ip-adressen en port forwarding voor je NAS.
Google Assistent
Zoals aangegeven komt de Punt met dezelfde mogelijkheden als dat van de Google Nest Mini waaronder de Google Assistent. In dit artikel lees je wat deze mogelijkheden allemaal precies inhouden.
De Punt fungeert dus naast wifi-extender als slimme speaker waarop je muziek kunt luisteren, je slimme lampen mee kunt bedienen, vragen aan kunt stellen (40 dingen die je kunt vragen) en opdrachten aan kunt geven. Je kan de Punt vragen wat de internetsnelheid is, de internetverbinding van de kinderen tijdelijk pauzeren als ze straf hebben. Een leuk detail is de verlichting aan de onderzijde van de Punt. Deze licht op als het apparaat je vraag of opdracht heeft ontvangen.
Wil je liever niet dat de microfoons op de Punt continu aanstaan? Dan kun je deze via een schakelaar op de achterkant uitschakelen.
Thread-ondersteuning
Google heeft voor een beveiligde verbinding met smarthomeapparaten Thread-ondersteuning toegevoegd. Thread is een netwerkprotocol op basis van bestaande standaarden voor internet-of-things-toepassingen. Onder andere Samsung, ARM en ook Nest Labs nemen deel aan dit initiatief.
Het grote voordeel van deze technologie is dat de apparaten met elkaar in verbinding staan en dus niet contact maken via een hub. Hierdoor heb je een groter bereik, en kunnen verschillende domoticaplatformen beter met elkaar samenwerken. Hoe je de Google Nest Wifi-router en het Wifi-punt lid maakt van een bestaand Thread-netwerk, lees je hier.
Privacy en updates
In de Google Home-app kom je via een tik op de knop ‘Wifi’ in het menu van de Google Nest Wifi. Tik hier op het radartje rechtsboven om in de instellingen de ‘Privacyinstellingen’ te kunnen bekijken. Standaard staan hier ‘Google Wifi-cloudservices’ en ‘Gebruiksstatistieken van Wifi-router en het Wifi-punt ingeschakeld. In dit support-document lees je precies wat deze twee instellingen aan data verzamelen. De gebruiksstatistieken zou ik uitzetten. De eerste optie kun je ingeschakeld houden voor het gemak.
De Google Nest Wifi krijgt regelmatig (beveiligings)updates. De eerste kwam meteen al na de installatie binnen.
Conclusie
Google Nest Wifi is net als zijn voorganger voor ‘de gemiddelde consument’ bedoeld. Dat merk je aan de installatie, de configuratie in de Google Home-app maar ook het design. De installatie is erg eenvoudig, als je de Nest Router en de Nest Punt eenmaal op de goede plek hebt staan. Het uiterlijk van beide apparaten misstaat in geen enkel interieur. Qua vormgeving en gebruiksvriendelijkheid scoort de Nest Wifi dus een dikke voldoende.
Daarnaast is de integratie van de Nest Mini in de Nest Punt een leuk voordeel. Je kan de wifi-extender dus ook gebruiken als smarthome-hub, door de Google Assistent in het apparaat je slimme producten aan te sturen of simpelweg vragen te stellen over bijvoorbeeld het weer of de files onderweg naar je werk.
Qua prestaties van de Nest Wifi ben ik minder onder de indruk. De dekking in mijn huis is overal prima maar de internetsnelheid is niet beter dan dat van het bestaande netwerk. De aanschaf van een mesh-systeem levert in mijn geval geen verbetering op en is dan ook niet altijd zaligmakend als er al een goed werkend thuisnetwerk aanwezig is. Daarnaast is de aanschafprijs van een losse Router (159 euro) en een pakket met Router en Punt (259 euro) aan de hoge kant. Heb je een groot huis, dan zul je al snel twee Punten moeten hebben om de netwerkdekking in huis te verbeteren en kom je dus uit op een bedrag van 398 euro. Met concurrerende mesh-systemen ben je doorgaans stukken goedkoper uit.
Google Nest Wifi is bedoeld voor ‘de gemiddelde consument’, die gaat voor het gemak van snelle installatie en eenvoudige bediening van een wifi-systeem dat je niet in de meterkast hoeft weg te stoppen, en bereid is om daarvoor meer voor te betalen.
Nest Wifi Punt en Nest Wifi Router
Positieve punten
+ Eenvoudige installatie
+ Integratie met Google Assistent
Negatieve punten
– Geen handmatige kanaalkeuze
– Geen Wifi 6-ondersteuning
– Hoge aanschafprijs
Google Nest Wifi kopen
De Nest Wifi Router schaf je aan voor 159 euro. Wil je je wifi-netwerk verder uitbreiden? Dan kun je kiezen voor het pakket met een Nest Wifi Router en een Nest Wifi Punt. Dit pakket kost 259 euro. Voor elke extra Punt in huis betaal je 139 euro.
Je kan het Google Nest Wifi-systeem kopen via BCC, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en de Google Store.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten